Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Μαθητές του Λυκείου των Σπάτων συναντούν τους πρόσφυγες του Νταρφούρ


Αποσύρω το σχετικό άρθρο ύστερα από τηλεφώνημα που δέχθηκα από το σχολείο με το οποίο, grosso modo, με κατηγόρησαν ότι αφενός δημοσίευσα τις φωτογραφίες δίχως την έγκριση τους - πράγμα που δεν αληθεύει διότι οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν απο επαγγελματία φωτογράφο ο οποίος ζήτησε και έλαβε την άδεια τους για να προχωρήσει στη φωτογράφιση-, αφετέρου ότι χρησιμοποίησα το σχολείο για μικροπολιτικούς λόγους προσωπικής ανέλιξης (!) , και κατά τρίτον ότι έχω ανάμειξη σε παράνομες δραστηριότητες της περιοχής(!!)

Ως εκ τούτου, παρακαλώ να αποσυρθεί το σχετικό άρθρο από τα blogs που το αναδημοσίευσαν.


Ενημερωτικά αναφέρω οτι οι δύο αρμόδιες καθηγήτριες του σχολείου επικοινώνησαν επανηλημμένως μαζί μου και ζήτησαν να μιλήσω στους μαθητές δίχως να προσφέρουν καμία χρηματική ή άλλου τύπου αποζημίωση. Ανταπεξήλθα στο αίτημα τους άμεσα, διέθεσα πολύτιμο χρόνο για να ετοιμάσω ενημερωτικά κείμενα σχετικά με τα ζητήματα των προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και για να παρευρεθώ και να αναπτύξω το θέμα σε μια δίωρη συνάντηση. Για όποιον δεν το γνωρίζει εγώ και οι συνεργάτες μου ασχολούμαστε με το μεταναστευτικό/ προσφυγικό όχι ως έμμισθοι υπάλληλοι αλλά διότι αυτό επιτάσσει η συνείδηση μας.


Κατά τα άλλα... ουδέν σχόλιο!

Λυπάμαι πάρα πολύ.

Σας ευχαριστώ


12 σχόλια:

  1. Γειά σου Αφροδίτη και συγχαρητήρια για την αποδοχή της πρόσκλησης του Λυκείου Σπάτων. Η πρότασή σου ήταν εξαιρετική και χαίρομαι που δόθηκε η ευκαιρία αυτής της συνάντησης.

    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μπράβο Αφροδίτη και μπράβο παιδιά και καθηγητές! κάτι τέτοιες δευτέρες που όλα πάνε στραβά και χάνω το κουράγιο μου, αρκεί ένα τέτοιο μαντάτο να μου δανείσει μια ανάσα για τη συνέχεια...
    ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφροδίτη σε ευχαριστώ για την ενημέρωση , πολλά μπράβο και για αυτή την πρωτοβουλία σου .Συγκινήθηκα για έναν επιπλέον λόγο, γιατί το λύκειο των Σπάτων, είναι το δεύτερο λύκειο μου , εκεί τελείωσα την Γ λυκείου.Αυτή η πρωτοβουλία σου, μου αναμοχλεύει πολλά, σταματώ εδώ και ελπίζω να φιλοξενήσεις στο Blog κάποιες αναφορές μου -αναμνήσεις , γιατί ήταν ένα μαχητικό σχολείο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με έκπληξη, αλλά και λύπη , διάβασα σήμερα για την απόσυρση , του ωραίου ρεπορτάζ που είχες ανεβάσει στο Blog και το οποίο αναφέρονταν στη συνάντηση που κάνατε με τα παιδιά των μεταναστών. Λυπήθηκα το ίδιο και για τους λόγους που αναφέρεις και οι οποίοι, σε υποχρέωσαν σε αυτή την ενέργεια .Ξέρεις μόλις αρχικά διάβασα , για αυτή την πρωτοβουλία του Λυκείου των Σπάτων συγκινήθηκα γιατί όπως σου έγραψα ήταν το Λύκειο που αποφοίτησα και έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις ,Κρίμα για την εξέλιξη , μια εξέλιξη η όποία αδικεί και την αρχική πρωτοβουλία των ίδιων των καθηγητών και των παιδιών, αλλά από όσο σε γνωρίζω έχεις δίκιο ,να νοιώθεις ότι σε αδικούν .ΑΛΊΜΟΝΟ αν μπούμε στη λογική να κάνουμε δίκη προθέσεων και τέλος ακόμη και αν έχεις ,θεμιτές για μένα πολιτικές φιλοδοξίες , αυτό σε τίποτε δεν αφορούσε τα παιδιά και τους καθηγητές Τώρα δεν μπορώ να γνωρίζω, για ποιες παράνομες ενέργειες και πράξεις σε κατηγορούν, αν πρόκειται για την σταθερή δράση σου στους μετανάστες και το ότι διαμένεις κάπου στα Εξάρχεια ΚΑΙ αυτό είναι στοιχείο πού σε κάνει ύποπτη ,τότε τότε τι να πω ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με έκπληξη, αλλά και λύπη , διάβασα σήμερα για την απόσυρση , του ωραίου ρεπορτάζ που είχες ανεβάσει στο Blog και το οποίο αναφέρονταν στη συνάντηση που κάνατε με τα παιδιά των μεταναστών. Λυπήθηκα το ίδιο και για τους λόγους που αναφέρεις και οι οποίοι, σε υποχρέωσαν σε αυτή την ενέργεια .Ξέρεις μόλις αρχικά διάβασα , για αυτή την πρωτοβουλία του Λυκείου των Σπάτων συγκινήθηκα γιατί όπως σου έγραψα ήταν το Λύκειο που αποφοίτησα και έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις ,Κρίμα για την εξέλιξη , μια εξέλιξη η όποία αδικεί και την αρχική πρωτοβουλία των ίδιων των καθηγητών και των παιδιών, αλλά από όσο σε γνωρίζω έχεις δίκιο ,να νοιώθεις ότι σε αδικούν .ΑΛΊΜΟΝΟ αν μπούμε στη λογική να κάνουμε δίκη προθέσεων και τέλος ακόμη και αν έχεις ,θεμιτές για μένα πολιτικές φιλοδοξίες , αυτό σε τίποτε δεν αφορούσε τα παιδιά και τους καθηγητές Τώρα δεν μπορώ να γνωρίζω, για ποιες παράνομες ενέργειες και πράξεις σε κατηγορούν, αν πρόκειται για την σταθερή δράση σου στους μετανάστες και το ότι διαμένεις κάπου στα Εξάρχεια ΚΑΙ αυτό είναι στοιχείο πού σε κάνει ύποπτη ,τότε τότε τι να πω ..Π Παρασκευοπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πράγματι, η ενέργεια τόσο του Λυκείου Σπατων όσο και η δική σου ήταν εξαιρετική και ελπιδοφόρα !!! Είναι ωραίο να βλέπεις ότι η νεολαία ευαισθητοποιείται σε τέτοιου είδους ζητήματα και όταν μάλιστα το σχολείο είναι αυτό που δίνει το ερέθισμα σε μεγάλο βαθμό , όπως στην προκειμένη περίπτωση . Απ' την άλλη όμως αυτά που υπόθηκαν μετά είναι απογοητευτικά , κατά την γνώμη μου ήταν πολύ υπερβολική η αντίδραση του σχολείου. Σε τελική ανάλυση όταν συμβαίνει κάτι καλό , η ουσία ειναι να προβάλλεται με την προοπτική να αποτελέσει παράδειγμα και για τους υπόλοιπους , όχι να μένει στο σκοτάδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πράγματι, η ενέργεια τόσο του Λυκείου Σπατων όσο και η δική σου ήταν εξαιρετική και ελπιδοφόρα !!! Είναι ωραίο να βλέπεις ότι η νεολαία ευαισθητοποιείται σε τέτοιου είδους ζητήματα και όταν μάλιστα το σχολείο είναι αυτό που δίνει το ερέθισμα σε μεγάλο βαθμό , όπως στην προκειμένη περίπτωση . Απ' την άλλη όμως αυτά που υπόθηκαν μετά είναι απογοητευτικά , κατά την γνώμη μου ήταν πολύ υπερβολική η αντίδραση του σχολείου. Σε τελική ανάλυση όταν συμβαίνει κάτι καλό , η ουσία ειναι να προβάλλεται με την προοπτική να αποτελέσει παράδειγμα και για τους υπόλοιπους , όχι να μένει στο σκοτάδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λυπάμαι και ντρέπομαι για την ανεπάρκεια γονιών και καθηγητών. Από την μια οι γονείς προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τις αδυναμίες και τα κόμπλεξ τους δυσφημίζοντας και κατηγορώντας και από την άλλη οι καθηγητές έκαναν κάτι πολύ χειρότερο με το να πέσουν στην παγίδα.
    Προσωπικά είμαι περήφανη για το παιδί μου και σ' ευχαριστώ για την συμπαράστασή σου και για ό,τι κάνεις γι αυτούς τους συνανθρώπους μας που τόσα τους οφείλουμε εμείς οι "πολιτισμένοι".

    Μητέρα μαθήτριας Λυκείου Σπάτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άφροδίτη ντρέπομαι για τους καθηγητές του Λυκείου Σπάτων που πήραν την πρωτοβουλία να επισκευτούν το στέκι με τους μαθητές και στο τέλος σύρθηκαν από τις αδυναμίες των γονιών που προσπαθώντας να τις καλύψουν, δυσφημίζουν και κατηγορούν χυδαία και αβασάνιστα ανθρώπους και προσπάθειες που δέκα ζωές να ξαναζήσουν δεν μπορούν να τις φτάσουν.
    Εμείς είμαστε περήφανοι για το παιδί μας, για τις ευαισθησίες του,για τα όνειρά του για ένα δικαιότερο κόσμο και θα το στηρίξουμε σαν γονείς όπως έχουμε χρέος. Ευχαριστούμε για την συμπαράσταση.

    Γονείς μαθήτριας Λυκείου Σπάτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Γονείς μαθήτριας Λυκείου Σπάτων
    27 Φεβρουάριος 2009 5:27 πμ

    Σας ευχαριστώ ειλικρινά για το μήνυμα σας και τη συμπαράσταση σας.

    Να είστε καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Μητέρα μαθήτριας Λυκείου Σπάτων
    27 Φεβρουάριος 2009 4:53 πμ & Γονείς μαθήτριας Λυκείου Σπάτων
    27 Φεβρουάριος 2009 5:27 πμ

    Σας ευχαριστώ πολύ.
    Φυσικά και αντιλαμβάνομαι τους λόγους που οδήγησαν τους καθηγητές να αντιδράσουν κατα αυτο το τροπο. Απο την άλλη όμως , πως μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να είναι καθηγητές , να καθοδηγούν, όταν αδυνατούν να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν κρίσεις σαν αυτή; Το να δηλώνεις εναλλακτικός καθηγητής / ή ότι άλλο που συνεπάγεται δημόσιο λόγο, είναι εύκολο. Το δυσκολο, αλλά και κρίσιμο , είναι να μπορείς να υπερασπιστείς το έργο και την ταυτότητα σου όταν κάποιοι θα σε αμφισβητήσουν. Κι εδώ φάνηκε πως οι καθηγητές του λυκείου Σπάτων είναι παντελώς αδύναμοι να υπερασπιστούν τις ίδιες τους τις πράξεις.

    Σας ευχαριστώ και πάλι.
    Έχετε σπουδαία παιδιά.

    Να είστε καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναι εύκολο και βολικό να βλέπουμε την εικόνα όπως μας βολεύει. Όταν όμως έχεις να κάνεις με παιδιά και την προβολή τους, τότε κατα κανόνα είσαι κάτι παραπάνω από προσεχτικός. Αφήνεις κατά μέρος το προσωπικό σου έργο και κοιτάς να τα προστατέψεις. Δεν είναι δυνατόν να δημοσιεύουμε στο ίντερνετ, εκεί που έχει φτάσει η κατάσταση πια, όσο καλή πρόθεση κι αν έχουμε, φωτογραφίες παιδιών χωρίς την έγγραφη άδεια των κηδεμόνων. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τα παιδιά απροστάτευτα στο διαδίκτυο. Αναγνωρίζω την χαρά της κα Αλ Σάλεχ για την επίσκεψη των παιδιών, όπως δεν μπορώ και να μην αναγνωρίσω την καλή θέληση κι επιθυμία του σχολείου, αλλά η δημοσίευση μιας φωτογραφίας στο διαδίκτυο δεν είναι στις μέρες μας κάτι απλό. Όσο για τους γονείς του Λυκείου που δεν συμφωνούν με την ενέργεια του σχολείου και κατηγορούν της καθηγήτριες ως αδύναμες, παρατηρώ ότι πέφτουν θύματα της παγίδας του διαδικτύου. Η πρώτη κίνηση θα ήταν, φαντάζομαι, η επαφή με το ίδιο το σχολείο. Εφόσον φοιτά το παιδί εκεί θα είναι απλό να συζητήσετε μαζί τους.
    Κατά τη γνώμη μου όσο καλό μπορεί να κάνει η δημοσιότητα μιας δουλειάς στο διαδίκτυο αλλό τόσο μπορεί να κάνει και κακό. Ας είμαστε όλοι προσεκτικοί κι ας προσέχουμε τα παιδιά μας.
    Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια στο έργο σας κα Αλ Σάλεχ και στο έργο του σχολείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή