Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Ένα 48ωρό στη Γάζα, απο τον Νίκο Δούση -Ρασσιά


Ο Νίκος Δούσης- Ρασσιας απο τους Γιατρούς της Ειρήνης γράφει τις εμπειρίες του
απο το 48 ωρο στη Γάζα.

____________________________________________________________________________________________

Οι Γιατροι της Ειρηνης ειναι μια ομαδα εθελοντων γιατρων βετερανων της ανθρωπιστικης δρασης (η δραση ενος εκαστου εξ ημων χρονολογειται απο το 1991) οι οποιοι γνωριστηκαμε κυριολεκτικα στα περατα του κοσμου και αποφασισαμε να ενωσουμε τις δυναμεις μας ιδρυοντας τους "Γιατρους της Ειρηνης" κατα την διαρκεια του πολεμου στον Λιβανο το 2006 οπου αναπτυξαμε τεραστια δραστηριοτητα (ανω των 15 συνολικα αποστολων).
Προσφατα ημασταν οι μονοι Ελληνες που πηγαμε ανθρωπιστικη βοηθεια στη Ν.Οσετια και στις 11 Ιανουαριου 2009 ο επικεφαλης αποστολων της οργανωσης μας Dr. Δημητρης Μογνιε ηταν ο πρωτος Ελληνας που καταφερε να "περασει" στη Γαζα και να παραδωσει την ανθρωπιστικη βοηθεια στο νοσοκομειο Yousef Nazar της πολης Ραφα στη Λωριδα της Γαζας.


Ολα ξεκινησαν στις 2 Ιανουαριου 2009 οταν μια ομαδα απο 5 Γιατρους της Ειρηνης (Νικος Δουσης-Ρασσιας, Κωστας Κωνσταντινιδης, Δημητρης Μογνιε, Γιαννης Μουζαλας και Πετρος Δρεττας) πεταξαν για Καιρο με προορισμο την Γαζα. Στα αιγυπτο-παλαιστινιακα συνορα αντιμετωπισαμε την πεισματικη αρνηση των αιγυπτιακων αρχων να μας αφησουν να περασουμε στη Γαζα (το ιδιο φυσικα εκαναν και μ'ολους ανεξαιρετως τους ξενους γιατρους, οπως και με τους δημοσιογραφους). Αναγκαστηκαμε να επιστρεψουμε στην Ελλαδα ανημερα τα Φωτα, αποφασισμενοι οσο ποτε να ολοκληρωσουμε την αποστολη μας.


Πιστοι στις αρχες μας αρνηθηκαμε να παραδωσουμε την ανθρωπιστικη βοηθεια που ειχαμε μαζι μας (ιδιαιτερα πολυτιμη για τους "ελευθερους πολιορκημενους¨" της Γαζας και ιδιαιτερα μεγαλης αξιας-χειρουργικα εργαλεια, νοσοκομειακα υλικα και φαρμακα) σε οιονδηποτε "μεσολαβητη", Αιγυπτιο η Παλαιστινιο, φυσικο η νομικο προσωπο. Βλεπετε ειναι παγια τακτικη μας και κανονας χωρις εξαιρεση να ειμαστε η τελευταια σκυταλη της σκυταλοδρομιας. Τουναντιον την ασφαλισαμε σ'ενα σιγουρο μερος στην Αιγυπτο και στις 8 Ιανουαριου δυο απο μας (Δουσης & Μογνιε) ξεκινησαμε παλι για την Γαζα. Κι αυτη τη φορα ξαναντικρυσαμε το ιδιο σκηνικο απο πλευρας Αιγυπτιακων αρχων. Μας ηταν τρομερα επωδυνο να καθομαστε στην ασφαλεια της Αιγυπτου και να παρακολουθουμε την σφαγη των αμαχων Παλαιστινιων απο τους πυραυλους της Ισραηλινης αεροποριας.

Προβηκαμε μαλιστα σε μια πρωτοτυπη εκδηλωση διαμαρτυριας ακτιβιστικου τυπου, ενω δεν ειμαστε ακτιβιστες, ανθρωπιστες γιατροι ειμαστε. Αναρτησαμε μπρος στα συνορα ενα πανω που εγραφε "Let the doctors through. Doctors of Peace-Greece-Netherlands". Βλεπετε και ενας Ολλανδος γιατρος θελησε να προσχωρησει στην ομαδα μας, κι εμεις δεν ειχαμε κανενα λογο να του το αρνηθουμε. Η εικονα του πανό, οπως πολυ καλα γνωριζετε, εκανε μεσω των μεγαλων διεθνων ειδησεογραφικων πρακτορειων τον γυρο του κοσμου και προκαλεσε τεραστια αισθηση. Στο τελος η επιμονη μας νικησε και την Κυριακη 11 Ιανουαριου ο Δημητρης Μογνιε ηταν ο πρωτος Ελληνας που περασε στη Γαζα Την επομενη μερα τον ακολουθησε και ο Νικος Δουσης-Ρασσιας. Ειχαμε καταφερει τον στοχο μας. Η βοηθεια ειχε φτασει εκει που επρεπε. Τωρα ημασταν ενα με τ'αδελφια μας τους Παλαιστινιους. Στο ελεος των Ισραηλινων πυραυλων. Εκτεθειμενοι στον ιδιο ακριβως κινδυνο μ'αυτους. Η νυχτα της Δευτερας 12 Ιανουαριου ηταν για τη Ραφα μια ματωβαμενη νυχτα. Ενας πυραυλος επεσε στην κεντρικη αγορα της πολης με αποτελεσμα σε 20 λεπτα ολος ο ισογειος και προαυλιος χωρος του νοσοκομειου να γεμισει αμαχους τραυματιες. Ηταν ενα λουτρο αιματος. Δυο ξεψυχησαν. Αλλοι χειρουργηθηκαν. Οταν τα πραγματα καταλαγιασαν οι Παλαιστινιοι επλεναν τα αιματα με φασινα. Σαν τους χασαπηδες στα κρεοπωλεια.


Την επομενη μερα εκτος απο την δουλεια στο νοσοκομειο, ειχαμε την ευκαιρια να επισκεφτουμε ενα σχολειο για παιδια προσφυγων των Ηνωμενων Εθνων. Πεσανε τα πουλακια μου επανω μας σαν μελισσι. Η 13η Ιανουαριου χαρακτηριστηκε απο δυο μπαραζ πυραυλων που ομοια τους δεν ειχαμε δει μεχρι τοτε. Ενα αμεσως μετα την απογευματινη εκεχειρια στις 16.00 και αλλο ενα στις 20.30. Ευτυχως ομως δεν συνοδευτηκα απο το λουτρο αιματος της προηγουμενης νυχτας.
Την Τεταρτη 14 Ιανουαριου βγηκαμε απο την Γαζα με σκοπο να επιστρεψουμε την επομενη η την μεθεπομενη με νεα βοηθεια. Διαβλεψαμε ομως οτι οι συνθηκες δεν ηταν ωριμες για να ξαναμπουμε τοσο γρηγορα, κι ετσι στις 15 Ιανουαριου επιστρεψαμε στην Ελλαδα




2 σχόλια:

  1. Εκκληση για ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους αμάχους της Γάζας
    Η οργάνωση Γιατροί της Καρδιάς που είναι γνωστή για την "μάχιμη" δράση της σε ανθρωπιστικές αποστολές σε πολλές ζώνες πυρός χρειάζεται τη βοήθεια μας για να συνδράμει τους αμάχους της Γάζας. Η 4η αποστολή ιατροφαρμακευτικής και επισιτιστικής βοήθειας εγινε στις 12 Ιανουαρίου 2009.
    Με τη βοήθεια όλων μας θα ακολουθήσουν κι αλλες.

    Προσφορά Φαρμάκων:
    1. Τα είδη των φαρμάκων που συγκεντρώνουμε αυτό τον καιρό είναι:
    • Αντιβιοτικά Ευρέως Φάσματος : για ενήλικους και παιδιά. Αμπικιλίνες, Κεφαλοσπορίνες, FLAGYL, SEPTRIN, FORTE BACTRIMEL (OXI AUGMENTIN)
    • Παυσίπονα :σε χάπια ( προσοχή: ΟΧΙ ασπιρίνες ),Depon, Panadol, Brufen, Ponstan κλπ.
    • Σίδηρος : σε χαπάκια και σε υγρή μορφή για παιδιά
    • Γάζες: Fucidin
    2. Με ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να ελέγχεται ο χρόνος λήξης της ισχύος των φαρμάκων, ο οποίος αναγράφεται στη συσκευασία τους ( επιθυμητός χρόνος λήξης: τουλάχιστο 2-3 χρόνια από την ημερομηνία αποστολής τους στην Οργάνωσή μας ).

    3. Φάρμακα σε ανοιγμένη συσκευασία ή φάρμακα που έχει αρχίσει η χρήση τους από ασθενή, δεν χρησιμοποιούνται από τους «Γιατρούς Καρδιάς». Συνεπώς, σας παρακαλούμε να μη μας στέλνετε τέτοια φάρμακα.
    4. Εκτός από φάρμακα δεν συγκεντρώνουμε τίποτα άλλο. Σας παρακαλούμε θερμά να μας στέλνετε μόνο τα φάρμακα που συγκεντρώνουμε.

    5. Η αποστολή μπορεί να γίνει ταχυδρομικώς ή με άμεση παράδοση απο τον ενδιαφερόμενο στη διεύθυνση: Γιατροί Καρδιάς, Θησέως 7-9, 10 562 ΑΘΗΝΑ.

    6. Το ονοματεπώνυμο του αποστολέα, η πλήρης ταχυδρομική του διεύθυνση, το τηλέφωνο και το FAX του παρακαλούμε να αναγράφονται ευκρινώς στο έντυπο του ταχυδρομείου. Επίσης, παρακαλούμε να αναγράφονται ευκρινώς και εξωτερικά στο κάθε δέμα που μας στέλνετε.

    Για επικοινωνία με την οργάνωση:
    Τηλ.: 210 3317288, 210 3317291
    Fax.: 210 3255142
    e-mail: info@heartdoctors.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Hi,

    As Gaza recovers from 1400 dead and 5000 wounded, we need to focus on the root causes of this awful conflict. There will be no peaceful solution until the US takes a more impartial role in the conflict, but no US politician, not even Barack Obama, dares to take a fair approach as long as the American media is dominated by a one-sided perspective.

    There is now an opportunity to change that. Avaaz.org is launching a campaign to emphasize responsible, tough journalism as well as sparking a genuine desire among media professionals to be more balanced and portray both sides of the story. Follow this link to learn more:

    https://secure.avaaz.org/en/gaza_media_balance/96.php?CLICK_TF_TRACK

    ΑπάντησηΔιαγραφή