Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Προεκλογική παρέμβαση(2)- Το πατριωτικό μας γκέτο

Σε συνέχεια της ανάρτησης της περασμένης εβδομάδας και εις πείσμα της επιλεκτικής σιωπής των υποψηφίων για τη διακυβέρνηση της χώρας όσον αφορά στο ζήτημα των μεταναστών/ προσφύγων, τους θέτουμε το δεύτερο ερώτημα, το οποίο αφορά τη μετακύλιση του προβλήματος της μη νόμιμης μετανάστευσης από την περιφέρεια στην πρωτεύουσα και από πλατεία σε πλατεία, και των ευθυνών από τους αρμόδιους φορείς στους απλούς πολίτες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πλατεία του Άγιου Παντελεήμονα.


Στα μέσα του χειμώνα η άξαφνη παρουσία υψηλού αριθμού μη καταγεγραμμένων μεταναστών από το Αφγανιστάν στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κατοίκων της περιοχής. Η απουσία του κράτους σε συνδυασμό με την εμπλοκή της άκρας δεξιάς οδήγησαν την περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα σε σημείο τέτοιο ώστε να μιλάμε σήμερα για το πρώτο (πατριωτικό) γκέτο της Αθήνας, στο οποίο καθημερινά προπηλακίζονται, απειλούνται, δέχονται επιθέσεις κάθε είδους όχι μόνο οι μετανάστες και μάλιστα οι καθόλα νόμιμοι, αλλά και οι έλληνες που δεν επιθυμούν να υιοθετήσουν τις ακραίες εθνικιστικές κορώνες.


Σήμερα, έξι μήνες μετά από τις πρώτες αντιδράσεις, κανείς μετανάστης ασιατικής ή αφρικανικής μετανάστης δεν κυκλοφορεί στην πλατεία, ακόμα και οι απόλυτα ενταγμένοι μετανάστες τη διασχίζουν με βήμα γοργό και το κεφάλι σκυμμένο, ενώ οι “Έλληνες πατριώτες”, μεγάλης ηλικίας στην πλειονότητάς τους, περιπολούν στην περιοχή και κοιτούν καχύποπτα όποιον “μη- δικό τους” πλησιάσει την πλατεία.

Μιλήσαμε με τους αλλοδαπούς μαγαζάτορες της περιοχής, οι οποίοι δεν ήταν διόλου πρόθυμοι να μας εμπιστευτούν και η λήψη φωτογραφιών τους τρόμαζε – ο φόβο των αντιποίνων.

***

Ο Αλί έχει μαγαζί με είδη τροφίμων. Τους τελευταίους δύο μήνες, όπως μας είπε, τον επισκέπτονται καθημερινά ηλικιωμένοι κύριοι και κυρίες και απαιτούνε να κλείσει το μαγαζί του και να φύγει από την περιοχή τους - οπίσω ακολουθούνε μέλη της Χρυσής Αυγής προς επίρρωση της απειλής. Την περασμένη εβδομάδα ο Αλί έκλεισε το μαγαζί του και κίνησε προς το αυτοκίνητο του. Καθ’ οδόν αντιλήφθηκε την επιθετική παρουσία νεαρών και επιτάχυνε το βήμα του ώστε να προλάβει να μπει στο αυτοκίνητο. Από το κλειστό παράθυρο του αυτοκινήτου του έβλεπε μια ομάδα 15 νεαρών να χτυπάνε το αμάξι του και να τον απειλούνε με νοήματα. «Μην ξαναβάλεις εδώ το βρωμο- αμάξι σου, βρωμιάρη», ήταν η φράση που συγκράτησε. Έβαλε μπρος στο αυτοκίνητο και έφυγε.

Ο Αμπάς είναι ιδιοκτήτης internet cafe. Σύμφωνα με μαρτυρία του, καθημερινά κατά τις 7 το απόγευμα επισκέπτονται το μαγαζί του “ομάδες κρούσης” και απαιτούν να το κλείνει στις 7:30. Κι όταν κάποια φορά τους είπε ότι σύμφωνα με το νόμο έχει δικαίωμα να το λειτουργεί εκτός ωραρίου καταστημάτων, η απάντηση που έλαβε ήταν «εδώ είναι Ελλάδα και θα κάνεις ότι σου λέμε εμείς». Τον περασμένο μήνα μια ομάδα νεαρών είχε πετάξει «γκαζάκι» στο μαγαζί του με αποτέλεσμα να προξενηθούν σοβαρές υλικές ζημιές. Το παραδίπλα παντοπωλείο ενός πακιστανού έκλεισε γιατί ο ιδιοκτήτης ανησυχούσε για την ασφάλεια της οικογένειας του.


Σε ένα άλλο internet cafe, o ιδιοκτήτης μας εξιστόρησε την ιστορία του Ασφάν, του οποίου τα ίχνη αγνοούνται πλέον. Πριν τρείς εβδομάδες μια ομάδα ηλικιωμένων μαζί με νεαρούς εισέβαλαν στο μαγαζί του και απαίτησαν να κλείσει το μαγαζί τη στιγμή εκείνη- ήταν 7:30 το απόγευμα. Ο ιδιοκτήτης συμμορφώθηκε στην εντολή και οι πελάτες απομακρύνθηκαν. Ο Ασφάν, πελάτης του café, απομακρύνθηκε επίσης και κίνησε προς το σπίτι του. Η ομάδα των νεαρών τον ακολούθησε και όταν έφτασε στην πλατεία Αττικής του επιτέθηκε με μαχαίρια και ξύλα. Ο Ασφάν διεκομίσθη στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα όπου και παρέμεινε για τέσσερις ημέρες.

Όπως μας είπαν, στις συμμορίες αυτές συχνά γίνονται μέλη και παιδιά μεταναστών τα οποία για να γίνουν αποδεκτά πρέπει πρώτα να περάσουν διάφορες δοκιμασίες. Η κρισιμότερη όλων είναι να χτυπήσουν μετανάστη.

Ο εντεκάχρονος Αμάν, πήρε μέρος στη συζήτηση και μας εξομολογήθηκε πως μετά τις επτά το απόγευμα δεν μπορεί να περάσει από την Αλικιβιάδου (ο δρόμος κάτω από την πλατεία) με το ποδήλατό του καθώς στήνουν ενέδρα ηλικιωμένοι και νεαροί και όποιος μετανάστης περνάει τον σταματάνε και τον ξυλοφορτώνουνε. Τις προάλλες, όπως μας είπε, είχαν χτυπήσει τον φίλο του. Ο Μπαμού επιβεβαιώνει την πληροφορία. «Στήνουν ενέδρες στην Αλκιβιάδου και στην Αγορακρίτου- αριστερά και πίσω από την πλατεία. Εγώ για να πάω στο σπίτι μου στην Αγορακρίτου από την Αχαρνών, κατεβαίνω την Πιπίνου, στρίβω στην Μιχαήλ Βόδα και ανεβαίνω την Αγορακρίτου.» Στην συζήτηση παρεμβαίνει και ένας άλλος φίλος, «εμένα με χτύπησαν πριν δύο ημέρες. Ήμουν στον τηλεφωνικό θάλαμο και μίλαγα με την οικογένεια μου και απαίτησαν να κλείσω το τηλέφωνο. Δεν τους άκουσα και με χτύπησαν.» Τον τελευταίο μήνα έχουν χτυπήσει τουλάχιστον 100 άτομα.

Έξω από ένα μίνι μάρκετ της γειτονιάς γράφει «η επιχείρηση πωλείται». Μιλήσαμε με τον ιδιοκτήτη. Αναγκάζεται να το κλείσει, όπως μας είπε, γιατί κάθε μέρα έρχονται συμμορίες και τον απειλούνε. Τον υποχρεώνουν επίσης να κλείνει τα μαγαζί του στις 7:30 το απόγευμα - εντύπωση μας έκανε ότι στα ράφια του το πιο προβεβλημένο προϊόν ήταν ο κρόκος Κοζάνης. Τον χρησιμοποιούν οι αραβικής καταγωγής μετανάστες αντί του σαφράν - όταν οι πολιτισμοί συναντιούνται εις πείσμα των “καθαρόαιμων πολιτισμένων”.



Ο Μοχαμέτ από το Αφγανιστάν είναι αιτών άσυλο εδώ και πέντε χρόνια. Μιλάει εξαιρετικά ελληνικά και εργάζεται ως φαναρτζής. Το σπίτι του ήταν στον Αγ. Παντελεήμονα. Πριν ένα μήνα όμως αναγκάστηκε να μετακομίσει καθώς επί μήνες τον παρενοχλούσαν οι επονομαζόμενοι κάτοικοι του Αγ. Παντελεήμονα. Κάλεσαν μάλιστα και την υγειονομική υπηρεσία, υπάλληλοι της οποίας πήγαν στο σπίτι του για να το ελέγξουν. Εντύπωση προκαλεί ότι μαζί με τους υπαλλήλους, στο σπίτι του εισέβαλαν και μέλη της Χρυσής Αυγής. Σε ερώτησή μας σχετικά με το αν μετάνιωσε που έφυγε από το Αφγανιστάν , η απάντηση ήταν θετική. “Εκεί, ήταν πολύ άσχημα και επικίνδυνα. Όμως ήταν η πατρίδα μου και μπορούσα να βρω το δίκιο μου. Εδώ δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Ότι και να γίνεται, εμείς φταίμε”.

***

Ως εκ τούτου, καλούμε τη μέλλουσα πολιτική ηγεσία να τοποθετηθεί. Πως σκοπεύει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του Αγ. Παντελεήμονα την 5η Οκτωβρίου; Σημειώνουμε ότι τα θύματα της πλατείας δεν είναι πλέον οι λεγόμενοι «λαθρομετανάστες» (sic) κατά των οποίων συχνά διαδηλώνουν οι “επιτροπές κατοίκων της πλατείας”, αλλά οι νόμιμοι μετανάστες με πολύχρονη παρουσία στην περιοχή, καθόλα κοινωνικά και οικονομικά ενταγμένοι. Οι δε ηλικιωμένοι που διεκδικούν την “καθαρότητα της Ελλάδας” λησμονούν ότι η σύνταξή τους προέρχεται από τις ασφαλιστικές εισφορές των αλλοδαπών.

Το πρόβλημα βέβαια έχει ως αφετηρία την παντελή έλλειψη πολιτικής. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την υποδοχή και τη φροντίδα των ανθρώπων αυτών που χρίζουν ανθρωπιστικής βοήθειας, παρά μόνο τα διαβόητα κέντρα κράτησης, εκατοντάδες αλλοδαποί προωθούνται στο κέντρο της Αθήνας μήπως και καταφέρουν να αιτηθούν πολιτικό άσυλο. Με τον τρόπο αυτό οι ευθύνες μετακυλίονται από τους αρμόδιους φορείς στους απλούς πολίτες. Άλλοι εξ αυτών στέκονται αρωγοί στην ανθρωπιστική κρίση που λαμβάνει χώρα έξω απο το σπίτι τους, κι άλλοι παίρνουν απλά το “νόμο” στα χέρια τους...

Στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα έχει χαθεί κάθε έλεγχος. Η παιδική χαρά είναι ακόμα κλειστή και ο δήμος Αθηνών είναι αδύναμος να επιβληθεί.

Καλούμε, συνεπώς, τη μέλλουσα πολιτική ηγεσία να τοποθετηθεί: είναι αυτή η Ελλάδα που μας αξίζει;


______________


* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην Athens Voice, 23/9/2009

9 σχόλια:

  1. Να σηκωθούν να φύγουν όλοι οι βρωμιάρηδες. Οι μέρες τους είναι μετρημένες.

    ΞΕΚΙΝΑΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ, ΜΗΝ ΧΑΝΕΤΕ ΧΡΟΝΟ.

    ΟΞΩ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. You might be interested in this video from TVXS of a far right racist rally in Aghios Pantelimenos. I added English subtitles.

    http://www.youtube.com/watch?v=Bq4nTyd3jtU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να πας σπίτι σου καλύτερα. Κατά προτίμηση κολυμπώντας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΛΟΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΞΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αναρωτιέμαι. Όλοι αυτοί που θέλουν να φύγουν οι ξένοι, αν έπρεπε οι ίδιοι για οικονομικούς ή πολιτικούς ή προσωπικούς λόγους να μεταναστεύσουν τί θα έκαναν;
    Διορθώστε με αλλά νομίζω οτι θα ένιωθαν οτι και η ξενιτιά θα ήταν καλύτερη για αυτούς αν δεν υπήρχαν οι ξένοι. Ο κόσμος όλος θα ήταν καλύτερος αν κατοικούσαν παντού έλληνες!
    Αφροδίτη, κουράγιο και καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κυρα-αφροδιτη, αν εσυ τη βρισκεις με τους ταλιμπαν δεν φταιμε εμεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να, κάπως έτσι θα κρώζαν οι Ναζί πριν ο Χίτλερ ανέβει στην εξουσία. Αυτή η Ελλάδα δεν είναι δικιά μου, δεν την θέλω, δεν είμαι έλληνας (με μικρός ε) και δε θέλω να ζω σε δαύτον τον εφιάλτη, όπου φταίνε οι ξένοι κι όχι η κακομοιριά ή η αηδιαστική μας υποΰπαρξη. Αντί να χτυπούμε τις πόρτες της μοίρας μας, αντί να ενωνόμαστε και να τρέχουμε σε αγώνες που θα νιάζονται για το αληθινό μέλλον των παιδιών μας και το δικό μας, ξεσπάμε σαν ναζιστικά ζώα στους φουκαριάρηδες που κανονικά θά'πρεπε να παλεύουμε μαζί. Για τα ίδια πράγματα. Γιατί, βλέπεις, εμείς δεν είμαστε πλέον φουκαριάρηδες. Εμείς είμαστε "έλληνες". Δηλαδή ο πάτος κι ο περίγελως του κόσμου ολάκερου. ΄Αϊντε να χαθείτε κτήνη! ΄Αϊντε να χαθείτε!
    Κι όσο για σένα, Αφροδίτη, που σε γνώρισα σε μια πανέμορφη μπουάτ της Σαλονίκης μου, όπου τραγουδούσα ευκαιριακά, άσ' τους να λένε. Και για τα γυμνά και για τα ντυμένα. Γιατί ετούτοι εδώ οι "έλληνες" γυμνοί είναι πλέον από Ελλάδα και ντυμένοι από απελπισία και νεοφασισμό.
    Παραφράζοντας τον Νίκο Δήμου: "Η δυστυχία του να είσαι έλληνας" : Η αηδία του να είσαι νεοέλληνας...
    ΄Αίντε να χαθείτε, φασιστόμουτρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή