Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Όταν ο Δήμος Αθηνών απολύμανε την Μενάνδρου 77

Στην οδό Μενάδρου 77, βρίσκεται η διαβόητη πολυκατοικία, που σύμφωνα με την έκθεση της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου της Νομαρχίας Αθηνών "τα υγρά στραγγίσματα απορριμμάτων δημιουργούν ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης- προσέλκυσης εντόμων και τρωκτικών. Ήδη ικανός αριθμός ποντικών διαβιεί στο υπόγειο και ακάλυπτο της προαναφερόμενης πολυκατοικίας, λόγω διαρροής λυμάτων από μακρού χρονικού διαστήματος, από την καταστροφή- θραύση αγωγών αποχετευτικού δικτύου της".

Βάσει αυτής της εκθέσεως, ο Δήμος Αθηνών, προ 2 εβδομάδων, παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων (φυσικά) , εξήγγειλε διθυραμβικά την εκστρατεία απολύμανσης της περιοχής και κυρίως της περί ης ο λόγος πολυκατοικίας.Δύο βδομάδες αργότερα, επισκεφτήκαμε τη διαβόητη πολυκατοικία.

Η κατάσταση που αντικρίσαμε ήταν η εξής:

Ο Δήμος Αθηνών πράγματι επισκεύασε τον αγωγό αποχέτευσης στο υπόγειο και στη συνέχεια απλώς αποχώρησε φροντίζοντας βέβαια να κλειδώσει το υπόγειο, εκτιμώντας πιθανώς πως με το τρόπο αυτό τα ποντίκια δεν θα μπορέσουν να εξέλθουν αυτού!


Το συνεργείο του Δήμου Αθηνών, προφανώς με εντολή του Δήμου, όχι μόνο δεν μάζεψε τα σκουπίδια, όπως μπορείτε να δείτε στην φωτογραφία η οποία καταγράφει εύληπτα την κατάσταση στον ακάλυπτο που επικοινωνεί με το υπόγειο, αλλά δεν μπήκε καν στο κόπο να απολυμάνει τους ορόφους και τα διαμερίσματα.
Όπως αντιλαμβάνεστε, τα διάφορα έντομα και τρωκτικά αφού εκδιώχθηκαν από το υπόγειο, αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο μέσα στα διαμερίσματα, με αποτέλεσμα η κατάσταση να χειροτερέψει.
Για πρώτη φορά η βασική λέξη που άκουσα από μετανάστες δεν ήταν
η λέξη "χαρτιά" αλλά η λέξη "φαγούρα".Και όχι μόνο αυτό, αλλά επιπροσθέτως, ο Δήμος Αθηνών δεν έκρινε καν σκόπιμο να επισκεφτεί τα διαμερίσματα και να δει και άρα να βελτιώσει την κατάσταση στην οποία διαβιούν οι άνθρωποι αυτοί.


Εμείς, εν αντιθέσει με το Δήμο Αθηνών, αναζητήσαμε τους ανθρώπους που διαμένουν στην διαβόητη πολυκατοικία, μιλήσαμε μαζί τους, μπήκαμε στα σπίτια τους και καταγράψαμε την πραγματικότητά τους. Η συζήτηση έγινε με τη βοήθεια ενός καλό μου φίλου Πακιστανού, του δημοσιογράφου Μπαντάρ.


Στον πρώτο όροφο μας δέχθηκαν στο "σπίτι" τους μια παρέα Αφγανών. Το σπίτι ήταν φρεσκοβαμμένο αλλά όπως μας εξήγησαν το έβαψαν μόνοι τους. Μικρά κατσαριδάκια συχνά διέκοπταν την, κατά τα αλλά, ευγενική συζήτησή μας.

Στο σπίτι αυτό πληρώνουν ενοίκιο 300 ευρώ.
Διαμένουν 5 Αφγανοί αιτούντες άσυλο, όλοι με ροζ κάρτα, η κάρτα που πιστοποιεί πως έχουν αιτηθεί ασύλου.
Στο προθάλαμο (χολ) που ενώνει την εξώπορτα με το ένα από τα δύο δωμάτια, οι ένοικοι έχουν τοποθετήσει πλάκες από ξύλα, κάτι σαν μικρή γέφυρα, καθώς κάτωθεν αυτής η διαρροή νερού συνεχίζεται.
Η μικροσκοπική κουζίνα είναι ετοιμόρροπη από την υγρασία, και, όπως μας είπαν, καθημερινά επικονωνούν με τον ιδιοκτήτη ζητώντας επι ματαίω να την επισκευάσει.

Κατά τα άλλα, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες, έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο χώρος αυτός να είναι ει δυνατόν φιλόξενος.


Ευκαιρίας δοθείσης συζητήσαμε για τα επεισόδια της προηγούμενης εβδομάδας μεταξύ μαροκινών, αφγανών και πακιστανών. Όπως μας είπαν, ο συγκρούσεις δεν είχαν σχέση με τα ναρκωτικά αλλά με τη συνήθεια της μια ομάδας να ληστεύει μαγαζιά της άλλης ομάδας. Η ομάδα- θύμα είχε επανειλημμένως ζητήσει τη βοήθεια της αστυνομίας, αλλά ουδέποτε η αστυνομία επενέβ.η Έτσι κάποιοι αποφάσισαν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους.
Η βία οδηγεί στη βία...


Τους ευχαριστήσαμε για τη φιλοξενία και φύγαμε.


Το επόμενο σπίτι, ήταν των Ρουμάνων Ρομά. Δεν θέλησαν να μας μιλήσουν. Τοιουτοτρόπως έπραξε και η οικογένεια των γεωργιανών, οι οποίοι μάλιστα ετοιμάζονταν να αποχωρήσουν από το διαμέρισμα τους κρατώντας σύνεργα ψαρέματος! Τους ρώτησα και δεν το αρνήθηκαν... πράγματι, πήγαιναν για ψάρεμα!


Τα επόμενα σπίτια ήταν επίσης στην ίδια κατάσταση με μικρές αποκλίσεις προς το χειρότερο. Οι ένοικοι... αφγανοί, τούρκοι, ρομά, γεωργιανοί, πακιστανοί.
Το ασανσέρ της πολυκατοικίας ήταν φυσικά χαλασμένο και μπαζωμένο σκουπίδια, σε όλους τους ορόφους.
Η μυρωδιά της μούχλας ξεπερνούσε κάθε προσδοκία
ενώ τα περίφημα τρωκτικά ανενόχλητα μας παρατηρούσαν.Στον έβδομο όροφο, μας περίμενε η μεγαλύτερη έκπληξη.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο αυτοσχέδια γιαπιά με τσίγκινες στέγες,
στην ταράτσα της πολυκατοικίας . Το ενοίκιο; 500 ευρω έκαστο!
Οι φωτογραφίες περιγράφουν καλύτερα την κατάσταση.


Στο χώρο αυτό διαμένουν αφγανοί, κάτοχοι ροζ κάρτας. Οι περισσότεροι ήταν γεμάτοι με εξανθήματα από την υγρασία, τη βρωμιά και τα οικιακά τρωκτικά/έντομα.
Ένας από τους φίλους με ρώτησε για ποιο λόγο η αστυνομία τον διώχνει βίαια όποτε πηγαίνει, ως οφείλει, στην Πέτρου Ράλλη στην Υποδιεύθυνση Ασύλου για να ζητήσει να αναγραφεί στην ροζ κάρτα η διεύθυνση του σπιτιού στο οποίο διαμένει.
Σημειώνουμε ότι εάν δεν αναγραφεί η διεύθυνση σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο ενδιαφερόμενος θα χάσει τη ροζ κάρτα, και άρα η αίτηση ασύλου που έχει υποβάλλει θα ακυρωθεί.
Η αναγραφή της διεύθυνσης στη ροζ κάρτα είναι υποχρέωση του αιτούντα και οι αρχές δεν έχουν απολύτως κανένα δικαίωμα να προβάλλουν οιαδήποτε αντίρρηση.
Μου ζήτησε βοήθεια... την υποσχέθηκα... αλλά, η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να βοηθήσω.


Κάπου εδώ αποχωρίσαμε από την περίφημη πολυκατοικία.

Τα συναισθήματα ήταν ποικίλα με εντονότερο όλων την οργή.

Οργή προς το Δήμο Αθηνών και τις πολιτικές αυτές που είναι μόνο σε επίπεδο διακήρυξης. Δίχως ντροπή, δίχως αιδώ, δίχως κανένα αίσθημα ευθύνης έστω απέναντι στους ψηφοφόρους τους. Η Μενάνδρου 77 είναι επίσης Ελλάδα, ξέρετε κ. Δήμαρχε.

Οργή και προς το κράτος μας, που κλείνει το μάτι προς τους ιδιοκτήτες επιτρέποντάς τους να κερδοσκοπούν εις βάρος των ανθρώπων που πασχίζουν να διεκδικήσουν το υποτιθέμενα αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή, που αναγκάζει τους ανθρώπους αυτούς να μένουν μέσα σε σκουπίδια, όταν πολύ απλά θα μπορούσαμε να τους φιλοξενούμε σε κέντρα υποδοχής στα οποία θα είχαν και τη δυνατότητα να μάθουν την ελληνική γλώσσα καθώς και κάποια δεξιότητα, απαραίτητη τόσο για τη δική τους επιβίωση ώστε και την ομαλή λειτουργία της χώρας μας, έως ότου να βγει η απόφαση σχετικά με την απόδοση ασύλου βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά.

Σημειώνουμε πως εάν οι άνθρωποι αυτοί έχουν πραγματική ανάγκη για άσυλο ή για ανθρωπιστικό καθεστώς και το λάβουν, είτε θα μείνουν στη χώρα μας ως ενταγμένα μέλη αυτής έως ότου να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, είτε, το οποίο είναι και το πιο πιθανό, θα αναχωρήσουν για άλλες χώρες όπου βρίσκονται συγγενείς και φίλοι.
Στην περίπτωση δε που απορριφθεί το αίτημα γιατί πράγματι δεν θα συντρέχει κανένας κίνδυνος στη χώρα καταγωγής τους, θα μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε να επιστρέψουν στη χώρα τους.
Πράγμα που αυτή τη στιγμή δεν κάνουμε διότι παρόλο που η απόφαση είναι απορριπτική, στην πραγματικότητα δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι δεν κινδυνεύει η ζωή τους.

Τις προάλλες κατά την παρουσίαση της πρότασης για την αλλαγή του Κώδικα Ιθαγενείας, από την Ελληνική Ένωση για τα δικαιώματα του ανθρώπου, ο Υπουργός Εσωτερικών, τόνισε πως η Ελλάδα υπήρξε χώρα αποστολής μεταναστών, πως η Ελλάδα κατόρθωσε να «μπολιάσει τον κόσμο με πολιτισμό, ιστορία και ανθρώπους» και ακριβώς για το λόγο αυτό η Ελλάδα δεν έχει «δικαίωμα να αποκτά φοβικά σύνδρομα απέναντι στον ξένο».
Πολύ σημαντικά λόγια, αλλά τι γίνεται στην πράξη;
Δεν μπορούμε να καταλάβουμε οτι η πολιτική που εφαρμόζει το κράτος μας βαίνει κυρίως εις βάρος της ίδιας της χώρας μας;

***
Καθώς τελευταία σημειώνεται μια μεγάλη αναστάτωση σχετικά με την πολυπληθή έλευση των Αφγανών στη χώρα μας, έκρινα πως θα σας ενδιέφερε μια συζήτηση με κάποιον Αφγανό.Μια συζήτηση με το Μπασίρ

Ο Μπασίρ είναι μόλις 19 χρονών και ήρθε στην Ελλάδα πριν 15 ημέρες και έχει λευκή κάρτα- η κάρτα που πιστοποιεί απλώς την είσοδο του στην Ελλάδα. Στη χώρα του δούλευε ως δημοσιογράφος και καθηγητής Αγγλικών

Α: Γιατί τόσοι πολλοί Αφγανοί έρχονται τελευταία στην Ελλάδα;

Μπασίρ: Η οικονομία του Αφγανιστάν είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Κάθε μέρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι μένουν άνεργοι. Πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα να ξεσπάνε συγκρούσεις μεταξύ των ανθρώπων. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο αδύναμη να αντιμετωπίσει τους Ταλιμπάν. Ο κόσμος φοβάται, η κυβέρνηση δεν μπορεί να τους προστατεύσει ούτε από τη φτώχεια ούτε από τους Ταλιμπάν.

Α: Ποια είναι η κατάσταση μεταξύ Ταλιμπαν και Αφγανικής κυβέρνησης;

Μπασίρ: Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει δεσμούς με τη Δύση. Οι Ταλιμπάν δεν το θέλουν αυτό. Όπως και δεν θέλουν τα αμερικανικά στρατεύματα. Οι συγκρούσεις μεταξύ Ταλιμπάν και κυβέρνησης είναι καθημερινές και πολύ επικίνδυνες για τους πολίτες.

Α: Πες μου για σένα, γιατί έφυγες από το Αφγανιστάν;

Μπασίρ: Δούλευα σε ένα τοπικό κανάλι της περιοχής μου και δίδασκα αγγλικά σε παιδιά σε ένα μικρό φροντιστήριο γλωσσών. Οι Ταλιμπάν δεν θέλουν να μαθαίνουμε και να μιλάμε αγγλικά, επομένως συνεχώς μου ζήταγαν να σταματήσω να διδάσκω και να κλείσω το φροντιστήριο. Τους έλεγα πως έχω υποχρέωση να βοηθήσω τη χώρα μου. Προσπαθούσα και μέσα από την ιδιότητα μου ως δημοσιογράφος να διασφαλίσω το δικαίωμα των συνανθρώπων μου στο να μάθουν μια ξένη γλώσσα. Στο τέλος το μήνυμα που έστειλαν ήταν σαφές. Αν δεν σταματήσω θα με σκοτώσουν. Έτσι αποφάσισα να φύγω από τη χώρα και να αναζητήσω μια ευρωπαϊκή χώρα για να μείνω και να σπουδάσω ώστε να μπορέσω να βοηθήσω τη χώρα μου και τους ανθρώπους μου. Μπήκα κρυφά σε μια νταλίκα που επιβιβάζονταν σε ένα πλοίο. Ήταν επικίνδυνο αλλά δεν είχα άλλη επιλογή. Κάπως έτσι βρέθηκα στην Ελλάδα.

Α: Τι σκοπεύεις να κάνεις;

Μπασίρ: Δεν ξέρω. Θέλω να φύγω από την Ελλάδα. Ζω σε ένα δωμάτιο σε άθλιες συνθήκες με άλλους 40 Αφγανούς. Θέλω να πάω κάπου που να μπορώ να σπουδάσω και να βοηθήσω την οικογένεια μου. Ξέρετε, η μάνα μου και τα αδέλφια μου είναι μόνοι τους εκεί. Τον πατέρα μου τον δολοφόνησε πριν λίγα χρόνια ο ξάδελφος μου. Ο πατέρας μου ήταν δήμαρχος στο χωρίο που μέναμε και δεν άρεσε στους Ταλιμπάν τα όσα έκανε για να βοηθήσει τους κατοίκους του χωριού. Δεν ξέρω τι να κάνω. Μου λένε πως δεν μπορώ να φύγω τώρα από την Ελλάδα γιατί έχουν τα δακτυλικά αποτυπώματά μου. Θέλω να γίνω δημοσιογράφος και να υπερασπίζομαι το δικαίωμα των ανθρώπων σε μια καλύτερη ζωή.

Α: Πες μου σε παρακαλώ, η κατάσταση με τους Ταλιμπάν ήταν χειρότερη ή καλύτερη μετά την επέμβαση της Αμερικής, το 2002;

Μπασίρ: Τα πρώτα χρόνια μετά την επέμβαση, η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη. Τα τελευταία χρόνια όμως είναι πολύ χειρότερη. Έχουν πολύ δύναμη. Σκοτώνουν ανθρώπους μέσα στα σπίτια τους. Σκοτώνουν όποιον δεν συνεργάζεται ή δουλεύει για την κυβέρνηση. Σκοτώνουν όποιον δεν είναι καλός μουσουλμάνος, αλλά με την έννοια που έχουν δώσει αυτοί στο Ισλάμ. Εγώ είμαι καλός μουσουλμάνος, αλλά δεν θα γίνω σας αυτούς.

Α: Υπάρχουν φήμες και όχι μόνο, ότι οι Αφγανοί είναι εμπλεκόμενοι στη διακίνηση ναρκωτικών, και αυτό ξέρεις μας δημιουργεί πολλά προβλήματα. Τι ξέρεις για αυτό.

Μπασίρ: Ναι το ξέρω. Δεν είναι όλοι έτσι. Υπάρχουν δίκτυα. Αυτοί που το κάνουν δεν είναι πρόσφυγες, δεν κινδυνεύει η ζωή τους.

Α: Σε ευχαριστώ πολύ, πρόσεχε τον εαυτό σου.

***

Καθώς φεύγαμε από την περιοχή, σταμάτησα στο ζαχαροπλαστείο ενός φίλου μου Πακιστανού για να πάρω λίγα γλυκά, Πακιστανικά.
Το μάτι μου έπεσε σε μια εφημερίδα Πακιστανική που μεταξύ άλλων είχε καταχώρηση διαφήμισης του διπλανού φωτογραφίου (πακιστανικό).
Το διαφημιστικό μήνυμα έλεγε:
We can make your dreams… photo.
Α, ναι, μέχρι η χώρα μας να αποφασίσει να εκχωρήσει στους ανθρώπους αυτούς τα νόμιμα δικαιώματα τους, με βασικότερο όλων, το δικαίωμα στη ζωή,
… οι άνθρωποι αυτοί έχουν βρει ένα πρόσκαιρο τρόπο για να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα… ποζάροντας απλώς στο διπλανό φωτογραφείο.
Τα λοιπά θα τα αναλάβει το fotoshop!

***

ΥΣ- 1. Όσον αφορά την περίφημη πρόταση του κ. Πάγκαλου (βλέπε εδώ ), θα υπερθεματίσω προτείνοντας όχι μόνο την συμβολική απέλαση, αλλά, γιατί όχι, και τον συμβολικό τουφεκισμό!

ΥΣ- 2. Για γιά να τελειώνουμε με αυτές τις α-νόητες δημοσκοπήσεις, όπως λέει και ο καθηγητής Β. Καρύδης, όταν κάποιος τοποθετείται στην ερώτηση " είστε υπέρ ή κατά της μετανάστευσης" είναι σαν να τοποθετείται στην ερώτηση "είστε υπέρ ή κατά των καταιγίδων"! Είτε μας αρέσει είτε όχι η μετανάστευση υπάρχει και θα υπάρχει. Το ζήτημα είναι όχι να την σταματήσουμε- διοτί αυτό πολύ απλά δεν μπορεί να συμβεί- αλλά πως θα λειτουργήσει θετικά υπέρ όλων μας.Σας ευχαριστώ

16 σχόλια:

 1. Σκόρπιες σκέψεις από το εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο:

  Ενδεικτικό της επιδείνωσης της κατάστασης όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των Αφγανών (και ειδικά των γυναικών) στην μετα-Ταλιμπαν εποχή είναι το απόσπασμα του άρθρου:
  «The US and Her Fundamentalist Stooges are
  the Main Human Rights Violators in Afghanistan» της οργάνωσης
  γυναικών του Αφγανιστάν RAWA (της ίδιας οργάνωσης για την οποία μας είχαν πρήξει μέχρι το 2001 τα Δυτικά ΜΜΕ στο πλαίσιο της αντι-Ταλιμπαν προπαγάνδας και μετά τη στρατιωτική κατοχή της χώρας αυτής κάνουν σαν να μην υπάρχει):
  «…The US and her allies tried to legitimize their military occupation of Afghanistan under the banner of “bringing freedom and democracy for Afghan people”. But as we have experienced in the past three decades, in regard to the fate of our people, the US government first of all considers her own political and economic interests and has empowered and equipped the most traitorous, anti-democratic, misogynist and corrupt fundamentalist gangs in Afghanistan…».
  http://www.rawa.org/events/dec10-07_e.htm

  Όσο για τον Πάγκαλο, είναι ειδικός στις απελάσεις. Ειδικά δε, των Κούρδων, στην εξωτική Κένυα και στο μαγευτικό Ιμραλί!

  «…σταμάτησα στο ζαχαροπλαστείο ενός φίλου μου Πακιστανού για να πάρω λίγα γλυκά, Πακιστανικά…»

  Ειδικά για τα χαλβαδοειδή πακιστανικά γλυκά συστήνω Sandal Sharbat (σιρόπι αραιώσιμο με γεύση σανταλόξυλο, υπάρχει σε πολλά μίνι μάρκετς Πακιστανών) αν και τις έχει τις θερμίδες του...

  Υ.Γ. ο πρόαφατος νόμος Καρζάι ο οποίος δικαιλογεί τον ευζυγικό βιασμό στη μειονότητα των Σιιτών, έγραψε πρώτος ο "Spiegel" (Σιίτες: 15% του πληθυσμού, κυρίως του Χαζαρικού) είναι κατά πολύ χειρότερος εκείνων των Ταλιμπάν...).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ειναι στ' αλήθεια θλιβερές οι εικόνες. Τι άνθρωποι είμαστε γαμώτο;;
  ΗΒ αποψη μου ειναι πως ανεξαρτήτως τον τρόπο που βρεθηκαν στη χωρα μας, πρέπει κατι να κανουμε για αυτους τους ανθρωπους. καλως ή κακως ειναι εδώ ειναι δίπλα μας και ολη αυτη η κατάσταση αποτελει ντροπη για μια πολιτισμένη χώρα.
  Συγχαρητήρια για το blog γενικότερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συγχαρητήρια για το άρθρο, για την έρευνα για όλα... Μένω κέντρο (Πλατεία Καραϊσκάκη) και βλέπω πάρα πολλά κάθε μέρα.
  Και διαβάζω σε διάφορα -ακροδεξιά blogs- εμετικά άρθρα για τους αλλοδαπούς από ανθρώπους που "δεν αντέχουν άλλο".
  Τόσα χρόνια εδώ που ζω, έχω να λέω για την εργατικότητα των Αλβανών, για την παιδεία των Πολωνών και των Τσέχων, για την ευγένεια των Πακιστανών και των Αφγανών...
  Είδα τις φωτό στο post σου και το μόνο που έχω να πω είναι ότι ΟΥΤΕ τα τρωκτικά και τα έντομα δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουν εκει!
  Να σαι καλα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μπραβο ρε Αφροδιτη! πολυ καλη ιδεα να καταγραψεις την κατασταση..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Εξαιρετικό άρθρο και γενικά συγχαρητήρια για το μπλογκ σου. Μόλις το ανακάλυψα και σκοπεύω να περνάω από 'δω κι εμπρός...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πρωτη φορα στο μπλογκ σου, ερχομαι απο τον Ελικα.
  Δεν ξερω τι να πρωτοσχολιασω!
  Πως επιτρεπουν σε αυτον τον αθλιο ιδιοκτητη να νοικιαζει τετοια καταλυματα, να τα νοικιαζει τοσο ακριβα να μην τα συντηρει!!!
  Πως επιτρεπουν να διαβιουν ετσι ΑΝΘΡΩΠΟΙ!
  Πως επιτρεπουμε ολοι να υπαρχει αυτη η αντιμετωπιση απο τις αρχες!!!
  Οσο για τους Ταλιμπαν, μα τι να πω...αναυδη! Δεν ηξερα οτι η κατασταση στο Αφγανισταν ειχε φτασει εκει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Κι εγώ με την σειρά μου να πω μπράβο για το άρθρο,ελπίζω να μου επιτρέπεται μία μικρη αναδημοσιεύση (πάντα με αναφορα στον σύνδεσμο)και εγώ σήμερα ανάκαλυψα το μπλογκ και θα περνάω. Μακάρι κι άλλοι ηθοποιοί που είναι αναγνωρίσιμα πρόσωπα να βγουν μπροστα κι αν μπορείτε να βγείτε και στα ΜΜΕ(ξέρω δεν είναι εύκολο) για να ξυπνήσει σιγά σιγά ο κόσμος.
  Τα σέβη μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @ HappyHour,

  αν μπεις στο site http://www.oneearth.gr θα δεις δημοσίευμα της 26ης Μαρτίου 2009, σύμφωνα με το οποίο:

  "...Το 2008... Από τις 10 κύριες εθνικότητες οι οποίες έκαναν αίτηση για άσυλο... οι χώρες προέλευσης που σημείωσαν σημαντική αύξηση στον αριθμό των αιτήσεων περιλαμβάνουν το Αφγανιστάν (μέχρι 85 τοις εκατό), τη Ζιμπάμπουε (μέχρι 82 τοις εκατό), τη Σομαλία (μέχρι 77 τοις εκατό)..."

  Πρώτο λοιπόν το "δημοκρατικό" Αφγανιστάν.

  Το επίθετο "άναυδη" που χρησιμοποίησες είναι το ελάχιστο που μπορεί να αποδώσει τη φρίκη και τον αποτροπιασμό που θα ένιωθε οποιοσδήποτε άνθρωπος έβλεπε τί συμβαίνει σήμερα σε αυτήν τη χώρα.

  Η Afghan Independent Human Rights Commission (AIHRC) παρέχει στοιχεία τα οποία δείχνουν πως
  "...Επτά χρόνια αφότου ΗΠΑ και Βρετανία «απελευθέρωσαν» τις γυναίκες από το καταπιεστικό καθεστώς των Ταλιμπάν, η έκθεση αποδεικνύει ότι η ζωή εξακολουθεί να παραμένει πολύ δύσκολη για τις περισσότερες, ενώ για πολλές γυναίκες είναι ακόμα χειρότερη και από την εποχή των Ταλιμπάν...".

  Τπάρχουν σήμερτα Παστούν (η φυλή απότην οποία προέρχονται οι Ταλιμπαν) οι οποίοι κρατούνται παρότι είναι αθώοι από τους αμερικανούς επειδή "τους έδωσαν" Τατζίκοι και άλλοι "απελευθερωτές" γιθα να εισπράξουν ΝΑΤΟϊκές αμοιβές.
  Εάν βγουν ποτέ τα αίσχη των Βρετανών στρατιωτών στους παλαιούς Ταλιμπάν θα τους πάρουν στο κυνήγι μέχρι και οι απολίτικοι Άγγλοι χούλιγκανς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Butterfly, το σχόλιό μου βέβαια έχει να κάνει και με τη δική σου διαπίστωση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ενοιωσα ντροπή και θλίψη βλέποντας σε τι α8λιες συνθήκες ζουν αυτοί οι ανθρωποι στην Αθήνα του 2009! Τη στιγμή που τους δεχόμαστε στη χώρα μας παράνομοι ξεπαράνομοι, δεν είναι αποδεκτό να τους έχουμε να ζουν σε τρώγλες παρέα με τα ποντίκια..
  Δίπλα μας ζουν.. ανάμεσα μας Δήμαρχε! Πολύ κοντά στο Δημαρχίο σου! Δεν σου μυρίζει η αποχετευσή τους να βάλεις κάποιον να τη φτιάξει και να απολυμάνεις?
  Μετα απορούμε γιατί και τι τους εξωθεί σε παραβατικές συμπεριφορές..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Τωρα που εχει και κριση ο τουρισμος σιγουρα θα εχει ελευθερα δωματια στο Χιλτον και στο Μαρριοτ με εξοδα του κρατους. Ωσπου λοιπον να τους κανει ελληνες με ψηφο ο Γιωργος [δεν αργει η ωρα ευτυχως] και να τους δωσει το συνολο απο τις νεοκτιστες εργατικες κατοικιες πανελλαδικα θα υποφερουν λιγακι, τι να κανουμε? Καντε υπομονη αδερφια..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. SYGXARITIRIA GIA TO POST! PROTEINW EPIPLEON EKTOS APO TA DIKAIOMATA TO KRATOS NA FRONTISEI SYNOLIKA GIA TH MERIMNA AYTWN TWN TALAIPORWN ANTHROPWN. MPOROUME NA KANOUME KAI DIAFIMISH AN XREIASTEI...NA MAZEYTOUN ANTI GIA EKATONTADES XILLIADES MERIKA EKATOMYRIA.

  DEN SOBAREYESTE KALYTERA? TOSO DYSKOLO EINAI NA KATHARISOUN MONOI TOUS KAI PREPEI NA TO KANEI O DHMOS ME TOUS DIKOUS MAS FOROUS? NOMIZETE OTI AYTA POU PROTEINETE EINAI EFARMOSIMA H MPAS KAI FANTAZESTE OTI THA LYSOUN TO PROVLHMA?

  AFOU AGAPATE TOSO POLY TOYS METANASTES GIATI DEN PATE STO AYGANISTAN NA DIAMARTHRI8HTE STOUS TALIMPAN?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Από μία σφουγγαρίστρα να έπερναν όλοι αυτοί που μένουν στη πολυκατοικία θα την είχαν καθαρίσει! Είναι δυνατόν να ζουν μέσα στη βρώμα και να περιμένουν τους άλλους να τους ξεβρωμίσουν; Η υγιεινή και η καθαριότητα είναι και προσωπική υπόθεση (κυρίως) του καθενός!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Εξαιρετικό το blog σου. Χαίρομαι όταν ανακαλύπτω άτομα που νοιάζονται για τον διπλανό τους. Η δουλειά που κάνεις είναι πολύ καλή και φαίνεται ότι έχεις να πεις πολλά. Εύχομαι να συνεχίσεις έτσι.
  Σε χαιρετώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Ωραία ήρθαν και φασίστες τώρα στο μπλογκ σου Αφροδίτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Έχεις ύποπτο επίθετο και επικίνδυνες απόψεις.
  Η αλήθεια είναι ότι οι ανώνυμοι είναι πολύ συντηρητικοί, όταν τα βάζουν μαζί σου, επειδή κάποιοι δεν σκουπίζουν το "σπίτι" τους.
  Το πρόβλημα δε λύνεται με επαναπροώθηση, όπως λέει ο κ. Πάγκαλος.
  Το είπες εσύ: Συμβολικός τουφεκισμός, για να μην ξανάρθουν άλλοι.
  Αυτές οι κότες οι ανώνυμοι δεν είχαν τα κότσια να το πούνε, παρ' όλο που το πιστεύουν. Ντρέπονται να ομολογήσουν την πίστη τους στο θάνατο,σαν οριστική και αμετάκλητη λύση του μεταναστευτικού. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά τους θρασύδειλους κουκουλοφόρους. Δε λένε ούτε τα πράγματα με τ' όνομα τους, ούτε το όνομα τους. Άραγε, πάνε εκκλησία;
  Εγώ πάω και ομολογώ την ενοχή μου. Παρ' όλο που πιστεύω στην "τελική λύση", δεν μου το επιτρέπουν οι θρησκευτικές μου πεποιθήσεις. Θα προτιμούσαν όπλα ,αντί για σκούπες, αυτοί οι τσάμπα μάγκες για να καθαρίσουν την πολυκατοικία, αλλά δεν μπορούν να δείξουν την αλθινή τους πίστη και τη σωστή τους φάτσα.
  Ας σοβαρευτούμε. Κουκουλοφόροι Υπηρέτες της ολιγαρχίας και των επίσημων κομμάτων είναι. Καθώς πρέπει κύριοι, χωρίς κουκούλα, που ντρέπονται για αυτά που λένε και κρύβονται. Σαν αυτούς που σπάνε βιτρίνες. Οι ίδιοι είναι. Εργαζόμενοι παντός καιρού.
  Αντί να δείρουν το γάϊδαρο που φταίει, βαράνε το σαμάρι, οι θρασύδειλοι. Αντί να δείχνουν τον αίτιο δείχνουν το θύμα. Νομίζουν ότι είναι πιο εύκολος στόχος.
  Έχω όνομα και διεύθυνση, όπως και η Αφροδίτη. Εσείς ανώνυμοι, έχετε;
  ΥΓ.Συγνώμη, για το απαράδεχτο σχόλιο μου. Είναι με πολύ θυμό. Έχεις όλο το δικαίωμα να το διαγράψεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή