Τρίτη, 8 Απριλίου 2014

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Γιακουμή

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Γιακουμή

Σας προκάλεσε εντύπωση η υπόθεση Μπαλτάκου με τη Χρυσή Αυγή;

Το «απροκάλυπτο» του γεγονότος μου προκάλεσε εντύπωση κι όχι η ουσία αυτού, δηλαδή ο ιδεολογικός προσανατολισμός του κ. Μπαλτάκου, διότι αυτόν τον είχαμε εντοπίσει πολύ καιρό τώρα και άλλωστε τον είχαμε καταγγείλει πολλές φορές τόσο το κόμμα όσο και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Βενιζέλος.

Σας θυμίζω ότι η πρώτη σύγκρουση με τον κ. Μπαλτάκο ήταν σχεδόν πριν ένα χρόνο για το αντιρατσιστικό όταν ενώ ήταν δεδομένη η κατάθεση του νομοσχεδίου, ο κ. Μπαλτάκος, κι ενώ ο κ. Σαμαράς απουσίαζε στο εξωτερικό, διέρρευσε εκείνο το «ταφόπλακα στο αντιρατσιστικό». Την συνέχεια την γνωρίζετε.

Τελευταίο κρούσμα ήταν το περίφημο άρθρο 19 του ν/σ Κώδικας Μετανάστευσης όπου με απολύτως φασιστικό τρόπο ο κ. Μπαλτάκος παρέκαμψε τον αναπληρωτή υπουργό εσωτερικών και άλλαξε το άρθρο. Κάτι που δεν έγινε δεκτό από εμάς. Ο κ. Βενιζέλος άλλωστε είχε δηλώσει δημόσια τις ημέρες εκείνες ότι ο κ. Μπαλτάκος είναι παλιό πρόβλημα.

Το σύστημα Μπαλτάκου μπορεί άλλωστε να το δει κανείς ανάγλυφα σε συγκεκριμένη εφημερίδα που καθημερινά στοχοποιεί τον κ. Βενιζέλο, προκρίνοντας την συνεργασία ΝΔ με ακροδεξιά, φασιστικά και εθνικιστικά μορφώματα και κυρίως με την ΧΑ.

Επηρεάζει η εξέλιξη αυτή τη συνύπαρξή σας με τη ΝΔ στη κυβέρνηση;


Κοιτάξτε λίγο. Λόγοι για να μην συνεργαζόμαστε με τη ΝΔ είχαμε και έχουμε πολλούς. Δηλαδή η συμπεριφορά Χατζηδάκη δεν ήταν μείζον πρόβλημα;

Η συνεργασία με τη ΝΔ δεν είναι λόγω «συμφωνίας χαρακτήρων» αλλά λόγω εθνικής ανάγκης για υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα, για να βγούμε από την κρίση. Ποια είναι η εναλλακτική δηλαδή τώρα; Να σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Καμμένο και με ποιον άλλο; τη Χρυσή Αυγή, ίσως; Διότι, αυτό δεν είναι το «άλλο» σχήμα, για το οποίο μάλιστα δεν έχει δώσει εντολή ο ελληνικός λαός;

Καθημερινά το ΠΑΣΟΚ δίνει μάχες με την ΝΔ για να επικρατήσει η προοδευτική αντίληψη σε όλα τα θέματα. Αυτό κάνει και τώρα. Είναι δε ανακουφιστικό που έπεσε η μάσκα του κ. Μπαλτάκου και τώρα πλέον θα μπορούμε να κινηθούμε πιο δυναμικά στην υιοθέτηση των πρωτοβουλιών μας με προοδευτικό πρόσημο.
Είναι δε αυτονόητο ότι η ΝΔ θα απομακρύνει άμεσα όλα τα «σταγονίδια» και τους ακροδεξιούς θύλακες.

Γεμίσαμε πρόθυμους απολογητές

του νεοναζισμού και του ζόφου.

Αυτή η εξέλιξη δεν καταδεικνύει την ιδεολογική συγγένεια του ΠΑΣΟΚ με την αριστερά, απ ότι με δυνάμεις που φλερτάρουν με τη δεξιά που φλερτάρουν με τη σειρά τους με την ακροδεξιά;

Φυσικά. Απολύτως. Αλλά ποια Αριστερά; Την Αριστερά του κ. Τσίπρα που συνεργάζεται με τον Καμμένο και ψηφίζει με τη ΧΑ; Την Αριστερά του κ. Τσίπρα που πριν δούμε το video του κ. Μπαλτάκου είχαμε ακούσει να λέει τα ίδια ακριβώς ο κ. Βούτσης; Ότι δήθεν η κυβέρνηση μεθοδεύει τις συλλήψεις της Χρυσής Αυγής!!! Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση.

Γεμίσαμε πρόθυμους απολογητές του νεοναζισμού και του ζόφου.

Εμείς ανήκουμε στον ευρύτερο χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης, κι όχι στα λόγια αλλά στην πράξη. Εμείς, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Β. Βενιζέλος, έθετε επιμόνως από την πρώτη στιγμή, πριν τις εκλογές του 2012, το ζήτημα της Χρυσής Αυγής και ζητούσε την συστράτευση των δημοκρατικών κομμάτων. Ποιος ανταποκρίθηκε; Κανένας. Οι μεν για να μην χάσουν την δηθεν αντιμνημονιακή τους καθαρότητα, και οι δε για να μην τα χάσουν το ακροδεξιό κοινό τους. Ενώ μάλιστα μας κατηγορούσαν ότι είναι κόλπο για να ανέβουν τα ποσοστά μας!!!

Η Δημοκρατική Παράταξη όμως τώρα επανασυσπειρώνεται. Οι πραγματικές δημοκρατικές δυνάμεις επανασυσπειρώνονται. Εδώ είμαστε.

Θετικές εξελίξεις όπως το πρωτογενές πλεόνασμα υπάρχει αίσθηση ότι δεν πιστώνονται στοπ ΠΑΣΟΚ. Γιατί;


Γιατί ποιος άλλος τις πιστώνεται; Ο κόσμος δεν θέλει λόγια. Θέλει πράξεις. Όταν θα δει ότι πράγματι το πρωτογενές πλεόνασμα διανέμεται σωστά, όταν δει ότι πράγματι η χώρα βγαίνει από την κρίση, τότε θα κάνει δεύτερη σκέψη. Αλλά αλήθεια, το θέμα είναι ποιος πιστώνεται τι; Όχι.

Το ζήτημα είναι να βγούμε οριστικά από την κρίση, να μειωθεί η ανεργία, να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή και το κράτος δικαίου. Το ζήτημα είναι να επιστρέψει το χαμόγελο και η ελπίδα. Να σχεδιάσουμε την νέα Ελλάδα της μετά μνημονίου εποχής σε γερά θεμέλια.

Ποιος ειναι ο πήχης της ΕΛιάς για τις ευρωεκλογές μιας και εσείς είστε υποψήφια;

Τι είναι ο πήχης; Εμείς ζητάμε ολική επιστροφή. Να είναι η δημοκρατική παράταξη ρυθμιστής των εξελίξεων.

Η διάσταση απόψεων ανάμεσα στην προηγούμενη και νυν ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα;


Όταν μου ορίσετε την «διάσταση απόψεων» θα μπορέσω να απαντήσω. Εγώ πάντως δεν βλέπω «διάσταση απόψεων» αν μιλάμε με πολιτικούς και κυρίως εθνικούς όρους. Τώρα αν κάποιος έχει προσωπικές στρατηγικές, είναι δικό του θέμα και δεν αφορά τους πολίτες που ζητούν άμεσες λύσεις σε σκληρά προβλήματα επιβίωσης, δεν αφορά τους άνεργους, δεν αφορά τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Ποιες είναι οι εκκρεμότητες του κ. Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ όπως είπε ο κ. Βενιζέλος; αναφέρετε μου μερικές;


Μα δεν έχει πολιτικές εκκρεμότητες απέναντι στην χώρα και στην παράταξη; Ο Γιώργος Παπανδρέου σχεδίασε τον τρόπο εξόδου από την κρίση. Και αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί.

Και να σας πω κάτι ως υποψήφια; Περίμενα από τον πρώην Πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μας καλωσορίσει και να μας στηρίξει στη μάχη που καλούμαστε να δώσουμε ως υποψήφιοι, για την παράταξη, για τη χώρα, για την Ευρώπη, κι όχι να αδιαφορήσει.