Αναδημοσίευση απο το περιοδικό ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ
___________________________________________________________________
Εδώ και αρκετό καιρό κάποιοι από εμάς έχουν διαπιστώσει την αδικία και τον παραλογισμό που υφίστανται τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στη χώρα μας. Ενώ πληρούν όλες τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για να γίνουν Έλληνες πολίτες ο νόμος πρακτικά τους το απαγορεύει.
Μέχρι πολύ πρόσφατα όλα τα παιδιά ήταν καταδικασμένα στο νομικό καθεστώς του μετανάστη. Καθεστώς ανασφάλειας και περιορισμένων δικαιωμάτων. Καθεστώς στο οποίο μια ατυχία ή μια απλή αμέλεια θα μπορούσε να οδηγήσει στην απέλαση προς μια «πατρίδα» την οποία πολλά από αυτά δεν έχουν γνωρίσει ποτέ.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να ρυθμίσει το θέμα με το νόμο 3731/08. Θεώρησε ότι πρέπει να ασχοληθεί μόνο με τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και τους έδωσε αντί για το καθεστώς του Έλληνα Πολίτη το καθεστώς του «επί μακρόν διαμένοντος μετανάστη». Η άδεια του επί μακρόν διαμένοντος είναι πράγματι μια καλή περίπτωση άδειας για μετανάστες. Κατόπιν οδηγίας της ΕΕ υποχρεωθήκαμε να την εντάξουμε στη μεταναστευτική μας νομοθεσία. Αφορά όλους τους μετανάστες που συμπληρώνουν πέντε χρόνια νόμιμης παρουσίας στη χώρα και πληρούν κάποιες προϋποθέσεις οικονομικής φύσης.
Με το άρθρο 40 αρ. 7 του ν 3731/08 η κυβέρνηση αποφάσισε την απόδοση του καθεστώτος του επί μακρόν διαμένοντος στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και τελείωσαν το γυμνάσιο με την ενηλικίωση τους (δηλαδή μετά από 18 χρόνια παρουσίας στη χώρα!) χωρίς να χρειάζεται να πληρούν τις, οικονομικής φύσης, προϋποθέσεις του νόμου. Βέβαια έβαλε κι άλλα εμπόδια για την απόκτηση της άδειας. Είπε ότι οι γονείς τους θα πρέπει να συνεχίζουν να διαμένουν νόμιμα στη χώρα. Δηλαδή με άλλα λόγια είπε ότι το γεγονός της συνεχούς διαμονής τους στη χώρα παύει να έχει σημασία αν οι γονείς τους δεν έχουν τα απαραίτητα ένσημα για να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους. ..
Για να υλοποιηθούν οι ρυθμίσεις του νόμου προβλέφτηκε ότι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια θα καθοριστούν με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών. Και αυτή η απόφαση δημοσιεύτηκε χθες.
Οι μετανάστες στη χώρα μας πληρώνουν ακριβά παράβολα για την έκδοση των αδειών παραμονής τους. Το πιο ακριβό (και έχει γίνει αρκετή συζήτηση για αυτό) είναι αυτό που προβλέπεται για την άδεια επί μακρόν διαμένοντος. Τα 900 ευρώ είναι πάρα πολλά για οποιονδήποτε άνθρωπο που ζει σε αυτή τη χώρα.
Λεπτομέρεια λοιπόν για το Υπουργείο Εσωτερικών ήταν το κόστος του παραβόλου το οποίο θα καλούνταν να πληρώσουν τα 18χρονα παιδιά που θα ήθελαν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου. Λεπτομέρεια αξίας 900 ευρώ…
Όσοι ασχολούμαστε με τα θέματα των παιδιών των μεταναστών θεωρήσαμε αρχικά ότι με την ρύθμιση του ΥΠΕΣ είχαμε την πρώτη μας μικρή νίκη. Ζητούσαμε την απόδοση δικαιωμάτων στα παιδιά γιατί λογικά τα δικαιούνται. Όσο κουτσουρεμένη και να ήταν η ρύθμιση, όσο και αν απέκλειε μεγάλο αριθμό παιδιών πιστεύαμε ότι είναι η αρχή για την απόδοση δικαιωμάτων σε όλα τα παιδιά.
Όμως η εκδοθείσα Υπουργική Απόφαση μας διέψευσε. Η κυβέρνηση δεν παραχωρεί δικαιώματα. Με έναν ιδιότυπο τρόπο τα «πουλάει». Ακούγεται σκληρό αλλά κατ ουσίαν είναι έτσι. Μιλώντας την μέρα που μας πέρασε με πολλά παιδιά που περίμεναν με αγωνία την έκδοση της ΥΑ διαπίστωσα την απογοήτευση τους. Δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα. Είναι και ηθικό. Τα παιδιά πιστεύουν ότι ανήκουν και θέλουν να ανήκουν στην ελληνική κοινωνία. Δεν πιστεύουν ότι έχουν καμία διαφορά από τους συμμαθητές τους και οι συμμαθητές τους πιστεύουν εν πολλοίς το ίδιο. Με αυτή την έννοια θεωρούν αυτονόητο ότι πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα. Η πολιτεία ζητά όμως 900 ευρώ σε μια εποχή που οι περισσότεροι στριμώχνονται οικονομικά. Δηλώνει ότι όποιος θέλει να έχει παραπάνω δικαιώματα πρέπει να τα πληρώσει. Το γεγονός ότι κάποιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα δεν σημαίνει τίποτα αν δεν έχει 900 ευρώ…
Τα παιδιά που θα τελειώσουν φέτος το σχολείο θα μπουν σε μια «αγορά εργασίας» που δυστυχώς για τη γενιά τους μοιάζει όλο και περισσότερο με «αγορά ανεργίας». Οι γονείς τους αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της ανεργίας και της υποαπασχόλησης. Έτσι σε αυτή την οικονομική συγκυρία η ρύθμιση της κυβέρνησης φαντάζει ακόμη πιο εχθρική.
Με τα 900 ευρώ που θα δώσει κάθε παιδί που θα υπαχθεί στη ρύθμιση του νόμου θα συγκεντρωθεί ένα αρκετά σημαντικό ποσό (αρκετά εκατομμύρια ευρώ σε βάθος 2-3 χρόνων). Η κυβέρνηση έχει πει πολλές φορές ότι η άδεια επί μακρόν διαμένοντος είναι σταθμός στο δρόμο για την απόκτηση ιθαγένειας. Τα παιδιά που αφορά η ρύθμιση πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να αιτηθούν την απόκτηση της ιθαγένειας μέσω πολιτογράφησης (βλ. άρθρα 5-8 του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας) όταν ενηλικιωθούν. Αλλά η απόφαση της διοίκησης σε αυτή την περίπτωση είναι αναιτιολόγητη και η πρακτική έχει δείξει ότι πολύ λίγοι τελικά την αποκτούν. Για την αίτηση απόκτησης της Ελληνικής Ιθαγένειας μέσω πολιτογράφησης το κόστος του παραβόλου είναι 1.500 ευρώ…
...και σκέφτομαι συνεχώς τι θα τον κάνουμε όλο αυτόν τον θυμό που συσσωρεύεται μέσα μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάθε μέρα και μια μέρα που ασκείται πάνω μας βία είτε είμαστε φύσει είτε θέσει πολίτες αυτού του τόπου. Ρωτήστε τα πιτσιρίκια που γεννήθηκαν εδώ από γονείς από τα πέρατα του κόσμου ή ασυνόδευτα προσφυγάκια που έφτασαν εδώ 9-10 χρονών. Αισθάνονται κρητικόπουλα, μακεδονάκια, ηπειρωτάκια - ανάλογα με την περιοχή που μεγάλωσαν.
...και σκέφτομαι συνεχώς τι θα τον κάνουμε όλο αυτόν τον θυμό που συσσωρεύεται μέσα τους!
Διαβασα στο διαδικτυο για ενα παζαρι των κλοπιμαιων του Δεκεμβριανου πλιατσικου των καταστηματων απο την 'νεολαιστικη εξεγερση' στο αλβανικο χωριο Λαζαρατι, γνωστο και απο αλλες αντιστοιχες αναφορες. Μηπως γνωριζεις κατι περισσοτερο, λογω βεβαια και της μονιμης επαγγελματικης σου ενασχολησης με την ενσωματωση και νομιμοποιηση των 100αδων χιλιαδων παιδιων των λαθρομεταναστων στην Ελληνικη κοινωνια?
ΑπάντησηΔιαγραφή