Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Αυτό που είδαν οι Κύπριοι


«Θα μπορούσα να επιστρέψω στην Κύπρο σαν ήρωας, αλλά η κυπριακή οικονομία θα είχε καταστραφεί» είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς για την απόφαση στο Eurogroup για κούρεμα καταθέσεων, σε συνέντευξή του στην Έλλη Στάη. «Το "όχι" της κυπριακής Βουλής μας κόστισε. Η κυπριακή Βουλή ενέργησε με συναίσθημα και όχι λογική»  συμπλήρωσε.

Να είναι τυχαίο ότι ο Νίκος Αναστασιάδης επέλεξε την ελληνική κρατική τηλεόραση για να δώσει συνέντευξη μία μέρα πριν κρίσιμη ψηφοφορία στην Κυπριακή Βουλή για την επικύρωση της δανειακής σύμβασης; Δύσκολο.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου επέλεξε το βήμα της Ελλάδας για να στείλει σαφές μήνυμα στους κύπριους πολίτες:  Η κυπριακή Βουλή δεν πρέπει να ενεργήσει και πάλι με συναίσθημα, αλλά με λογική.
Και επέλεξε την Ελλάδα ακριβώς γιατί θεωρείται η χώρα - το πρώτο θύμα της κρίσης - που η κοινοβουλευτική  της πλειοψηφία της δεν ενήργησε με συναίσθημα αλλά με λογική κι έτσι με τρομακτικές απώλειες μεν  άντεξε στην κρίση και τώρα μπορεί να κάνει την στροφή, μπορεί να δει την προοπτική εξόδου από την κρίση.

Διότι αν την 12η Φεβρουαρίου 2012, την ημέρα ψήφισης της δανειακής σύμβασης με την οποία εφαρμόστηκε το παλαιού τύπου πρόγραμμα Στήριξης και η Ελλάδα πήρε το δάνειο των 240 δις και εφαρμόστηκε το κούρεμα του χρέους κι όχι το κούρεμα των καταθέσεων, όπως έγινε στην Κύπρο, την ημέρα εκείνη που γεννήθηκαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η ΔΗΜΑΡ και γιγαντώθηκε ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή, αν τότε το ελληνικό κοινοβούλιο βροντοφώναζε το λαϊκίστικό ΟΧΙ, η εκλογική δύναμη κυρίως του ΠΑΣΟΚ δεν θα είχε συρρικνωθεί, αλλά η χώρα θα είχε εξαφανιστεί.

Αυτά είδαν οι Κύπριοι. Εδώ βέβαια, εμείς, βλέπουμε άλλα. Βλέπουμε «δωσίλογους» και «καρπαζοεισπράκτορες», που με «αίμα δάκρυα και λεηλασία» θέλουν να καταστρέψουν την πατρίδα, για να χρησιμοποιήσω τους «πολιτικούς» όρους στους οποίους καταφεύγει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Αν θέλει βέβαια κάποιος να δει, μπορεί. Και αν είχαμε όλοι έναν κάποιο ενδοιασμό, κι αν υπήρχε κάπου μέσα μας εκείνο το δηλητηριώδες «αν» .. «αν είχαμε πει ΟΧΙ, ίσως να… » … η κυπριακή εμπειρία το εξαφάνισε.

Διότι από την Κύπρο μάθαμε πως ούτε οι εκβιασμοί περνάνε, ούτε οι «τζάμπα μαγκιές» οδηγούν πουθενά, και καμία Ρωσία ή Κίνα ή Λαπωνία (του Άη Βασίλη)  δεν θα ήταν πρόθυμη να μας βοηθήσει.

Βέβαια από την άλλη, θέλει μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει ο κόσμος να εκτιμήσει αυτό που απέφυγε. Δεν είναι στη φύση του ανθρώπου. Και ένα απλό παράδειγμα είναι η άρση της μείωσης των συντάξεων του ΤΕΒΕ κατά 35% που κατάφερε το ΠΑΣΟΚ με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο. Πώς να περιμένεις να εκτιμήσει ο συνταξιούχος του ΤΕΒΕ ότι ήταν να μειωθεί η σύνταξή του κι αυτό αποφθέχθηκε; Κανείς δεν μπορεί.

Την Μ. Δευτέρα, κι έχει ενδιαφέρον η σύμπτωση της μέρας, ο Δ. Μητρόπουλος αναπαράγει στην επιφυλλίδα του μια φράση που του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος: Ο «Βαγγέλης Βενιζέλος έχει κάνει πολύ περισσότερα για τη χώρα από όσα θα του αναγνωρίσει η Ιστορία».

Να ναι έτσι;

* Δημοσιεύεται στις 6 μέρες  4/5/2013