Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να ενημερωθεί σχετικά με τα δικαιώματά του τις Ευρωεκλογές.
Σύμφωνα, επομένως, με το ΥΠΕΣ ,«δικαίωμα ψήφου για την εκλογή των Ελλήνων - μελών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν οι Έλληνες πολίτες που
- έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους
- είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου ή κοινότητας της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν»[1] .
Τοιουτοτρόπως στην ενότητα που αφορά στο δικαίωμα του εκλέγεσθαι , η σελίδα του ΥΠΕΣ αναφέρει ρητά ότι «το δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχουν οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι κατά την ημέρα της εκλογής έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και έχουν τη νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν.» [2]
Και για να μην έχει ουδείς αμφιβολίες για το ιδιαίτερο σύστημα των Ευρωεκλογών στην Ελλάδα, το ΥΠΕΣ έχει φροντίσει να καταχωρήσει την ίδια ανακοίνωση και σε άλλες γλώσσες (αγγλικά και γαλλικά). Δια του λόγου το αληθές:
Those persons entitled to elect Greek MEPs are Greek citizens who are
- aged 18 years old
- are registered in an electoral list maintained by a Municipality or Community in Greece and who have not been deprived of their right to vote [3]
A le droit de voter à l’élection des membres grecs du Parlement européen tout ressortissant grec
- âgé de 18 ans révolus
- inscrit sur les listes électorales d’une municipalité ou commune grecque et qui n’a pas été déchu du droit de vote [4]
Σε κοινή γραμμή κινείται το ΥΠΕΣ και στην τηλεοπτική ενημέρωση σχετικά με τις Ευρωεκλογές. Ευλόγως το ΥΠΕΣ επί αρκετές εβδομάδες προβάλει στα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια σποτ με το οποίο ενημερώνει τους Έλληνες του εξωτερικού όσον αφορά στα δικαιώματά τους στις Ευρωεκλογές. Αλλά περιέργως δεν έχει αναληφθεί αντίστοιχη πρωτοβουλία όσον αφορά στους μη έλληνες κοινοτικούς που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
Συνεπώς, το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα, οι κοινοτικοί μη-έλληνες δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό από κάθε άποψη. Λαμβάνει όμως επικίνδυνες διαστάσεις εάν πάρει κανείς υπόψη του ότι στις ευρωεκλογές του 2009 θα ψηφίσουν για πρώτη φορά οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι. Η έκθεση του ΥΠΕΣ που αναφέρει τα στοιχεία των Ευρωπαίων πολιτών που θα ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές του 2009 καταδεικνύει τα αποτελέσματα αυτής (ηθελημένης ή εκ παραδρομής;) απόκρυψης των πολιτικών δικαιωμάτων των μη Ελλήνων κοινοτικών και μάλιστα των νέο-εισερχόμενων στην ΕΕ. Σύμφωνα με την έκθεση, θα ψηφίσουν μόλις 160 Βούλγαροι και 188 Ρουμάνοι. [5]Είναι κοινός τόπος ότι οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα είναι δεκάδες χιλιάδες.
Εγείρεται συνεπώς το εξής ερώτημα:
Η Ελλάδα, και συγκεκριμένα η κυβέρνηση, πράγματι αδυνατεί να αντιληφθεί ότι οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι δεν είναι πλέον μόνο τα «ειδεχθή εργατικά χέρια» αλλά είναι κοινοτικοί με ίδια δικαιώματα όπως και οποιοσδήποτε άγγλος, γερμανός, γάλλος,
Ή φοβούμενη την εκδήλωση της δυσαρέσκειας διαμέσου της ψήφου των πρώην εργατικών χεριών- θεωρητικά μιλώντας καθώς σε διάφορες Mανωλάδες συνεχίζουν να εργάζονται βούλγαροι σε εργασιακό μεσαίωνα- επέλεξε να αποκρύψουν (και άρα να στερήσουν) τα πολιτικά δικαιώματα αυτών;
Σε αυτή τη περίπτωση βέβαια δεν είναι καθόλου σαφής ο λόγος που δεν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ με ιδίους πόρους την ενημέρωση των νέων κοινοτικών όσον αφορά στα πολιτικά δικαιώματά τους.
Όπως αντιλαμβάνεστε το ζήτημα είναι εξαιρετικά σημαντικό και ο καθείς δύναται να αντιληφθεί τι προεκτάσεις θα λάβει εάν και όταν το αντιληφθεί η ΕΕ.
"αν και οταν το αντιληφθει η ΕΕ"
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτη και μονο η πρόταση σου αποδεικνύει την πολυ κακή εικόνα που παρουσιάζει η Ευρωπαική ένωση σήμερα.
Οσο για το θέμα της ανάρτησης, σαφέστατα και πρόκειται για σοβαρότατη παράλειψη της Ελλάδος.
Η αλήθεια είναι ότι τις βασικές ευθύνες για αυτό το χάλι τις έχει η κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να κάνει κάτι όπως επίσης και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Τώρα γιατί δεν το κάνανε; Μάλλον η κυβέρνηση δεν ήθελε να κινητοποιήσει ψηφοφόρους που δεν θα την ψηφίσουν ενώ τα άλλα κόμματα δεν ξέρουν πως να το κάνουν..
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω όμως από την άλλη πλευρά ότι, ούτε ως κοινωνία, δεν έχουμε καμία πραγματική επικοινωνία με αυτούς τους ανθρώπους και τα δικαιώματα που θεωρητικά έχουν δεν τα γνωρίζουμε ούτε εμείς ούτε αυτοί.
υ.γ. Έριξα μια ματιά στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΣ και είδα ότι στη σελίδα για την ενημέρωση για τις ευρωεκλογές δεν υπάρχει ούτε η ρουμάνικη ούτε η βουλγαρική γλώσσα.
Επίσης ότι στην Αθήνα και τον Πειραία θα ψηφίσουν συνολικά 25 Βούλγαροι...
Καλησπερα και καλο μηνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαραλειψη φυσικα και δυστυχως θεωρω σκοπιμη...
Και ποιος ειπε οτι το Πασοκ η καποιο απο τα αλλα κομματα θελουν να κανουν κατι για αυτο; Ποιος ειπε οτι τους συμφερει να αλλαξει;
Αντιθετα, θεωρω οτι εχουν πολλους λογους να πιστευουν πως δεν τους συμφερει...σκεψου μονο ποιοι και με ποια κριτηρια ψηφιζουν στιε βουλευτικες εκλογες!
Εμμμ... Χμμμ... είναι και οι Πολωνοί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάλι καλά για την ΝΔ να λες που δε βγήκε η Φ.Π.Π. (η υπουργός Ανεργίας, Stage και Υποαπασχόλησης) να πει -με το θράσος που τους χαρακτηρίζει όλους αυτούς- στους Βούλγαρους και Ρουμάνους τους γνωστούς "δεκάρικους" πως η Ελλάδα αποφάσισε να άρει τις απαγορεύσεις για εργασία στη χώρα από 1.1.2009, μπλα μπλα, κου λου που κου λου που, να πέσει κράξιμο (δεν κάνω πλάκα, παραμονές της 1.1.2009 το διαφήμιζαν τα γαλάζια ΜΜΕ ως "προχωρημένη" κίνηση της κυβέρνησηςαυτή την ηθική και πολιτική υποχρέωσή της)!
@Nikos.Lioliopoulos,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι παράλειψη;
Δεν είμαι σίγουρη.
Προφανως και δεν τίθεται θέμα όσον αφορά στον σκληρό πυρηνα της ΕΕ, αλλά είναι σαφές οτι η μη ενημερωση σχετικά με τα πολιτικά δικαιώματα στις Ευρωεκλογές των Βούλγαρων, Ροουμάνων και Πολωνών , δηλαδή των πλεον πολυπληθή κοινοτικών "ομάδων" στην Ελλάδα, ήταν αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής. Κοντόφθαλμης κατα τη γνώμη μου.
@ Ανώνυμος,
ΑπάντησηΔιαγραφήμα δεν θα έπρεπε να υπάρχει σποτ στα αγγλικά και γαλλικά τουλάχιστον αλλά και στα ρουμάνικα, πολωνικά και βουλγάρικα;
και η ιστοσελίδα φυσικά θα έπρεπε να είναι πολύγλωσση.
Επίσης γνωρίζω αρκετα καλά πως δεν επικοινωνησαν με τις κονότητες για να τους ενημερώσουν εκ των έσω. Αλλά τι λέμε τώρα; Τα νούμερα τα λένε όλα.
Καλησπέρα σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήέχω παρακολουθήσει με προσοχή τις εγκυκλίους (κι είναι πολλές) που δημοσίευσε το Υπουργείο Εσωτερικών για όλους τους κοινοτικούς (βλ. http://www.ypes.gr/ekloges/content/gr/europ_fr.htm)
δεν νομίζω να είναι θέμα τυπικό, εξάλλου ο ελληνικός νόμος δεν προβλέπει ανεξάρτητες υποψηφιότητες (το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες 7 χώρες). Δεν υπάρχει στην ΕΕ σήμερα ενιαίο εκλογικό σύστημα, οι διαφορές και οι διαδικασίες από χώρα σε χώρα είναι ακόμα μεγάλες.
Α Θεοδωράκης
www.euroepiloges.gr