Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Η κα. Μπαζιάνα και η επαναφορά της Βάρκιζας

Τη συνέντευξη της κα. Μπαζιάνα μόνο αψήφιστα δεν μπορεί να την πάρει κανείς.
Κι αυτό διότι η συνέντευξή της κηρύσσει στην πραγματικότητα την επιστροφή στη ρητορική της Βάρκιζας - το όπλο παρά πόδα. Είναι η επιστροφή στη ρητορική της ρήξης, μετά από τον στρατηγικό «συμβιβασμό».

Η κα Μπαζιάνα πράγματι, όπως το λέει, δεν έδωσε τη συνέντευξη ως σύζυγος του Πρωθυπουργού. Έδωσε όμως τη συνέντευξη ως η αριστερή προδομένη ψυχή που ζητά να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση και έχει σκοπό αυτό να το κάνει. 

Παρά τις απανωτές κωλοτούμπες και την όποια «κανονικοποίηση» επιχειρεί και επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Τσίπρα δεμένο στο περίφημο κατάρτι όπως είχε πει, η κα. Μπαζιάνα ως Χάρυβδη (για να μην πω «Σκύλλα» και παρεξηγηθούμε) επαναφέρει τη ρητορική της ρήξης καλώντας και προσκαλώντας σε νέους αγώνες. «Τίποτα δεν έχει τελειώσει» λέει στους συντρόφους της. 

«Το παλαιότερο πολιτικό προσωπικό μας συναινούσε πρόθυμα», θα πει στην αρχή της συνέντευξης δίνοντας τον τόνο («Οι πρόθυμοι για όλες τις εντολές» θα εξηγήσει λίγο παρακάτω), για να συνεχίσει μιλώντας για τους εταίρους με τη «φασιστική μπότα» που απαιτούσαν να «υποταχθούμε». Οι πρόθυμοι και οι φασίστες κατακτητές που ζητούν παράδοση από τον ελληνικό λαό είναι ο βασικός διαχωρισμός που κάνει και φυσικά αποτελεί την επαναφορά της προεκλογικής ρητορικής ΣΥΡΙΖΑ και του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Όσο για την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση, η κα. Μπαζιάνα ξεκαθαρίζει πως δεν αναγνωρίζει στους διαφωνούντες το δικαίωμα να μιλούν. Αυτή βέβαια η απαγόρευση αφορά «εμάς», τους άλλους. Δεν αφορά τους «δικούς της», τους εξ «αριστερών» διαφωνούντες στο όνομα των αντιμνημονιακών επαγγελιών. Σε αυτούς κλείνει το μάτι λέγοντας πως «τίποτα δεν τελείωσε», για να συμπληρώσει πως «ο πόλεμος έχει πολλές μάχες». Η Βάρκιζα που λέγαμε.

Η κα. Μπαζιάνα δεν φαίνεται να συμφωνεί με την επιλογή του κ. Τσίπρα να μετατρέψει το «όχι» σε «ναι». Όπως μας ενημερώνει, κλαίει κάθε χρόνο στην επέτειο του δημοψηφίσματος. Φαντάζομαι πως θα κλαίει εξίσου και η κα. Κωνσταντοπούλου (άλλωστε η ρητορική της κα. Μπαζιάνα έχει πολλά κοινά με τη ρητορική της κα. Κωνταντοπούλου). Στην οποία βέβαια απευθύνει πρόσκληση,  όπως και σε κάθε άλλο «σύντροφο» που αποχώρησε από το κόμμα: θα ξανασυνταντηθούμε στους αγώνες. Τι κι αν ο  Τσίπρας έχει κατηγορήσει ανοιχτά τους πρώην συντρόφους, η κα. Μπαζιάνα είναι μεγαλόψυχη. Συμβαίνουν αυτά στην αριστερά, θα πει.

Με τον κ. Τσίπρα, η κα. Μπαζιάνα είναι αυστηρή. Μπορεί να δηλώνει πως «δεν είπε ψέματα» αλλά δεν μοιάζει να είναι ευχαριστημένη με την πορεία της διακυβέρνησής του. «Να ρωτήστε το Πρωθυπουργό» είναι η απάντησή της στην ερώτηση για τη διαφθορά και τις πρωτοβουλίες Τσίπρα για την πάταξη αυτής. Δικαιολογώντας τον ίσως, θα επαναλάβει τη «ρήση» Πολάκη: ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση,  αλλά δεν πήρε την εξουσία. Μία «ρήση» που συνιστά τον ορισμό του ολοκληρωτισμού. Η κα. Μπαζιάνα ξεκαθαρίζει πάντως πως περιμένει «την κάθαρση».

Το πιο ενδεικτικό σημείο, είναι αυτό στο οποίο εξηγεί πως η επιλογή του συμβιβασμού είναι στρατηγικού χαρακτήρα. «Η πολιτική πρέπει να λαμβάνει υπόψη το τώρα, τις ιδιαίτερες συνθήκες και να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις επιδιώκοντας τους στόχους της...», θα πει.

Τέλος, έχει ενδιαφέρον ότι στη συνέντευξη αυτή δεν υπάρχει πουθενά η Ευρώπη, δεν υπάρχει, παρά σε ελάχιστα σημεία, η Ελλάδα. Υπάρχει μόνο η Αριστερά. Ο αριστερός πολιτικός και ο αριστερός πολίτης, όπως συνεχώς τονίζει. Κλασσικά σταλινικά.

Είναι η συνέντευξη της κα. Μπαζιάνα μια συνέντευξη που απλώς αποκαλύπτει ποια είναι ιδεολογικά η ίδια ή είναι η προαναγγελία και η αποκάλυψη του στρατηγικού σχεδιασμού του Τσίπρα και της ομάδας του; Τείνω να πιστεύω πως ισχύουν και τα δύο. 

Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να παραμείνει στην εξουσία όσο μπορεί περισσότερο. Να εξαντλήσει  αν είναι δυνατόν  την τετραετία. Θεωρεί πως για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να είναι ο καλύτερος φίλος των εταίρων και οικονομικών παραγόντων. Όταν όμως θα εξαντληθεί ο χρόνος και θα πρέπει να κάνει εκλογές, δεν θα μπορεί παρά να το πράξει με τη γνωστή τακτική: δημιουργώντας συνθήκες ρήξης και κρίσης. Η κα. Μπαζιάνα απλώς βιάστηκε να σαλπίσει την έναρξη.     

* Το άρθρο αναρτήθηκε εδώ: 
http://www.capital.gr/me-apopsi/3264913/i-ka-mpaziana-kai-i-epanafora-tis-barkizas