Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Οι δήμοι στην πρώτη γραμμή κατά των νεοναζί


Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη μάχη κατά του νεοναζισμού και στον αγώνα για την προστασία της Δημοκρατίας είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στέκεται επάξια στον αγώνα αυτό και με παρρησία στέλνει σαφές μήνυμα σε όλους όσους προσπαθούν να βλάψουν το πολίτευμα, υποκρινόμενοι τους «ανθρωπιστές». Καθημερινά πληθαίνουν οι δήμοι που δεν επιτρέπουν στη Χρυσή Αυγή να διοργανώνει ρατσιστικά συσσίτια και εκδηλώσεις μίσους και συχνά οι χρυσαυγίτες εκδιώχνονται από Δήμους

Είδαμε τη Θάσο που ο δήμαρχος της, Κώστας Χατζηεμμανουήλ, με την υποστήριξη και κατ’ απαίτηση των κατοίκων έδιωξε τη Χρυσή Αυγή από το νησί. Αντίστοιχη είναι η δράση του Γιάννη Μπουτάρη, δημάρχου Θεσσαλονίκης, αλλά και του Σίμου Δανιηλίδη, του δημάρχου Συκεών, που ομοφώνως από το Δημοτικό Συμβουλίου αποφασίστηκε να μην καλείται η Χρυσή Αυγή σε εκδηλώσεις του δήμου. Αλλά και στην Καβάλα, στη Ξάνθη, στην Ελασσόνα, στην Ζάκυνθο, στον Πειραιά, στον Άλιμο, στη Γλυφάδα, στην Ελευσίνα, σε όλη την Ελλάδα οι δήμοι αντιδρούν και προασπίζονταν την δημοκρατία και τους δημότες τους. Ενώ η Αθήνα με τον Γ. Καμίνη δίνει τη δική της δύσκολη μάχη μια και οι Χρυσαυγίτες βρίσκονται μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύεται τις ανάγκες και τους φόβους των συμπολιτών μας που έχουν χτυπηθεί από την κρίση και προσφέρει φαγητό με αντάλλαγμα τη ψυχή τους. Στα συσσίτια μίσους που διοργανώνουν οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής οι πολίτες υποβάλλονται στην ταπεινωτική διαδικασία επίδειξης αστυνομικής ταυτότητας και τα πρωτοπαλίκαρά της καταγράφουν τα προσωπικά τους στοιχεία ώστε να απαιτούν στη συνέχεια τη ψήφο και την υποστήριξή τους. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Κανείς δεν επιτρέπεται να εκμεταλλεύεται το πόνο και την ανάγκη του άλλου.

Από την άλλη, φυσικά και θα πρέπει να υποστηριχθούν οι ευάλωτες ομάδες. Αλλά αυτό δεν θα γίνει με τους όρους της Χρυσής Αυγής, αλλά όπως ορίζει η συντεταγμένη πολιτεία.

Θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι οι δημοτικές αρχές έχουν εκλεγεί από τους δημότες για την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων και γνωρίζουν όσο κανένας άλλος τις ανάγκες των δημοτών και της περιοχής. Συνεπώς, τα πολιτικά κόμματα που επιθυμούν να υποστηρίξουν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες με δράσεις όπως διανομή τροφίμων θα πρέπει να παραχωρούν τα τρόφιμα στις δομές πρόνοιας του δήμου ώστε διαμοιράζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δεν είναι μόνο όμως τα συσσίτια. Μείζον ζήτημα είναι τα σχολεία. Εξαιρετικά ανησυχητική είναι η διείσδυση των νεοναζί στα σχολεία, όπου νέα παιδιά, θύματα της  προπαγάνδας των νεοναζί,  έλκονται από τη ρητορική τους για μια δήθεν Ελλάδα απαλλαγμένη από την ανεργία και τη διαφθορά. Εξαιρετικά  επικίνδυνη είναι επίσης και η προσπάθεια υποκατάστασης όλων των δομών πρόνοιας, όπως της δημόσιας υγείας, καθώς και η υποκατάσταση της αστυνομίας από ομάδες κρούσης, από συμμορίες με ξυρισμένα κεφάλια. Σε όλα αυτά η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δύναμη και το χρέος να παρέμβει.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να δημιουργήσει ζώνες απαλλαγμένες από τους νοσταλγούς της χούντας και του Χίτλερ, απαλλαγμένες από τη βία, το ρατσισμό και τη ξενοφοβία.

Την Κυριακή 21 Απριλίου ο Δήμος Αλίμου με πρωτοβουλία του Δημάρχου, Θ. Ορφανού, και την υποστήριξη του ΙΣΤΑΜΕ , της Πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ  κατά του νεοναζισμού, αλλά και της ΚΕΔΕ, με την αυτοπρόσωπη παρουσία του Κ. Ασκούνη, διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Η θεσμική απάντηση στον νεοναζισμό» με ομιλητές εκπροσώπους από όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ προσκλήθηκε αλλά δεν ήρθε). Ήταν η πρώτη φορά που τα κόμματα του συνταγματικού τόξου ξέχασαν για λίγο τους μικροκομματικούς ανταγωνισμούς και με μια φωνή είπαν ΟΧΙ στο νεοναζισμό και στη βία.

Στόχος είναι να γίνουν παρόμοιες εκδηλώσεις  σε όλους τους δήμους της χώρας, στηρίζοντας και όποιες άλλες πρωτοβουλίες της τοπικής αυτοδιοίκησης.    

Όπως έχει πει επανειλημμένος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, «η πολιτική μας εκστρατεία κατά μας βίας από οπουδήποτε και αν αυτή προέρχεται, κατά μας ρατσιστικής, κοινωνικής, πολιτικής βίας, είναι μια επιλογή αξιακή για μας. Και σε αυτό το μέτωπο, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τον πρώτο λόγο.

* Δημοσιεύεται στην aftodioikisi.gr