Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Να κατισχύσει η ιδεολογία έναντι της ιδεοληψίας

Ας πούμε την αλήθεια. Ολοκληρωμένο νομοσχέδιο ακόμη δεν υπάρχει. Στην πρώτη συνεδρίαση της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την πρόταση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα του νομοσχεδίου και διατυπώθηκαν εισηγήσεις για επιμέρους αναδιατυπώσεις, νομοτεχνικές βελτιώσεις και αποσαφηνίσεις όρων. Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ εξάλλου, που έχει και την πρωτοβουλία των κινήσεων καθώς κατέθεσε προ μηνών τη σχετική πρόταση νόμου,  έχει διατυπώσει ενστάσεις επί της προτάσεως και έχει ζητήσει βελτιώσεις όσον αφορά την αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, την προστασία των θυμάτων και την επιβαρυντική ποινή.

Οπότε προς τι όλος αυτός ο θόρυβος;  Προς τι αυτές οι συνεχείς αλαζονικές διαρροές από τη ΝΔ ότι δεν περνάει το νομοσχέδιο; Διαρροές, που δήθεν γίνονται στο όνομα της δημοκρατίας αλλά στην πραγματικότητα πόρρω απέχουν από αυτήν.  

Διότι τα αυτονόητα του κ. Βορίδη («Είναι αυτονόητο ότι αν δεν στηρίξει η Νέα Δημοκρατία δεν  προχωράει») κινούνται προς άλλη κατεύθυνση. Διότι είναι αυτονόητο πως η δεξιά «πολυκατοικία» που έστησε ο Αντ. Σαμαράς για να πάρει αυτοδυναμία, δεν θα μπορούσε να σταθεί από τη στιγμή που σχηματίστηκε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Το ίδιο ισχύει και για τις δηλώσεις του κ. Αθανασίου που δήθεν επικαλείται το νόμο του 1979 (!) μισής σελίδας, χαρακτηρίζοντας τον επαρκή για την αντιμετώπιση του πιο επικίνδυνου φαινομένου που έχει ξεσπάσει στη χώρα μας από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τείνει να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη!

Όλη η σύγκρουση αλήθεια γίνεται για επιμέρους διατάξεις του νομοσχέδιου ή μήπως η ΝΔ θέλει να δείξει ποιος είναι το «αφεντικό» στην κυβέρνηση και ταυτοχρόνως προσπαθεί να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό της ότι η «δεξιά πολυκατοικία» αντέχει; Και αρκούντως συνηθισμένα όλα αυτά, αν στο όνομα της μικροπολιτικής και της ιδεοληψίας δεν θυσιαζόταν η ίδια η Δημοκρατία.  

Επιγραμματικά: Το πνεύμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου έχει ως σκοπό την θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας από αυτούς που θέλουν να την καταλύσουν. Και επιπλέον, πρόκειται για ενσωμάτωση απόφασης – πλαισίου του 2008 που έπρεπε να είχε ενσωματωθεί από το 2010.
Διαφωνεί κανείς με αυτό; Αν ναι, να εξηγήσει την αιτία. Όχι με διαρροές και νταηλίκια, αλλά με επιχειρήματα εντός της Ολομέλειας ώστε ο κάθε πολίτης να δει και να κρίνει, και ο κάθε βουλευτής να πάρει την ιστορική ευθύνη που του αναλογεί.  

Η ένσταση της ΝΔ επί του παρόμοιου νομοσχεδίου που είχε καταθέσει ο Μ. Παπαϊωάννου είχε γίνει δεκτή το 2011 καθώς η κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν μεταβατική και περιορισμένων καθηκόντων. Τώρα όμως η κυβέρνηση είναι κανονική κυβέρνηση συνεργασίας τριών κομμάτων, ενός δεξιού, ενός σοσιαλδημοκρατικού και ενός αριστερού. Και η ιδεολογία οφείλει να κατισχύσει της Ιδεοληψίας. Και στην παρούσα συγκυρία μία είναι η Ιδεολογία και ονομάζεται: Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. 


Στο ελληνικό κοινοβούλιο φωλιάζει ένα αντικοινοβουλευτικό κόμμα εδώ κι ένα χρόνο. Το «αντικοινοβουλευτικό» κοινοβούλιο ήταν η μήτρα όλων των κακών στην μεσοπολεμική Βαϊμάρη. Πρέπει τώρα να σταματήσει αυτή η φωτιά που θα μας κάψει όλους. Κι αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν τριγμοί στην δεξιά πολυκατοικία, ας υπάρξουν. Η Δημοκρατία μας είναι πιο σημαντική από τη Νέα Δημοκρατία.