Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Ελλάδα των πολλών Vs Ελλάδας των ελαχίστων

Η αλλαγή του Κώδικα Ιθαγένειας, έτσι ώστε τα παιδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα ή έχουν έρθει σε μικρή ηλικία να αποκτούν το δικαίωμα στην ιθαγένεια, είναι μια πρωτοβουλία ιστορικής σημασίας. Η κοινωνία μας ήταν έτοιμη από καιρό και το σύνολο της προοδευτικής πολιτικής ηγεσίας μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είχε δεσμευτεί ότι θα προχωρούσε στην αλλαγή αυτή. Τα παιδιά αυτά, πολλά δε από τα οποία έχουν ήδη τα δικά τους παιδιά (τρίτη γενιά μεταναστών) είναι de facto Έλληνες καθώς, έχοντας φοιτήσει στην ελληνική υποχρεωτική εκπαίδευση, η κοινωνικοποίησή τους έχει λάβει χώρα μέσω του βασικού ιδεολογικού μηχανισμού του Ελληνικού κράτους, δηλαδή του σχολείου. Η απόδοση της ιθαγένειας δεν είναι τίποτα άλλο παρά η νομική θωράκιση αυτών των παιδιών τα οποία ούτως ή άλλως συνιστούν αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας μας.

Δυστυχώς όμως τις ημέρες αυτές παρατηρούμε στη δημόσια διαδικτυακή διαβούλευση του νομοσχεδίου μια συντεταγμένη επίθεση κάποιων που εμμένουν στην «καθαρότητα του αίματος» και μέσω αυτής, στην καταδίκη της Ελλάδας σε μια ξενοφοβική, μισαλλόδοξη και εσωστρεφή συμπεριφορά. Ευτυχώς όμως, δεν είναι αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά της χώρας μας, εις πείσμα των ελαχίστων. Η Ελλάδα είναι ένα προοδευτικό και εξωστρεφές κοινωνικό κράτος δικαίου, αναπόσπαστο τμήμα ενός κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού δικαιωμάτων και ελευθεριών. Με την πρωτοβουλία αυτή επιτέλους γίνεται ένα σημαντικό βήμα ώστε οι έννοιες αυτές να πάψουν να είναι κενές νοήματος.

***

(Μπορείτε εάν θέλετε , και εξαιρετικά σημαντικό θα ήταν, να στείλετε το σχόλιο σας στο: http://www.opengov.gr/ypes/)

10 σχόλια:

  1. Φοβάμαι πως δυσκολεύομαι να καταλάβω, το ποιοι είναι οι πολλοί και ποιοι οι ελάχιστοι…
    και μάλλον διαφωνώ με το «...Η Ελλάδα είναι ένα προοδευτικό και εξωστρεφές κοινωνικό κράτος δικαίου...»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δε μπορω να διαφωνησω μαζι σου μιας και καλως ή κακως εχεις δικιο. Τα blogs χωριζονται κατα το πλειστον σε αριστερα οποτε απλα πανε κοντρα στην εξουσια και σε δεξια οπου φυσικα ειναι εντελως καθετα με την μεταναστευση και τα δικαιωματα των ξενων, οποτε μην περιμενεις να βρεις δικιο απο κει.
    Απο την αλλη ειναι αληθεια πως οι ανθρωποι αυτοι αποτελουν κομματι της κοινωνιας μας & ο περιορισμος τους μαλλον κακο κανει παρα καλο :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "καταχώρηση τσι μέρας" για την Πρωτοχρονια σύμφωνα με την ομώνυμη λίστα του yannidakis live, η καταχώρηση σου τούτη.
    Καληνωρίσματα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάει καιρός που έχουμε αφήσει τούτο τον τόπο να σιγοκαταστρέφεται στα χέρια μειοψηφιών που
    μόνο μέσα από την καταστροφή, το βιασμό και την κακοποίηση κάθε τι όμορφου, επιδιώκουν να ξεχωρίζουν...Δεν συμβαίνει μόνο σε τούτη τη χώρα, αλλά αυτό μας πονάει ακόμα πιο πολύ.
    Κι εγώ; Καταδικασμένος, λες, να δίνω μάχες καθημερινές δίχως όπλα αλλά μόνο με σκέψεις και καρδιά, τα όνειρά μου να προστατέψω, νοιώθω να κουράστηκα πολύ.
    Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα άνθρωποι όπως εσύ, να θυμίζουν ότι οι σκιές τους δεν είναι δα και τόσο μεγάλες να κρύβουν τελείως την ελπίδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν είναι περίεργο που η δημόσια διαβούλευση έγινε στόχος. Ήταν αναμενόμενο. Εξάλλου η πλειοψηφία των μετριοπαθών ή αυτών συμφωνούν στην Ελληνοποίηση κάποιων κατηγοριών, δεν θα γράψουν στην διαβούλευση. Αντίθετα να περιμένετε από την πλειοψηφία των αντίθετων απόψεων να εκφραστούν.

    Κοινωνία της πάρτης μας, της κλεψιάς και της ρεμούλας είμαστε.. και της αναβλητικότητας. 40 χρόνια δημοκρατία, αναβάλλουμε τις "δουλειές" μας για την επόμενη κυβέρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από αυτό που συνέβη. Όπως προ ετών οι αριστεροί (οι ετερόδοξοι, για΄τι οι ορθόδοξοι απέχουν από το διαδίκτυο) ψάχναμε βήμα να εκφράσουμε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς μας, τις κρίσεις και τις θέσεις μας, έτσι και σήμερα βρίσκουν το δικό τους βήμα οι κάθε λογής φασίστες. Άσχημο να το βλέπουμε, αλλά έπρεπε να τα περιμένουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα οι αντιδράσεις κατά κύριο λόγο δεν αφορούν την πολιτογράφηση της β' γενιάς, αλλά τις ελαστικές και μη επαρκείς προυποθεσεις για την πολιτογράφηση οποιουδήποτε και από την α' γενια - αρκεί παρομονή 5 ετών ή παρομονή 3 εφόσον τεκνοποιήσουν εδώ.

    Το οτι κάτι αυτονοητα δίκαιο (πολιτογράφηση β γενιας) κινδυνεύει να γίνει Βατερλό δεν ευθύνονται οι Ελληνες πολίτες αλλά οι καινοφανής σε διεθνές επίπεδο διατάξεις του σχέδιου νόμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΑ ΑΛΛΟΔΑΠΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΕΧΟΥΝ ΦΟΙΤΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΡΕΠΟΥΣΙΑ ΑΠΟΔΟΜΗΜΕΝΗ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.
    Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΕ ΕΣΥ Ή Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 8.Να δίνεται Ελληνική ιθαγένεια αρκεί να παραιτούνται αυτής που ήδη έχουν. Όχι στην διπλή ιθαγένεια

    Αν γίνει αυτό τι θα απογίνει με τους Έλληνες του Εξωτερικού;

    NA ΓΙΝΕΙ EΞΑΙΡΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ. ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή