Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Η αντισυνταγματική κυβέρνηση

Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών και συνταγματολόγος, κ. Κατρούγκαλος, με συνέντευξή του στα ΝΕΑ, απεφάνθη: «Τίποτα δεν εμποδίζει δημοψήφισμα για το Σύνταγμα».

Ναι, πράγματι, τίποτα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να οδηγηθεί σε συνταγματική εκτροπή, εκτός  από το ίδιο το Σύνταγμα.

Το Σύνταγμα στο άρθρο 110, ορίζει ρητά και λεπτομερώς τη διαδικασία αναθεώρησής του και κανενός είδους δημοψήφισμα δεν προβλέπεται. Ούτε  αποφασιστικό, ούτε  συμβουλευτικό.

Αυτό δεν το γνωρίζει ο κ. Κατρούγκαλος; Φυσικά και το γνωρίζει, όπως  το γνωρίζει και ένας πρωτοετής φοιτητής νομικής. Άρα γιατί το λέει; Το λέει γιατί πολύ απλά, μην έχοντας άλλη επιλογή παραμονής στην εξουσία επί μακρόν, ετοιμάζονται να διαβούν τον Ρουβίκωνα, ακριβώς όπως περιγράφεται στην ρωμαϊκή ιστορία. – Στα ρωμαϊκά χρόνια απαγορεύονταν στις λεγεώνες να διαβούν τον ποταμό Rubico γιατί αυτό θα σήμαινε πραξικόπημα. Κι αν διαβείς τον ποταμό Ρουβίκωνα δεν θα υπάρχει επιστροφή, διδάσκει η ρωμαϊκή ιστορία. 

Δεύτερον, το λέει και ετοιμάζονται να το πράξουν γιατί θεωρούν πως με αυτό το τρόπο θα αποπροσανατολίσουν για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό, κολακεύοντάς τον, όπως ακριβώς έκαναν και το καλοκαίρι του 2015. «Ποιος δικαιούται να φοβάται την ετυμηγορία του λαού σε μια δημοκρατία;» διερωτάται ο κ. Κατρούγκαλος. Η απάντηση έρχεται βέβαια επίσης από το Σύνταγμα καθώς στην αναθεωρητική διαδικασία παρεμβάλλονται υποχρεωτικά βουλευτικές εκλογές, και άρα ο πολίτης τοποθετείται δια των βουλευτικών εκλογών. Δεν φοβάσαι λοιπόν τον λαό όταν τηρείς το Σύνταγμα, αλλά και δεν επιτρέπεις σε κανέναν να ασελγεί επί του λαού και της δημοκρατίας. 

Αυτό δεν το γνωρίζει ο συνταγματολόγος Κατρούγκαλος; Φυσικά και το γνωρίζει.  Όμως το παρελκυστικό ερώτημα περί ετυμηγορίας του λαού είναι το «τυράκι» που θα χρησιμοποιήσουν για να οδηγήσουν τους πολίτες στη φάκα τους, και πάλι.

Άλλωστε με τα μισόλογα περί δημοψηφίσματος που κάθε λίγο και λιγάκι πετούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, έχουν ήδη θέσει το ζήτημα στους πολίτες και η συζήτηση ξεκίνησε στη βάση που οι ίδιοι επιθυμούν. «Και γιατί να μην έχουμε άποψη για την αναθεώρηση;» αναρωτιούνται καλόπιστα αρκετοί συμπολίτες μας, πέφτοντας στην παγίδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και το ερώτημα αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί όταν επί πολλά χρόνια έχουμε μάθει να καθιβρύζουμε το Σύνταγμα και τους θεσμούς. Αυτός όμως είναι  ο περίφημος συνταγματικός λαϊκισμός. Η χειρότερη και η πιο επικίνδυνη μορφή λαϊκισμού.  

Δίχως βαθιά και καθολική πίστη στους θεσμούς, στη θεσμική δημοκρατία μας, θα είναι πολύ δύσκολο για την αντιπολίτευση να εξηγήσει πειστικά πως η πρωτοβουλία δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα δεν είναι παρά μία πρωτοβουλία ακόμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για να ξεγελάσουν τον ελληνικό λαό και να του υφαρπάξουν τη συναίνεση στην εκτροπή που απεργάζονται. Ο τρόπος με τον οποίο ασκείται μέχρι σήμερα η αντιπολίτευση, δεν μας δίνει περιθώρια για εφησυχασμό.

Τα καλά νέα όμως είναι ότι στα σχέδια που απεργάζονται υπάρχει ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο. Το δημοψήφισμα προκηρύσσεται μέσω Προεδρικού Διατάγματος. Άρα για να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα χρειάζεται η συναίνεση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, σε παλαιότερες δηλώσεις του (2011) είχε ταχθεί εναντίον μιας ενδεχόμενης προκήρυξης δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα, ακριβώς γιατί κάτι τέτοιο θα συνιστούσε κατάλυση του Συντάγματος. Είναι μάλλον απίθανο να αποκηρύξει μια επιστημονικά διατυπωμένη θέση του.

Δεν το ξέρουν αυτό οι κύριοι της συμπολίτευσης; Το ξέρουν. Γιατί το κάνουν λοιπόν; Γιατί η πολιτική ή και πολιτειακή κρίση που θα δημιουργηθεί θα είναι βούτυρο στο ψωμί τους. Ό,τι πρέπει άρα για να το δόγμα Τσίπρα – Μάο «Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση».   

Ας προετοιμαζόμαστε λοιπόν για τη μάχη των μαχών. Για την προστασία της δημοκρατία μας και του πολιτεύματός μας.



* Το άρθρο δημοσιεύεται στο: http://www.capital.gr/me-apopsi/3243979/i-antisuntagmatiki-kubernisi