Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Νέα ανθρωπιστική κρίση με τις ευλογίες της Πολιτείας

Ύστερα από επίμονες προσπάθειες η ομάδα του no border camping , κατόρθωσε αυτό που θα έπρεπε η πολιτεία από την πρώτη στιγμή να πράξει: την απελευθέρωση 500 περίπου κρατουμένων από τη Παγανή.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο 29 Αυγούστου, η ομάδα των δικηγόρων του No border
(μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι Κουρτοβικ, Στραχίνη, Τζεφεράκου) με αφορμή την εξέγερση των κρατουμένων στη Παγανή κατάφεραν να αποσπάσουν από την αστυνομία και το Νομάρχη την εντολή της άμεση απελευθέρωσης των γυναικόπαιδων και των συζύγων τους, 150 ασυνόδευτων ανηλίκων αλλά και κρατουμένων που έπρεπε να είχαν αποφυλακιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα. Καθώς η διαδικασία της απελευθέρωσης λάμβανε χώρα στην Παγανή, στο λιμάνι της Μυτιλήνης περίπου 40 ακτιβιστές- κωπηλάτες με φουσκωτές βάρκες έπεφταν στη θάλασσα με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για τη Frontex: “Frontex Kills” έγραφε το πανό που κατάφεραν να σηκώσουν εν τω μέσω της θάλασσας – διόλου εύκολο!
Ταυτοχρόνως διαδηλωτές στο λιμάνι υποστήριζαν τους εν πλω ακτιβιστές με πορεία στη πόλη.
Η μέρα έληξε με την μεταφορά των κρατουμένων στο ΠΙΚΠΑ Νεάπολης της Μυτιλήνης, ως προσωρινό κατάλυμα, αλλά και με συγκρούσεις με τα ΜΑΤ.
“Εξάρχεια η Προκυμαία”, έγραφε το πρωτοσέλιδο τοπικής εφημερίδας.

Ως εδώ καλά.
Τα προβλήματα όμως ξεκινούν ακριβώς από αυτό ακριβώς το σημείο διότι προφανώς κανένας ακτιβιστής όσο οργανωμένος κι αν είναι, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την Πολιτεία.

Το μόνο χαρτί που έλαβαν οι “απελευθερωμένοι κρατούμενοι” ήταν το έγγραφο της διοικητικής απέλασης εντός 30 ημερών (μη εκτελεστέο) καθώς και ένα εισιτήριο για το καράβι με προορισμό τον Πειραιά και άρα την Αθήνα. Ενώ για τους ασυνόδευτους ανήλικους (γύρω στους 100) υπάρχει η υπόσχεση του Υπουργείου Υγείας για τη μεταφορά τους σε ειδικές εγκαταστάσεις υποδοχής, για τους λοιπούς δεν προβλέπεται να υπάρξει απολύτως καμία μέριμνα. Ούτε βέβαια και για τους επόμενους που ήδη έχουν αρχίσει να καταφτάνουν στο νησί και να φυλακίζονται ομοίως στη Παγανή.

Οι 500 απελευθερωμένοι κρατούμενοι- οικογένειες, γυναίκες με μωρά παιδιά και ηλικιωμένοι- καταδικάζονται σε ακόμη χειρότερες συνθήκες από αυτές που βίωσαν στην Παγανή χωρίς στέγη, φαγητό και ιατρική περίθαλψη. Η επιστροφή στη χώρα τους δεν είναι εφικτή και οι δρόμοι προς την Ευρώπη είναι κλειστοί. Επομένως άλλοι 500 άνθρωποι ωθούνται στη μαύρη αγορά και στην παραβατικότητα. Στην πραγματικότητα η ανθρωπιστική κρίση της Παγανής μεταφέρεται για ακόμη μια φορά στο κέντρο της Αθήνας και η ευθύνη της διαχείρισής της μετακυλίεται από τους αρμόδιους φορείς στους απλούς κατοίκους της πόλης.
Ο φαύλος κύκλος διαιωνίζεται και καινούργιοι πληθυσμοί έρχονται να πάρουν τη θέση των παλιών στις πλατείες και τα πάρκα της πόλης. Οι δε διαβόητες επιχειρήσεις “σκούπα” έρχονται πάντα εκ των υστέρων για να καταστείλουν το πρόβλημα χωρίς να δίνουν βιώσιμες λύσεις ούτε στα προβλήματα των αλλοδαπών ούτε στα προβλήματα των κατοίκων της πόλης.

Η μετακύλιση του προβλήματος από το νησί στην πρωτεύουσα και από τη μία πλατεία στην άλλη συνιστά μεταναστευτική πολιτική; Όχι βέβαια.
Εντός των ημερών το κέντρο της Αθήνας θα έρθει αντιμέτωπο με μια νέα ανθρωπιστική κρίση, όσο για την κοινωνική συνοχή ανατινάζεται για άλλη μια φορά στο αέρα με τις ευλογίες της Πολιτείας.

1 σχόλιο:

  1. Επειδή ήμουν εκεί να προσθέσω μία (ενοχλητικότατη) λεπτομέρεια: το χαρτί που παρέλαβαν οι κρατούμενοι μετανάστες την ημέρα της αποφυλάκισής τους (29/8) είχε ημερομηνία αποφυλάκισης την 21/8.
    Άρα οι υπεύθυνοι τους είχαν κλέψει και μία εβδομάδα από τις 30 μέρες που προβλέπει τυπικά ο νόμος.
    Τι άλλο είχαν αυτοί οι άνθρωποι εκτός από χρόνο; Ε, τους τον έκλεψαν κι αυτόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή