Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Στα «βαγόνια» της Πάτρας

Τις ημέρες αυτές γίνεται στην Αθήνα το Τρίτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση. Ταυτοχρόνως, αντιρατσιστικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο συναντιούνται στην Αθήνα για να διαδηλώσουν υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών – συζητήσεις, γεύματα, συγκεντρώσεις, συναυλίες. Τόσο το Φόρουμ όσο και το Αντι-Φόρουμ έχουν τη σημασία τους, για εμάς. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για αυτούς, τους ίδιους τους μετανάστες. Οι περισσότεροι ελάχιστα γνωρίζουν τι διαδραματίζεται στην Αθήνα αυτές τις ημέρες και ακόμα λιγότερο πρόκειται να επηρεάσει την οδυνηρή καθημερινότητά τους.

***

Πάτρα, φθινόπωρο του 2009

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Συνήγορος του Πολίτη για θέματα μετανάστευσης, ύστερα από αυτοψία στον καταυλισμό των Αφγανών στο λιμάνι της Πάτρας, είχε τονίσει σε σχετική έκθεσή του ότι η κατάσταση τείνει να λάβει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης. Τότε, ο Συνήγορος του Πολίτη είχε εισηγηθεί στην κυβέρνηση την ανάγκη διαμόρφωσης κατάλληλων χώρων για τη μετεγκατάσταση των αλλοδαπών και τη λήψη μέτρων πρόνοιας για τους αλλοδαπούς που χρήζουν ειδικής μέριμνας, κατά κύριο λόγο για τους ασυνόδευτους ανήλικους και τους αιτούντες άσυλο.

Τον περασμένο Ιούλιο οι Αρχές κατεδάφισαν τον καταυλισμό, δίχως βέβαια να λάβουν υπόψη την εισήγηση της Ανεξάρτητης Αρχής.

Τρεις μήνες μετά η ιστορία απλώς επαναλαμβάνεται.Στην Πάτρα έχουν ήδη δημιουργηθεί δύο νέοι καταυλισμοί, στο Έλος της Αγυιάς και στον Άγιο Αντρέα.

Έλος Αγυιάς

Στην είσοδο της Πάτρας, στον ελαιώνα, έχουν βρει προσωρινό κατάλυμα 200-250 άντρες Αφγανοί της φυλής Αζαρά, εκ των οποίων οι 70-80 είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι.


Μένουν σε αυτοσχέδια καταλύματα, σαφώς ανεπαρκή να τους προστατεύσουν από τη βροχή και το κρύο, και τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με πατάτες και κρεμμύδια. Οι μόνοι που τους επισκέπτονται είναι τα μέλη της Κίνησης γα την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων Μεταναστών και Προσφύγων Πάτρας και τα πελώρια ποντίκια. Η παρέμβαση της αστυνομίας είναι αλυσιτελής, καθώς όλοι ανεξαιρέτως είτε έχουν την κάρτα του αιτούντα άσυλο είτε το υπηρεσιακό σημείωμα προσωρινής διαμονής είτε είναι ανήλικοι, και οι ανήλικοι δεν συλλαμβάνονται.



Αρκετοί από τους Αφγανούς είναι τραυματισμένοι λόγω των συνεχών αλλά μάταιων προσπαθειών τους να επιβιβαστούν σε κάποιο διερχόμενο φορτηγό με προορισμό την όποια Ιταλία, ενώ άλλοι είναι βαριά άρρωστοι.


Οι μεγαλύτεροι έχουν πια κουραστεί και το μόνο που επιθυμούν είναι ένα αξιοπρεπές κατάλυμα κι ένα πιάτο φαΐ. Οι ανήλικοι είναι πιο επίμονοι: θα δεχόντουσαν να μεταφερθούν σε κάποιο χώρο προστατευμένο αρκεί να είναι κοντά στο λιμάνι, ώστε κάποια στιγμή να κατορθώσουν να φύγουν προς τα εκεί που βρίσκονται φίλοι και συγγενείς τους, προς την όποια Ιταλία.

Παλιός εμπορευματικός σταθμός στον Άγιο Αντρέα («τα βαγόνια»)

Ο σταθμός βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας. Εκεί έχουν βρει προσωρινό κατάλυμα γύρω στους 200 αλλοδαπούς, κυρίως από Σομαλία και Σουδάν. Κοιμούνται κάτω από τα βαγόνια των τρένων και η σίτισή τους προέρχεται κυρίως από τους σκουπιδοτενεκέδες. Όλοι είναι κάτοχοι της κάρτας του αιτούντα άσυλο. Αρκετοί εξ αυτών «εργάζονται» στο διπλανό supermarket METRO, με καθήκον να επιστρέφουν τα καροτσάκια που αφήνουν οι πελάτες. Για κάθε καροτσάκι θα πάρουν 10-20 λεπτά, αν είναι τυχεροί. Την 70μελή ομάδα εργασίας οργανώνει ένας συντοπίτης τους που φροντίζει να έχουν όλοι πρόσβαση στην εργασία, δηλαδή να επιστρέφουν καθημερινά από ένα τουλάχιστον καροτσάκι, όλοι.


Στην ερώτησή μου προς δύο αδέλφια σχετικά με το λόγο που μόνο ο ένας έχει την κάρτα του αιτούντα, έλαβα την απάντηση: «Γιατί να την πάρω; Αφού και οι δύο κάτω από το ίδιο βαγόνι κοιμόμαστε».


Κανείς από τους αλλοδαπούς των βαγονιών δεν θέλει να φύγει από τη χώρα. Το μόνο που επιθυμούν είναι το δικαίωμα στην εργασία και σε μια αξιοπρεπή ζωή, δικαιώματα που, σύμφωνα με το νόμο, τα εξασφαλίζει το καθεστώς του αιτούντα άσυλο, όχι όμως και η ελληνική πραγματικότητα.

***

Η κατάσταση στην Πάτρα τείνει για άλλη μια φορά να λάβει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης. Προφανώς το ζήτημα δεν μπορεί να λυθεί με αστυνομικά μέτρα. Χρειάζονται δομές και μονάδες πρόνοιας. Οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να φύγουν από τα βαγόνια και τον ελαιώνα και να μεταφερθούν σε καταλύματα που θα τους προσφέρουν αξιοπρεπή και ασφαλή διαμονή, μέχρις ότου λάβουν τελεσίδικη απόφαση στο αίτημά τους για πολιτικό άσυλο. Προϋπόθεση βέβαια αυτού είναι η δημιουργία επιτροπών ουσιαστικής εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Οι δε ανήλικοι θα πρέπει να μεταφερθούν επίσης σε δομές πρόνοιας αλλά ταυτοχρόνως να εφαρμοστεί η Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Το “The best interest for the child” σημαίνει ότι οι ανήλικοι που μπορούν να αποδείξουν ότι συγγενείς τους έχουν μόνιμη κατοικία ένα άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να μπορούν να μεταβούν και σε αυτό. Για να συμβεί όμως αυτό χρειάζεται ένα δυνατό κράτος που να μπορεί να θέσει το ζήτημα στην Ε.Ε. Εάν δεν μπορεί να συμβεί αυτό σήμερα, με τη νωπή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πότε θα συμβεί;


***

Η μετανάστευση είναι σαν την καταιγίδα, δεν μπορείς να τη σταματήσεις. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις ώστε να ελαχιστοποιήσεις τις ζημίες και να αυξήσεις τα οφέλη. Για όλα αυτά, όμως, χρειάζεται πολιτική βούληση και ευτολμία.

14 σχόλια:

  1. Ελατε ολοι, εκατομμυρια εκατομμυριων, δουλειες υπαρχουν αφθονες [τοσοι Ελληνες θα απολυθουν, ειδικα στο Δημοσιο] τζαμπα θα γεννηστε και θα πολιτογραφηθουν τα παιδια σας 'Ελληνες' και καποια μερα θα κυβερνηστε και την χωρα και τα παιδια μας, δηλαδη οσα δεν θα εχουν μεταναστευσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύ ενδιαφέρον, εξαιρετικά γραμμένο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Φίλε" Ανώνυμε δυστυχώς υπάρχουν πολλοί σαν και εσένα... αλλά ελπίζω οι απόψεις ανθρώπων που δεν έχουν καμμία συνείδηση, όχι πολιτική, αλλά κοινής λογικής, να μπαίνουν στο περιθώριο. Γιατί δυστυχώς οι απόψεις που διέπονται απο κοινή λογική, όπως
    (το πιο απλό) ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και έχουν ίσα δικαιώματα, είναι αυτές που μπαίνουν στο περιθώριο...Κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Φίλε" Ανώνυμε δυστυχώς υπάρχουν πολλοί σαν και εσένα... αλλά ελπίζω οι απόψεις ανθρώπων που δεν έχουν καμμία συνείδηση, όχι πολιτική, αλλά κοινής λογικής, να μπαίνουν στο περιθώριο. Γιατί δυστυχώς οι απόψεις που διέπονται απο κοινή λογική, όπως
    (το πιο απλό) ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και έχουν ίσα δικαιώματα, είναι αυτές που μπαίνουν στο περιθώριο...Κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον το ιστολόγιο σου. Αποτυπώνεις ακριβώς την κατάσταση με τους (λαθρο)μετανάστες. Λυπάμαι πραγματικά για τον τρόπο που ζουν. Θα ήθελα ωστόσο να σε ρωτήσω τα εξής:
    1. Τί προσφέρουν όλοι αυτοί στη χώρα μας, στην οικονομία της, στην ανάπτυξη της, στην παραγωγή;
    2. Θα μπορούσε αλήθεια το Κράτος, είδικά στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή, να προσφέρει κάτι παραπάνω στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό λαθρομεταναστών; Τί πιστεύεις πως θα μπορούσε να κάνει και πώς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Η μετανάστευση είναι σαν την καταιγίδα, δεν μπορείς να τη σταματήσεις."


    Μπορείς να την σταματήσεις. Απλά δεν νομιμοποιείς τους λαθρομετανάστες, δεν τους δίνεις δικαίωμα ψήφου, και οι περισσότεροι κάποια στιγμή θα φύγουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΔΕ ΜΟΥ ΛΕς ΚΟΠΈΛΛΑ ΜΟΥ ΠΟΙΟς ΣΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΖΗΤΑΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝΕ ΤΟΣΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΗΚΩΝΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΧΕΙ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΟΣΟΣΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ;

    ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ;

    ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ, ΜΟΛΙΣ ΠΙΑΝΑΝΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΟΝ ΕΔΙΩΧΝΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ. Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΔΕ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.
    ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ;
    ΝΑ ΠΑΣ ΚΟΠΕΛΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΟΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΛΠΑ. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΣΕ ΠΑΙΡΝΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. οχι κυνηγι αλλοδαπών όχι και αλ σαλιχ.. ελεος γινε λιγο αντικειμενικη επιτέλους ... αν 6δις ερθουνε στην ελλαδα πρεπει η ελλάδα να εχει 6 δις θεσεις εργασίας?? ή μπορεί σε 6δις να προσφερει τα βασικά έστω και για λίγο καιρό? δεν ειναι ρατσιστικό το θέμα αλλα λογικό. Εχεις ενα θεμα με αυτο. Επίσης το θέμα δεν είναι ρατσιστικό αλλα ταξικό . Αν δεν ηταν φτωχοί στη χωρα τους δε θα έρχονταν εδώ. το κεφαλαιο ειναι ενα και αυτο πρεπει να χτυπηθεί αλλά οργανωμένα. ο ανθρωπισμός δε πρεπει παντα να έχει το καλούπι της λύπησης και του "δίνω" αλλά και της οργάνωσης. Αν εχεις κότσια απάντα να σε δουμε στο διάλογο πως τα πας γιατι ως τωρα πολυ τυποποιημένα και πρακτοροποιημένα - κατευθυνομενα μου φαίνονται τα κειμενα σου κοπελια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. στους φιλους ανώνυμους. Δεν ειμαστε υποχρεωμενοι να τους έχουμε αλλα...
    1.ειμαστε ανθρωποι και πρεπει να βοηθήσουμε
    2. το σωστο ειναι ολοι να μπορουν να εχουν ισες ευκαιρίες οταν δε τις εχει μια αλλη χωρα τοτε πρεπει να παρεμβαίνει η διεθνης κοινοτητα (κατι που δε γινεται γιατι βολευει το καπιταλιστικο συστημα να υπαρχουν οι ανισοτητες)

    ΑΛΛΑ
    1.πρεπει να βοηθησουμε σωστα και οσο μπορει ο καθε ενας (δηλαδη δε μπορουμε να εχουμε πανω απο ενα ποσοστο μεταναστων
    2.πρεπει και οι ιδιοι να παλευουν για τα δικαιωματα του τοπου τους

    (για να μην παρεξηγηθω Είμαι της αποψης οτι δεν υπαρχουν σύνορα αλλα εστω και τα συνορα που εχουμε ορισει στο σημερα χωρισμενες σε χωρες είναι ενας τύπος αυτοοργάνωσης και ο καθε ενας πρεπει να βοηθαει την παγκοσμια κοινωνια προσφερωντας εργο πρωτα στη δική του)

    υ.γ. Αλ σαλιχ επιτελους απαντα σε κανα μηνυμαααα να σε δουμεεε μονο για φυλλαδες σα την αθενς βοϊς κανεις???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. τι να σου απαντηση ρε ελενη??? προβοκατορικη δουλειά κάνει .. τι περιμενεις??

    η αφισσα του πασοκ σε μια απο τις φωτο που κολλαει?..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. φοβερές δηλώσεις έκανες για τον βιασμο της 27χρονης ελληνίδας στην ομόνοια απο 3 απο τους "καημένους" λαθρομετανάστες σου..αντε μωρη τραβα μακρια απο αυτην την χώρα κ παρε μαζι σου κ μερικα εκκατομύρια απο αυτους μαζί σου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είναι πολύ κρίμα στην εποχή που ζούμε, να πετιέται τόση λάσπη σε ανθρώπους που προσπαθούν να βοηθήσουν σε καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας. Είναι σίγουρα εύκολο να αντιμετωπίζεις ρατσιστικά κάποιον. Μόνο που θα ήθελα όλοι εσείς οι "ανοιχτόμυαλοι" να βρεθείτε κάποτε στη θέση αυτών των ανθρώπων και το κράτος να σας αντιμετωπίσει με τον τρόπο που αντιμετωπίζει αυτούς. Να δούμε τότε τι θα λέτε. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν καμιά πρόθεση να έρθουν εδώ και να βιώνουν το ρατσισμό καθημερινά. Οι συνθήκες τους ανάγκασαν.
    Υ.Γ. Κυρία Αλ Σαλέχ, είμαι φοιτήτρια στην Πάτρα και πραγματικά το πρόβλημα με τους Αβγανούς εδώ είναι μεγάλο. Μάλιστα πρόσφατα έμαθα πως τους έδιωξαν από έναν οικισμό τον οποίο έκαναν... οικόπεδα. Αναμφίβολα αν δεν γίνει κάτι η εξαθλίωσή τους θα κορυφωθεί και οι επιπτώσεις θα είναι πολλές.Παρόλα αυτά είναι σημαντικό που υπάρχουν άνθρωποι σαν εσάς που δεν σιωπούν και προβάλλουν αυτά τα προβλήματα. Πραγματικά δεν πρέπει να δίνετε σημασία σε όσους προσπαθούν να σας αποθαρρύνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή