Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

... shit happens!

Η Φόρτσουν Μοχάμετ, 21 ετών, Σομαλικής καταγωγής, ήρθε στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης. Τη συνέλαβαν στη Μυτιλήνη και αφού παρέμεινε στο κέντρο κράτησης για περιορισμένο χρονικό διάστημα, οι αρμόδιες αρχές την έστειλαν στην Αθήνα και στο Δημόσιο Νοσοκομείο «Έλενα» για να γεννήσει. Το μόνο έγγραφο που της χορηγήθηκε ήταν μια κάρτα προσωρινής παραμονής 6 μηνών, λόγω της εγκυμοσύνης της.


Συνάντησα τη Φόρτσουν τον περασμένο χειμώνα. Έμενε μαζί με άλλες 13 γυναίκες από τη Σομαλία, επίσης με νεογέννητα μωρά, σε ένα μικροσκοπικό δωμάτιο στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης, δίχως καμία δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης. Το ζήτημα της άφιξης εγκύων Σομαλών, επί τω πλείστων μικρής ηλικίας, δίχως συζύγους δεν μπορεί να είναι συμπτωματικό και θα πρέπει να μας απασχολήσει συνολικά. Όσο κι αν προσπάθησα δεν κατόρθωσα να λάβω συγκεκριμένη πληροφορία σχετικά με τι ήταν αυτό που τις οδηγεί να εγκαταλείπουν τη χώρα τους έγκυες. Ενδεχομένως ο μοναδικός φορές που θα μπορούσε να διαγνώσει τα αίτια θα ήταν το Κέντρο Αποκατάστασης θυμάτων Βασανιστηρίου, το οποίο όμως έχει κλείσει εν ελλείψει κονδυλίων.

Με τη βοήθεια δικηγόρων ζητήσαμε την αρωγή της πολιτείας ώστε οι γυναίκες αυτές να προχωρήσουν σε αίτημα ασύλου με συνοπτικές διαδικασίες. Αλλά και το κράτος, παρά της αλλεπάλληλες κρούσεις, δεν θέλησε να στηρίξει τις γυναίκες αυτές λαμβάνοντας το αίτημά τους για άσυλο μέσω νομικού εκπροσώπου.

Οι μήνες περνούσαν και η μόνη βοήθεια που λάμβαναν ήταν από απλούς πολίτες που προθυμοποιούνταν να προσφέρουν στις γυναίκες αυτές τρόφιμα, κρέμες για τα μωρά και ρούχα. Η ενημέρωση είχε γίνει από σχετική ανάρτηση στο ιστολόγιο μου, και η ανταπόκριση ήταν συγκινητική.

Κάποια στιγμή με ειδοποίησαν ότι οι Σομαλές γυναίκες εγκατέλειψαν την Ελλάδα, στη προσπάθειά τους να αναζητήσουν κάποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα που θα δεχόταν να τις φροντίσει.

Η Φόρτσουν όμως δεν έφυγε. Είχε μείνει πάλι έγκυος. Την συνάντησα. Δεν ήθελε να προχωρήσει σε πρόωρη διακοπή της κύησης. Η απόφασή της ήταν σεβαστή.

Την περασμένη εβδομάδα, την Κυριακή των εκλογών το βράδυ (4 Οκτώβρη) με ενημέρωσαν πως η Φόρτσουν γέννησε στο νοσοκομείο Έλενα στις 28 Σεπτέμβρη αλλά δεν της έδιναν το νεογέννητο παιδί της επειδή δεν έχει να πληρώσει τα νοσήλια.

Την επομένη, επισκέφτηκα το νοσοκομείο, αρκετά επιφυλακτική ως προς την πληροφορία, καθώς γνώριζα από προηγούμενα περιστατικά ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει περιθάλψει πολλές φορές έγκυες μετανάστριες.

Το νεογέννητο βρίσκονταν στο νεογνολογικό τμήμα. Έξω από την είσοδο του τμήματος βρίσκονταν και η Φόρτσουν.

Συζητώντας με το διευθυντή του τμήματος, κ. Παπαγαρουφάλη, πληροφορήθηκα ότι το νεογέννητο λαμβάνει καθημερινά εξιτήριο από την 1η Οκτώβρη. Μάλιστα εξέφρασε και την ενόχληση του τμήματος για το γεγονός ότι η μητέρα δεν παίρνει το μωρό. Προς επίρρωση αυτού μου έδειξαν και το σχετικό έγγραφο. Το εξιτήριο αυτό πράγματι η μητέρα το λάμβανε κάθε ημέρα, το προσκόμιζε στο λογιστήριο αλλά το επέστρεφε καθώς από το λογιστήριο δεν της παρείχε το αρμόζον έγγραφο για την παράδοση του νεογνού.


Η απάντηση βρίσκονταν στην πίσω πλευρά του εγγράφου: ΜΗΤΕΡΑ 308,15 , ΠΑΙΔΙ 672,04, ΣΥΝΟΛΟ 980,19 ευρώ- τα νοσήλια.


Η διευθύντρια του λογιστηρίου, κ. Καραχάλιου, μας διαβεβαίωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν εκβιάζουν τη μητέρα παρακρατώντας το μωρό. Απλώς, « επειδή δεν έχει χαρτιά η μητέρα δεν την καλύπτει το ταμείο πρόνοιας και προσπαθεί το νοσοκομείο να εκμαιεύσει τα χρήματα. Θα το έπαιρνε το παιδί.»

Φυσικά η εμφάνιση μας ήταν αρκετή ώστε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες και Φόρτσουν να φύγει από το νοσοκομείο μαζί με το νεογέννητο μωρό της εντός λίγων λεπτών.

***

Σε καμία περίπτωση δεν επιρρίπτονται ευθύνες στους εργαζόμενους του νοσοκομείου Έλενα.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε την άποψη ότι το νοσοκομείο συνειδητά εκβίαζε τη μάνα παρακρατώντας το νεογέννητο. Δυστυχώς όμως το περιστατικό αυτό έχει πολλές ομοιότητες με στυγνό εκβιασμό που με προϋποθέσεις θα μπορούσε να είναι και ποινικά κολάσιμος..
Στην πραγματικότητα όμως οι ευθύνες βαρύνουν αποκλειστικά το κράτος. Το συμβάν δεν είναι άλλο από παρακολούθημα της έλλειψης πολιτικής ασύλου και προνοιακών δομών.

Σύμφωνα με το νόμο 3386/2005 τα νοσοκομεία δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες σε υπηκόους τρίτων χωρών μη νόμιμα διαμενόντων στην επικράτεια εφόσον εισάγονται εκτάκτως για νοσηλεία, δίχως υποχρέωση ενημέρωσης των αστυνομικών αρχών. Ο τοκετός εντάσσεται στην κατηγορία των έκτακτων περιστατικών. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 1 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τα Συμβαλλόμενα Κράτη δεσμεύονται να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για «να εξασφαλίζουν στις μητέρες κατάλληλη περίθαλψη πριν και μετά από τον τοκετό».

Ως εδώ καλά. Αυτό όμως δεν έχει ρυθμιστεί από το ελληνικό κράτος είναι ο φορέας που θα καλύπτει τα νοσήλια. Το ταμείο απόρων αφορά μόνο τους μετανάστες με κάρτα παραμονής και τους αιτούντες άσυλο. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν προνοιακές δομές για παρόμοια περιστατικά το κράτος ωθεί το νοσοκομείο στην παρανομία.

Ο εκάστοτε υπάλληλος αυτοβούλως ή σε ad hoc συνεννόηση με το νοσοκομείο είτε θα προσφύγει σε μια πολιτική ανυπακοή απέναντι σε ένα κακό κράτος και δεν θα απαιτήσει τα νοσήλια είτε θα συμμορφωθεί στο νόμο του κράτους και δεν επιτρέψει στη μητέρα να πάρει το παιδί εάν δεν πληρώσει τα νοσήλια, γενόμενος άθελά του συνεργός σε έναν στυγνό εκβιασμό. Πρόκειται για μια ηθική παγίδα των ίδιων των πολιτών, μεθοδικά σχεδιασμένη από το ίδιο το κράτος

Φεύγοντας από το νοσοκομείο μια νοσηλεύτρια με ευχαρίστησε για την βοήθεια μου αν και, όπως είπε, «ψύλλοι στα άχυρα, ξέρεις πόσα παιδιά τα παρατάνε εδώ γιατί δεν έχουν να πληρώσουν;»

Ελπίζουμε ότι η νέα Υπουργός Υγείας, ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, θα επιληφθεί του θέματος άμεσα διότι … shit happens!

***

ΥΣ. Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει εκπονήσει σχετική έκθεση

______________________________________________________

* Το κείμενο αναρτήθηκε στην ATHENS VOICE, 14/10/2009

13 σχόλια:

  1. Μας εχεις κουρασει βαρεθηκα να πληρωνω τσαμπατζηδες δεν τους καλεσε κανεις να ερθουν στην Ελλαδα. Και καποια στιγμη θα πρεπει να γινει δημοψηφισμα για να δωσει την απαντηση ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ εαν επιθυμει να αυτοκτονησει μεσω των λαθρομεταναστων-τσαμπατζηδων-εισβολέων .Εσυ Αλ σαλεχ πως βρεθεικες εδω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ ως σκληρά εργαζόμενος και φορολογούμενος μεχρί του τελευταίου eurocent του εισοδήματός μου, τί δουλεια έχω να καλύπτω τα νοσήλεια κάποιας:

    α. που βρέθηκε εδώ απρόσκλητη, ως λαθρομετανάστρια χωρίς να καλύπτει καμμία εργασιακή ανάγκη της ελληνικής οικονομίας,

    β. που ανευθύνως γεννά δεύτερο παιδί χωρίς να μπορεί να το ζήσει.


    Νισάφι πια! Ας μπει κάποια τάξη σ' αυτό το μπουρδέλο και ας τους στείλει κάποιος από εκεί που ήρθαν. Το αν το κράτος τους είναι μπάχαλο και αλληλοσφάζονται οι φύλαρχοί τους πρέπει να μας αφορά όταν σαν χώρα εχουμε μύρια προβλήματα; ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ, ΤΟ 'ΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταρχήν Αφροδίτη μου θέλω να σε συγχαρώ για όλο τον αγώνα που κάνεις βοηθώντας όλους αυτούς τους ανθρώπους, σε παρακολουθώ εδώ και καιρό.
    Έπειτα οι προηγούμενοι κύριοι που γράφουν και ανώνυμα, δεν ξέρουν ότι κανείς δεν τους υποχρεώνει να διαβάζουν τα όσα γράφεις εφόσον και το επώνυμό σου τους ενοχλεί και αυτά που γράφεις δεν τους αφορούν; Φαίνεται πως δεν έχουν αναρωτηθεί ποτέ πώς θα ήταν να είμασταν εμείς στη θέση αυτών των ανθρώπων, χωρίς να έχουμε στον ήλιο μοίρα!
    Λυπάμαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κΑφροδιτη δεν με κουραζουν τα μηνυματα σου και θαυμαζω το κουραγιο σου .
    Ομως απο 8/10/2009 ειμαι παρα πολυ στεναχωριμενος ,ετυχα θυμα καποιων συνανθρωπων μας (αλλοδαπων ) αφαιρεσης του πορτοφολιου μου και δεν θα με στεναχωρουσε τοσο τα 200 περιπου ευρω που ειχα να παω να πληρωσω τα ειδικα παπουτσια που φοραω η τις καρτες που προλαβα και τις μπλοκαρα ,αλλα λιγο πριν παιρνοντας ενα σνακ να φαω και διπλα μου καποιοι αλλοδαποι δεν ειχαν στον ηλιο μοιρα εκανα το αυτονοητο να παρω κατι και γιαυτους ,πεστο απο ανθρωπια η απο χριστιανικη αλληλεγγυη Τωρα γιατι το αναφερω απλα υποψιαζομαι οτι ενας απο αυτους ηταν ο δραστης της αφαιρεσης του πορτοφολιου μου -που εγινε με δεξιοτεχνικο τροπο -για μενα στερησαν ενα κοματι απο το εξασφαλισμενο εισοδημα μου αλλα με πικρανε περισσοτερο η αχαριστια η πως να το χαρακτηρισω.Θα ηθελα να γραψω και αλλα ,φοβαμαι οτι κατι πρεπει να κανουμε συστηματικα για την ανεχεια και εγω σπουδασα και πειναγα αλλα δεν κατεφυγα σε αλλες μεθοδους επιβιωσης
    Καληνυχτα
    Ηθελα την ανωνυμια μου γιαυτο το σχολιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σωστά γράφεις ότι αποκλειστικός υπεύθυνος είναι το κράτος! Όχι μόνο επειδή δεν έχει προβλέψει για την υγειονομική περίθαλψη μη "χαρτογραφημένων" συνανθρώπων μας, αλλά και επειδή με τις χαρισμένες ψήφους στους διεθνείς οργανισμούς υπέρ των εξολοθρευτών του πλανήτη και τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ συμβάλει στα αίτια που προκαλούν κύματα προσφύγων! Δλδ πολέμους, οικολογικές και επισιτιστικές κρίσεις.

    Δε νομίζω η νεαρή μητέρα να ήρθε να γεννήσει στην Ελλάδα επειδή η χώρα μας είναι διάσημη για τις άριστες δημόσιες υποδομές υγείας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλά οι 2 πρώτοι είστε απαράδεκτοι. Δεν είστε άνθρωποι πραγματικά. Δηλαδή για τους 300 τζαμπατζήδες που πληρώνεις τόσα χρόνια ρε βλάκα τα κινητά, τα αυτοκίνητα, τα ταξίδια κ τις εισφορές σου σε ΙΚΑ κλπ τις έχουν φάει κ σε λίγο δε θα χουν να δώσουν συντάξεις. Αυτά δε σε νοιάζουν. Σε νοιάζει να επιτεθείς σε 1 φτωχή, άστεγη κ ταλαίπωρη Σομαλή που δεν έχει στον ήλιο μοίρα. Πόσοι Έλληνες γεννούν ανευθύνως όπως λες παιδιά κ δεν μπορούν να τα ζήσουν ή τα κακομεταχειρίζονται κ τα παίρνει το Χαμόγελο του παιδιού; Αλλά αν είσαι Έλληνας δεν πειράζει ε; Κ δεν είπε κανείς ότι θέλουμε να έρχονται ανεξέλεγκτα αλλά απ'τη στιγμή που θα έρθουν στη χώρα μας πρέπει να τους βοηθήσουμε τουλάχιστον ως προς τα βασικά. Άνθρωποι είναι κ αυτοί σαν εμάς δεν είναι ζώα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ολοι έχετε δίκιο. Δεν μπορεί να μείνει μια εγκυμονούσα στο δρόμο, είναι απάνθρωπο ακόμη κι όταν είναι ανεύθυνση και κάνει δεύτερο παιδί.

    Ο λογαριασμός από τα νοσήλεια μπορεί να πάει στην πρεσβεία της Σομαλίας. Αυτή είναι η συνήθης διαδικασία, σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν πρόκειτο για "1 φτωχή, άστεγη κ ταλαίπωρη Σομαλή", δεν θα υπήρχε λόγος να γκρινιάζαμε. Αλλά για την 10.001η φτωχή και άστεγη, βεβαίως και σταματάμε να είμαστε φιλάνθρωποι. Ιδίως όσοι ελάχιστοι κατοικούμε στο κέντρο. Για τους εκατοντάδες χιλιάδες, αρνούμαι να πληρώνω πλέον, ούτε τους θέλω στη καθημερινότητά μου. Ας ετοιμαστούν καραβιές για να τους πάνε από εκεί που ήρθαν!

    ΥΓ. Όσο για τους 300 κηφήνες, οι πιο έξυπνοι από εμάς έχουν σταματήσει να ψηφίζουν από την 10ετια του 80...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όχι στους αλλοδαπούς εισβολείς. Με πρόσχημα τον ανθρωπισμό δεν θα γίνουμε υπηρέτες των ξένων ούτε θα πληρώσουμε εμείς την δικής τους δυστυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν αυτό συνέβαινε σε μια ελληνίδα - γιατί υπάρχουν και ελληνίδες ανασφάλιστες, άστεγες, που δεν έχουν να ζήσουν τα παιδιά τους -, κανείς δε θα έδινε δεκάρα, ούτε θα υπήρχε μια καλή κυρία, ή μια καλή αντιρατσιστική οργάνωση να γράψει γι' αυτήν και να κινητοποιήσει τον κόσμο... Γιατί, δυστυχώς, οι περισσότεροι αντιρατσιστές και ανθρωπιστές είναι βαθύτατα ρατσιστές και απάνθρωποι με τους έλληνες...

    Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσος ρατσισμός με τους έλληνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εχει λεφτα ο ελληνας να πληρωνει!!!!
    Ελατε ολοι η χωρα με τα δωρεαν σχολεια νοσοκομεια για ολο το κοσμο!
    Και οταν λεμε ολο το κοσμο ενωουμε για ολο το κοσμο!! ιρακ πακισταν αφρικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η λύσσα που έχει κυριεύσει τον ξενοφοβικό εσμό στρέφεται κατά παντός. Η χυδαιότητά τους είναι απύθμενη. Δεν έχουν αντιληφθεί, πώς θα μπορούσαν άλλωστε, ότι τελικά στρέφεται εναντίον τους. Οι άνθρωποι που διαβάζουν τον οχετό τους απλώς αηδιάζουν. Αφήστε τους να συνεχίσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν κατάλαβα...εδω θα γαμιέται η καθε μια και θα την πληρώνω εγω;
    Γιατι δεν της πληρωσες τα νοσήλια εσυ μεγάλη ανθρωπίστρια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή