Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Η «στιγμιαία» αντιπολίτευση

Μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε η δήλωση του υπουργού επικρατείας κ. Βερναδάκη περί κυβερνητικής παρακολούθησης λογαριασμών στα social media. Λογικό. Η ΝΔ μάλιστα έβγαλε και σχετική ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας «απίστευτη» τη δήλωση του υπουργού.  Θα περάσει όμως και αυτή η δήλωση – ένθεν κακείθεν, δηλαδή τόσο του υπουργού όσο και της ΝΔ- όπως περνάνε τόσα και τόσα θέματα που πλέον έχουν διάρκεια σχολίων σε facebook και twitter. Κι αυτό γιατί το χαρακτηριστικό της περιόδου αυτής, βάσει του οποίου οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ λειτουργούν ανεξέλεγκτα και δεν εγγράφεται τίποτα τελικά στο συλλογικό υποσυνείδητο της ελληνικής κοινωνίας είναι η κοντή μνήμη του πολιτικού συστήματος, η «στιγμιαία» αντιπολίτευση.
Διότι είναι να αναρωτιέται κανείς πως είναι δυνατόν να έχει ξεχαστεί η δήλωση του υπουργού άμυνας κ. Καμμένου πριν ένα χρόνο - είχε γίνει πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα τα ΝΕΑ (9.9.2016) - περί «80 στρατευσίμων (φαντάρων), οι οποίοι υπό την καθοδήγηση μόνιμων αξιωματικών παρακολουθούν τι γράφεται στα social media»! Όπως είχε πει ο κύριος υπουργός Εθνικής Άμυνας: «Έχουμε δημιουργήσει ομάδες με στρατεύσιμους οι οποίοι ασχολούνται όχι μόνο με τον επίσημο Τύπο και τις τηλεοράσεις, αλλά και με μπλογκ ομάδων από διάφορες χώρες. Έχουμε δημιουργήσει μια ισχυρή βάση δεδομένων και από τα social media. Δηλαδή υπάρχει ομάδα που παρακολουθεί τα social media, ελληνικά και ξένα.»
Συνεπώς η δήλωση του κ. Βερναδάκη δεν είναι κανένας κεραυνός εν αιθρία, αλλά βρίσκεται σε συνέχεια μιας πολύ πιο ολοκληρωμένης τοποθέτησης και ενδεχομένως «επιχείρησης» του κ. Καμμένου με την οποία ουδείς ασχολήθηκε. Όπως και ουδείς θα δώσει συνέχεια στις αποκαλύψεις Βερναδάκη. Και το κυριότερο είναι ότι ουδείς θα τις συνδυάσει αναζητώντας με τον πιο επίσημο τρόπο πλήρη ενημέρωση επί των «παρακολουθήσεων» που σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπουργών διενεργούν τα υπουργεία.

Και κάπως έτσι όλα περνούν, όπως περνούν, και τα σχόλια στο time line μας και είναι να αναρωτιέται επίσης κανείς αν τα πολιτικά κόμματα αναδεικνύουν θέματα που στη συνέχεια γίνονται αντικείμενο σχολιασμού στα social media ή μήπως συμβαίνει το αντίθετο: Τα social media αναδεικνύουν θέματα που στη συνέχεια γίνονται αντικείμενο στιγμιαίου σχολιασμού από τα πολιτικά κόμματα. Πολύ φοβάμαι πως ισχύει το δεύτερο.

Ένα άλλο παρόμοιο από τα πολλά πρόσφατο περιστατικό είναι το ζήτημα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Είπε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή (Παρασκευή 27.10.2017) ότι δεν θα υπάρξουν αντισταθμιστικά ωφελήματα, με αφορμή την αναβάθμιση των F-16, και χειροκροτήθηκε θερμά! Ουδείς στην Ολομέλεια όμως απάντησε στον κ Τσίπρα πως δεν θα υπάρξουν όχι γιατί αυτό αποφάσισε ο κ. Τσίπρας αλλά γιατί τα αντισταθμιστικά ωφελήματα έχουν καταργηθεί με νόμο Βενιζέλου από το 2010 (μεταβατική διάταξη στο νόμο 3883/2010) και το 2011 πάλι επί υπουργίας Βενιζέλου (νόμο 3978/2011) όπου ενσωματώθηκε η σχετική  οδηγία της ΕΕ που απαγορεύει τα αντισταθμιστικά. Η δε ΝΔ με ανακοίνωσή της δήλωσε ότι «ο κ. Τσίπρας υπό την πίεση της Νέας Δημοκρατίας διαβεβαίωσε σήμερα ότι δεν θα υιοθετήσει αυτήν την πρακτική που παραπέμπει σε αμαρτωλές ιστορίες του παρελθόντος» επιβεβαιώνοντας δηλαδή την πρωτοβουλία του Τσίπρα και λησμονώντας ότι έχουν αυτά καταργηθεί από το 2010, και άρα πρόκειται για άλλη μία kolotuba Τσίπρα λόγω πρόσκρουσης με την πραγματικότητα.

Και με αυτά και με αυτά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δρουν ανενόχλητοι και γίνονται καθεστώς, ενώ τα πολιτικά κόμματα αυτάρεσκα αναμένουν την πτώση του και την δική τους ανάδειξη. Όμως η ιστορία δεν γράφεται γραμμικά ούτε ο Τσίπρας έχει δείξει ότι είναι εύκολος αντίπαλος, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Είναι ένας κυνικός πολιτικός που μπορεί να κάνει τα πάντα εις βάρος του τόπου προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία.

Αν θέλουμε, συνεπώς, να είμαστε χρήσιμοι για τον τόπο και τους πολίτες οφείλουμε να αντιληφθούμε ποια είναι κατάσταση και να καταλάβουμε ότι ο βολανταρισμός δεν είναι ο πιο σίγουρος δρόμος. Τουναντίον. Χρειάζεται δουλειά, γνώση και κυρίως επίγνωση ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την «Ελλάδα Μετά» την κρίση.

* Το άρθρο αναρτήθηκε στο: http://www.capital.gr/me-apopsi/3250388/i-stigmiaia-antipoliteusi