Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Τι συμβαίνει με το Εφετείο Αθηνών;

Κάτι έχει η πολιτεία στο μυαλό της να κάνει (μάλλον) με το ζήτημα του Εφετείου αλλά δεν είναι ούτε σαφές ούτε αποφασιστικό.

Τις προάλλες πήγαν, με κάμερες φυσικά, τα συνεργεία του Δήμου Αθηνών και καθάρισαν τον προαύλιο χώρο του Εφετείου, δίχως βέβαια να καθαρίσουν και τον εσωτερικό χώρο του που πράγματι βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Η γνωστή τακτική του «όσα καταγράφουν τα κανάλια» (κατά το «όσα βλέπει η πεθερά»). Το αυτό είχαν πράξει και στην διαβόητη πολυκατοικία στην Μενάνδρου 77.

Στη συνέχεια εμφανίστηκε η αστυνομία ωσάν αποφασισμένη να εκκενώσει το χώρο. Για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, περίπου μία ώρα, δεν επέτρεπαν σε κανέναν να εισέλθει στο χώρο του Εφετείου. Στη συνέχεια αποχώρησαν αφήνοντας πίσω τους ένα κάγκελο να ενώνει οριζοντίως τα καγκελάκια που λείπουν. Άγνωστη η χρησιμότητα αυτού του καγκέλου.


Τα περί Δήμου και Δημάρχου δεν θα τα σχολιάσω. Τα έχουμε πει δεκάδες φορές. Ο άνθρωπος αυτός πρέπει να φύγει άμεσα από το Δήμο όχι μόνο γιατί δεν σέβεται τα δικαιώματα των αλλοδαπών, αλλά κυρίως διότι δεν σέβεται τη ψήφο των πολιτών που τον εμπιστεύτηκαν και σε τελική ανάλυση δεν κάνει τη δουλεία του.

Θα επικεντρωθώ όμως στο κράτος, δηλαδή, στην προκειμένη περίπτωση, στην αστυνομία ως συντεταγμένη εξουσία του κράτους. Το θέμα μας φυσικά δεν είναι ούτε το οριζόντιο κάγκελο, ούτε το γιατί αποχώρησαν, αλλά το γιατί πήγαν όταν δεν υπήρχε κανένα σχέδιο μεταφοράς των ανθρώπων αυτών, που ζουν σαν ζώα εντός του Εφετείου, σε ασφαλές και αξιοπρεπές κατάλυμα που θα τους εξασφάλιζε τροφή και στέγη καθώς και υπηρεσίες υποδοχής ώστε όσοι επιθυμούν να υποβάλλουν αίτημα ασύλου να το πράξουν άμεσα ενώ όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην χώρα καταγωγής ή διέλευσης να διευκολυνθούν.

Μέσα στο Εφετείο υπάρχουν άνθρωποι που ενδεχομένως καταχρηστικά να αιτούνται άσυλο κι αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί από τους αρμόδιους φορείς με διαφανείς και δίκαιες διαδικασίες, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν βάσιμους λόγους να αιτηθούν και να λάβουν το καθεστώς του πρόσφυγα, όπως άνθρωποι από το Νταρφούρ του Σουδάν.

Επίσης, μέσα στο Εφετείο δεν «διαβιούν» μόνο αλλοδαποί, αλλά και γηγενείς χρήστες ναρκωτικών και άποροι για τους οποίους θα πρέπει επίσης να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα.

Τέλος οι «ένοικοι» του Εφετείου σήμερα δεν αντιμετωπίζουν μόνο προβλήματα από τις ακροδεξιές ομάδες και την αστυνομία αλλά και από επαγγελματίες κλέφτες, έλληνες και αλλοδαποί, που χρησιμοποιούν το Εφετείο ως λημέρι για να επιτίθενται στους περαστικούς της οδού Σωκράτους. Οι συγκρούσεις μεταξύ των ενοικούντων στο Εφετείο και των κλεφτών είναι καθημερινές. Οι τελευταίοι μάλιστα δεν δίστασαν να σπάσουν το αυτοσχέδιο κυλικείο του Εφετείου και να πάρουν τα ελάχιστα τρόφιμα που είχαν οι αλλοδαποί.

Αυτές οι κινήσεις εντυπωσιασμού προς άγραν ψήφου φυσικά δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Χρειάζονται πολιτικές πρωτοβουλίες αντίστοιχες του προβλήματος, και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο των γηγενών όσο και των αλλοδαπών για τα οποία ως κράτος δεσμευόμαστε από διεθνείς συνθήκες αλλά και από την ιστορία μας.

6 σχόλια:

  1. "...Στη συνέχεια εμφανίστηκε η αστυνομία ωσάν αποφασισμένη να εκκενώσει το χώρο. Για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, περίπου μία ώρα, δεν επέτρεπαν σε κανέναν να εισέλθει στο χώρο του Εφετείου. Στη συνέχεια αποχώρησαν αφήνοντας πίσω τους ένα κάγκελο να ενώνει οριζοντίως τα καγκελάκια που λείπουν. Άγνωστη η χρησιμότητα αυτού του καγκέλου..."

    Αυτό που συμπεραίνω είναι ότι το χθεσινό αποτελούσε μια πρόβα τζενεράλε για επιχείρηση εκκένωσης από την αστυνομία (μάλλον μετά τις ευρωεκλογές, για να μη ρισκάρει το ακροδεξιό κράτος και παρακράτος των Μαρκομπατσάκηδων και "αγανακτισμένων πολιτών" εντάσεις τρία 24ωρα πριν το άνοιγμα της κάλπης).

    Δε θέλω να πιστέψω πως το οριζόντοο κάγκελο θα επέχει ρόλο εμποδίου διαφυγής σε μια επιχείρηση εκκένωσης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ zalmoxis

    ναι θα μπορούσε.
    Αλλά μάλλον ανήκει στις σπάνιες περιπτωσεις που η πρόβα τζενεράλε πάει τόσο χάλια ωστε η πρεμιέρα αναβάλεται για τον επόμενο μήνα.

    Λες να το έβαλαν γιαυτό;
    Πραγματικά δεν θελω να το πιστέψω.
    Δεν το σκέφτηκα αυτό.
    Ρε λες αυτοί να έχουν πράγματι στρατηγικό σχέδιο?
    Όλα είναι πιθανά σε αυτή τη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "...Αλλά μάλλον ανήκει στις σπάνιες περιπτωσεις που η πρόβα τζενεράλε πάει τόσο χάλια ωστε η πρεμιέρα αναβάλεται για τον επόμενο μήνα...".

    Φοβάμαι πως κατάλαβαν χθες πολύ καλά τί δεν πήγε καλά στην πρόβα τζενεράλε. Αν έβλεπες τον κύριο "έφεδρο" με τα πολιτικά στη γωνία του καφενείου και τον επικαφαλής της διμοιρίας σε τί έντονο ύφος (σχεδόν τσακωμού) συνομιλούσαν, καταλάβαινες πως:
    1. τσατίστηκαν που κάτι δεν πήγε καλά. Και μάλλον αυτό ήταν το κακό timing (και όχι μόνο...) και
    2. ότι θα την κάνουν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ την γουρουνιά με τους μετανάστες!

    "...Λες να το έβαλαν γιαυτό;
    Πραγματικά δεν θελω να το πιστέψω.
    Δεν το σκέφτηκα αυτό..."

    Σε τιμά που δεν το σκέφτηκες, Αφροδίτη! Ήταν μια σκέψη διεστραμμένου εγκεφάλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν κατάλαβα γιατί θα πρέπει με τα δικά μου χρήματα να καθαρίζει ο Δήμος το Εφετείο! Είναι ή δεν είναι ιδωτική περιουσία; Και κάτι άλλο: Γιατί οι ίδιοι οι αλλοδαποί δεν φροντίζουν τους χώρους του Εφετείου; Γιατι δεν τους καθαρίζουν οι ίδιοι; Στο κάτω κάτω το τελευταίο καιρό είναι το σπίτι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Ανώνυμος,

    μη στενοχωριέσαι! Δεν θα πληρώσεις τίποτε! Ο Κακλαμάνης δήλωσε στον 9,84 πως θα καλέσει το Τ.Ε.Α.Ε. στο οποίο ανήκει το κτίριο να πληρώσει το ποσό (4.000 ευρώ) για τον καθαρισμό.

    Εσύ θα πληρώσεις ΜΟΝΟ τους αστυφύλακες που φυλάνε μεγαλοδικηγόρους, μεγαλοεφοπλιστές, μεγαλοδημοσιογράφους...

    το πρωί μεσημέρι απόγευμα βράδυ καθάρισμα - αποκομιδή της Πλατείας Κολωνακίου...


    τις 300αριές, 500αριές ακόμη και 700αριές χιλιάρικα σατ Golden boys...

    το και ας μη συνεχίσω τί άλλα πληρώνεις αδιαμαρτύρητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το τι θα πληρώσω είναι δική μου υπόθεση και εγώ αποφασίζω που θα ξοδέψω τα λεφτά μου κανείς άλλος.
    Ευτυχώς που τέτοια μυαλά σα τα δικά σου τα έβαλε στη γωνία ο ψηφοφόρος τόσο με τη ψήφο του όσο και με την αποχή του. Χάσατε κύριοι και κυρίες! Δεν θα έχετε πια ανασφάλιστους δούλους μετανάστες, δεν θα μπορείτε πλέον να εκμεταλλεύεστε για τις ανομολόγητες ορέξεις σας ανήμπορους ανθρώπους. Δεν θα κερδίζετε μαύρο χρήμα απ' αυτούς. Αυτή τη στιγμή κορυφώνεται σε όλη την Ευρώπη, με κέντρο την Ιταλία, μεγάλη επιχείρηση εξάρθρωσης δικτύου εμπορίας ανθρώπινων ψυχών. Τελειώσανε τα ψωμιά σας. Ήρθε η ώρα να την κάνετε σαν τον Καραβέλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή