Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Μετανάστες χωρίς χαρτιά – Άνθρωποι σε παρένθεση

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ο όρος «μετανάστης» είχε θετικό πρόσημο και αναφέρονταν αποκλειστικά στον Έλληνα μετανάστη της Γερμανίας, της Αυστραλίας, των ΗΠΑ. …
Εκεί, κάπου στο 1990-1991 ο όρος «μετανάστης» άλλαξε πρόσημο και έννοια: απέκτησε αρνητικό πρόσημο και αναφέρονταν στον Αλβανό μετανάστη στην Ελλάδα.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με κορύφωση τις ευρωεκλογές του 2009, ο όρος «μετανάστης» επανάκτησε το θετικό του πρόσημο σε αντιδιαστολή όμως πάντα με μια νέα κατηγορία και όρο που κατασκευάστηκε, του λαθρομετανάστη.

Ο λαθρομετανάστης (ή αλλιώς: ο παράνομος μετανάστης ή ο δίχως χαρτιά μετανάστης ή ο μη καταγεγραμμένος μετανάστης) δεν είναι άλλος, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από τον «ανεπιθύμητο μετανάστη»

Πλέον και οι πιο προοδευτικές κυβερνήσεις, διεθνή φόρα, νομοθεσίες και οδηγίες, από το Δουβλίνο έως τη Στοκχόλμη, έχουν υψώσει ένα αδιαπέραστο τοίχος μεταξύ του μετανάστη και του λαθρομετανάστη. Ωσάν ο πρώτος, ο καλός, να έχει δύο πόδια, και ο έτερος, ο κακός, να έχει τρία.

Στον πρώτο επιφυλάσσουν πολιτικές ένταξης, πολιτικά δικαιώματα, κοινωνικά δικαιώματα, ιθαγένεια. Στον δεύτερο, στον «κακό» μετανάστη, επιφυλάσσουν την επιστροφή, την απέλαση, την επαναπροώθηση και την οχύρωση των συνόρων.

Είναι όμως έτσι; Είναι τόσο σαφής ο διαχωρισμός;
Και ποιος είναι εντέλει ο λαθρομετανάστης;

Ο σύγχρονός μας μετανάστης, ο «καλός μετανάστης», πριν γίνει νόμιμος ήταν επίσης μη νόμιμος, δηλαδή εισήλθε στη χώρα με μη νόμιμους τρόπους ή παρέμεινε σε αυτήν με μη νόμιμους τρόπους έως ότου η πολιτεία αποφάσισε να τον νομιμοποιήσει και να του αποδώσει κάποιο νομικό status.

Ο σύγχρονός μας λοιπόν λαθρομετανάστης, ο «κακός μετανάστης» είναι απλώς αυτός που η πολιτεία, πλημμελώς, δεν του έχει αποδώσει κάποιο νομικό status.

Μέσα στο μεγάλο τσουβάλι της κατηγορίας των λαθρομεταναστών εντάσσονται λογιών λογιών άνθρωποι και κατηγορίες: Από τον πολιτικό πρόσφυγα, τον περιβαλλοντικό πρόσφυγα, τον αναπτυξιακό πρόσφυγα έως τον οικονομικό μετανάστη. Κατά κύριο λόγο προέρχονται από την Κεντρική Αφρική (Σομαλία, Σουδάν, Ερυθραία, Νιγηρία) και την Ασία (Αφγανιστάν, Ιράκ, Πακιστάν, Μπαγκλαντές). Στην πλειονότητά τους δεν πρόκειται μήτε για καθαρούς οικονομικούς μετανάστες μήτε για πολιτικούς πρόσφυγες, αλλά για ανθρώπους in between – μεταξύ των δύο μεγάλων κατηγοριών. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για εξαναγκασμένη μετανάστευση (forced migration)- όπου η μετανάστευση δεν είναι επιλογή πολυτελείας αλλά ζήτημα καθαρής επιβίωσης. Εξ ου και ότι το φάσμα των ηλικιών διαφέρει από τους καθαρούς οικονομικούς μετανάστες. – Ενώ οι οικονομικοί μετανάστες είναι συνήθως νέοι άνθρωποι από 20-30 ετών, στους «λαθρομετανάστες» καλύπτεται όλο το ηλικιακό φάσμα.

Η διαδικασία που ακολουθεί η χώρα μας αυτή τη στιγμή, και ελπίζω όχι για πολύ, είναι η εξής:
Όποιον εισέρχεται στη χώρα μας με μη νόμιμες διαδικασίες συλλαμβάνεται ( σημειώνω ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να έρθει κάποιος με νόμιμη διαδικασία) και οδηγείται στους Ειδικούς Χώρους Παραμονής Αλλοδαπών ή σε ειδικά κέντρα κράτησης (συνοριακά κέντρα φύλαξης) Στους χώρους αυτούς ο μη νόμιμα εισερχόμενος μετανάστης θα παραμείνει για 2,3,4 ή 5 μήνες, ανάλογα με τις χωρητικές δυνατότητες του κτηρίου: Κατά το διάστημα αυτό μένει κλειδωμένος σε κάποιο εξαιρετικά βρώμικο κελί μαζί με άλλους πολλούς αλλοδαπούς, δεν προαυλίζεται, υποσιτίζεται, αρρωσταίνει- οι απόπειρες αυτοκτονίας δεν είναι ένα σπάνιο φαινόμενο. Τίποτα δεν θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια της παραμονής/φυλάκισης του στους χώρο αυτούς, κανείς δεν θα του μιλήσει για τα δικαιώματά του μήτε για τις υποχρεώσεις του, κανείς δεν θα τον προετοιμάσει για την επόμενη ημέρα. Όταν επιτέλους απελευθερωθεί, οι Αρχές θα του αποδώσουν το έγγραφο της διοικητικής απέλασης, με τον οποίο του επιτρέπεται να παραμείνει στη χώρα για ένα μήνα, ένα εισιτήριο λεωφορείου ή πλοίου με προορισμό την Αθήνα, κι ένα χάρτη του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

Ο Αφρικανός θα μεταβεί στην πλατεία Αμερικής, Ο Αφγανός στην πλατεία Αττικής και οι λοιποί στην Ομόνοια – στα γκέττο που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε.

Έτσι λοιπόν οι νεαρές κοπέλες θα επονομαστούν «νιγηριανές» και θα πουλάνε το κορμί του στην όποια Γερανίου, οι Αφρικανοί θα καταφύγουν στο εμπόριο τσάντας και cd, οι πακιστανοί και οι μπαγκλαντέζοι θα πωλούν λουλούδια και θα καθαρίζουν παμπριτζ αυτοκινήτων. Και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι θα κρύβονται στη Πάτρα και στην Ηγουμενίστα ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα καταφέρουν να ξεφύγουν από την Ελλάδα και να οδηγηθούν προς τη βόρεια Ευρώπη.

Μετά το πέρας του μήνα ο αλλοδαπός θα συλληφθεί και θα παραμείνει για 1 -2 μήνες σε κάποιο κελί του Α/Τ Ομόνοιας, Ακροπόλεως, Αγίου Παντελεήμονα. Με την αποφυλάκιση του θα λάβει εκ νέου το έγγραφο της διοικητικής απέλασης, με τον οποίο του επιτρέπεται να παραμείνει στη χώρα για ένα μήνα. κ.ο.κ

Το μοντέλο αυτό, θέλουμε να πιστεύουμε ότι συνιστά μεταναστευτική πολιτική. Και πράγματι υπό μία παράδοξη έννοια είναι. Στόχος του μοντέλου αυτού είναι η μείωση των ροών: Βασίζεται στο λογικό σχήμα: θα περάσεις τόσο άσχημα στην Ελλάδα και μετά θα πεις στους φίλους σου πόσο χάλια είναι στην Ελλάδα και άρα δεν θα θελήσουν να έρθουν! Αρκετά παιδικό, θα έλεγα!

Το σχήμα αυτό αγνοεί ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν επιλέγουν με ορθολογικά κριτήρια να φύγουν από τα χώρα τους μήτε αποτελεί επιλογή τους η Ελλάδα. Το δικαίωμα στη ζωή διεκδικούν και φεύγουν νύχτα με ένα μωρό στη αγκαλιά με προορισμό οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης πλην της Ελλάδας (το γνωρίζουν καλά ότι η Ελλάδα είναι κόλαση) Η Ελλάδα όμως είναι η πρώτη πύλη της ΕΕ. Κι έτσι εγκλωβίζονται εδώ καθώς η Πύλη προς τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι ερμητικά κλειστή.

Την ομηρία των ανθρώπων αυτών την εκμεταλλευόμαστε ως κράτος και ως ιδιώτες με ποικίλους τρόπους και περισσή κουτοπονηριά:

Ο σημαντικότερος τομέας είναι ο εργασιακός. Διατηρώντας ένα υψηλότατο αριθμό εργατικών χεριών δίχως νομικό status, ενισχύουμε την μαύρη εργασία. Το οποίο συνιστά μια έμμεση επιδοματική πολίτική του κράτους προς τους μικρομεσαίους.
Σημαντικά οφέλη έχουν και οι ιδιοκτήτες σπιτιών που τους νοικιάζουν τα σχεδόν υπό κατεδάφιση σπίτι τους έναντι υπέρογκων ενοικίων.
Μα και διάφορα άλλα αφεντικά θα τους έχουν στη δούλεψή τους κι όταν θα έρθει η ώρα της πληρωμής απλά θα καλούν την αστυνομία για να συλλάβει τον λαθρομετανάστη.
Κατά το διάστημά παραμονής τους στην Ελλάδα δεν θα είναι λίγοι οι δικηγόροι που θα τους πλησιάσουν και έναντι υψηλότατου αντιτίμου θα τους προσφέρουν φρούδες ελπίδες κι έπειτα θα εξαφανιστούν.

Στην πραγματικότητα, εκεί, στα γκέττο, οι μετανάστες συνιστούν ένα γιγάντιο προπέτασμα όπισθεν του οποίου ανθεί η παραοικονομία και η παρανομία. Για τον ίδιο η προσφυγή στην παραβατική συμπεριφορά είναι ορθολογική επιλογή- ο μοναδικός τρόπος επιβίωσης. Γι εμάς όμως είναι επιτυχές μοντέλο οικονομίας: ναρκωτικά, εμπόριο σαρκός, μαύρη εργασία.

Το σημαντικότερο όφελος όμως είναι ότι συνιστούν έναν εύκολα πολιτικά χειραγωγήσιμο πληθυσμό για τον εκφοβισμό της κοινωνίας- το θύμα των δυτικών πολιτικών, στην Ελλάδα επέχει θέση απόλυτου θύτη. Για όλα φταίει αυτός:

Είναι παλιά η ιστορία: Από τον λεπρό στον τρελό κι έπειτα στον μετανάστη και τώρα στον λαθρομετανάστη- Η κατασκευή των αποδιοπομπαίων τράγων.

Όλοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση- ο καθένας με τον τρόπο του.

Ακόμα και οι κινηματικές μορφές έκφρασης: Όσο και οι Δεξιοί, Ακροδεξιοί και Εθνικιστές αντιμετωπίζουν τον λαθρομετανάστη ως το νέο υποκείμενο της επανάστασης – οι πρώτοι με την αποθέωση του οι δεύτεροι με την εξολόθρευσή του.

Οι ίδιοι όμως ελάχιστα καταλαβαίνουν από όλα αυτά τα δυτικά παιχνίδια και για το μόνο που ενδιαφέρονται, το μόνο που διεκδικούν είναι το δικαίωμα στη ζωή.

Η ΕΕ βέβαια δεν είναι άμοιρη ευθυνών: Όλα όσα συμβαίνουν είναι αποτέλεσμα των Ευρωπαϊκών επιλογών.

Για την ΕΕ οι λαθρομετανάστες είναι ένας εφεδρικό στρατός εργατικών χεριών . Τον διατηρούν στην Ελλάδα και όταν υπάρχει η ανάγκη επανδρώνουν καμπόσους. Cherry picking.

Υπάρχουν λύσεις; Προφανώς. Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε ως κοινωνία είναι να σταματήσουμε να φοβόμαστε τον «άλλο», τον «ξένο», τον «αλλότριο».

Η Μετανάστευση είναι σαν την καταιγίδα. Ένα φυσικό φαινόμενο που πάντα συνέβαινε και πάντα θα συμβαίνει. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα μεγιστοποιούν τα οφέλη και θα μειώνουν τα κόστη.

Θα κλείσω με μια μικρή ιστορία- του Μανώλη Δελλαπόρτα-
Πριν ένα χρόνο, σε ένα φεστιβάλ μεταναστών, είδα έναν κύριο, γύρω στα 50 φανερά αφρικανικής καταγωγής, (μαύρος). Μια κάρτα στο πέτο του ανέγραφε το όνομά του: Μανώλη Δελλαπόρτα. Τον πλησίασα, τον ρώτησα μου εξήγησε: «ο παππούς μου ήταν από τη Κεφαλονιά, μετανάστευσε στην Αιθιοπία. Γνώρισε τη γιαγιά μου. Παντρεύτηκαν. Έκαναν παιδιά- ένα από αυτά ήταν ο πατέρας μου. Γνώρισε και αυτός με τη σειρά του τη μητέρα μου. Παντρεύτηκαν, έκαναν παιδιά. Εμένα μου έδωσαν το όνομα του παππού.» Και τώρα ο Μανώλης Δελλαπόρτας, ήρθε στην Ελλάδα, για μια καλύτερη ζωή, ως παράνομος μετανάστης. Τόσο απλά.

Σας ευχαριστώ

_______________

* Ομιλία της Αφροδίτης Αλ Σάλεχ στην εκδήλωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, με θέμα: Μετανάστες χωρίς έγγραφα, αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες: Ένας Ευάλωτος πληθυσμός, 16/12/2009

24 σχόλια:

  1. Αναγνωρίζω το θάρρος που χρειάζεται για να εκθέτεις αυτές τις απλές διαπιστώσεις υπό την ιδιότητα του συμβούλου του υπουργείου προστασίας του πολίτη σε μια δημόσια εκδήλωση.

    Παρ' όλ' αυτά, η ίδια αυτή ιδιότητα νομίζω πως θα έπρεπε να σε υποχρεώνει να μιλάς λίγο και για το "δια ταύτα".

    Θα μου πεις, βέβαια, κι έχεις και δίκιο, ότι η ιδιότητά σου δε σημαίνει απαραιτήτως ότι επηρεάζεις την χαραζόμενη πολιτική.

    Καλό κουράγιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω πως πρέπει να γίνει μία συλλογική και επίμονη προσπάθεια να φύγει από το λεξιλόγιο η λέξη "λαθρομετανάστης".

    Οι άνθρωποι αυτοί, είναι Παράνομοι Μετανάστες και όχι "λαθραίοι".

    Η δυναμική της φράσης "λαθρομετανάστης" παράγει εξαιρετικά αρνητική αύρα και δημιουργεί υποσυνείδητα την επιθετικότητα και την ξενοφοβία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο για μια ακόμα φορά για το ψύχραιμο και αναλυτικό σας άρθρο. Διαβάζοντας αυτά που γράφετε σκέφτομαι ότι το πρώτο βήμα προς την ανθρωπιά είναι η ικανότητα λογικής και κριτικής σκέψης. Μετά οι συντηρητικές απόψεις που πονηρά διασπείρονται από τους εμπόρους πατριωτισμού (και με τη βοήθεια των ΜΜΕ γίνονται ύπουλα κοινός νους) καταρρέουν σαν χάρτινοι πύργοι. Οι προοδευτικοί πολίτες αυτής της χώρας ας πιέσουμε και στο θέμα της μετανάστευσης να δοθεί μια λύση που ταιριάζει σε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα (και όχι σε "μπανανία" και χώρα όνειδος της ΕΕ όπως θέλουν κάποιοι "πατριώτες" την Ελλάδα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η λαθρομετανάστευση πρέπει και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο σε επίπεδο ΕΕ: με πιο αποτελεσματική και δίκαιη πανευρωπαϊκή νομοθεσία όσον αφορά στις διαδικασίες παροχής ασύλου και απέλασης, δίκαιη κατανομή των λαθρομεταναστών μεταξύ των μελών, ενίσχυση της FRONTEX για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Οι υποδομές υποδοχής στην Ελλάδα, η περίθαλψη, η μόρφωση και το νομικό προσωπικό στα κέντρα αυτά να χρηματοδοτούνται 100% από ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτά βέβαια σε επίπεδο αντιμετώπισης γιατί μόνο η πρόληψη θα λύσει το πρόβλημα με τρόπο ικανοποιητικό και για τις 2 πλευρές δηλ η εξάλειψη της φτώχειας στις χώρες προέλευσης.

    Τώρα επειδή έχουμε ασθενή μνήμη και ξεχνούμε ότι οι Έλληνες είμαστε λαός που μετανάστευσε μαζικά στο παρελθόν, μια ματιά στο σοκαριστικό ντοκιμαντέρ που πραγματεύεται την συμπεριφορά των αμερικανών απένατι στους πρώτους Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ θα μας το θυμίσει:

    http://www.tvxs.gr/v7910

    Είναι πολύ ωραίο δείτε το.

    Όλοι οι νοτιο-ευρωπαίοι αντιμετωπίζονταν ως βρωμιάρηδες, απατεώνες και εγκληματίες. Μεταξύ τους και οι Έλληνες έως το 1940, χρονιά όπου ξεκίνησε η αναστροφή του κλίματος.

    Ενδεικτικά:

    Οι Έλληνες ήταν από τους λίγους λευκούς που έγιναν στόχος της ΚΚΚ.

    Αναφορά σε αμερικάνικη εφημερίδα: Λευκή εθεάθη με Έλληνα (!!!)

    Επιγραφή σε αμερικάνικο εστιατόριο:
    John's Restaurant, Pure American. No Rats, No Greeks *

    *Αυτό το τελευταίο ψιλο-αμφισβητείται από αρκετούς. Ως πηγή αναφαίρεται αναδημοσίευση ενός άρθρου Καλιφορνέζικης εφημερίδας στην ελληνική εφημερίδα Saloniki στο Σικάγο (τρέχα γύρευε). Οι αναφορές στην έδρα (γεωγραφική τοθεσία) της Καλιφορνέζικης εφημερίδας είναι ασαφείς, συγκεχυμένες έως και αντικρουόμενες. Μπορεί να είναι και αστικός μύθος.

    Δεν έχει σημασία βέβαια αν είναι αστικός μύθος ή όχι. Είτε έτσι είτε αλλιώς συμπληρώνει την εικόνα για την αντιμετώπιση της οποίας έτυχαν οι πρώτοι Έλληνες (και όχι μόνο) στις ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Kostis, οι "σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες" είναι που παρήγαγαν εξαρχής τις αιτίες της μετανάστευσης και σήμερα κρύβουν το πρόβλημα που δημιούργησαν κάτω από το εθνικό ή το ευρωενωσιακό χαλάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @imwrong το μόνο εύκολο είναι να αρχίσουμε να κατηγορούμε την ΕΕ (που εννοείται ότι φέρει τεράστια ευθύνη για τις πολιτικές της) και να συνεχίσουμε να στοιβάζουμε τους μετανάστες στις Παγανές. Επικαλούμαι την ΕΕ περισσότερο λόγω της μακράς παράδοσής της στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπου η χώρα μας είναι 100 χρόνια πίσω (εξ' ου και οι 10-δες καταδίκες στο ΕΔΔΑ). Εξάλλου φαντάζομαι τους Ευρωπαίους πολιτικούς τους βολεύει να στοιβάζονται οι μετανάστες στην τριτοκοσμική (βάσει των δικών τους στάνταρ) Ελλάδα. Γιατί στις "σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες" η κοινωνία δε σηκώνει Παγανές και δεν αποστρέφει το βλέμμα σε τέτοιες κατάφωρες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων. Το ερώτημα είναι (και νομίζω ήταν και ερώτημα της Αφροδίτης) ποιος είναι ο ρόλος των Ελλήνων πολιτικών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @kostis, είμαι ο τελευταίος που θα υποστήριζε τις Παγανές ως λύση, πίστεψέ με! Λέω απλώς αυτό που λες κι εσύ για την ανευθυνότητα των ευρωπαίων. Όσο για τους έλληνες πολιτικούς, για εκείνους τους ανθρώπους δηλαδή που μονοπωλούν τη δημόσια σφαίρα χωρίς να συναισθάνονται, πολλοί απ' αυτούς, το βάρος κάθε απόφασης και ψήφου τους, η Αφροδίτη απορεί αλλά μπορεί να ρωτήσει πρώτο χέρι ορισμένους απ' αυτούς.

    Και μια που τα λέμε, ο αρμόδιος υπουργός κάνει σήμερα μια σούμα των πεπραγμένων του σχετικά με τους μετανάστες εδώ και δυόμιση μήνες: http://chrisochoidis-metanastes.blogspot.com/

    Κοίτα ένα ωραίο από εκεί:

    "Επίσης, με το νέο έτος τα Σώματα Ασφαλείας θα έχουν στα χέρια τους έναν οδηγό καλής συμπεριφοράς απέναντι σε ευάλωτες και μειονοτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών μεταναστών, αλλά και όσων υφίστανται διακρίσεις λόγω θρησκευτικής ή πολιτιστικής ετερότητας."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καμαρώνω τα "προσόντα" σου, κοπελιά μου και καταλαβαίνω τον Βούγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Οι ίδιοι όμως ελάχιστα καταλαβαίνουν από όλα αυτά τα δυτικά παιχνίδια και για το μόνο που ενδιαφέρονται, το μόνο που διεκδικούν είναι το δικαίωμα στη ζωή."

    Κι εμείς το ίδιο αγαπητή Αφροδίτη.

    Καλά τα λες, αλλά δεν βλέπω προτάσεις. Σωστά καταγράφεις την κατάσταση, αλλά μήπως μπορείς να μας πεις τί πιστεύεις πως πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί η ζωή αυτών των ανθρώπων; Γιατί το κλείσιμο της Παγανής δεν νομίζω πως λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα. Ούτε βέβαια η νομιμοποίηση όλων όσων εισέρχονται στην Ελλάδα. Πώς μπορεί μία χώρα να αντιμετωπίσει ένα μαζικό μεταναστευτικό κύμα (για να μην πω λαθρομεταναστευτικό);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραία τα γράφεις και τα λες για άλλη μια φορά. Μια μικρή διαφωνία μόνο.

    "Η Μετανάστευση είναι σαν την καταιγίδα. Ένα φυσικό φαινόμενο που πάντα συνέβαινε και πάντα θα συμβαίνει"

    Όχι ακριβώς. Στο μεγαλύτερο βαθμό είναι φαινόμενο που προκαλείται από τις πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις των ισχυρών του κόσμου που έκμεταλλεύονται και καταστρέφουν τις χώρες του τρίτου κόσμου. Η μετανάστευση όπως και η κλιματική ααλλαγή είναι το αποτέλεσμα, όχι η αιτία του προβλήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα λεγομενα σας κινούνται σε ένα επιπεδο το οποίο σαφως καταδυκνειει ότι είστε ένας βαθύτατα συναισθηματικός άνθρωπος-δυστυχώς όμως το θεμα των παρανομων μεταναστων απαιτεί πρακτική σκεψη και λύσεις...

    Θα έπρεπε να προβληματιστείτε ας πούμε,με το που θα βρει τα λεφτα το δημόσιο να ασκησει κοινωνική μεταναστευτική πολιτική,τη στιγμή που η πραγματική ανεργία στη χωρα μας φτανει το 20%, τα ασφαλιστικά ταμεια σε λίγο θα αδυνατούν να δινουν συνταξεις στους δικαιούχους τους,το ΕΣΥ έχει ήδη χρεωκοπήσει και τα νοσοκομεία χρωστανε απιστευτα ποσά στους προμηθευτες τους,ενώ οι προσλήψεις νοσηλευτικου προσωπικου,λόγω οικονομικής δυσπραγίας,γίνεται με το σταγονομετρο..

    Επίσης δεν μας είπατε τι ελπίζουν να κανουν όλοι αυτοι οι μεταναστες στην Αθήνα για να ζήσουν,τη στιγμή που η χώρα αποβιομηχανοποιείται με ταχύτατους ρυθμους,ο κλαδος των κατασκευων που μεχρι τωρα κρατουσε ψηλα τους ρυθμους αναπτυξης έχει καταρρευσει και ήδη πολλοι μεταναστες έχουν πλεον μεινει χωρίς δουλεια..

    Επι πλέον,επειδη δειχνετε μεγάλη ευαισθησια για αυτους που δεχονται χτυπήματα της μοιρας,θα έπρεπε να δειτε πόσα ελληνικά νοικοκυρια είναι υπερχρεωμενα- αδυνατουν να πληρωσουν τις δοσεις των δανειων τους και χανουν τα σπιτια τους..Ποσων οικογενειών το εισόδημα είναι κάτω απο το όριο της φτωχειας και ζουν με δανεικά,τα οποία βεβαια κάποτε τελειώνουν.. ποσες οικογενειες με παιδι ή παιδια προσπαθούν να τα βγαλουν περα με ένα μισθο των 700 ευρω..

    Πως θα δεχτει το βαρος όλων αυτων των μεταναστων η Ελλάδα κυρια Αλ Σαλεχ,για τους οποίους μπορει να μην βρισκει δουλεια(πού αλλωστε) ή να τους νοικιαζει σπιτι,αλλά τουλαχιστον καλυπτει όλα τα ιατρικά τους εξοδα και τις φαρμακευτικές τους αγωγες σε περιπτωση ασθενειας τους;
    Λετε για την σιωπηλη επιδοτηση του κρατους προς τους μικρομεσαιους μεσω της μαυρης εργασιας-ξερετε πόσα λεφτα χανει ετσι το ικα απο εισφορες που δεν καταβαλονται ποτέ;

    Το μεταναστευτικο προβλημα είναι πολυ βαθυ και δεν μπορει να αναπτυχθει σε ενα ιστολογιο,οι βασικες του συνιστωσες παντως εχουν να κανουν με το κατα ποσο μια χωρα έχει την οικονομική και οργανωτικη δυνατοτητα να ασκησει κοινωνικη πολιτική που θα καλυπτει και τις,σε λίγο καιρο εκατονταδες χιλιαδες ανέργων μεταναστών,αν υπαρχουν ή μπορουν να υπάρξουν θεσεις εργασιας ικανες να απορροφήσουν όλη αυτη την προσφορά ανειδικευτων εργατικών χεριων,και τελος αν και κατα πόσο ατομα απο τελειως διαφορετικά πολιτισμικα περιβαλλοντα μπορουν να ενσωματωθουν σε μια κοινωνια αρκετα γρηγορα..

    Λεω αρκετα γρηγορα ώστε να μη διαραγει η συνοχή του ήδη υπαρχοντος κοινωνικού ιστου,να μην δημιουργηθουν κοινωνικα και πολιτισμικα στεγανα και εντασεις μεταξύ τους και πανω απο όλα να υπαρξει γονιμη ανταλλαγη ιδεων μεταξυ των παλαιων και των νεων κατοικων της χωρας,συνθεση αποψεων και ιδεων για τη γονιμοποίηση της ήδη υπαρχουσας κουλτουρας και κοσμοαντιληψης(το τελευταιο είναι μαλλον το πιο δυσκολο από όλα λόγω της συντηριτηκοτητας και των ψευτοαγκυλώσεων που διεπουν τη σημερινη Ελληνική πραγματικότηττα)
    Καταλαβαινει κανεις ότι προς το παρόν η Ελλάδα έτσι όπως είναι τωρα οικονομικα ,πολιτιστικα κοινωνικοιδεολογικά, σε καμια περιπτωση δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα παραπάνω...

    Από τα λεγόμενα σας έχω την εντυπωση ότι μάλλον κοιμάστε κυρια Σαλεχ,και ανεξαρτητα απο το πόσο ζεστά και τρυφερα είναι τα ονειρά σας,ονειρευεστε..
    Ξυπνηστε λοιπόν,και αν έχετε όρεξη για δουλεια,σηκώστε τα μανικια και δουλεψτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το θέμα είναι οι λέξεις; Δηλαδή άμα βρούμε ωραία λέξη για τα "σκατά", θα πάψουν να βρωμούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κυρια Σαλεχ αμα εσεις και οι ομοιοι σας δεν ειστε ευχαριστημενοι απο την Ελλαδα μπορειτε να πατε να ζησετε σε καποια αλλη χωρα...

    Εμεις οι γηγενης κατοικοι αυτης της χωρας δεν θα δεχτουμε να μας βαζετε πανω απο τα κεφαλια μας τον καθε παρατρεχαμενο απο το καθε Τσουμπεκισταν και να εχουμε μετα προβληματα οπως εγινε και με το Κοσοβο και την Σερβια...

    ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. http://karabouzouklides.blogspot.com22 Δεκεμβρίου 2009 στις 5:55 π.μ.

    Υπαρχουν και οι κοπέλες στην ομόνοια που σαν τα σκυλιά κάθε τρεις και λίγο τις μαζεύει ο μπόγιας ..κατόπιν 3 ώρες στο αυτόφωρο και με λίγα φραγκάκια ελεύθερες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αν κατάλαβα καλά, η (τόσο κοινή στο δημόσιο) ανοργανωσιά, ευθυνοφοβία και αναβλητικότητα σε όλους τους τομείς ευθύνεται για τις άθλιες συνθήκες κράτησης-σίτισης-υγείας, για την μη καταγραφή των μεταναστών, για τις μη νόμιμες συνθήκες εργασίας, για το εμπόριο σάρκας, κλοπιμαίων, για την "παραβατική συμπεριφορά" κλπ. Μια απλή οργάνωση των ποιων "θέλουμε" να μείνουν και η ανθρωπινή συμπεριφορά σε αυτούς που "δεν θέλουμε" δεν νομίζω οτι είναι τοσο τραγική ιστορία. Λιγη οργάνωση και μερικούς ανθρώπους με τσαγανό, επίγνωση της θέσης τους και θάρρος επιτέλους να κάνουν την δουλειά τους χρειάζεται (βασικά ότι χρειάζεται όλο το δημόσιο...) Από καθαρά συμφεροντολογική "Ελληνική μεριά", τα οφέλη από την ύπαρξη και εργασία των νόμιμων μεταναστών βελτιώνουν τα ταμεία, την υπογεννητικότητα και την γήρανση του πληθυσμού. Ζήτω συγνώμη από τους απόγονους των αρχαίων Ελλήνων (ή τουλάχιστον νομίζουμε ότι είμαστε) που βγάζουν τα ενδόμυχά τους σε αυτό το blog, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εδώ και 40 χρόνια αναμιγνύονται τα "αίματα", αλλά εμείς οι "αμόλυντοι" (800 χρόνια Φραγκο-Τούρκο-ανακατεμένοι) ανατριχιάζουμε ακόμη όταν βλέπουμε τον μαύρο-μίασμα 2ης γενιάς Έλληνα να κρατάει σημαία ή να μιλάει Ελληνικά.

    Η εμπειρία μου από Αγγλία (με την αντίστοιχη "εκμετάλλευση" των ινδών - πακιστανών κλπ.) λέει ότι ο πολυσπουδαγμένος και καλομαθημένος Ευρωπαίος (τώρα βάλτε και τον Έλληνα σε αυτούς) αρνείται να κάνει επαγγέλματα που θεωρεί κατώτερα. Θέλει θέση σε εταιρία, θέλει γραφειάρα και μπόνους, θέλει το μαγαζί του, την επιχείρησή του, άσχετα αν πολλές φορές καταλήγει πιο «σκλάβος» και με πιο μικρό μισθό από ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας μετανάστης που κάνει τεχνικό επάγγελμα. Μήπως δεν είδαμε το αντίστοιχο σενάριο με τους Αλβανούς στην Ελλάδα; Μήπως οι περισσότεροι Έλληνες με το καρότο της καλύτερης ζωής και την ευκολία του δανείου δεν άπλωσαν τα πόδια τους πολύ περισσότερο από το κρεβάτι τους; Ζούμε με καθυστέρηση 40 ετών ότι πέρασαν οι βιομηχανικές χώρες της Ευρώπης και πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί α) είμαστε έκπληκτοι και βου) γιατί δεν χρησιμοποιούμε αυτήν την εμπειρία τους και να ωριμάσουμε άμεσα.

    Αγαπητέ solargus, νομίζω ότι έχεις δίκιο σε αρκετά σημεία, αλλά δεν νομίζω από ότι έχω διαβάσει στο blog ότι η Αφροδίτη θέλει να γίνουμε το ξενοδοχείο των πανταχού κατατρεγμένων και να πάρουμε το βάρος τους όπως λες. Ορθολογική αντιμετώπιση όλου του ζητήματος νομίζω ότι θέλει, σε όλες τις διαστάσεις του.
    (Και μια μικρή παρένθεση για τους υπερχρεωμένους που ανέφερες, ενώ νοιάζομαι για την γενιά των 700 ευρώ, νοιάζομαι για τις οικογένειες που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με ένα ξερό μισθό, νοίκι, μερικά κουτσούβελα και έχουν απόλυτη γνώση που φτάνουν τα οικονομικά τους, δεν δίνω δεκάρα τσακιστή για τον Νεοέλληνα που δεν του έκατσε το όνειρο για την μεγάλη ζωή με 17% επιτόκιο κάρτας. 10 χρόνια τώρα φωνάζω στους φίλους μου «συνέρθετε, δεν είναι δικά σας λεφτά» και μέχρι πρόπερσι με κοίταζαν με συγκαταβατικότητα. Να τους βράσω και αυτούς και τα πτυχία τους και το μυαλό κοκόρου)
    Με εντυπωσίασε πάντως το γεγονός ότι η πολιτική "απέλασης" εξαντλείται στο "Εσύ που πλήρωσες μια μικρή περιουσία να έρθεις, έχεις την ευγενή καλοσύνη να γυρίσεις πίσω; Ή να φύγεις, να πάς αλλού; Όχι; Α, καλά..".

    Αφροδίτη, carry on…

    ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ακουω πολλουσ εδω μεσα να λενε οτι οι μεταναστες βοηθανε την οικονομια και το ασφαλιστικο μαλλον δεν γνωριζεται και μερικες αλλες πτηχεσ.το οτι το μεγαλητερομεροσ του μησθου τουσ φευγει εκτοσ χωρασ, το οτι δουλευουν ανασφαληστοι και οσοι ασφαλιζονται να δω τη θα λετε κυριοι ανθρωπιστες που ανφηβαλω αν εχεται βοηθησει ενα ανθρωπο στη ζωη σας οταν φτασει η ωρα να παρουν την συνταξη τουσ και πανε στην χωρα τουσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η «γηγενής» εμμονή περί «καθαρότητας», μου φέρνει συνειρμικά τις γριές που δημιουργούν πανικό ουρλιάζοντας και σπρώχνοντας για να μπουν στο λεωφορείο, και αμέσως μετα κατσικώνονται στην πόρτα εμποδίζοντας οποιονδήποτε άλλο να μπει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Να πω και εγω μια μικρή ιστορία?

    Ερχονται μαφιόζοι κ. Αλ Σαλέχ και σας λένε:
    "Πλήρωσε προστασία αλλιώς πάει το μαγαζάκι".Και πληρωνετε.Μία Δύο τρεις.
    Την τέταρτη φορά όμως δεν δίνετε τίποτα και σας τα κάνουν όλα λαμπόγιαλο.

    Με βάση τη λογική σας ο μόνος υπαίτιος είστε εσείς.
    Για να γίνει πιο εμφανές εσείς είστε η ελληνική πολιτεία που δεν έδωσε νομικό "status" στους παρανομα εισελθέντες μετανάστες και η μαφία είναι η παράνομα εισελθέντες μεταναστες! (Για όνομα του Θεού δεν κατηγορώ έτσι τους ανθρώπους για παραβατική συμπεριφορά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. O όρος «μετανάστης» ούτε είχε ούτε θα έχει ποτέ θετικό πρόσημο!

    Κανένας δεν θέλει να παρατησει το σπίτι του για να βγάλει τον επιούσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Η «γηγενής» εμμονή περί «καθαρότητας», μου φέρνει συνειρμικά τις γριές που δημιουργούν πανικό ουρλιάζοντας και σπρώχνοντας για να μπουν στο λεωφορείο, και αμέσως μετα κατσικώνονται στην πόρτα εμποδίζοντας οποιονδήποτε άλλο να μπει!

    ελλαδα σε βιαζουν και συ φτιαχνεισ τα νυχια σου που λεει και ενα τραγουδακι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Hi, Congratulations to the site owner for this marvelous work you’ve done. It has lots of useful and interesting data

    ΑπάντησηΔιαγραφή