1. Στο κράτος και στην παντελή έλλειψη πολιτικής ασύλου. Οι προερχόμενοι από χώρες υψηλού κινδύνου θα αναζητήσουν ασφαλή τόπο διαμονής είτε το θέλουμε είτε όχι. Το αυτό πράξαμε κι εμείς. Το ζήτημα συνεπώς επικεντρώνεται στα μέτρα που καλείται να πάρει το κράτος όχι για να εμποδίσει την είσοδό τους, διότι αυτό πολύ απλά δεν μπορεί να συμβεί, αλλά για να μετριάσει τις ζημίες. Το οποίο στην πράξη σημαίνει ότι όποιοι επιθυμούν να αιτηθούν άσυλο θα πρέπει από τη πρώτη στιγμή να τύχουν φροντίδας από υπηρεσίες υποδοχής (και όχι να απομονωθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης) ώστε να έχουν ασφαλές και αξιοπρεπές κατάλυμα μέχρις ότου εξεταστεί το αίτημά τους για άσυλο. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του αιτήματος θα πρέπει οι αιτούντες να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασία και σε προγράμματα ένταξης. Η διαδικασία εξέτασης του αιτήματος θα πρέπει να είναι διαφανής, δίκαιη και ουσιαστική. Εάν οι αρμόδιοι κρίνουν πως ο αιτών αντιμετωπίζει κίνδυνο στη χώρα καταγωγής του θα πρέπει να του αναγνωριστεί το καθεστώς του πρόσφυγα. Εάν όχι, θα πρέπει, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και λαμβάνοντας υπόψη τις σχέσεις που έχει εν τω μεταξύ διαμορφώσει με τη χώρα υποδοχής, είτε να διευκολυνθεί η επιστροφή του στη χώρα καταγωγής είτε να αποκτήσει άδεια παραμονής ως μετανάστης. Σημειώνουμε ότι αυτό είναι το μοντέλο που εφαρμόζει η Σουηδία από το Δεκέμβρη του 2008.
2. Στον Κανονισμό του Δουβλίνου ΙΙ, βάσει του οποίας ο αιτών άσυλο οφείλει να παραμείνει στην πρώτη ασφαλή χώρα που θα φτάσει έως ότου λάβει τελεσίδικη απόφαση στο αίτημά του. Η Ελλάδα είναι συνήθως η πρώτη ασφαλής χώρα. Η πολιτεία οφείλει να καταγγείλει την εν λόγω Συνθήκη καθότι αφενός δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετεί η χώρα μας όλους τους αιτούντες άσυλο και αφετέρου οι πρόσφυγες που καταφτάνουν στην Ελλάδα στην πλειονότητα τους επιθυμούν να μεταβούν σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ όπου και διαμένουν φίλοι και συγγενείς τους. Λόγω όμως της Συνθήκης δεν μπορούν να το πράξουν, με αποτέλεσμα να τελούν υπό καθεστώς ομηρίας, μια και η Ελλάδα δεν τους αναγνωρίζει ως πρόσφυγες, τα λοιπά κράτη της ΕΕ δεν τους δέχονται, ενώ ταυτοχρόνως σύμφωνα με την αρχή της "μη-επαναπροώθησης" δεν επιτρέπεται η χώρα υποδοχής να στους προωθήσει στη χώρα καταγωγής τους, όταν δεν διασφαλίζεται η ασφάλειά τους εκεί. Η δε επαναπροώθησή τους στη χώρα διέλευσης, η οποία είναι συνήθως η Τουρκία, εγείρει πλήθος ερωτημάτων καθώς δεν έχει δοθεί σαφής απάντηση σχετικά με το εάν είναι ή δεν είναι ασφαλής χώρα η Τουρκία και για ποιους. Με άλλα λόγια, βρίσκονται σε μια γραφειοκρατική no man's land, στην οποία για να επιβιώσουν δεν έχουν άλλο τρόπο παρά να καταφύγουν στην παραβατική συμπεριφορά.
3. Στα ακροδεξιά κόμματα καθώς καλλιεργούν και ενθαρρύνουν τη ξενοφοβία προς άγραν ψήφου. Καθώς και στα λοιπά κόμματα που δεν λαμβάνουν πολιτικές πρωτοβουλίες φοβούμενα το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος.
4. Σε κάποιες οργανώσεις αντιεξουσιαστών που συχνά δεν αντιλαμβάνονται ότι το «μεταναστευτικό» είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα που απαιτεί γνώση και στρατηγική κινήσεων και δεν επιλύεται με κινήσεις εντυπωσιασμού και μάλιστα επιθετικές.
5. Στα ΜΜΕ που χαϊδεύουν τα αυτιά διαφόρων αγανακτισμένων πολιτών προς άγραν υψηλότερου ποσοστού στην AGB αλλά και στην προχειρότητα κάποιων δημοσιογράφων. Επί παραδείγματι της τελευταίες ημέρες σε εφημερίδες και δελτία ειδήσεων λαμβάνει χώρα ένας «πλειστηριασμός» σχετικά με τον αριθμό των «λαθρομεταναστών» (sic) και «φονταμενταλιστών ισλαμιστών» (sic) τα οποία ούτε έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα ούτε προσφέρουν υπηρεσία στη χώρα μας καθώς έχουν ως μοναδικό αποτέλεσμα την έξαρση της ξενοφοβίας παρακολούθημα της οποίας είναι η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού.
***
Η πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα με βήμα ταχύ μεταμορφώνεται σε γειτονιά του Μπρόνξ, όπου οι κάτοικοι παίρνουν το νόμο στα χέρια τους. Πολύ φοβάμαι πως εάν δεν ληφθούν μέτρα σύντομα θα έχουμε νεκρό. Και τότε … ο Δεκέμβρης θα επαναληφθεί και πάλι, και πάλι.
__________________________________________________________________
Το παρόν κείμενο δημοσιευέται στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, 5 Ιουνίου 2009
Το παρόν κείμενο δημοσιευέται στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, 5 Ιουνίου 2009
Πολύ καλή ανάλυση.Σύντομη,περιεκτική και ισορροπημένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδη μια χωρα με τεραστιο σημοσιο χρεος δεν θα πρεπει να ασχολειται με τιποτε αλλο απο το να περιθαλπει ,να διευκολυνει (πληρωνοντας τα ειστηρια;)επιστροφες και να επιτρεπει σε οποιονδηποτε απο τα 3 δις της Ασιας να μπαινει μεσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλως γραφεις να καταγγελεθι η Συνθηκη του Δουβλινου.Δε φτανει ομως.Χρειαζονται να καταγγελθουν και αλλες συνθηκες και να διακηρυχθει επισημα οτι η Ελλαδα ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ.Οποιος προσπαθει να μπει θα αντιμετωπιζει το Λιμενικο και το Πολεμικο Ναυτικο που θα απαγορευει την εισοδο στα ελληνικα χωρικα υδατα με τα όπλα.
Οι ανθρωπιστικες χωρες δεν εχουν παρα να παρουν τους προσφυγες στις δικες τους χωρες.
Καλησπέρα Αφροδίτη, εξαιρετικό το άρθρο σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόλις χθες διάβασα στην Καθημερινή ένα άρθρο της Τασούλας Καραισκάκη που έρχεται και συμπληρώνει τα λόγια με τα οποία κλίνεις το κείμενο σου για την Αθήνα που μετατρέπεται σε Μπρόνξ, με τίτλο Τα «χαρακώματα» άνοιξαν στην πόλη Ρίξε μια ματιά. Πιστεύω είναι μια απτή επιβεβαίωση των όσων γράφεις.
"Δηλαδη μια χωρα με τεραστιο σημοσιο χρεος δεν θα πρεπει να ασχολειται με τιποτε αλλο απο το να περιθαλπει ,να διευκολυνει (πληρωνοντας τα ειστηρια;)επιστροφες και να επιτρεπει σε οποιονδηποτε απο τα 3 δις της Ασιας να μπαινει μεσα."
ΑπάντησηΔιαγραφή"Αν δεν τους πυροβολούμε και τα 3 δις θα έρθουν εδώ". Κλασικό ακροδεξιό "επιχείρημα".
Ηλιθιότητες με το τσουβάλι..
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ λύση είναι μια, κλείστε τα γαμημένα σύνορα και πετάξτε και όσους αρνούνται να τα κλείσουν και συνεργάζονται με τους Τούρκους στην θάλασσα. Και δεύτερον διώξτε όλους τους λαθραίους όπως όπως, και σε μια νύχτα αν χρειαστεί.
Αλλιώς διαλέξτε ποιος νομός θα αποκοπεί..
Οι "παληκαράδες" του διαδικτύου ξαναχτυπούν. Υπό την επήρρεια των "εκπαιδευτικών" εκπομπών telemarketing ξεσπαθώνουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορώ να καταλάβω βέβαια, πως στην Ελλάδα όταν πάμε στρατό το 95% θέλει να λουφάρει και όταν απολυθούμε γινόμαστε "υπερήρωες". Χαίρομαι από την άλλη πλευρά που οι "πατριώτες" παραπάνω αναγνωρίζουνε ότι δεν είναι ανθρωπιστές. Μένει να μας αποκαλύψουνε κάποια στιγμή ότι στην πραγματικότητα δεν είναι και άνθρωποι.
Το δημόσιο χρέος αγαπητέ φίλε είναι ευθύνη των κυβερνήσεων (εσύ πληρώνεις την εφορία σου;) και όσο για τα χρήματα που δαπανούμε για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο είναι αρκετά λιγότερα από αυτά που δίνουν οι μετανάστες με τη μορφή παραβόλου για να πάρουν την άδεια παραμονής. Αν έχεις καταλάβει ότι για το δημόσιο χρέος φταίνε οι κάθε λογής "ξένοι" μάλλον χρειάζεται παρέμβαση ειδικού. Μην ντρέπεσαι. Οι εμμονές και οι ψυχώσεις είναι χαρακτηριστικό της εποχής μας...
Όσο για το η "Ελλαδα ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ" φαίνεται ότι θεωρείς εκ των προτέρων ότι κανείς από όσους περνούν τα σύνορα μας δεν είναι πρόσφυγας. Την ίδια άποψη με σένα είχαν και κάποιοι πριν -όχι τόσο πολλά- χρόνια όταν αποκαλούσαν τους έλληνες πρόσφυγες από την Μικρά Ασία "τουρκόσπορους".
Υγιαίνετε!
"...3. Στα ακροδεξιά κόμματα καθώς καλλιεργούν και ενθαρρύνουν τη ξενοφοβία προς άγραν ψήφου. Καθώς και στα λοιπά κόμματα που δεν λαμβάνουν πολιτικές πρωτοβουλίες φοβούμενα το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος...".
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο περιβόητο "μήνυμα των εκλογών" όπως το αναφέρει και η ξύλινη δημοσιογραφικο/πολιτική γλώσσα δεν είναι η αποχή ή το αν τιμωρήθηκε το άλφα ή το βήτα κόμμα. Αυτά αφορούν τον μικρόκοσμο κάποιων που έχουν την αυτάρεσκη εντύπωση πως ζουν "εντός των τειχών"...
Πολλά είναι το "μήνυμα" και έχει να κάνει μεταξύ άλλων και με το πραγματικά κατατοπιστικό και κατασταλαγμένο άρθρο σου.
Ένα από αυτά που κάποιους "τους πονάει" και "κάνει τζιζ" είναι η αδυναμία της Αριστεράς να κεφαλαιοποιήσει οφέλη από την κρίση.
Συνέβη ακριφβώς το αντίθετο: Η άκρα Δεξιά ωφελήθηκε από την ΚΡΙΣΗ καιτην ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ.
Κρίση και μετανάστευση εξακόντισαν τα ποσοστά της εθνικιστικής ακροδεξιάς σε ανησυχητικά επίπεδα:
Στην Ισπανία, ο CEU (συνασπισμός των ακροδεξιών εθνικιστικών κομμάτων) κατέλαβε την τρίτη θέση με 5,12% των ψήφων και δυο έδρες.
Σε Λετονία (” Ένωση για την Πατρίδα και την Ελευθερία”: 7,46%) Λιθουανία (”Τάξη και Δικαιοσύνη”: 12,55% [δεν βρήκα επαρκή στοιχεία για την ιδεολογική τοποθέτηση του κόμματος αυτού, όμως θεωρώ την ονομασία του εύγλωττη...]και δύο έδρες) Φινλανδία (Κόμμα των Αληθινών Φινλανδών: 10%) Αγγλία (Βρετανικό Εθνικό Κόμμα [BNP] 1 έδρα) τα ίδια και χειρότερα!
Στην Ιταλία, η Λέγκα του Βορρά διπλασιάζει λίγο πριν την τελική ανακοίνωση ψήφων τον αριθμό των ευρωβουλευτών από 4 σε 8, με ποσοστό 10,20%!
Στην Ελλάδα, το άθροισμα των εθνικιστικών κομμάτων της δεξιάς ήταν κοντά στο 9% που το φέρνουν... 3η δύναμη!
Και για του λόγου το ασφαλές:
ΛΑ.Ο.Σ 7.15 % (366,615 ψήφοι και 2 έδρες)
Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο 1.27 % (65,177)
Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή 0.46 % (23,566)
Ελληνική Ενότητα 0.06 % (3,105)
Σύνολο 8.94% (458,463 ψήφοι)!
@ tho,
ΑπάντησηΔιαγραφή"...Αλλιώς διαλέξτε ποιος νομός θα αποκοπεί...".
Άσε! Αποφάσισαν άλλοι πρίν από σένα!
Χάρη σε κάτι "νοικοκυραίους" κυβερνώντες, έχουν ήδη αποκοπεί ένα σωρό νομοί...
Άλλοι (από την ηπειρωτική Ελλάδα) λόγω έλλειψης ακτοπλοϊκών συνδέσεων.
Άλλοι(από την Ελλάδα των κοινοτικών πακέτων) από μια επιχειρηματική κλίκα (10 - 15 φαμίλιες).
Άλλοι, νομοί με "ανεργουπόλεις", από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης των "νοικοκυραίων"
Αλλά, αυτούς τους υπεύθυνους, δεν έχω ακούσει κανέναν "πατριώτη" να τους "πετάει στη θάλασσα " και "σε μία νύχτα"...
ε όχι να λέτε ότι τα ΜΜΕ χαϊδεύουν τα αυτιά των κατοίκων στον Αγ. Παντελεήμονα! Αυτό είναι χυδαίο! Όχι μόνο δεν τα χαϊδεύουν αλλά ακούνε και τα σχολιανά τους οι κακόμοιροι. 'Αλλωστε ποιοί είστε εσείς ή εγώ που μιλάμε; οι μόνοι που δικαιούνται να μιλάνε είναι οι άνθρωποι που μένουν εκεί και γνωρίζουν το θέμα καλύτερα από τον καθένα μας. Καλά δεν πήρατε χαμπάρι τιποτα από τις εκλογές? Πότε θα μάθετε να σέβεστε την άποψη και τα θέλω του άλλου?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑφροδίτη υπάρχει μια πλευρά του θέματος την οποία κάπως έχεις παραμελήσει.Η διαδρομή του μαύρου χρήματος.Ισως κάπου εκεί βρεθεί η άκρη του φαινομενου της λαθρομεταναστευσης, γιατί πίστεψε με,( και τα τελευταια νέα επ'αυτού δεν ειναι τυχαία) οτι τα κυκλωματα έχουν αναπτυξει άλλες λογικές διαμετρικά αντίθετες με όσες έχουμε εμείς κατά την ανάλυση αυτού του κοινωνικού φαινομένου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιάννος
Εδώ και 2 - 3 ημέρες η πλατεία είναι τις περισσότερες ώρες άδεια από μετανάστες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Χρυσαυγίτες -με τις πλάτες τίνων άραγε; - κάνουν διαρκώς περιπολίες και οι μετανάστες κρύβονται φοβισμένοι.
Φαινόμενα σαν αυτά παλι όπου οι τελευταίοι πολιορκούνται σαν όμηροι στο Α/Τ από ακροδεξιούς, φέρνουν την Ελλάδα κάτι αιώνες πίσω
(να θυμίσω και πως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αφγανών είχε πει πριν καμια δυο εβδομάδες πως όπως πάνε τα πράγματα δεν θα μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους φοβούμενοι για τη ζωή τους)...
Από το δίπολο "Έλληνες ξενοφοβικοί- ξένοι μετανάστες" έχουμε φτάσει στο "βάρβαροι Ούννοι" - "ανθρώπινα θηράματα".
Και το χειρότερο, είναι πως εκτός από τη "μετριοπαθή" (λέει...) Δεξιά που παίρνει οσονούπω σκληρότερα μέτρα, ελλοχεύει ο άμεσος κίνδυνος να αρχίσουν να σφυρίζουν κλέφτικα και τα κόμματα της αριστεράς (το "μήνυμα" γαρ...).
Τα όσα έχουν λάβει χώρα στον Άγιο Παντελεήμονα, από τους τελευταίους μήνες του παρελθόντος έτους, μέχρι και την προχθεσινή Πέμπτη, είναι κάτι που κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητηθεί εκτεταμένα, και ίσως να γίνει αντικείμενο μελέτης, από κοινωνιολόγους, πολιτικούς επιστήμονες και σίγουρα πολιτικούς. Πρόκειται για μια ιστορία βέβαια, που ακόμη εκτυλίσσεται. Ή όπως το έθεσε ένας φίλος, για ένα μεγάλο κοινωνικό πείραμα που λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια μας. Η κάποτε αστική γειτονιά του Άγιου Παντελεήμονα, μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1990 άρχισε να δέχεται ισχυρά πλήγματα, λόγω της λαθρομετανάστευσης. Μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια σε ένα γκέτο, λαθρομεταναστών, ασιατικής κυρίως καταγωγής. Δεν διαφέρει σε πολλά από άλλες περιοχές της Αθήνας, που είχαν την αντίστοιχη πορεία, όπως η Πλατεία Βάθης λίγο πιο κάτω, ή μεγάλες περιοχές της Κυψέλης και των Πατησίων...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Αριστερά όμως, δεν μπορούσε, απλά να αφήσει το θέμα να … πέσει κάτω. Δεν μπορούσε, μέσα στην αλαζονεία της, να επιτρέψει απλά, στους κατοίκους του Αγίου Παντελεήμονα, να διαδηλώνουν ενάντια σε αυτά, που εδώ και τόσο καιρό προσπαθεί να προβάλλει ως … δεδομένα. Και έτσι είχαμε το πρωτοφανές, για την χώρα μας τουλάχιστον φαινόμενο, της διοργανώσεως αντιδιαδηλώσεων από συλλογικότητες και κόμματα της … «αριστεράς» εναντίον των εκδηλώσεων των κατοίκων.
Και δεν ήταν μόνο οι αντιδιαδηλώσεις. Υπήρξαν και άλλα γεγονότα, τα οποία όμως δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Υπήρξαν ολόκληρες εκστρατείες, διοργανωμένες από καταλήψεις αναρχικών της περιοχής (βλ. Βίλλα Αμαλίας), με μοναδικό σκοπό την κατατρομοκράτηση των κατοίκων. Ανώνυμες απειλητικές επιστολές στάλθηκαν σε κατοίκους, που πρωτοστατούσαν. Υπήρξαν τηλεφωνήματα, και ευθείες απειλές στην μέση του δρόμου, προπηλακισμοί, ακόμη και γυναικών, που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες των κατοίκων.
Ταυτόχρονα το «συστηματικό» κομμάτι της αριστεράς, ξεκινούσε μια διαδικασία «φασιστοποίησης» όλων των κατοίκων, θέλοντας να τους παρουσιάσει ως «υποκινούμενους» και «υπηρέτες» ακραίων.
Δεν πρέπει δε, να παραλείψουμε και τις δύο «καταδρομικές» επιδρομές των αναρχικών στην Πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, που και πάλι μοναδικό σκοπό είχαν να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους...
Αυτό που δεν είχαν λάβει υπ΄ όψιν, στους σχεδιασμούς τους, οι διάφορες «συνιστώσες» της ακροαριστεράς όμως, όπως δεν κάνουν συνήθως, επειδή δεν συνάδει με την υλιστική ψυχολογία τους, ήταν η ανθρώπινη φύση. Δεν μπόρεσαν να καταλάβουν ότι οι κάτοικοι του Αγίου Παντελεήμονα ήταν πραγματικά απελπισμένοι. Γιατί όσοι είχαν την δυνατότητα, είχαν ήδη φύγει από την περιοχή. Αυτοί που έμειναν εκεί ήταν αυτοί που δεν είχαν πουθενά αλλού να πάνε. Και η ολοκληρωτική επίθεση, την οποία δέχτηκαν από την αρχή, τους στρίμωξε σε μια γωνία. Έχασαν από την αρχή το «ένδυμα» της πολιτικής ορθότητας. Οπότε από εκεί και πέρα τα πράγματα μπορούσαν να πάνε μόνο καλύτερα. Περικυκλωμένοι από λαθρομετανάστες, εγκληματίες, με τις δολοφονίες στην Αχαρνών καθημερινό φαινόμενο και καταδικασμένοι από τα ΜΜΕ και τους πολιτικά ορθούς κύκλους, οι κάτοικοι κατάλαβαν ότι απέμειναν μόνοι τους να υπερασπιστούν τις συνθήκες ζωής τους, αν όχι την ίδια την ζωή τους...
Και ενώ η ένταση γύρω από την πλατεία ανέβαινε, τόσο στρεφόταν σε αυτή το βλέμμα του κόσμου. Ξαφνικά ο Άγιος Παντελεήμονας και η μικρή παιδική χαρά του, την οποία κλείδωσαν οι κάτοικοι, άνοιξαν οι αναρχικοί, ξανακλείδωσαν οι κάτοικοι, ξαναάνοιξαν οι αριστερές οργανώσεις, ξανακλείδωσαν οι κάτοικοι, έγινε το επίκεντρο του νούμερο ένα (για κάποιο καιρό τουλάχιστον) θέματος της επικαιρότητας. Όταν οι «αντι-ρατσιστικές» πορείες έφτασαν με συγκρουσιακή διάθεση στον Άγιο Παντελεήμονα, την Τρίτη, αντιμετώπισαν την οργή των κατοίκων και όσων τους συμπαραστέκονταν. Την Πέμπτη, που ξαναυπήρχε αντιρατσιστική πορεία, από νωρίς το απόγευμα, δεκάδες νέοι στην πλειοψηφία τους, ήταν μαζεμένοι στην Πλατεία, για να βοηθήσουν τους κατοίκους. Η εικόνα που αντίκριζε κανείς φτάνοντας μπροστά στην Πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα ήταν εντυπωσιακή...