Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013

Το ζήτημα Τζιτζικώστα δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό

Πριν κάποιες εβδομάδες, οι τομείς Παιδείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ έστειλαν επιστολή στον Υπουργό Παιδείας ζητώντας συνάντηση για να συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο οι φετινοί εορτασμοί της 28ης Οκτωβρίου θα είχαν σαφή αντιφασιστικό και αντιναζιστικό χαρακτήρα.

Ακολούθησε συνάντηση μεταξύ του Γραμματέα του Κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη και του Υπουργού Παιδείας, κατά την οποία συμφωνήθηκαν δράσεις για την 28η Οκτωβρίου.

Όμως, λίγες ημέρες αργότερα, τα πρώτα δείγματα από την πλευρά της ΝΔ έδειξαν πως οι προθέσεις δεν υπηρετούνται από τις πράξεις.

Το πρώτο δείγμα ήρθε από την πλευρά του Υπουργού Άμυνας κ. Αβραμόπουλου, ο οποίος έκρινε σκόπιμο να αποφασίσει την επαναφορά αρμάτων και αεροπλάνων στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Σημειώνουμε ότι ο Ευ. Βενιζέλος ως ΥΠΕΘΑ είχε αποφασίσει μετά από εισήγηση της στρατιωτικής ηγεσίας να μην μετέχουν μηχανοκίνητα στις παρελάσεις. Όχι μόνο για οικονομικούς, αλλά και για λειτουργικούς λόγους. «Τα άρματα δεν είναι για επίδειξη, αλλά για άμυνα», απάντησε το ΠΑΣΟΚ στον Δ. Αβραμόπουλο, ζητώντας την άμεση ανάκληση της απόφασής του. Αλλά ο Δ. Αβραμόπουλος δεν ανακάλεσε, λαμβάνοντας φυσικά το πολιτικό κόστος των επιλογών του, αλλά και πλήττοντας τον χαρακτήρα που θα έπρεπε να έχει η 28η Οκτωβρίου.

Το δεύτερο δείγμα ήρθε λίγο αργότερα με την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα, να καλέσει τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής στην εξέδρα των επισήμων. Απάντησε μάλιστα εξαιρετικά προσβλητικά στις σχετικές αντιδράσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Μπουτάρη, προβάλλοντας μια πολύ ενδιαφέρουσα ομοφοβία που δεν συνάδει με τη θεσμική του ιδιότητα, καθώς μίλησε για «άλλες παρελάσεις» που επιδοκιμάζει ο κ. Μπουτάρης, υπονοώντας τις gay pride.

Το ΠΑΣΟΚ κάλεσε άμεσα «τον Περιφερειάρχη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανακαλέσει αμέσως την πρόσκληση στους εκπροσώπους του μορφώματος της Χρυσής Αυγής. Οι πολιτικοί άνδρες κρίνονται από τη στάση τους στα ζητήματα ουσίας και όχι στους τύπους. Αυτό επιβάλλουν τα ήθη των Ελλήνων και αυτό οφείλει να πράξει. Τέτοιο ήταν το ΟΧΙ των Ελλήνων», όπως δήλωσε η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης. Αιχμηρή ήταν και δήλωση της νεολαία ΠΑΣΟΚ: «Ο κ. Τζιτζικώστας επιχειρώντας να διορθώσει το λάθος του, υπέπεσε σε νέο μεγαλύτερο με τις δηλώσεις του. Τα υπονοούμενα που αφήνει στη δήλωση του κατά του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη, για τη στήριξη του τελευταίου στην παρέλαση του PRIDE είναι ρατσιστικά και πολιτικά απαράδεκτα. Ο κ. Τζιτζικώστας πρέπει να επιλέξει: ή με τους χρυσαυγίτες ή απέναντι σε αυτούς»

Αλλά ο κ. Τζιτζικώστας δεν φάνηκε να αντιλαμβάνεται το λάθος του. Προχώρησε σε ακόμα μεγαλύτερο, δηλώνοντας σε πρωινή εκπομπή του Mega, ότι εμμένει στην απόφασή του. Τόνισε μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ είναι… εγκληματική οργάνωση λόγω του Άκη!

Το ΠΑΣΟΚ φυσικά ζήτησε άμεσα την παραίτηση του κ. Τζιτζικώστα «λόγω έλλειψης δημοκρατικού ήθους αλλά και λόγω ακραίας ανοησίας». Το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να ανακαλέσει.

Κάπως έτσι βέβαια ο σαφής αντιναζιστικός χαρακτήρας της 28ης Οκτωβρίου πήγε περίπατο, με αποκλειστική ευθύνη κορυφαίων στελεχών της ΝΔ. Πράγμα ιδιαιτέρως επικίνδυνο για την εξαιρετικά δύσκολη μάχη που δίνει η Ελληνική Δημοκρατία απέναντι σε αυτούς που θέλουν να την καταλύσουν.

Να θεωρηθούν τα προαναφερόμενα περιστατικά ως μεμονωμένα και αυτόνομα; Η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι αρνητική αν λάβει κανείς υπόψη του και το περίφημο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Δημοκρατία «90+1 κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης ΠΑΣΟΚ» που «τεκμηρίωνε» τη δήλωση της ηγεσίας της νεοναζιστικής οργάνωσης πως το ΠΑΣΟΚ - και όχι η Χρυσή Αυγή-είναι εγκληματική οργάνωση. Ομολογήθηκε έτσι πλήρως η ολόψυχη σύμπλευσή της με τη Χρυσή Αυγή.

Εξάλλου η ίδια εφημερίδα Δημοκρατία, που εφάπτεται με κύκλους πέριξ του Μαξίμου, είχε εγκαλέσει, μία μέρα πριν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, τη Χρυσή Αυγή διότι απέκλειε τη συνεργασία της με τη ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς τη δεύτερη «ανάδελφο παράταξη»! Η εφημερίδα αυτή, που υπάρχει μόνο για να λασπολογεί κατά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, εκπροσωπεί μια συγκεκριμένη ομάδα στο εσωτερικό της ΝΔ που προτιμά τη συνεργασία ΝΔ- ΧΑ, αντί της συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εις βάρος βέβαια όχι μόνο της κυβερνητικής σταθερότητας, αλλά και του ίδιου του δημοκρατικού πολιτεύματός μας.

Είναι περιττό να αναφερθώ σε ονόματα, διότι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ... γνωριζόμαστε.

Η ηγεσία της ΝΔ, εφόσον πραγματικά ενδιαφέρεται για τη χώρα και την πολιτική αλλά και την πολιτειακή σταθερότητα, έχει υποχρέωση να απομονώσει άμεσα και έμπρακτα τα στελέχη της που δρουν κατ’ αυτό τον τρόπο. Στην εθνική προσπάθεια για την προστασία της δημοκρατίας και της χώρας, δεν μπορεί να επικρατεί διγλωσσία. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορεί για πολύ καιρό ακόμα να ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές -ούτε να είναι το μοναδικό κόμμα ευθύνης της χώρας.

Κι αν η ΝΔ έχει «πρόβλημα» με τη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ, ο εκφραστής της σοσιαλδημοκρατίας έχει πολλούς περισσότερους λόγους να μην επιθυμεί την συνεργασία με τη συντηρητική παράταξη, που σε τελική ανάλυση είναι και ο εκφραστής των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Ευρώπης, με τις οποίες είμαστε σε ευθεία σύγκρουση, ως χώρα και ως παράταξη.

Όσο για την καραμέλα περί Άκη, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή ύστερα από την εξεταστική που προκάλεσε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Αν θέλει η ΝΔ, έχουμε κι εμείς πολλές ιστορίες να πούμε για Παπαγεωργόπουλο, Ψωμιάδη, Βατοπαιδι, δομημένα ομόλογα, κουμπάρους της επιτροπής ανταγωνισμού, Βουλγαράκη κ.λπ.

Τώρα όμως προέχει η χώρα, προέχει η Δημοκρατία.

Η παραίτηση Τζιτζικώστα είναι το αυτονόητο επόμενο βήμα, αλλά δεν αρκεί. Η απομόνωση της ομάδας στελεχών της ΝΔ που επιδιώκουν τη συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή είναι η βασική προϋπόθεση για την ομαλή εξάντληση της τετραετίας υπέρ της πατρίδας.