Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Οι "άθλιοι των Αθηνών"

Το σχόλιο(http://troktiko.blogspot.com/2008/11/blog-post_9064.html ) ενός φίλου σε μια τοποθέτησή μου σχετικά με την κατάσταση στο Τμήμα Αλλοδαπών-Τμήμα Ασύλου, μου δίνει την ευκαιρία να αναφερθώ στο περίφημο θέμα των κοινώς αποκαλούμενων λαθρομεταναστών, οι οποίοι βέβαια στην πραγματικότητα πρόκειται για αιτούντες άσυλο (οιονεί πρόσφυγες). Ζητώ εκ των προτέρων συγνώμη για το μακροσκελές της απαντήσεώς μου αλλά εκτίμησα πως ίσως να ενδιάφερε μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση στο ζήτημα αυτό για το οποίο πολλοί μιλούν αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν. Οι πηγές μου είναι ο Συνήγορος του Πολίτη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, αρμόδιες ΜΚΟ καθώς και η προσωπική μου εμπειρία
.
συνάντηση με την κοινότητα των Σομαλών

Περί ορολογιών:

1. Ο "λαθρομετανάστης" (μη-καταγεγραμμένος οικονομικός μετανάστης") διαφέρει από τον "αιτούντα άσυλο". Ο "μη-καταγεγραμμένος οικονομικός μετανάστης" είναι ο υπήκοος τρίτης χώρας, δηλαδή εκτός ΕΕ, που έχει έρθει στη χώρα υποδοχής, στην προκειμένη περίπτωση στην Ελλάδα, δίχως βίζα, επιθυμώντας να βελτιώσει το οικονομικό του επίπεδο. Ο "αιτών άσυλο" είναι ο υπήκοος τρίτης χώρας ή ο ανιθαγενής ο οποίος έχει καταφύγει στην Ελλάδα στην προσπάθεια να διαφύγει από τον κίνδυνο που ελλοχεύει στην χώρα του, έχει υποβάλει αίτημα ασύλου ώστε να αναγνωριστεί ως "πρόσφυγας" επί του οποίου δεν έχει ληφθεί ακόμα τελεσίδικη απόφαση. Είναι δηλαδή ο υπήκοος τρίτης χώρας ο οποίος "συνέπεια βάσιμου φόβου διώξεως λόγω φυλής, θρησκείας, ιθαγένειας, πολιτικών πεποιθήσεων, ή συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, ευρίσκεται εκτός απο τη χώρα της ιθαγένειάς του", σύμφωνα με την Συνθήκη της Γενεύης. Ο "οιονεί πρόσφυγας" είναι ο υπήκοος τρίτης χώρας με όλα τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, ο οποίος όμως δεν έχει ακόμα υποβάλλει αίτημα ασύλου λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων.

Η ταυτότητα των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα:

2. Αποτελεί κοινό τόπο ότι η μεγάλης διάρκειας εστιών κρίσης στη Μέση Ανατολή, Κεντρική Ασία και Αφρική οδηγεί στην Ελλάδα, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης (επισημαίνουμε πως η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη πύλη εισόδου στην ΕΕ) ένα σημαντικό μέρος των πληθυσμών που διαφεύγουν απο τις περιοχές έντασης. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, οι κύριες χώρες "παραγωγής" προσφύγων είναι το Σουδάν (Αφρό -Σουδανοί/ Νταρφούρ), η Σομαλία, το Κονγκό, το Τσαντ, το Ιράκ, το Πακιστάν, το Κασμίρ, η Δυτική Σαχάρα, η Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν, η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής. Όπως είναι γνωστό, η ευρύτερη περιοχή της πλ. Ομονοίας κατοικείται απο Σομαλούς, Σουδανούς, Αφγανούς, Ιρακινούς και Πακιστανούς. Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν τους επιδίδει το καθεστώς του πρόσφυγα, και συχνά δεν παραλαμβάνει αιτήματα ασύλου, δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι πρόσφυγες και συνεπώς χρίζουν διεθνούς προστασίας.

Κύρια αίτια του προβλήματος:

3. Ο υψηλός αριθμός των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Η Ελλάδα, αναλογικά με την επικράτειά της, είναι η πρώτη χώρα σε απόλυτα νούμερα υποδοχής προσφύγων. Αυτό οφείλεται κυρίως στην γεωπολιτικής της θέση. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 2007 εισήρθαν "παράνομα" στην Ελλάδα δια της θαλάσσιας οδού 13.000 αλλοδαποί, στην Ιταλία 19.900, στην Ισπανία 18.000.
Βέβαια σε υψηλό ποσοστό (70-80%) διαφεύγουν απο την Ελλάδα παρανόμως και μεταβαίνουν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι σε θέση να γνωρίζει πόσοι εισέρχονται στην Ελλάδα αλλά όχι πόσοι παραμένουν στην επικράτειά της.

4. Η Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ (Dublin Convention II). Το πρόβλημα διογκώνεται εξαιτίας της Συνθήκης του Δουβλίνου βάσει της οποίας ο αιτών άσυλο οφείλει να παραμείνει στην πρώτη ασφαλή χώρα που θα φτάσει ώς ότου λάβει τελεσίδικη απόφαση στο αίτημά του. Η Ελλάδα είναι συνήθως η πρώτη ασφαλής χώρα. Η πολιτεία οφείλει να καταγγείλει την εν λόγω Συνθήκη καθότι αφενός δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετεί η Ελλάδα όλους τους αιτούντες άσυλο απο Ασία, Μ. Ανατολή, Αφρική, και αφετέρου οι πρόσφυγες που καταφτάνουν στην Ελλάδα στην πλειονότητα τους επιθυμούν να μεταβούν σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ όπου και διαμένουν φίλοι και συγγενείς τους. Λόγω όμως της Συνθήκης δεν μπορούν να μεταβούν σε άλλη χώρα της ΕΕ, με αποτέλεσμα να τελούν υπό το καθεστώς της ομηρίας και άρα της παρανομίας, μια και η Ελλάδα δεν τους αναγνωρίζει ως πρόσφυγες ,τα λοιπά κράτη της ΕΕ δεν τους δέχονται, ενώ ταυτοχρόνως σύμφωνα με την αρχή της "μη-επαναπροώθησης" δεν επιτρέπεται η χώρα στην οποία ευρίσκονται να στους προωθήσει στη χώρα καταγωγής τους, όταν δεν διασφαλίζεται η ασφάλειά τους εκεί. Με άλλα λόγια, βρίσκονται σε μια γραφειοκρατική no man's land.

5. Το ζήτημα της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει υιοθετήσει την πρακτική της παράνομης αποστολής στην Ελλάδα των προσφύγων που καταφθάνουν στην επικράτειά της. Για το λόγο αυτό έχει συνυπογραφεί με την Τουρκία το πρωτόκολλο Επανεισδοχής (2002), το οποίο όμως, κατά παράβαση των συμφωνηθέντων, δεν εφαρμόζει η γείτονα χώρα. Σύμφωνα με το Υπ. Εσωτερικών, απο το 2002 υπεβλήθησαν στις τουρκικές Αρχές 3.466 αιτήματα που αφορούσαν την επανεισδοχή 47.065 ατόμων και η Τουρκία έκανε δεκτή την επανεισδοχή μόλις 2.133 ατόμων.

6. Η δομική παθογένεια του συστήματος υποδοχής των αιτούντων άσυλο. Η εξέταση και παραλαβή αιτημάτων ασύλου εναπόκειται αποκλειστικά στις υπηρεσίες της Αθήνας, και δευτερευόντως στην Θεσσαλονίκη. Η Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών- Τμήμα Ασύλου στη Π. Ράλλη 24, καθ'όλο το παρελθόν διάστημα του τρέχοντος έτους είχε υιοθετήσει ένα σύστημα παραλαβής αιτημάτων ασύλου σύμφωνα με το οποίο οι ενδιαφερόμενοι είχαν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της Π. Ράλλη αποκλειστικά τις Κυριακές προκειμένου να προσδιορίσουν την ημερομηνία για την υποβολή αιτημάτων ασύλου. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου διακόπηκε αιφνιδίως η παραλαβή αιτημάτων ασύλου. Την Κυριακή 26/11 άνοιξε το Τμήμα Ασύλου για πρώτη φορά μετά από ενάμιση μήνα με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν περί τους 5000 αιτούντες άσυλο προσδοκώντας να προσδιορίσουν την ημερομηνία εκ νέου προσέλευσής τους για την υποβολή του αιτήματός ασύλου. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά: ένας νεκρός και δεκάδες οι τραυματίες. Σημειώνουμε ότι το το αίτημα της απρόσκοπτης πρόσβασης στις διαδικασίες ασύλου αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα του αλλοδαπού που η διοίκηση οφείλει κατά προτεραιότητα να διασφαλίζει.

7. Η έλλειψη προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες και μάλιστα παντελής έλλειψη κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού καθώς και διερμηνέων. Συχνά οι αλλοδαποί υπογράφουν έγγραφα το δημοσίου το περιεχόμενο των οποίων τους είναι άγνωστο, παρ' ότι το έγγραφο που καλούνται να υπογράψουν αναφέρει ρητώς ότι ο υπογεγραμμένος γνωρίζει επακριβώς το περιεχόμενο του εγγράφου. Επίσης, οι συνεντεύξεις για το αίτημα ασύλου γίνονται "στο περίπου" καθώς δεν υπάρχουν διερμηνείς που να γνωρίζουν την γλώσσα του αιτούντα. Το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό καθώς οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να εξετάσουν έαν συντρέχουν βάσιμοι λόγοι απόδοσης ασύλου.

8. Η πλημμελής ενημέρωση των αιτούντων άσυλο κατά την επίδοση απορριπτικής απόφασης. Συγκεκριμένα, επιδίδεται στους αιτούντες άσυλο η ροζ κάρτα, δηλαδή το ειδικό δελτίο διάρκειας την ίδια ημέρα με την απορριπτική απόφαση της αίτησής τους σε ά βαθμό. Η επίδοση γίνεται συνήθως δίχως τη σύμπραξη διερμηνέων, γεγονός που συνήθως οδηγεί στην πλάνη οτι έχουν δικαίωμα νόμιμης διαμονής στη χώρα μέχρι τη λήξη του ειδικού δελτίου (ροζ κάρτα) και οτι το αίτημά τους εξετάζεται. Αποτέλεσμα αυτού είναι να παραλείπουν να προσφεύγουν εμπρόθεσμα (10 ημέρες) κατά της απορριπτικής απόφασης.

9. Το ειδικό δελτίο (ροζ κάρτα) δεν εξασφαλίζει στον κάτοχο του τη δυνατότητα πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο μέσος χρόνος για την απόφανση σχετικά με την απόδοση ή όχι του καθεστώτος του πρόσφυγα είναι απο 2 έως και 5 χρόνια! Στο διάστημα αυτό ο αιτών άσυλο και κάτοχος του ειδικού δελτίου είναι υποχρεωμένος να μείνει στην Ελλάδα ενώ ταυτοχρόνως στερείται των δυνατοτήτων αυτοσυντήρησης. Ως εκ τούτου η παραβατική συμπεριφορά είναι ο μόνος τρόπος επιβίωσης.

10. Μη εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας. Επί παραδείγματι, σύμφωνα με το π.δ. 220/2007 ως προς το ζήτημα των ανηλίκων, η πολιτεία υποχρεούται να διασφαλίζει τις ανάγκες στέγασης του παιδιού. Επιταγή που σαφώς δεν εφαρμόζεται. Μια βόλτα στην πλ. Ομονοίας και Αγ. Παντελεήμονος μας φέρνει αντιμέτωπους με το γεγονός της υπάρξεως δεκάδων παιδιών ηλικίας 12-16 χρ από το Αφγανιστάν που κοιμούνται στο δρόμο και τρέφονται από τα σκουπίδια.

11. Η κατάσταση των Κέντρων Υποδοχής. Επί παραδείγματι, στον καταυλισμό της Πάτρας διαμένουν εκατοντάδες αλλοδαποί από Αφγανιστάν και Ιράκ, μεταξύ αυτών και ένας σημαντικός αριθμός ανηλίκων. Οι αλλοδαποί αυτοί είναι γνωστό πως δεν δύνανται να απελαθούν λόγω της πολιτικής κατάστασης των χωρών καταγωγής τους. Στους διαβιούντες στον καταυλισμό δεν παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ύδρευση, αποχέτευση, αποκομιδή απορριμμάτων, ηλεκτρισμός, κ.α. Ζουν σε καθεστώς απόλυτης ανέχειας

12. Η αδιάκριτη κράτηση των αλλοδαπών και το ζήτημα των Κέντρων Κράτησης. Είναι γνωστό ότι σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις δεν επιτρέπεται η επιβολή του μέτρου κράτησης σε αιτούντα άσυλο μόνο λόγω παράνομης εισόδου στη χώρα. Απο τον Απρίλη του 2007 λειτουργεί στην περιοχή Φυλάκιο της Ορεστιάδας το νέο Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών που καλύπτει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Οι εκεί ευρισκόμενοι αλλοδαποί είναι έγκλειστοι στους θαλάμους τους με μόνη εξαίρεση τον προαυλισμό τους για τριάντα λεπτά δύο φορές την ημέρα.
Παρόμοιο κέντρο λειτουργεί στην Παγάνη της Μυτιλήνης, και στο Δήμο Μαρώνειας του Νομού Ροδόπης. Ο προαυλισμός γίνεται 2 φορές την εβδομάδα από 1 ώρα.
Οι αιτούντες άσυλο κρατούνται συνήθως για όσο χρόνο διαρκεί η εξέταση του αιτήματός τους χωρίς να εφοδιάζονται το ειδικό δελτίο αιτήσαντος ασύλου (ροζ κάρτα), όπως ορίζει ο νόμος, παρά μόνο μετά την παρέλευση του ανώτατου χρόνου διοικητικής κράτησης (3 μήνες). Στη συνέχεια εφοδιάζονται με υπηρεσιακό σημείωμα προκειμένου να αναχωρήσουν οικειοθελώς από τη χώρα εντός 30 ημερών (διοικητική απόφαση απέλασης). Οι επιβληθείσες απελάσεις συνήθως δεν εκτελούνται είτε λόγω του γεγονότος οτι αυτές είναι ανέφικτες στη χώρα καταγωγής των αλλοδαπών, είτε εξαιτίας αδυναμία εφοδιασμού αυτών με τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα απο τις αρμόδιες αρχές των χωρών καταγωγής τους. Αφού λάβουν την διοικητική απόφαση απέλασης, προωθούνται στην ευρύτερη περιοχή της πλ. Ομονοίας δίχως φυσικά να έχει υπάρξει οιαδήποτε μέριμνα για την επιβίωσή τους.

13. Ο αδιαφανής ρόλος της Αστυνομίας. Είναι γνωστό πως οι διορισμοί στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας είναι στην πλειονότητά τους, αποτέλεσμα δυσμενούς μετάθεσης. Δεν είναι δε λίγες οι καταγγελίες περί εμπλοκής της αστυνομίας του συγκεκριμένου τμήματος σε κυκλώματα μαστροπείας και εμπορίου ναρκωτικών.

14. Οι εγκαταστάσεις του ΟΚΑΝΑ μεταξύ Γερανίου και Μενάνδρου. Η ύπαρξη του ΟΚΑΝΑ στην περιοχή αυτή έχει μετατρέψει την περιοχή σε γκέτο διακίνησης ναρκωτικών και οι πρόσφυγες εξαιτίας της ανέχειας στην οποία βρίσκονται είναι εύκολα θύματα εκμετάλλευσης των εμπόρων ναρκωτικών και των κυκλωμάτων πορνείας. Στην πραγματικότητα, οι αλλοδαποί της περιοχής αυτής είναι το παραπέτασμα των κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών, τα οποία κατά κύριο λόγο ελέγχονται απο την ελληνική μαφία.

15. Μολονότι η διεθνής κοινότητα χορηγεί κονδύλια για την προστασία των προσφύγων, αλλά και οι ίδιοι με τα υψηλότατα παράβολα που καλούνται να καταβάλουν για οποιαδήποτε συναλλαγή τους με το δημόσιο, συμβάλλουν οικονομικά, η πολιτεία δεν καλύπτει βασικές τους ανάγκες (κατάλυμα, διατροφή). Αποτέλεσμα αυτού είναι οι αιτούντες άσυλο να πέφτουν θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης από έλληνες ιδιοκτήτες σπιτιών που τους νοικιάζουν σπίτια σε εξαιρετικά κακή κατάσταση και σε δυσθεώρητα ενοίκια. Επί παραδείγματι: 50 ευρώ το άτομο σε σπίτι 60 τετραγωνικών μέτρων στο οποίο διαμένουν 35-40 αλλοδαποί. Σύνολο: 2.000-3.000 το μήνα. Επίσης, σχεδόν πάντα είναι θύματα εκμετάλλευσης από έλληνες εργοδότες μια και εργάζονται στη μαύρη εργασία και σε συνθήκες που πόρρω απέχουν από το χαρακτηρισμό "ανθρώπινες" . Φυσικά, το αμέσως επόμενο θύμα εκμετάλλευσης είναι το ελληνικό δημόσιο.

16. Συχνά η αστυνομία προσπαθεί να κλείσει τις κοινότητες των αλλοδαπών. Οι κοινότητες αυτές και τα μέλη της, λειτουργούν αντισταθμιστικά ως προς την ελλειμματική πολιτική του κράτους. Παρέχουν διατροφή και διαμονή στους νέο-εισερχόμενους, τους ενημερώνουν όσον αφορά στα δικαιώματα και υποχρεώσεις τους, τους συνοδεύουν στις συνδιαλλαγές με το δημόσιο και αρμόδιες ΜΚΟ, καλύπτουν το έλλειμμα των διερμηνέων, και εν γένει τους συγκρατούν από παραβατικές συμπεριφορές.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Σε γενικές γραμμές αυτή είναι η κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.
Από προσωπική πείρα σας διαβεβαιώνω ότι, σε πείσμα των ΜΜΕ που παρουσιάζουν την περιοχή γκέτο, από άγνοια ή σκοπιμότητα, η ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου δεν είναι ΑΚΟΜΑ γκέτο.
Όσο όμως η πολιτεία καθυστερεί να επιληφθεί του ζητήματος και να λάβει τα αναγκαία μέτρα (απόδοση καθεστώτος πρόσφυγα, μέριμνα για διαμονή και διατροφή, δυνατότητα εργασίαςκ.α) η κατάσταση ολοένα και θα χειροτερεύει ώσπου να λάβει την μορφή ανθρωπιστικής κρίσης.
Και τότε ....οι άνθρωποι αυτοί θα αντιδράσουν.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα ποτε δεν θέλησαν να φύγουν απο την χώρα τους. Αναγκάστηκαν όμως.
Το μόνο που ζητούν είναι το καθεστώς του πρόσφυγα έτσι ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν έως ότου εξομαλυνθεί η κατάσταση στη χώρα τους.

Όποτε βρίσκομαι στην περιοχή αυτή συναντώ ανθρώπους που μου ζητούν το εξής ένα:
"χαρτιά" για να μπορέσουν να εργαστούν.

"Άνθρωποι είμαστε, σαν εσάς, δεν είμαστε ζώα" , μου λένε συχνά.

Παρακαλώ για τα σχόλια σας,

Σας ευχαριστώ

21 σχόλια:

  1. 1. Ας αποσαφηνίσουμε τα αυτονόητα για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε σ΄αυτή τη Χώρα και να έχει νόημα η οποιαδήποτε σχετική ανταλλαγή ιδεών και απόψεων: ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΔΥΝΑΜΗ!

    2. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να οργανώσει μια εκδήλωση υποδοχής των "νέων Ελλήνων", εκείνων δηλαδή, που μετά από χρόνια παραμονής στη Χώρα πήραν επιτέλους την ελληνική ιθαγένεια το 2007 ή φέτος και να στείλει έτσι ένα σαφέστατο μήνυμα προς όλους. Να προχωρήσει σε ένα εορταστικό αγκάλιασμα όλων αυτών των φορέων μιας νέας ενεργητικότητας από κάθε μεριά του κόσμου, όλων αυτών, που ρίζωσαν στην πατρίδα μας κι έγιναν ένας παράγοντας φρεσκάδας και δύναμης για το ελληνικό έθνος.

    3. Το μεταναστατευτικό ρεύμα των τελευταίων χρόνων προς την Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλο και θέτει εκ των πραγμάτων ζήτημα καλύτερης κοινωνικής ένταξης των ανθρώπων αυτών και ταυτόχρονα θέτει το ζήτημα του πώς θα μπαίνει νέο αίμα για να ενισχύεται ο ελληνικός πληθυσμός εμπλουτίζοντάς τον με δυναμικές ενισχύσεις και στοιχεία πολύτιμα για το μέλλον του.

    4. Αυτό έχουν κάνει από χρόνια η Αγγλία, η Γαλλία και η Γερμανία. Οι μετανάστες είναι ένα στοιχείο, που εν τέλει σχετίζεται με το ειδικό βάρος της κάθε χώρας σε διεθνές επίπεδο. Το όλο πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα αποφεύγοντας βιαστικά μπολιάσματα, που έχουν αποδειχθεί τεχνητά και εύθραυστα. Πρέπει να υποδεχθούμε τους νέους πολίτες με επίγνωση ότι αναγνωρίζονται ως ίσοι και είναι ίσοι με εμάς τους παλαιότερους πολίτες αυτής της Χώρας. Το κρίσιμο σημείο είναι η συνειδητοποίηση εκ μέρους όλων του μη πρόσκαιρου και περιστασιακού χαρακτήρα που έχει το μεταναστευτικό φαινόμενο στην Ελλάδα και επομένως της σημασίας, που έχει το να αντιληφθούμε τις φυσικές συνέπειες, που δημιουργούνται στο πεδίο της ανάπτυξης πολιτικών κοινωνικής ένταξης και στο πεδίο των κατευθύνσεων και των πρακτικών ενεργειών για την απόδοση της ιθαγένειας.

    5. Αυτή η συνειδητοποίηση δεν είναι υπόθεση μόνο των θεσμών αλλά της όλης εθνικής συλλογικότητάς μας, στο εσωτερικό της οποίας πρέπει και αξίζει να ηττηθούν παλαιές προκαταλήψεις και να δημιουργηθεί ένα κλίμα ανοίγματος και αξιοποίησης των ξένων, που γίνονται ή μπορούν να γίνουν Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1. Ας αποσαφηνίσουμε τα αυτονόητα για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε σ΄αυτή τη Χώρα και να έχει νόημα η οποιαδήποτε σχετική ανταλλαγή ιδεών και απόψεων: ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΔΥΝΑΜΗ!

    2. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να οργανώσει μια εκδήλωση υποδοχής των "νέων Ελλήνων", εκείνων δηλαδή, που μετά από χρόνια παραμονής στη Χώρα πήραν επιτέλους την ελληνική ιθαγένεια το 2007 ή φέτος και να στείλει έτσι ένα σαφέστατο μήνυμα προς όλους. Να προχωρήσει σε ένα εορταστικό αγκάλιασμα όλων αυτών των φορέων μιας νέας ενεργητικότητας από κάθε μεριά του κόσμου, όλων αυτών, που ρίζωσαν στην πατρίδα μας κι έγιναν ένας παράγοντας φρεσκάδας και δύναμης για το ελληνικό έθνος.

    3. Το μεταναστατευτικό ρεύμα των τελευταίων χρόνων προς την Ελλάδα είναι πάρα πολύ μεγάλο και θέτει εκ των πραγμάτων ζήτημα καλύτερης κοινωνικής ένταξης των ανθρώπων αυτών και ταυτόχρονα θέτει το ζήτημα του πώς θα μπαίνει νέο αίμα για να ενισχύεται ο ελληνικός πληθυσμός εμπλουτίζοντάς τον με δυναμικές ενισχύσεις και στοιχεία πολύτιμα για το μέλλον του.

    4. Αυτό έχουν κάνει από χρόνια η Αγγλία, η Γαλλία και η Γερμανία. Οι μετανάστες είναι ένα στοιχείο, που εν τέλει σχετίζεται με το ειδικό βάρος της κάθε χώρας σε διεθνές επίπεδο. Το όλο πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα αποφεύγοντας βιαστικά μπολιάσματα, που έχουν αποδειχθεί τεχνητά και εύθραυστα. Πρέπει να υποδεχθούμε τους νέους πολίτες με επίγνωση ότι αναγνωρίζονται ως ίσοι και είναι ίσοι με εμάς τους παλαιότερους πολίτες αυτής της Χώρας. Το κρίσιμο σημείο είναι η συνειδητοποίηση εκ μέρους όλων του μη πρόσκαιρου και περιστασιακού χαρακτήρα που έχει το μεταναστευτικό φαινόμενο στην Ελλάδα και επομένως της σημασίας, που έχει το να αντιληφθούμε τις φυσικές συνέπειες, που δημιουργούνται στο πεδίο της ανάπτυξης πολιτικών κοινωνικής ένταξης και στο πεδίο των κατευθύνσεων και των πρακτικών ενεργειών για την απόδοση της ιθαγένειας.

    5. Αυτή η συνειδητοποίηση δεν είναι υπόθεση μόνο των θεσμών αλλά της όλης εθνικής συλλογικότητάς μας, στο εσωτερικό της οποίας πρέπει και αξίζει να ηττηθούν παλαιές προκαταλήψεις και να δημιουργηθεί ένα κλίμα ανοίγματος και αξιοποίησης των ξένων, που γίνονται ή μπορούν να γίνουν Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ mouroutsos
    Καλοδεχούμενες όποιες πρωτοβουλίες, κομματικές ή μη.
    Προσωπικά δεν θα έλεγα οτι ενθουσιάζομαι με μια εκδήλωση υποδοχής "νέων ελλήνων". Θα προτιμούσα τα δοθούν χρήματα για την δημιουργία σχολείων εκμάθησης της ελληνικής ή και για τις ανάγκες των προσφύγων.
    Βέβαια, αυτοί όλοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου και αμφιβάλλω σχετικά με το κατά πόσο θα ενδιαφέρει τα κόμματα μια παρόμοια πρωτοβουλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ms. Afrodite
    As always you are caring about issues of migrants and refugees we in the Association of Sudanese refugees have appreciated your article, which highlighted the important issue assist the migrants and by non-governmental organizations and stand next to the problem of integration into Greek society. Please call to find acceptance and solidarity of all, translated by-step process to harvest fruit all the marginalized and open to new horizons for a better life in the community who love and into the Greek people.
    We would like to add here that there is a problem, the application of asylum and asylum procedures are complicated and non-legal justice and long period of time asylum seekers to exceed more than four years, the asylum seeker left alone to their own fate where he lives, how to live, what works and where it works. asylum seekers gathered in the centre of Athens {Omonia}and many do not have any papers in an irregular situation, we ask that non-governmental organizations working to provide the right protection for these refugees and the recognition of the cause they are not economic migrants.

    Kind regards,
    Adam Salih,
    General Secretary of the Sudanese Association of Refugees (SAR)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ adam salih,

    Thank you for your note.
    You know quite well who much I appreciate your community and your work personally.

    We will continue on working together and let’s hope that more people will come with us.
    I believe in Greek spirit. The Greeks know a lot about the meaning of “benevolence”.
    As soon as they will start being aware of your demands, your needs, your feelings and your culture, they will change their attitude towards you.

    Keep trying, keep hoping

    Cheers

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aφροδίτη,
    Οι μεταρρυθμιστικοί πολιτικοί θεσμοί κατ' αρχήν, ιδιαίτερα όσοι από αυτούς αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, πρέπει να παίξουν τον παιδευτικό τους ρόλο ειδικά στα δύσκολα προβλήματα, όπως είναι το μεταναστευτικό. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η εκμάθηση των ελληνικών στους μετανάστες και η αρωγή στους πρόσφυγες είναι μέρος μιας αρθρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής. Το πρώτο μάλιστα το είχε τολμήσει το ΠΑΣΟΚ πριν από λίγα χρόνια με σχετικά ικανοποιητικά αποτελέσματα.

    Αυτό που πρέπει όμως παράλληλα να γίνει και είναι ίσως το πιο δύσκολο είναι η ένταξη του μεταναστευτικού ζητήματος στο αναπτυξιακό πρότυπο/σχέδιο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, άρα η απεμπλοκή του από την αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών και η συναρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης.

    Δύσκολο επίσης αλλά και αναγκαίο είναι να εντοπιστούν και να αναδειχθούν τα συγκεκριμένα οφέλη που έχει ο Έλληνας πολίτης από την παρουσία των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Μόνο αν συνειδητοποιηθεί ότι η παρουσία αυτή μπορεί να είναι θετική και αμοιβαία επωφελής, θα υπάρξει μια σαφής μεταβολή της σχετικής νοοτροπίας. Κι αυτό δεν θα γίνει με προνομιακούς όρους υπέρ κανενός, των μεταναστών συμπεριλαμβανομένων, αλλά με ισονομία και ισοτιμία προς όλους. Για να μπει π.χ. ένα παιδί στον παιδικό σταθμό κριτήριο να είναι όχι το αν είναι παιδί Ελλήνων ή μεταναστών αλλά αν όντως και οι δύο γονείς του εργάζονται και επομένως αν υπάρχει πραγματική επιτακτική ανάγκη, που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Σε αντίθετη περίπτωση να μην μπαίνει, αφού απλούστατα υπάρχει γονέας, που μπορεί και πρέπει να το προσέχει.

    Για να συνειδητοποιηθεί όμως από την πλειοψηφία το ουσιαστικό όφελος και η δύναμη, που μπορεί να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία η παρουσία των μεταναστών στο εσωτερικό της είναι αναγκαίες η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα και από τις δύο πλευρές, των μεταναστών δηλαδή και των Ελλήνων, των μεταναστευτικών οργανώσεων και των ελληνικών κρατικών αρχών, των ελληνικών διοικητικών, πολιτικών και κοινωνικών θεσμών. Αν οι σχέσεις αυτές δεν γίνουν διαυγείς και ειλικρινείς, δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή, πειστική και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kαι μιας και έχεις ιστοχώρους με πολλή μουσική, ενδιαφέρον για την Αφρική αλλά και αναγνώστες Αφρικανούς, κάνε ένα αφιέρωμα, αν θέλεις και μπορείς, στη Miriam Makeba, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και που συμμετείχε με τη φωνή και την ενεργητικότητά της στον αγώνα κατά της καμόρρα και της εγκληματικότητας γενικότερα. Μετά από μια συναυλία ενάντια στην καμόρρα μια καρδιακή κρίση την πήρε για πάντα μακριά.

    Οι μελωδίες της έδωσαν φωνή στον πόνο της εξορίας, τον οποίο δοκίμασε για 31 χρόνια. Η μουσική της ενέπνευσε και έδινε ελπίδα στον Νέλσον Μαντέλα και τους συναγωνιστές του. Με τη δύναμη των ιδεών της αγωνίστηκε κατά του απαρτχάιντ στη Χώρα της. Με τη φωνή της θέλησε να αγωνιστεί στο πλευρό εκείνων που τραγουδούσαν στη μνήμη εκείνων των παιδιών από την Αφρική, που σκοτώθηκαν στην Ιταλία από την καμόρρα.

    Η φωνή και οι μάχες της έπαιξαν τον ρόλο τους στη διαδικασία απελευθέρωσης και δημοκρατικής αναγέννησης της Νότιας Αφρικής.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Miriam_Makeba

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ καλογραμμένο άρθρο που ευσύνοπτα καταγράφει τα πιο σημαντικά προβλήματα. Καλή συνέχεια στη δουλειά σου!

    Μανώλης Πολυχρονίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε απάντηση των όσων αναφέρθηκαν, νομίζω ότι το ζήτημα της αλλαγής του νομοθετικού καθεστώτος που προβλέπεται για την είσοδο μεταναστών στη χώρα μας και την όλη διαχείρηση του προβλήματος, καθώς και η αλλαγή (το κυριότερο) της νοοτροπίας αρμοδίων αλλά και των απλών πολιτών, δεν είναι θέμα κομματικό, αλλά ευρύτερο.
    Με αυτή την προσέγγιση, θα έλεγα ότι μια πλατύτερη συσπείρωση πολιτών που ευαισθητοποιούνται στο θέμα της διαβίωσης και των προβλημάτων των προσφύγων θα μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα.
    Η Αφροδίτη δείχνει κατά κάποιο τρόπο ένα δρόμο. Αυτόν του διαδικτύου...
    Ας δυναμώσουμε λοιπόν την επικοινωνία μας όσοι ενδιαφέρονται και ας αρχίσουμε με την ενημέρωση και ρίχνοντας ιδέες.
    Απαραίτητη προϋπόθεση η ενεργή παρουσία των κοινοτήτων των ίδιων των μεταναστών.
    Κ.Λ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αφροδίτη καλησπέρα

    Τον κύριο "Γ. Κων/νο" (από το τρωκτικό) οφείλω να τον ευχαριστήσω προσωπικά γιά δύο λόγους. Ο πρώτος είναι επειδή είδα έναν εγγονό προσφύγων από τον Πόντο να εκφέρει δημόσια τέτοιες απόψεις (άρα γηράσκω αεί διδασκόμενος) και ο δεύτερος επειδή σου έδωσε την ευκαιρία να γράψεις όσα έγραψες, που έστω και ένας να τα διαβάσει θα είναι όφελος. Ομολογώ οτι προσπάθησα πολύ να συγκρατήσω την Κρητική μου ιδιοσυγκρασία και να μην του απαντήσω, ούτε καν να ασχοληθώ μαζί του, γιατί εγώ είμαι λίγο βλάχος και τραχύς και αυτό θέλω να το κρατάω γιά τον εαυτό μου.
    Από την άλλη δε μπορώ να μη σχολιάσω ορισμένα γραφόμενα σ' αυτήν εδώ τη σελίδα, όπως τα περί "οργάνωσης από το ΠΑΣΟΚ εκδήλωσης υποδοχής των νέων Ελλήνων" κλπ κλπ. Πως θα έβλεπε ο κύριος Μουρούτσος την ιδέα την εκδήλωση αυτή να την οργάνωναν οι ΕΛΛΗΝΕΣ, ανάμεσα στους οποίους μπορεί να βρίσκονται και πολλοί που δεν ψηφίζουν κανένα κόμμα;

    Ευχαριστώ και πάλι τον κύριο "Γ. Κων/νο" που σου έδωσε την ευκαιρία να μας ξεστραβώσεις με τις πληροφορίες που μας έδωσες και ευχαριστώ κι εσένα γιατί μου αποδυκνύεις οτι δεν είμαι φαντασιόπληκτος που πιστεύω οτι ακόμα υπάρχουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

    Καλό βράδυ
    καλό κουράγιο
    και καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βασιλιά, Αφροδίτη,
    Δυσκολεύομαι λίγο να καταλάβω τη διατύπωση "την εκδήλωση να την αναλάμβαναν οι Έλληνες" (και μάλιστα με κεφαλαία). Μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκπροσωπήσει τους Έλληνες διοργανώνοντας ο ίδιος μια τέτοια εκδήλωση.

    Μου είναι εύκολο να φανταστώ το ΠΑΣΟΚ να διοργανώνει κάτι τέτοιο, διότι έχει αξιόλογη και τολμηρή "προϋπηρεσία" (κυβερνητική και κομματική) στο ζήτημα - παρά τις τρομερές πλημμέλειες αυτής του της δράσης - και διότι διατυπώνει τον πιο ολοκληρωμένο μέχρι τώρα μεταναστευτικό λόγο, κάτι πολύ δύσκολο και τολμηρό για ένα κόμμα εξουσίας στην Ελλάδα.

    Φρεσκάδα και δύναμη λοιπόν: αυτό πρέπει να είναι η μετανάστευση για την Ελλάδα. Κι αυτό πρέπει να το καταλάβει και η πολιτική τάξη και η κοινή γνώμη. Να υπάρξει ένα κλίμα ανοίγματος προς τους ξένους, που γίνονται Έλληνες: εργάτες, φοιτητές, ερευνητές, επιχειρηματίες, αθλητές, manager. Σε ένα τέτοιο κλίμα μπορούν να πετύχουν πολιτικές, που στοχεύουν στη σταθεροποίηση των κανόνων και στην ειρηνική συνύπαρξη με τους ξένους αλλά ακόμη και η αποδοχή ενός αυξανόμενου αριθμού νέων πολιτών.

    Από την άλλη παραμένει ισχυρή η αρχή μιας σαφούς διάκρισης ανάμεσα στη νόμιμη και την παράνομη μετανάστευση. Η Ελλάδα πρέπει να δίνει κίνητρα για τη νόμιμη μετανάστευση και οι σχετικές διαδικασίες να λαμβάνουν υπ΄ όψη ανάγκες, αποτελέσματα και λογικά όρια. Πρέπει ταυτόχρονα να είναι αποφασιστικά αντίθετη στην παράνομη μετανάστευση στο όνομα της νομιμότητας και της ασφάλειας αλλά και του σεβασμού των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, που δεν μπορούν να γνωρίζουν εμπόδια.

    Γι' αυτό η Χώρα πρέπει να προχωρήσει με τη μέγιστη σοβαρότητα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για να γίνουν Έλληνες είναι απαραίτητη μια πλήρης ταυτοποίησή τους με τις αξίες, την Ιστορία, τη γλώσσα, τις αρχές του δικαίου και το Σύνταγμα της Χώρας και της δημοκρατικής μας πολιτείας. Εμείς από την άλλη πλευρά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι όσοι πάρουν την ελληνική ιθαγένεια, θα είναι συμπολίτες μας για πάντα.

    Το μεταναστευτικό φαινόμενο γνώρισε στην Ελλάδα τρομερή ένταση τα τελευταία 15 χρόνια με ρυθμούς αυξανόμενους από χρόνο σε χρόνο. Σχετίστηκε εκ των πραγμάτων όχι μόνο με το πρόβλημα της εγγύησης της καλύτερης ένταξής τους στον κόσμο της εργασίας, στην οικονομική δραστηριότητα και στην οικονομική και την κοινωνική ζωή στην Ελλάδα αλλά και με το νέο αίμα, που σημαίνουν οι μετανάστες για τον ελληνικό πληθυσμό. Οι μετανάστες λοιπόν δεν είναι βάρος για την ελληνική κοινωνία.

    Ταυτόχρονα πρέπει να απορριφθούν οι κυνικές και βάρβαρες προτάσεις για τη μετανάστευση. Τέτοιες είναι οι προτάσεις που ακούγονται για κλείσιμο των συνόρων ειδικά λόγω της οικονομικής κρίσης. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αυξήσει την παράνομη μετανάστευση, ενάντια στην οποία η κυβέρνηση δεν κάνει σχεδόν τίποτα. Οι εκατοντάδες παράνομων μεταναστών, που φτάνουν κάθε μέρα στα νησιά του Αιγαίου, το αποδεικνύουν δραματικά. Κυνικές και βάρβαρες προτάσεις δεν καταφέρνουν παρά να τροφοδοτούν τη μη ανοχή και την αγριότητα ενάντια σε όποιον έρχεται στη Χώρα μας ψάχνοντας για μια καλύτερη ζωή.

    Η κοινωνιολογική πραγματικότητα της Χώρας έχει αλλάξει. Ωρίμασαν οι καιροί για να συζητηθεί μια νέα μεταναστευτική νομοθεσία προς μια κατεύθυνση αντίστοιχη με την πραγματικότητα και την κοινή λογική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ πολυχρονίδης,

    Σ' ευχαριστώ.
    Προσπάθησα να συγκεντρώσω τα βασικά ζητήματα εκτιμώντας οτι η "γνώση" είναι το η μόνη οδός ενάντια στα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.

    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ leon,

    Φίλε/η Κ.Λ.,
    για τις μεγάλες αλλαγές, το ζητούμενο είναι πάντα αυτή η πλατύτερη συσπείρωση πολιτών.
    Στο χέρι μας, είναι.
    Όπως λέω συχνά, ο καλύτερος τρόπος για να προσφέρει κανείς είναι η διάδοση του μηνύματος. Εάν σε μιά παρέα φίλων/γνωστών τεθεί το θέμα και έστω ένας πάρει μια πληροφορία που δεν τη γνώριζε ή δεν τη είχε συνειδητοποιήσει,αυτό θα είναι ένα βήμα.
    Προσδοκώ να μου δώσετε ιδέες , να μου προτείνετε θέματα για συζήτηση.
    Όσο για τους ίδιους τους ενδιφερόμενους, είμαστε σε επικοινωνία.

    Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @βασιλιά της μοναξιάς,

    Συμφωνώ απολύτως σε όλα όσα γράφεις. Και για τον Γ. Κων/νο, και για την κόμματα.

    Γνωρίζω πολύ καλά πως εκμεταλλεύονται τα κόμματα το ζήτημα αυτό.

    Προτιμώ να απευθυνθώ στο Έλληνα/-ίδα. Στον άνθρωπο.

    Να είσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ μουρούτσο,

    Φίλε μου Νίκο,
    για να είμαστε τίμιοι, εάν χρειαζόμασταν κάποιον κομματικό αυτή τη στιγμή, αυτός ο κάποιος είναι η κυβέρνηση. Αυτή ψηφίζει νόμους, αυτή αποφασίζει.
    Το ΠΑΣΟΚ θα μας είναι επίσης χρήσιμο όταν θα γίνει κυβέρνηση.

    Ας μην το κουράζουμε το ζήτημα με τα κόμματα.

    Η πικρή αλήθεια είναι οι εξής: οι μετανάστες δεν ψηφίζουν και άρα δεν μας ενδιαφέρουν. Και αν κάποιοι μετανάστες θα αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου στις νομαρχιακές εκλογές,(οπότε θα μας ενδιαφέρουν στο βραχυπρόθεσμο μέλλον), οι "άθλιοι" δεν θα αποκτήσουν ποτέ. Οπότε δεν μας ενδιαφέρουν ποτε.

    Γνωρίζεις οτι είναι ενεργό μέλος κόμματος. Παρόλαυτά, δεν "διαφημίζω" κανένα κόμμα απο αυτή τη σελίδα διότι κανένα κόμμα δεν είναι αξιο επαίνου σε αυτό το ζήτημα. Και εν τέλει, απευθύνομαι στους ανθρώπους και όχι σε κομματικές ταυτότητες.
    Θα σε παρακαλούσα να το σεβαστείς αυτό.


    Με εκτίμηση,
    Αφροδίτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλη δυναμη
    καλη συνεχεια

    Το Απανεμι, στην Κϋπρο συμμετείχε στην πανευρωπαική εκθεση για τις συνθηκες κράτησης αιτουντων άσυλο το 2006. Ως προεκταση της εργασίας αναλάβαμε την Ελλαδα, ΜΑλτα και Ουκρανία...

    Δυστυχως η Ελλαδα, Κύπρος και ΜΑλτα ειναι απο τις χειροτερες χωρες μελη της ΕΕ...

    με χαρα να σου στειλω τις εκθεσεις και τα νεα βηματα προς τον Επιτροπο Ανθρωπινων Δικαιωματων του ΣτΕ

    χαιρομαι που σε διαβαζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ rose,

    Χαίρομαι ειλικρινά για την επίσκεψη και τα σχόλια σας.
    Προσδοκώ στην συνεργασία μας.
    Με χαρά θα δεχόμουν "τις εκθεσεις και τα νεα βηματα προς τον Επιτροπο Ανθρωπινων Δικαιωματων του ΣτΕ". Καθώς και οτιδήποτε άλλο κρίνεται πως θα είναι σημαντικό να γνωρίζω.
    Αναμένω!

    Τους χαιρετισμούς μου στη όμορφη Κύπρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. μια μικρη παρατηρηση μόνο αναφορικα με το σημειο 9 του αρθρου σου Το ειδικό δελτίο (ροζ κάρτα) ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ στον κάτοχο του τη δυνατότητα πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Με αυτο μπορουν οι κατοχοι του να εκδόσουν ΑΦΜ, να απογραφουν στο ΙΚΑ, να αποκτησουν βιβλιαριο υγείας (εφ όσον έχουν τα αναλογα ένσημα). Ειναι όμως αλήθεια ότι πολλοι δεν το κανουν αφ ένός γιατί δεν το γνωρίζουν αφ ετέρου γιατι ουδεις εργοδοτης προσλαμβάνει και ασφαλίζει αλλοδαπό με ροζ καρτα
    Ι.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Ι.Σ.

    Σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις διεθνείς συνθήκες ναι,
    στην πράξη, όμως, οι περισσότεροι δεν εχουν πρόσβαση.
    Και δεν έχουν πρόσβαση διότι λαμβάνουν αυτές οι ροζ καρτες ληγμένες.
    Τα παράλογα της ελληνικής γραφειοκρατίας.

    Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Από το ιστολόγιο της Rose έκανα το άλμα και βρέθηκα εδώ. Παρηγοριά μεγάλη πως ακόμη υπάρχουν δεξαμενές σκέψης ζωντανής στον τόπο και ας παίζουν ελάχιστο ρόλο στη διαμόρφωση της πραγματικότητας. Δεν το κρύβω, κάθε φορά που επιστρέφω στην Ελλάδα, έστω και για 3 μέρες όπως πρόσφατα ξυπνάει μέσα μου η...αγοραφοβία...Όχι πως εδώ (Κύπρος) που ζω τα τελευταία 6 χρόνια είναι ο παράδεισος. Διόλου. Αλλά, τουλάχιστον η κλίμακα είναι πιο μικρή, κάποια πράγματα λειτουργούν καλύτερα και, δεν υπάρχει "βαλκανικό σύνδρομο".

    Από καρδιάς κάνω ευχή ο μικρός Σάλουα σαν μεγαλώσει να θέλει ακόμα να πάρει την ελληνική υπηκοότητα-όχι γιατί θα γίνει "έλληνας" (δεν με ενδιαφέρει απολύτως καμία εθνοκεντρική προσέγγιση) αλλά γιατί απλά αυτό θα σημαίνει πως μέχρι τότε θα έχει μία θετική συγκομιδή στη ψυχή του.

    Συγχαρητήρια για την παρουσία σας στο διαδίκτυο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @politispittas

    Σας ευχαριστώ απο καρδιάς για τα καλά σας λόγια!
    Ελπίζω να μας επισκέπτεστε συχνά και να συμβάλλετε με το δικό σας λόγο στο έργο και στς προσπάθειες όλων εμάς που ασχολούμαστε και διεκδικούμε αυτά τα αδιανόητα αυτονόητα!

    Να είστε καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή