Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Κυριακή 11 το βράδυ

Ήταν 11 το βράδυ της Κυριακής όταν το τηλεοπτικό πρόγραμμα διακόπηκε για να ενημερώσει τους τηλεθεατές ότι σημειώθηκε σοβαρό τρομοκρατικό χτύπημα στα Πατήσια με πιθανούς δράστες ισλαμιστές! Από πού το συμπεράνανε αυτό; Από το γεγονός ότι η μάνα και το κοριτσάκι που τραυματίστηκαν ήταν Αφγανοί μουσουλμάνοι!

Στη συνέχεια το τηλεοπτικό πρόγραμμα διακόπτονταν ανά δέκα λεπτά για να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν κάτι από την πρώτη κραταιά εκτίμηση τους.

Δύο ώρες αργότερα η αλήθεια έλαμψε ωσάν χαστούκι στα πρόσωπα μας:

Μια μάνα με τα δύο παιδιά της, και ο σύζυγος κάπου παραπέρα, μια οικογένεια από το Αφγανιστάν, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους κατόρθωσαν πριν από έξη μήνες να φτάσουν στο ελληνικό ή μάλλον στο ευρωπαϊκό έδαφος, διεκδικώντας όχι μια καλύτερη ζωή, αλλά το αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή. Όχι δεν αιτήθηκαν πολιτικό άσυλο. Τι νόημα θα είχε; Σάμπως υφίσταται μηχανισμός; Και εξάλλου, ποιος συμπατριώτης τους έχει αναγνωριστεί πρόσφυγας στην Ελλάδα; Στις πίσω αυλές και στα υπόγεια της περιοχής του Αγ. Πανταλεήμονα διέμεναν, και κάθε μέρα προσπαθούσαν να βρουν τον τρόπο να αποδράσουν από την Ελλάδα, να ξεγελάσουν τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, και να φτάσουν σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης, πιο δίκαιη, πιο φιλική.

Εκείνο το βράδυ, όπως και τόσα πολλά άλλα βράδια, βγήκαν από τα σκοτεινά υπόγεια για να αναζητήσουν τη τροφή, όχι κλέβοντας, αλλά ψάχνοντας στους κάδους των σκουπιδιών. Εκείνη το βράδυ, η μικρή κόρη χάρηκε τόσο που ανακάλυψε ένα ρολόι, κι ο δεκαπεντάχρονος γιος το άρπαξε από τα χέρια της μικρής, σάμπως από νάζι ή γιατί κρατούσε τα οικονομικά της οικογένειας. Αλλά το ρολόι αυτό έδειξε το τέλος της δικής του ώρας. Εκρηκτικός μηχανισμός. Για αυτούς; Για τους άλλους; Για όλους; Ποιος ξέρει και τι σημασία έχει;

Απειροελάχιστα κλάσματα δευτερολέπτου … και η μάνα είδε το μονάκριβο γιό της να ανατινάζεται επάνω της. Αυτόν το γιό που τόσο πολύ προσπάθησε να τον προστατεύσει από κάτι παρόμοιο, …. αλλά στο Αφγανιστάν.

Τώρα όλοι μιλάνε. Δηλώσεις. Ερωτήσεις. Σενάρια. Τι σημασία έχει;

Υπάρχει όμως κάτι που έχει μεγάλη σημασία. Με αφορμή αυτό το συμβάν, με αφορμή τη στυγερή δολοφονία, την ακόμα μια δολοφονία από την τρομοκρατία, ας καταλάβουμε επιτέλους εμείς οι Έλληνες ότι ο δεκαπεντάχρονος αυτός γιος θα μπορούσε να ήταν ο δικός μας γιος, θα μπορούσε να ήταν ο οποιοσδήποτε ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής, καταγωγής ή θρησκείας. Ο ρατσιστικός λόγος είναι απλά θλιβερός όταν έρχεται αντιμέτωπος με τον πάντα εξισωτικό θάνατο.

9 σχόλια:

  1. Eύχομαι κουράγιο στη μαμά και την αδελφή του άδικα χαμένου παιδιού.
    Η πολιτεία είναι ο καιρός να προστατεύσει τόσο τους ανθρώπους που έρχονται στη χώρα μας με τις προϋποθέσεις για χορήγηση ασύλου όσο και όλους μας από την βία/ τρομοκρατία οποιουδήποτε θεωρεί πως παίρνει τον νόμο στα χέρια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς ή ευτυχώς, η ζωή έχει μεγαλύτερη φαντασία από μας... Αν αποδειχθεί ότι ευθύνονται οι "αντιρατσιστές" πυρήνες της φωτιές -γιατί το βλέπω δύσκολο να παίρνει την ευθύνη η ίδια η οργάνωση- τότε θέλω να δω όλους αυτούς που είναι ανεκτικοί απέναντι σε τρομοκρατικές ομάδες και μιλούν για "κοινωνικούς αγώνες". Αν το θύμα ήταν κάποιος μη αρεστός τους, τότε 'δε θα μας πείραζε'. Απ'την άλλη πλευρά, πολλοί ακροδεξιοί και ρατσιστές σίγουρα χάρηκαν με την είδηση του θανάτου ενός αλλοδαπού, αλλά αν αποδειχθεί ότι προήλθε από μια οργάνωση που δε συγγενεύει ιδεολογικά μαζί τους, αυτό θα "πικράνει" τη χαρά τους...
    Μπέρδεμα, πολύ μπέρδεμα... Η δεξιά και ακροδεξιά θα βρει πάτημα να το παίξει και λίγο καλή και θα μιλήσει για τους πολίτες που μένουν απροστάτευτοι (αρκεί να είναι Έλληνες). Η ευρύτερη αριστερά θα καταπιεί τη γλώσσα της και θα κοιτάξει να τα ρίξει στο σύστημα και στην ανέχεια που δημιουργούν τέτοια φαινόμενα κλπ κλπ κλπ... Και η ουσία είναι μία. Πέθανε ένας άνθρωπος από έκρηξη βόμβας. Δε με νοιάζει αν ήταν 15 ή 55, δε με νοιάζει αν ήταν Αφγανός ή Πολωνός ή Βραζιλιάνος, δε με νοιάζει αν ήταν φτωχός, μεσαίος ή πλούσιος. Δε με νοιάζει αν ήταν τίμιος ή λαμόγιο. Πέθανε ένας άνθρωπος από φονική επίθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πήρα το θάρρος να αναδημοσιεύσω το κείμενο στο Salata TV (www.salata.tv). Εάν υπάρχει πρόβλημα, ενημέρωσέ με... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δανείστηκα κι εγώ κομμάτι από την σκέψη σου γιατί δεν θα μπορούσα να πω καλύτερα το σημαντικό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://agapiaxies.blogspot.com/2010/03/blog-post_4441.html

    Με εκτίμηση πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι εγώ δεν ξέρω πώς να σχολιάσω την ευτέλεια με την οποία οι δημοσιογράφοι αντιμετώπισαν το περιστατικό. Μόνο την Αλ Κάιντα δε βρήκαν να υπογράφει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παρακαλώ ενημέρωστε το άρθρο σας με την προκήρυξη που δημοσίευσε η Ζούγκλα.gr. Όλοι οι άνθρωποι (άσπροι, μαύροι, πράσινοι...) έχουν δικαίωμα στην ενημέρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οσων αφορά το θύμα και την τρομοκρατία.
    Ευχόμαι το κοριτσάκι να μπορέσει να ξαναδεί και να αναρρώσει σύντομα.
    Ευχομαι το παιδι αυτό να ειναι το τελευταίο που θρηνούμε απο την τρομοκρατία.
    Ευχομαι οι τρομοκράτες να σαπίσουν στη φυλακή.
    Πιστευω πως η τρομοκρατία δυσφημεί καθε κοινωνικό αγώνα και λειτουργει προβοκατόρικα και υπέρ των οσων θέλουν να λάβουν αυταρχικά μέτρα.
    Ευχομαι η εξαρση της τρομοκρατίας να μην αποτελέσει δικαιολογία περιστολής των ελευθεριών.
    Η αυστηρότητα του κράτους θα πρέπει να εξαντλήθει στους εγκληματίες κι όχι στους αθώους πολίτες οι οποιοι θα πρέπει να δηλώνουν ακομα και ποτε πάνε στην τουαλέτα για την πρόληψη της εγκληματικότητας.
    Εχουμε αστυνομια, εχουμε συνταγμα. οι νομοι μας ειναι υπερ αρκετοι.
    Χρειάζεται μόνο εφαρμογή και πολιτικη βούληση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή σου μέρα
    Έχω δημιουργήσει ένα blog, με την ονομασία "Κλέφτρα Κίσσα" (http://kleftrakissa.blogspot.com/), στο οποίο "εκθέτω" κείμενα άλλων bloggers, που τους τα έχω "κλέψει".
    Περισσότερα, μπορείς να βρεις και να διαβάσεις στην πρώτη μου ανάρτηση:
    http://kleftrakissa.blogspot.com/2008/09/blog-post_30.html
    Επειδή μεταξύ των αναρτήσεων που έχω κλέψει περιλαμβάνονται και
    δικές σου, θεώρησα σκόπιμο να σε ενημερώσω σχετικώς, ώστε, αν έχεις οποιαδήποτε αντίρρηση για την "κλοπή" αυτή, να με ενημερώσεις και να “κατεβάσω” τις σχετικές αναρτήσεις μου.

    Ευχαριστώ
    Seagull
    http://seagullstefanos.blogspot.com/

    Υ.Γ. Αφήνω σχετικό σχόλιο κάτω από κάθε πρωτότυπη ανάρτηση, για ευνόητους λόγους

    ΑπάντησηΔιαγραφή