Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Ετήσια Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής

Ο Συνήγορος του Πολίτη έδωσε στη δημοσιότητα την Ετήσια Έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής για το έτος 2008
Μέσα στο 2008 ο ΣτΠ δέχτηκε συνολικά 10.954 νέες αναφορές πολιτών, παρουσιάζοντας αύξηση 3,23% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Το ποσοστό των υποθέσεων που τέθηκαν στο αρχείο λόγω αναρμοδιότητας είναι 25,8%, το μικρότερο των τελευταίων 9 χρόνων λειτουργίας του Συνηγόρου του Πολίτη (μείωση 1,7% συγκριτικά με τον προηγούμενο χρόνο). Η μειωτική αυτή τάση υποδηλώνει ότι σταδιακά οι πολίτες είναι περισσότερο ενήμεροι για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της Αρχής.
Από τις βάσιμες αναφορές ποσοστό 75,54% επιλύθηκε υπέρ του πολίτη. Δεν επιλύθηκε, παρά τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες τις Αρχής (δεν έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις της) το πρόβλημα που έθεταν 299 υποθέσεις (το 9,04% των βάσιμων αναφορών). Επίσης 258 υποθέσεις (το 7,8% των υποθέσεων) δεν κατέστη δυνατό να επιλυθούν παρά τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Αρχής, εξαιτίας κενών στη νομοθεσία και οργανωτικών αδυναμιών ή δυσλειτουργιών της δημόσιας διοίκησης.
Διάβασε το υπόλοιπο...

3 σχόλια:

  1. Τι επιβεβαιώνει πανηγυρικά η έκθεση;

    Πολλά και διάφορα, κυρίως ως προς το ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε ένα κράτος «φιλικό στον πολίτη» αλλά ένα εχθρικό κράτος.
    Ένα κράτος του οποίου η διοίκηση αγνοεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων (ειδικά όταν έχει να κάνει σχέση με επιδόματα…)
    Ένα κράτος κρυπτο/θεοκρατικό (όπως λ.χ. η αρνητική στάση του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων στο δικαίωμα απαλλαγής από την παρακολούθηση των θρησκευτικών και από τους Ορθόδοξους μαθητές λόγω των πιέσεων από το ιερατείο).

    Ένα κράτος μισογυνικό (π.χ. παρά το πρόβλημα υπογεννητικότητας που επικαλούνται πολλοί, χιλιάδες εργαζόμενες που τυχαίνει να μένουν έγκυοι απολύονται, ειδικά της περίοδο της κρίση(ς.

    Ένα κράτος όπου οι ψυχασθενείς αντιμετωπίζονται ως πολίτες υποδεέστεροι.
    Όπου η δημόσια διοίκηση συνειδητά αρνούμενη να ρυθμίσει, έστω και προσωρινά, τις ειδικές συνθήκες παραμονής των μεταναστών, τους οδηγεί σε κατάσταση πλήρους κοινωνικού αποκλεισμού και εργασιακής εκμετάλλευσης.
    Όπου καταπατώνται δικαιώματα των ανηλίκων.
    Όπου φαινόμενα όπως αυτό της Κούνεβα δεν είναι η εξαίρεση του κανόνα.

    Ένα κράτος ρατσιστικό όπου Ρομά και αλλοδαποί καθίσταται αντικείμενο εργασιακής εκμετάλλευσης (π.χ. θερμοκήπια παραγωγής φράουλας στον νομό Ηλείας).
    Ένα κράτος το οποίο μετακυλύει σφάλματα και παραλείψεις του στους πολίτες (π.χ. εφορίες).
    Όπου οι δήμοι «γράφουν στα[παλαιοτέρα των υποδημάτων τους την νομοθεσία (πχ. με τη παράνομη είσπραξη μη ανταποδοτικών τελών).
    Εν ολίγοις, ένα κράτος «κουκουλοφόρο»….

    Υ.Γ.: Για το οποίο οι πολίτες δεν είναι άμοιροι ευθυνών…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση που καταδεικνύει τα χάλια μας. Τουλάχιστον κάτι γίνεται.

    Αφροδίτη νομίζω θα βρεις πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για νέο κώδικα ιθαγένειας. http://www.hlhr.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα!

    Ένα θέμα κωμικό;
    Ή μήπως τραγικό;
    Μάλλον εξοργιστικό...
    Ή μάλλον όλα μαζί:

    Κατατέθηκε λοιπόν σήμερα στη βουλή μια ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης από τον Τάσο Κουράκη (ΣΥΡΙΖΑ).

    Προς τί η ερώτηση;
    Και μόνο η σύντομη περίληψη στον τίτλο της, τα λέει όλα:

    "ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΟΝΤΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΦΜ"!!!

    Λέει λοιπόν πως Οι αλλοδαποί κρατούμενοι οι οποίοι στερούνται άδειας νόμιμης διαμονής μετά την έκτιση της ποινής τους δεν μπορούν να αποφυλακιστούν στην περίπτωση κατά την οποία τους έχει επιβληθεί – πέραν της ποινής φυλάκισης ή κάθειρξης – και χρηματική ποινή.
    Και τούτο διότι στην περίπτωσή τους κατά το ισχύον νομικό πλαίσιο η χρηματική ποινή δεν μπορεί να βεβαιωθεί από τη ΔΟΥ και να τους χορηγηθεί ΑΦΜ.
    Το αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να παραμένουν οι άνθρωποι αυτοί στη φυλακή προκειμένου να εκτίσουν πέραν της ποινής κάθειρξης ή φυλάκισης και τη χρηματική ποινή τους!

    Ελλάδα, Ευρωζώνη, 2009

    ΑπάντησηΔιαγραφή