Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

#womensmarch: Η διαδήλωση των γυναικών

Έναν ολόκληρο αιώνα μετά από την τελευταία φορά, εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ και στον κόσμο κατακλύζουν τους δρόμους διεκδικώντας τα δικαιώματά τους. Η αιτία; Η ορκωμοσία του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Την τελευταία φορά που γυναίκες κατέβηκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους στην Αμερική διεκδικώντας τα δικαιώματά τους ήταν στις 3 Μαρτίου του 1913, μία μέρα πριν την ορκωμοσία του 28ου Προέδρου των ΗΠΑ, Γούντροου Ουίλσον. Ήταν τότε που το κίνημα των σουφραζετών διεκδικούσε το δικαίωμα ψήφου. Η διαδήλωση ήταν βίαιη. Πάνω από 100 γυναίκες διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία. Όμως τα κατάφεραν. Η διαδήλωση είχε αποτέλεσμα. Επτά χρόνια μετά, οι γυναίκες στις ΗΠΑ απέκτησαν δικαίωμα ψήφου.

Εκατόν τέσσερα (104) χρόνια μετά από τη διαδήλωση εκείνη, εκατομμύρια γυναίκες νιώθουν την επιτακτική ανάγκη να βγουν στους δρόμους στην Αμερική και σε άλλες 168 χώρες για να προστατεύσουν τα δικαιώματα τους που θεωρούν πως απειλούνται από τη ρητορική του νέου Προέδρου των ΗΠΑ.

Ποιος θα το πίστευε αυτό αν του το έλεγαν πριν ένα χρόνο; Ποιος θα πίστευε πως θα ερχόταν και πάλι η στιγμή που θα ήταν αναγκαίο να βγουν οι γυναίκες στο δρόμο, και μάλιστα στις ΗΠΑ, και να φωνάξουν πως «τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα»; Κανείς. Κι όμως έγινε και οι φόβοι είναι δικαιολογημένοι.

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ ως υποψήφιος  δεν έχανε ευκαιρία στην προεκλογική του καμπάνια να διαλαλεί τον μισογυνισμό του και τον ρατσισμό του, καθώς και την πρόθεσή του να αμφισβητήσει δικαιώματα γυναικών, ατόμων με αναπηρία, μειονοτήτων, αφροαμερικάνων, ισπανόφωνων, μουσουλμάνων, μεταναστών, ομοφυλόφιλων, τρανσέξουαλ.

Και ήταν οι γυναίκες που βγήκαν μπροστά υπερασπιζόμενες τα δικαιώματα όλων, και φώναξαν με φωνή μία ότι η αντίληψη  Τράμπ δεν είναι αποδεκτή στην Αμερική: «Σε παρακολουθούμε κ. Πρόεδρε» ήταν το κεντρικό μήνυμα.

Η διαδήλωση ξεκίνησε με ένα event στο Facebook που δημιούργησε μια απλή γυναίκα, η Teresa Shook από την Χαβάη, καλώντας 40 φίλες να διαδηλώσουν την ημέρα της ορκωμοσίας του Ντ. Τράμπ. Την επόμενη μέρα το event είχε 10.000 δηλώσεις συμμετοχής. Και ταχύτατα εξαπλώθηκε σε όλη την Αμερική και τον κόσμο.

Τρία εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο συμμετείχαν στην διαδήλωση, ενώ πολλές χιλιάδες γυναίκες διαδήλωναν φορώντας ροζ σκουφάκια με αυτιά (Pussyhat projeckt) που έγινε το σήμα καταγγελίας για τα υποτιμητικά προεκλογικά σχόλια του Ντ. Τράμπ για τις γυναίκες, με χαρακτηριστικότερο όλων μια φράση του που εξηγούσε πως πρέπει να «ρίχνει» κάποιος τις γυναίκες («Grab (women) by the pussy»)

Αρκετοί καλλιτέχνες διεθνούς φήμης υποστήριξαν τη διαδήλωση, ενώ η ίδια η Χίλαρι Κλίντον έδειξε την υποστήριξή της στέλνοντας μήνυμα: « Σας ευχαριστώ που συμμετέχετε, μιλάτε και διαδηλώνετε για τις αξίες μας. Είναι σημαντικό όσο ποτέ. Ειλικρινά πιστεύω πως είμαστε πάντα δυνατοί μαζί».

«Δεν το πιστεύω πως πρέπει πάλι να διαδηλώσω για αυτές τις αηδίες» έγραφε το πλακάτ που κρατούσε μια γυναίκα στην διαδήλωση. Και αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο ζήτημα.

Ο εθνικολαϊκισμός που εξαπλώνεται σε όλο το κόσμο θέτει σε αμφισβήτηση όλα όσα μέχρι χθες τα θεωρούσαμε ανεπιστρεπτί κεκτημένα.

Το ότι εν έτη 2017 η εκλογή Προέδρου των ΗΠΑ δημιουργεί την ανάγκη επαγρύπνησης για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μάλιστα των δικαιωμάτων των γυναικών που νιώθουν να κινδυνεύει η αξιοπρέπεια τους και η θέση τους στην κοινωνία είναι πολύ μεγάλο ζήτημα.

Το θετικό, αν υπάρχει κάποια θετική πλευρά, είναι πως η κοινωνία αντιδρά. Οι πολίτες αντιδρούν. Δεν εφησυχάζουν πιστεύοντας πως ο κίνδυνος δεν είναι υπαρκτός, όσο παράλογος κι αν φαίνεται αυτός για την εποχή μας. Κι αυτό σημαίνει αν μη τι άλλο πως στέλνουν ισχυρό μήνυμα για την προστασία όλων όσων μέχρι χθες θεωρούνταν δεδομένα.

Ο Πρόεδρος Τραμπ θα αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες αν θελήσει να θέσει σε εφαρμογή τα όσα έλεγε προεκλογικά. Όμως θα χρειαστεί και πολύ δουλειά για να αλλάξει την εικόνα του. Ας ελπίσουμε για το καλό όλων πως αυτό θα γίνει. Και σε αυτό το γυναικείο κίνημα θα έχει συμβάλει καθοριστικά, και πάλι.
      


* Δημοσιεύεται στη Madame Figaro