Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Μια ακόμη όψη του τέρατος.

Την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή την έκκληση για βοήθεια προς τη γυναίκα / πρόσφυγα- θύμα βιασμού, είχα την ευκαιρία να μπω σε ένα ακόμα σπίτι προσφύγων και να αντικρίσω μια ακόμη όψη του τέρατος.
Στο πρώτο σπίτι, των 20 τετραγωνικών, έμεναν 5 γυναίκες και δύο νεογέννητα μωρά- ο επτά μηνών Αμπούι που γεννήθηκε στο ΕΛΕΝΑ και ο 3 μηνών Μαλίκου που γεννήθηκε στο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ.


Δύο από τις πέντε γυναίκες δέχθηκαν να μου μιλήσουν. Η 20 ετών Άγια και η 21 ετών Νάχμα. Η Άγια και η Νάχμα έχουν πανομοιότυπες ιστορίες. Η Άγια ήρθε στην Ελλάδα πριν από 8 μήνες, η Νάχμα πριν από 4 μήνες. Και οι δύο, όπως και τα άλλα κορίτσια, είναι από την Σομαλία. Έφυγαν από τη χώρα τους για να σώσουν τη ζωή τους, όπως λένε οι ίδιες. Καθώς ο μεταφραστής ήταν άντρας δεν θέλησα να τις ρωτήσω περισσότερα για την εγκυμοσύνη τους. Περιορίστηκα στο να ρωτήσω αν έχουν τους άντρες τους στη Σομαλία και η απάντηση ήταν αρνητική. Ήρθαν Ελλάδα μέσω Ιράκ και Τουρκίας.


Η Άγια βρέθηκε στη Σάμο, η Νάχμα στη Χίο. Και οι δύο κοπέλες έχουν το ίδιο χαρτί από την αστυνομική διεύθυνση Σάμου και Χίου, αντιστοίχως. Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, πιστοποιείται απλώς η εγκυμοσύνη τους και τους δίνεται η δυνατότητα να παραμείνουν στην Ελλάδα μέχρι να γεννήσουν και άλλους έξι μήνες μετά τη γέννα. Στη συνέχεια είναι υποχρεωμένες να εγκαταλείψουν τη χώρα, ειδάλλως θα απελαθούν.


Όπως με πληροφόρησαν, οι Αρχές τους έδωσαν το προαναφερθέν έγγραφο και στη συνέχεια τους είπαν να πάνε στην Αθήνα. Τίποτα άλλο. Καμία άλλη υποστήριξη. Ούτε οικονομική , ούτε ιατρική, ούτε ψυχολογική, ούτε τους εξήγησε κανείς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Οι κοπέλες βρέθηκαν μόνες στην Αθήνα σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης. Τις πρώτες ημέρες κοιμόντουσαν στο δρόμο, ύστερα κατόρθωσαν να βρουν κάποιους ομοεθνείς τους, οι οποίοι και τις βοήθησαν να νοικιάσουν ένα σπίτι και τις οδήγησαν στο νοσοκομείο ώστε να γεννήσουν.

Όπως μου εξηγεί η Άγια, πληρώνουν το ενοίκιο για τα 20 τετραγωνικά δωμάτιο-σπίτι (250 ευρώ το μήνα!) με την βοήθεια κάποιων κοινοτήτων- προσφύγων. Από εκεί και πέρα όμως δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα για τα μωρά τους, όπως γάλα, πάνες αλλά και τροφή για τις ίδιες. Το ελληνικό κράτος είναι απολύτως απόν, μολονότι γνωρίζει την υπάρξη των γυναικών αυτών ενώ σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 96 /2008 οι έγκυες, οι άγαμοι γονείς, πρόσωπα που υπήρξαν θύμα βιασμού, και άλλες περιπτώσεις, ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες των οποίων οι περιπτώσεις θα πρέπει να αξιολογηθούν ώστε να διαπιστωθούν και να ικανοποιηθούν οι ειδικές ανάγκες τους (κεφάλαιο Ζ΄, άρθρο 20). Κάτι που φυσικά και δεν έχει γίνει στην περίπτωση αυτών των κοριτσιών.

Στο διπλανό "σπίτι" των επίσης 20 τετραγωνικών και 250 ευρώ, μένουν επτά γυναίκες και τρία νεογέννητα. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 19-22. Οι ιστορίες τους, πανομοιότυπες. Οι κοπέλες αυτές δεν θέλησαν αν μου μιλήσουν. Το μόνο που με ρώταγαν ήταν αν και πότε θα μπορέσω να τους φέρω φαγητό και γάλα για τα παιδιά τους.


Δεν υπάρχει απολύτως καμία λογική εξήγηση για την κατάσταση των γυναικών αυτών. Το ελληνικό κράτος σύμφωνα με τους δικούς του νόμους οφείλει να προστατεύσει τις γυναίκες αυτές καθώς είναι γυναίκες άγαμες με παιδί, προέρχονται από την Σομαλία, μια χώρα που επισήμως τοποθετείται στην υπ' αριθμόν 1 χώρα από άποψη επικινδυνότητας, και το πιο πιθανό, είναι θύματα βιασμού. Επίσης, ακόμη κι αν το ελληνικό κράτος θέλει να κατασκευάζει δικαιολογίες για τη στάση του απέναντι στις γυναίκες αυτές, σίγουρα δεν μπορεί να βρεί απολύτως καμία δικαιολογία για τα παιδιά τους, για αυτά τα εξαιρετικά πλάσματα με το πελώριο χαμόγελο, τα οποία τα έχουμε καταδικάσει, έτσι.. απο ανία!

Προσβλέπω στην παρέμβαση της Πολιτείας, μολονότι θα έλεγα πως δεν είμαι διόλου αισιόδοξη.
Το μόνο που αυτή τη στιγμή μπορώ να τους προσφέρω είναι να βρω κάποιον δικηγόρο ώστε να αιτηθούν πολιτικό άσυλο.
Κατά τα άλλα, εάν κάποια φίλη / φίλος επιθυμεί να βοηθήσει με όποιον τρόπο, είτε προσφέροντας κάποια ρούχα ή τρόφιμα, είτε μέσω κάποιας ΜΚΟ που θα ήθελε αναλάβει τις κοπέλες αυτές, ας επικοινωνήσει μαζί μου.

Φυσικά και δεν είναι δυνατόν να υποκαθιστούμε το κράτος συνεχώς. Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα αλλάξει η κατάσταση.

Σας ευχαριστώ.

49 σχόλια:

  1. Φυσικα και υπαρχει δικαιολογια.
    Δεν εχουμε λεφτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μολις τωρα ανακαλυψα το blog σου και χαιρομαι πολυ για αυτο..δεν εχω διαβασει αλλες σου αναρτησεις αλλα αν κρινω απο αυτο που διαβασα δεν χρειαζομαι και κατι παραπανω για να κρινω..

    Δεν θελω να σχολιασω κατι ακομα,γιατι νιωθω τεραστια υπευθυνος βλεπωντας ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ σαν και αυτους που παρουσιαζεις να ζουν ετσι.
    και νιωθω ακομα πιο υπευθυνος και τωρα που το γραφω..
    Θα τα πουμε και εν καιρο γιατι θελω πολλα πραγματα να σε ρωτησω για παρα πολλα θεματα που ισως μπορεις να με βοηθησεις.
    Μπραβο σου για αυτο που κανεις..κατι τετοιο σκεφτομαι και εγω οτι θελω να κανω ,αλλα εχω χαθει επικινδυνα με πολλους φορεις και οργανωσεις και δε βγαζω ακρη..
    θα τα πουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Ανώνυμος

    Θέλω να πιστεύω οτι κάνεις πλάκα. Σωστά;
    Διαφορετικα... την επόμενη φορά που θα απαιτήσεις οποιαδήποτε παροχή αν το κράτος ως κοινωνικό κράτος δικαίου, θα "βγάλει μονος σου τα μάτια σου"
    φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Artistz

    Καλως ήρθατε!
    Ελπίζω να σας φανώ χρήσιμη και εσείς σε μας!
    Κάθε βοήθεια είναι πολύτιμη.

    Τα λέμε.

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αφροδίτη πολύ καλό το blog σου και πολύ προσεγμένο σε όσα γράφεις. Χαίρομαι πολύ που βρεθήκαμε. Θα επανέλθω με σχόλια επι του κειμένου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αφροδίτη καλό θα ήταν να δίνεις συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς να βοηθήσουμε. Παρακαλώ στείλε μου εμαιλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μόλις ανακάλυψα το blog σου και χαίρομαι πολύ γι' αυτό. Εξαιρετικό το κείμενο... Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο Αφροδίτη!:)
    Το προώθησα το ποστ, είναι μια πραγματικότητα που πολλοί δεν γνωρίζουν και είναι χρήσιμο να κινητοποιούμαστε σχετικά με τα προβλήματα των συνανθρώπων μας...

    -->> Επειδή δεν εμπιστεύομαι (ούτε) τις διάφορες οργανώσεις (ΜΚΟ, κλπ) κάνω ό,τι μπορώ μέσα από μια μικρούτσικη ομάδα παλιών συμμαθητριών, για την οποία δεν θέλω να δίνω στίγμα και ούτε και μετά το ποστ σου θα αλλάξω γνώμη και συγγνώμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αφροδίτη διαβάζοντας το κείμενό σου έχω την εντύπωση οτι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι πιο συλλογικό για να βοηθήσουμε αυτά τα κορίτσια και τα παιδιά τους. Σου έχω στείλει μήνυμα κι αν θέλεις απάντησέ μου έτσι ώστε να δούμε τι μπορεί να γίνει. Προφανώς απουσιάζεις αλλά περιμένω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ tractatus

    Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.
    Που μου έστειλες μηνυμα;
    το e-mail μου είναι alsalech@gmail.com

    Δεν έχω λάβει κάτι.
    Αναμένω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φυσικά και είναι τραγική η ιστορία των γυναικών από την Σομαλία.

    Το ζήτημα όμως είναι αλλού.

    Συγκεκριμένα: αναρωτιέμαι το τι μπορούμε εμείς εδώ στην Ελλάδα να κάνουμε για ΟΛΑ τα δυστυχισμένα παιδάκια (και τους γονείς τους) που είναι διάσπαρτα σε ολόκληρη την χώρα και που προέρχονται π..χ. από το Ιράκ, το Κουρδιστάν, την Γεωργία, την Αλβανία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, την Βουλγαρία, τα Σκόπια, από πολλά άλλα κράτη της Αφρικής, της Λατινικής Αερικής, την Ρουμανία κ.λ.π. κ.λ.π. κ.λ.π.

    Το να προσπαθούμε να ναρκώσουμε τις τύψεις μας στοχεύοντας σε ένα και μοναδικό δένδρο δυστυχώς ούτε βοηθάει αλλά ούτε λύνει και το πρόβλημα. Απλά έτσι χάνουμε το δάσος......και ρίχνουμε νερό στον νερόμυλο του κάθε Καρατζαφέρη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ svensken

    Καλημέρα φίλε!

    Προφανώς πρώτη φορά θα επισκέπτεσαι το blog μου γιατί αν μας ήξερες θα γνώριζες ότι δεν ασχολούμαστε "εκ παραδρομής " με το θέμα.

    Πάρα ταύτα,
    αν δεν απατώμαι το όνομα σου είναι σουηδικό. Έχεις σχέσεις με την σουηδία; Εάν έχεις σχέση και αν γνωρίζεις τα ζητήματα των μεταναστών/ προσφύγων θα θέλαμε να μας πείς την άποψη σου από την πλευρά της Σουηδίας. Τις πολιτικές που εφαρμόζουν κτλ. Ήδη έχουμε κάνει μια σχετική ανάρτηση. Βλ. http://afroditealsalech.blogspot.com/2009/02/blog-post_4323.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παρε τηλεφωνο την Κουρτοβικ και ρωτησε την αν δημοσιευεται το παρακατω..

    Δύο υποθέσεις απαγωγών με δράστες και θύματα Πακιστανούς με σκοπό τα λύτρα εξιχνιάστηκαν από την Ασφάλεια Δυτικής Αττικής. Η σοβαρότερη περίπτωση εξιχνιάστηκε στη Νίκαια με τη σύλληψη δύο Πακιστανών 29 και 32 ετών, ενώ αναζητούνται άλλοι πέντε ομοεθνείς τους.Οι δράστες απήγαγαν στις 2 Μαρτίου από τον Ασπρόπυργο 46χρονο ομοεθνή τους και τον κρατούσαν φυλακισμένο επί πέντε μέρες σε διαμέρισμα στη Νίκαια όπου τον βασάνιζαν με ηλεκτροσόκ κάθε μέρα και τον κακοποιούσαν με βάναυσο τρόπο προκειμένου να αναγκάσουν την οικογένειά του στο Πακιστάν να τους παραδώσει 18.000 ευρώ που ζητούσαν αρχικά για να τον αφήσουν ελεύθερο. Τελικά προχθές οι δράστες συμβιβάστηκαν να παραλάβουν 1000 ευρώ που παραδόθηκαν σε συνεργό τους στο Πακιστάν από τους συγγενείς του παθόντα και στη συνέχεια άφησαν ελεύθερο στη Νίκαια τον 46χρονο. Εκείνος όμως ειδοποίησε την Αστυνομία και συνελήφθησαν οι δύο από τους δράστες οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.
    Στην δεύτερη περίπτωση συμμορία Πακιστανών απήγαγε προχθές στο Ίλιον 28χρονο ομοεθνή τους με το πρόσχημα ότι θα του εύρισκαν δουλειά και ζητούσαν 4.000 ευρώ από την οικογένειά του για να τον αφήσουν ελεύθερο. Συμβιβάστηκαν τελικά στα 3.000 ευρώ και ορίστηκε ραντεβού για να παραλάβουν τα λύτρα στο Περιστέρι. Εκεί όμως φίλοι του απαχθέντος συνέλαβαν έναν 18χρονο από τους δράστες και τον παρέδωσαν στην Αστυνομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλή σας μέρα. Μόλις διάβασα το κείμενο σας και θέλω να σας πω ότι έχω κάποια -ανδρικά- ρούχα που μπορώ να προσφέρω. Αν σας ενδιαφέρει, παρακαλώ επικοινωνήσετε μαζί μου στο e-mail Που θα βρείτε στο προσωπικό μου blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αφροδίτη καλημέρα,
    θέλω να βοήθήσω. Μπορώ να προσφέρω τρόφιμα και ρούχα για τα παιδιά. Έχεις την καλοσύνη να μου εξηγήσεις που πρέπει να απευθυνθώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητή Αφροδίτη,

    Μπήκα στο blog σου μέσω των Επίκαιρων του Νίκου Δήμου που διαβάζω τακτικά και σου στέλνω αυτό το e-mail σχετικά με τις νεαρές γυναίκες από τη Σομαλία και τα μωρά τους.
    Εχω όλη τη διάθεση να βοηθήσω τις κοπέλες αυτές -υπόδειξέ μου τον τρόπο.
    Από ότι κατάλαβα η βοήθεια που χρειάζονται άμεσα σχετίζεται με ζητήματα επιβίωσης -όπως παροχή φαγητού για τα μωρά τους και τις ίδιες.
    Περιμένω την απάντησή σου, αν όχι προσωπικά, μέσω του blog σου.
    Φιλικά
    Ντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. καλημέρα

    βρήκα το blog μέσω το αντίστοιχο του Νίκου Δήμου...

    σ ένα κόσμο που παλεύεις συνέχεια να βρεις το ίχνος σου μέσα σ ένα διαρκή αγώνα αξιοπρεπούς επιβίωσης το να συναντάς αφημένες σκέψεις που σε βγάζουν απο τον μικρόσκοσμο σου και σε βάζουν με μια δυνατή σπρωξιά στο αληθινό κόσμο των πολλών ..
    το λιγότερο που μπορείς να κάνεις
    είναι ν απλώσεις το χέρι σου και ν ακουμπήσεις......
    πως μπορούμε να βοηθήσουμε πρακτικά?

    Λία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ Rodia

    Δεν υπάρχει λόγος να ζητάτε συγνώμη!
    Σας ευχαριστώ για το σχόλιο σας και χαίρομαι ειλικρινά για τις ενέργειες σας.

    Να είστε καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ 9 Μάρτιος 2009 12:20 πμ

    Δεν καταλαβαίνω πολύ καλά, τι μου λέτε να κάνω.
    Τι ακριβως είναι αυτό το κείμενο
    και πως μπορώ να βοηθήσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ευχαριστώ όλε τις φίλες και φίλους για την ανταπόκρισή τους.
    Σκεφτόμαστε να οργανώσουμε ένα free bazar ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ανθρωπους αυτούς αλλά και όποιους άλλους βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση.
    Η κάθε πρόταση ειναι ευπρόσδεκτη.

    Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου να αναζητά ένα καλύτερο αύριο για τον ίδιο και την οικογένεια του σε οποιοδήποτε κομμάτι αυτής της γης. Για όλους εμάς που έχουμε την τύχη να ζούμε στον τόπο που γεννηθήκαμε είναι υποχρέωση μας, όχι απλά να μην κάνουμε τη ζωή τους πιο δύσκολη, αλλά να βοηθήσουμε έμπρακτα αυτούς τους ανθρώπους.

    Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν ισχύουν μόνο στη χώρα που έτυχε να γεννηθούμε. Μας ακολουθούν παντού κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.
    Χαίρομαι να συναντώ ανθρώπους σαν εσένα. Θα ήθελα κι εγώ σε ότι μπορώ να βοηθήσω.
    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Realistika pisteueis oti ena kratos pou den mporei na leitourgisei apenanti stous polites tou yparxei periptwsi na leitourghsei me autous tous anthrwpous? I mipws den exeis akousei gia tin dimosionomiki katastasi tis xwras pou einai sto xeilos tis xreokopias?

    Deuteron, sou eipe kaneis oti o kathe forologoumenos einai ypoxrewmenos na plirwnei ta provlimata olou tou tritou kosmou?
    Nomizeis oti oi dytikes koinwnies eftasan etsi apla sthn katastasi eyimerias pou apolambanoume simera? Otan oi papoudes mas kai oi paterades mas skotwnontan stous 2 pagkosmious polemous stin afriki boskan probata.

    Ante sovareytite ki esy ki o gerodimou!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μπορεί να υπάρχουν και καλύτερες.....

    Θα πρότεινα όποιος μπορεί, να αναλάβει όλα τα έξοδα ή μέρος αυτών, ενός συγκεκριμένου παιδιού πχ.ρούχα, γάλατα, πάπερς, φάρμακα κλπ, ότι και όσα μπορεί να προσφέρει...
    (κάτι σαν νονός....)
    Να έχει άμεση επικοινωνία, αν είναι δυνατόν, με το συγκεκριμένο παιδί..... (εβδομαδιαία επίσκεψη για την προμήθεια των απαραίτητων ειδών κλπ)
    Θα χαρώ να βοηθήσω.

    υγ.Σε ωραίους μπελάδες Ν.Δ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Εσείς afrodite al salech είστε στην εκμετάλλευση, ας πούμε, ενάντια; Απόρησα δε αν πρέπει να "έχει τις σπουδές" ο άνθρωπος ως προϋπόθεση για να βοηθήσει. Πιστεύουμε στους υπαρχτικούς τίτλους τιμής, αγαπάμε τον πλησίον; Δηλαδή, προς τι οι δηλώσεις περί πτυχίων. Τι είναι ψυχική υγεία -κι αυτό επίσης πρέπει να μου το ομιλήσετε δια να το καταλάβω κι αυτό. Τι είναι ψυχική υγεία, Αφροδίτη μου;

    Θα σε πιστέψω αν μου πεις: είμαι εγώ ένα άτομο φασιστικό πλην φίνο του δυτικού κόσμου ντερμπεντέρικο που το προσωπικό μου βόλεμα περιλαμβάνει και την προσφορά βοήθειας σε διαρκώς ανήμπορους και με δική μου απόφαση ανθρωπίνως ακατάλληλους ώστε αναγκασμένοι να μην είναι στη δική μου την καριέρα.

    Έλα στον δικό μου τον παλμό, ζήταγα πολύ ν' αγαπηθώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλημέρα!
    Θα ήθελα κ εγώ να βοηθήσω αλλά δεν έχω καταλάβει πως! Εμείς οι εκτός Αθηνών πως θα μπορούσαμε να συμμετέχουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αφροδίτη καλημέρα (ελπίζω να μη σε ενοχλεί ο ενικός!)

    Σίγουρα έχεις κουραστεί να διαβάζεις τέτοιου είδους μηνύματα, αλλά πραγματικά συγκλονίστηκα με την τελευταία σου ανάρτηση. Είναι μερικά πράγματα που ενώ ξέρουμε ότι συμβαίνουν στην πόλη που ζούμε, μόνο όταν κάποιος μας τα πετά κατάμουτρα, συνειδητοποιούμε ότι είναι δίπλα μας και δεν πρέπει να τα αγνοούμε. Σε ευχαριστώ λοιπόν θερμά που μου έδειξες τις φωτογραφίες αυτών των γυναικών.
    Πριν από όλα, θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι είμαι δικηγόρος, ωστόσο δεν έχω δυστυχώς καμία απολύτως πείρα από θέματα αδειών παραμονής και αιτήσεων πολιτικού ασύλου. Πιστεύω ότι ειδικά για αυτό το ζήτημα θα χρειαστεί να απευθυνθούμε σε κάποια από τις επιτροπές δικηγόρων που ειδικεύονται σε θέματα πολιτικών μεταναστών και οπωσδήποτε γνωρίζουν πολύ καλά τα θέματα αυτά (αν βέβαια δεν το έχεις φροντίσει ήδη). Εννοείται ότι σε κάθε περίπτωση είμαι διαθέσιμη με την καθοδήγηση έμπειρων συναδέλφων να προσφέρω οποιαδήποτε βοήθεια και οποιαδήποτε δικηγορική υπηρεσία χρειαστεί (είναι απίστευτη η γραφειοκρατία στις κρατικές υπηρεσίες).
    Εκτός από δικηγόρος είμαι και μητέρα δύο μωρών και θα ήθελα να βοηθήσω τις μανούλες αυτές και με όποιον άλλο τρόπο χρειαστεί. Για την ώρα έχω στη διάθεσή σου κάποια ρουχαλάκια που φαντάζομαι ότι τα χρειάζονται για τα μωρά τους. Αλλά οπωσδήποτε αυτό δεν αρκεί, γι’ αυτό σε παρακαλώ αν μπορείς απάντησέ μου για να με κατατοπίσεις σχετικά με τους τρόπους που θα μπορούσα να βοηθήσω τις γυναίκες αυτές.
    Για μια ακόμη φορά σε ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία να προσφέρω μια ασήμαντη βοήθεια σε κάποιους ανθρώπους που η ζωή ως τώρα δεν τους έχει βοηθήσει καθόλου. Θα περιμένω την απάντησή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αφροδίτη καλησπέρα,

    πληροφορήθηκα για την ανάγκη βοήθειας στις κοπέλες από τη Σομαλία, μέσω τοθ ιστότοπου του Ν. Δήμου. Μπορείς σε παρακαλώ να με ενημερώσεις με ποιούς τρόπους μπορεί να βοηθήσει κανείς;

    Σ' ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @ glam

    Πράγματι , αυτό είναι μια λύση.

    Εάν ενδιαφέρεστε, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε.

    Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Απ'ότι κατάλαβα σχέδιο βοήθειας δεν υπάρχει.
    Διαφήμιση πόνου μόνο.



    Επικοινωνείστε με το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, ζητείστε τους να έρθουν σε επαφή με την κυρία, να τους δώσει όλα τα στοιχεία και αύριο κιόλας η βοήθεια θα έχει φτάσει.

    Καλή η εκδήλωση φιλανθρωπίας αλλά και εκνευριστική η έλλειψη προγραμματισμού και οργάνωσης.

    Free bazar και σαχλαμάρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Lifer, είναι σίγουρο ότι μπορεί να βοηθήσει το Χαμόγελο; Πρέπει να το ενημερώσουμε εμείς; Λες να μην ξέρει ότι υπάρχουν γυναίκες και παιδιά στην Ελλάδα που διεκδικούν να πάρουν το καθεστώς του πρόσφυγα και παίρνουν μόνο απορρίψεις;
    Νομίζω ότι τα ξέρει αλλά δεν είναι στις προτεραιότητες του.
    Αν κοιτάξεις λίγο τους νόμους αλλά και τις πρακτικές για τους υπήκοους τρίτων χωρών είτε αυτοί είναι μετανάστες είτε πρόσφυγες θα δεις ότι δεν καλύπτουν ούτε τις γυναίκες ούτε τα παιδιά τους.
    Δυστυχώς η μοναδική λύση είναι θεσμική. Και αν έχει ένα ενδιαφέρον η δημοσίευση της Αφροδίτης δεν είναι ο πόνος ή η εκδήλωση φιλανθρωπίας των bloggers αλλά το ότι ενημερώνει για αυτά που συμβαίνουν στην κατα τα άλλα φιλάνθρωπη κοινωνία μας.
    Όσο για τις σαχλαμάρες μάλλον αφορούν τις κυβερνήσεις ελληνικές και ευρωπαϊκές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Η λύση είναι η επανάσταση. Λέει ο ποιητής:
    "ΖΑΠΥΡΟΣ
    Κείθε
    δώθε
    πιο κείθε
    /τότε πιο δώθε/
    κάθεσαι καλά ή μήπως
    μετεωρίζεσαι;
    Στην επανάσταση
    γρήγορα!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @ Ανώνυμος 13 Μάρτιος 2009 12:32 μμ

    Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση στον Lifer . Φυσικά και είναι ακριβώς έτσι.
    Δεν περιμένει εμένα το Χαμόγελο του παιδιού για να μάθει για τα εκατοντάδες ανήλικα απο το αφγανιστάν, το Ιρακ, την Αφρικη...
    Ξέρουν.
    Απλώς δεν είναι στα άμεσα (μητε έμμεσα) ενδιαφέροντα του.
    Και σε τελική ανάλυση, και συγνώμη που το λέω αυτό, υπάρχει μια τεράστια απόσταση ανάμεσα στο Χαμόγελο του παιδιού και σε μένα είτε ως φυσικό πρόσωπο είτε ως συνεργάτης του Διαβατηρίου , που ασχολούμαστε με το ζήτημα σε αυστηρά εθελοντική διάσταση, όχι απο άποψη αλλά διότι δεν υπάρχει κανείς που να ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει τετοιες δράσεις.
    Εκτός απο ένα φευγαλέο αίσθημα χρησιμότητα, το οποίο συχνότατα αν όχι πάντα, δίνει τη θέση του στο αίθημα της ματαιότητας και της απελπισίας, δεν ξέρω τι άλλο κερδίζω εγώ και οι συνεργάτες μου στο Διαβατήριο με την ενασχόληση μας με το μεταναστευτικό/ προσφυγικό.

    Επίσης συμφωνώ με τον Lifer οτι "εκνευριστική η έλλειψη προγραμματισμού και οργάνωσης" αλλά ποιανού; Η δική μου/μας; Γιατί τι είμαστε εμείς; Ειμαστε το κράτος; Είμαστε ο δήμος; Είμαστε μια ΜΚΟ -προστατευόμενη και χρηματοδοτούμενη απο το κράτος; Που να την βρω την οργάνωση; Ποιος μας δίνει τη δυνατότητα να προβούμε σε παρόμοιες κινήσεις; Ιδέες έχουμε. Το θλεμα το γνωρίζουμε. Αλλά λείπουν τα χρήματα, φίλε μου.
    Γιαυτό και απευθύνομαι στην διαδικτυακή κοινότητα.
    Αφενός δεν έχω άλλο τρόπο και αφετερου όλοι μαζί κάτι μπορούμε να κάνουμε.

    Κι αν διατηρώ το blog είναι γιατί θέλω με το δικό μου τροπο να ενημερώνω τους συμπολίτες μου για την κατάσταση. Δεν πιστεύω πως στην Ελλάδα υπάρχει ρατσισμός. Αλλά σίγουρα υπάρχει μεθοδευμένη άγνοια , απόρροια της οποίας είναι η καχυποψία , τα φοβικά αισθήματα και άρα ο ρατσισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Αφροδίτη καλησπέρα (ή καλημέρα),
    Αυτά τα καλά έχει η «ψηφιακή εποχή» και το Διαδίκτυο. Μέσα από έναν
    κυκεώνα πληροφοριών, ειδήσεων, ιστολογίων κτλ έφτασα στο άρθρο σου
    για την «όψη του τέρατος». Μια ακόμα καταγραφή της τραγικής
    πραγματικότητας που μας περιβάλλει, ενώ εμείς, ευτυχώς άνθρωποι σαν κι
    εσένα αποτελούν λαμπρή εξαίρεση, σφυρίζουμε αδιάφορα. Δεν σου γράφω
    όμως για να σου πω συγχαρητήρια. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα σου τα
    δώσει. Ούτε όμως και για να σου πω απλά ότι «συγκινήθηκα». Νομίζω πως
    αυτό δεν αρκεί για τους ανθρώπους που υποφέρουν ποικιλοτρόπως δίπλα
    μας. (...)
    Το να προσφέρω λίγα ρούχα είναι το αυτονόητο αλλά και το λιγότερο που
    μπορώ να φανταστώ. Θα το ήθελα πολύ να με ενημερώσεις σχετικά. Σε
    ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλησπέρα,

    Διάβασα το τελευταίο σου post για τις μητέρες από την Σομαλία και είχα και την ατυχή έμπνευση να διαβάσω και τα σχόλια.

    Ελπίζω να μην σε πέρνει από κάτω όταν διαβάζεις τα σχόλια των μικρόψυχων και των συναισθηματικά χρεοκοπημένων Ελλήνων που ζουν γύρω μας.

    Πως θα μπορούσα και εγώ να βοηθήσω αυτά τα παιδιά; Θα με ενδιέφερε να πηγαίνω κάποια τρόφιμα περιοδικά. Εγώ ζω στην Αθήνα.

    Μπράβο σου, μην σταματάς να ενδιαφέρεσαι για αυτούς τους ανθρώπους. Στο κράτος δυστυχώς δεν μπορείς να στηρίξεις τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. λα λα λα λα λα λα λα:

    "δεν ξέρω τι άλλο κερδίζω εγώ και οι συνεργάτες μου στο Διαβατήριο με την ενασχόληση μας με το μεταναστευτικό/ προσφυγικό"

    είναι όπως:

    "Δεν πιστεύω πως στην Ελλάδα υπάρχει ρατσισμός. σίγουρα υπάρχει μεθοδευμένη άγνοια[[...]]και άρα ο ρατσισμός"

    επειδή ενάντιοι στην εκμεταλλευτική κερδοφορία αναπνονοητικώς συντυχαίνουμε.
    Πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι Αφροδίτη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Αγαπητή Αφροδίτη,

    ενημερωθήκαμε για το μπλογκ σας από τα Επίκαιρα του εκλεκτού μας Νίκου Δήμου.

    Σας συγχαίρουμε, ολόψυχα, για τον αγώνα σας και μακάρι κάποτε η ευηερούσα ανθρωπότητα να νιώσουμε την ηθική υποχρέωση που έχουμε απέναντι στους πρόσφυγες και τα παιδάκια τους (κι όχι να εθελοτυφλούμε όντας χωμένοι στην μάταιη εγωγεντρική μας ευδαιμονία.

    Μην πτοείσθε από την αδιαφορία μας και την αναισθησία μας ημών των πολλών ή και από την αναπόφευκτη γαϊδουριά των κρατικών μηχανισμών και της απρόσωπης γραφειοκρατίας.

    Με τον αγώνα σας, σιγά-σιγά, όλο και κάτι θα κερδίζει η ανθρωπότητα. Γιατί ο άνθρωπος που βρίσκεται στο πλευρό των προσφύγων, των απελπισμένων, των ανήμπορων και των κοινωνικά αποκλεισμένων, στην ουσία αγωνίζεται για την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπινης οντότητας, αγωνίζεται για την τιμή της ανθρωπότητας.

    Μην κουραστείτε, λοιπόν, να μάχεσθε! Σας χρειαζόμαστε κι εμείς οι άλλοι, οι δήθεν μακάριοι, για να μας θυμίζετε το καθήκον που έχουμε ως άνθρωποι απέναντι στα παιδιά μας, γιατί σε τελική κατάληξη, όλα τα παιδιά του κόσμου είναι παιδιά μας κι όλη η οικουμένη είναι, ή θα έπρεπε να την νιώθουμε ότι είναι, οικογένειά μας.


    Με εκτίμηση και αγάπη

    Κάπα και Άλφα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ο άνθρωπος που βρίσκεται στο πλευρό των προσφύγων, των απελπισμένων, των ανήμπορων και των κοινωνικά αποκλεισμένων, στην ουσία αγωνίζεται στο Μεταπτυχιακό Πολιτικών Επιστημών και Κοινωνιολογίας για να δεδοξαστεί με τα πτυχία, Κάπα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Εάν (όχι όλοι, αλλά) ένας στους χίλιους πτυχιούχους κάναμε το καθήκον μας απέναντι στους κοινωνικά αποκλεισμένους, ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Τώρα λες πως σου ανήκα μα δεν πλήρωνα το ΙΚΑ- θα 'ταν μεγαλομανία αν με γράφαν στα ταμεία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Γραφει ο κ.Ανώνυμος/(κάμποσα posts παραπάνω) :
    ".... φomizeis oti oi dytikes koinwnies eftasan etsi apla sthn katastasi eyimerias pou apolambanoume simera? Otan oi papoudes mas kai oi paterades mas skotwnontan stous 2 pagkosmious polemous stin afriki boskan probata..."
    Επειδή πολλοί Έλληνες παρασύρονται απ' τα επιφαινόμενα , ή από κάποια ρατσιστικά παραμύθια...:

    1/Καταρχήν είναι η Δυτική Αποικιοκρατία, που εισέβαλε κατά κύματα απ' τον 15ο αιώνα στις χώρες τις Αφρικής, Ασίας Αμερικής κι Αυστραλίας.Αφού υπεδούλωσε, σκότωσε, άμεσα ή έμμεσα (=στα καράβια που μετεφεραν δούλους κατά μάζες στις ΗΠΑ λχ), και βασάνισε εκατομμύρια ανθρώπους των τρίτου και τετάρτου Κόσμου(=''ιθαγενείς'', ΄'άπιστους', κατώτερους, 'βαρβάρους'', ''αναπτυσσομένους', 'υπανάπτυκτους' κι άλλους με ποικίλους ''χαρακτηρισμούς'' των ατυχών αυτών ανθρώπινων πλασμάτων), τελικά ξεκουμπίστηκε μετά από σκληρούς αγώνες .
    3/Τό περίεργο είναι ότι οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι που ''επαίρεται' γιαυτούς ο κ. Άγνωστος ότι πολέμησε, έγιναν για το ξαναμοίρασμα του κόσμου και των παγκόσμιων αγορών και Αποικιών απ' τις ''καθυστερημένες'' νεοαποικιακές δυναμεις του Αξονα( ή των ''Κεντρικών Δυνάμεων''-1914-18). Φυσικά την δουλοχρησία άρχισαν Άραβες-Αφρικανοί ανθρωποέμποροι-13ος -14ος αι. βάσει ιστορικών μαρτυριών.) Ωστόσο είναι η δυτικοαποικιοκρατική δράση που πολλαπλασίασε, συστηματοποίησε και γενίκευσε αυτήν την καταδούλωση του, πλήν Ευρωπης, Κόσμου. Οι δε δύο φρικαλέοι Παγκόσμιοι πόλεμοι, που η Ευρώπη επεξέτεινε, ώστε να συμπεριλάβουν στην αρπάγηη κι αθλιότητά τους εκατοντάδες εκατομμύρια άλλων αθώων, είναι Ε υ ρ ω π α ι κ ή ευρεσιτεχνία (Πρωσσικός μιλιταρισμός, σύγχρονο Ολοκληρωτικό κράτος Γαλλικής Δημοκρατίας, μαζική στράτευση, Καθολική υπαγωγή πληθυσμών σε μάντρωμα συνόρων-Κρατικό έλεγχο, Στρατοδικεία, Γενική αρμοδιότητα Στρατιωτικού Νόμου και ''Καταστάσεις πολιορκίας'', Αστυνομία, Μυστικές υπηρεσίες και Χαφιεδισμός επίσημος και καθαγιασμένος, Σωβινισμός από Σχολεία, ΜΜΕ κι οικογένεια παραγόμενος ή αποδεκτός, μαζικού θανάτου στρατόπεδα, Μαζική πλύση εγκεφάλου μέσω ΜΜΕ..., ωργανωμένες Εκκλησίες -Χριστιανικές, ό λ ε ς μα όλες , υπέρ του Παγκοσμίου πολέμου ! -πλήν Ιεχωβάδων/Ειρηνιστών/Αριστερών ή αντιρρησιών,λχ., αρνουμένων να λάβουν όπλα ,-
    4/ Οι Ευρωπαίοι Υπερήφανοι Των Δύο Παγκόσμιων Ανθρωποσφαγών κτλ,(Που οι ίδιοι προκάλεσαν, συντόνισαν και ...χαλύβδωσαν κυριολεκτικά) ξεκουμπίστηκαν μόνο με αποδυνάμωσή τους απ' την ''εμφύλια αλληλεξόντωσή τους'' και τις αντιιμπεριαλιστικές εξεγέρσεις : Βιετνάμ κατά Γαλλίας-1954-ΝτιενΜπιενΦού, Διώρυγα Νάσερ κτλ-1956, αποχώρηση Βρεττανών από Αίγυπτο-Παλαιστίνη-Ιράκ-Περσία κτλ κτλ '''ΕΝΤΟΛΕΣ''-1945-48, βρώμικα παιχνίδια στο Κογκό/με αρχιμάστορα τον ΟΗΕ -Ντάγκ Χάμμερσκελντ κατά Τσόμπε, αν θυμάμαι καλά-, υποδούλωση Μπουρκίνα Φάσο από ...Σοσιαλιστή Μιττεράν !! (κατι ανάλογο με τον Αλλιέντε στη Χιλή και τις ΗΠΑ) ΚΤΛ ΚΤΛ.
    Έξάλλου ο καπιταλισμός πρέπει ν' αναπτύσσεται, όλο ν' αναπτύσσεται ρίχνοντας στην πείνα και στο θάνατο εκατομμύρια Αφρικανασιάτες : δεν υπάρχει περίπτωση οι λ.χ. Αιγύπτιοι αγρότες να πωλήσουν το φτηνότερο βαμβάκι τους και πεθαίνουν της πείνας καταχρεωμένοι.Γατί η....Πεπολιτισμένη ΕΥΡΩΠ.ΕΝΩΣΗ υψώνει δασμούς, όπως τη συμφέρει ξεχνώντας την....''ελευθερία των αγορών'', όπως κι οι ΗΠΑ κτλ κτλ. Την αντιΔημοκρατία και την απερίγραπτη ανισότητα έχει φέρει η ΕυρωΑμερικάνικη Κεφαλαιοκρατία, κι όχι ...ο τρίτος κόσμος.Όσο για τους πρόσφυγες εξ Αφγανιστάν, καταφτάνουν στην Ελλαδα γιατί η μεγάλη και σύμμαχος φίλη της Ελλάδος έχει βάλει γερά τα νύχια της στο Αφγανιστάν κι αλλού.
    Αλλού λοιπόν οι υποκρισίες, (όταν δεν είναι αφελείς παρωπίδες, ή ξεκάθαρος ιμπεριαλισμός).
    KOSTAS TRENT

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Περιμένουμε μια νέα ανάρτηση από εδώ για το πως μπορούμε να βοηθήσουμε πρακτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. @ KOSTAS TRENT

    Tetoio aristero paralirima oute i kaneli. Kopse ta ligmena kai
    min mpaineis ston kopo.Den anoikoume stin idia koinoniki taxi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Συγχαρητήρια για το blog σας!Προσπαθώ να το διαδόσω σε όσους πιο πολλούς μπορώ για να υπάρχει μεγαλύτερη βοήθεια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Είναι μία κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε, αλλά κάνουμε πως δεν τη βλέπουμε.
    Μήπως μπορείτε να αναρτήσετε το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Θα δημοσιεύσω το link σας στο blog και θα το στείλω και σε κάποιους άλλους εκπαιδευτικούς ιστότοπους.
    Είναι πραγματικά τραγικό αυτό που συμβαίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Αφροδίτη καλημέρα,
    Σε παρακαλώ στείλε στο email μου πληροφορίες, για το πως μπορώ να βοηθήσω τις μανούλες και τα παιδάκια τους απο την Σομαλία. Που μπορώ να σε βρώ ή που μπορώ να αφήσω χρήσιμα πράγματα για εκείνες. Εχω ένα αγοράκι 2 ετών και το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι πως το δικό μου παιδί δεν είναι καλύτερο απο αυτά τα αγγελούδια που γεννήθηκαν και ζούν σε αυτή την μιζέρια. Δώσε μου την ευκαιρία να βοηθήσω.
    Σ'ευχαριστώ και καλή δύναμη!
    Μαριάννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή