Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Η Ύπατη Αρμοστεία χαιρετίζει το Σχέδιο Νόμου για τα Πολιτικά Δικαιώματα και την Ιθαγένεια Αλλοδαπών

ΑΘΗΝΑ - Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) χαιρετίζει το Σχέδιο Νόμου του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την "Πολιτική συμμετοχή ομογενών αλλοδαπών και υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα".

Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία περιέχει σημαντικές αλλαγές στο δίκαιο της ιθαγένειας, οι οποίες είναι σύμφωνες με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι αλλαγές αυτές ενισχύουν τη διαδικασία ένταξης αλλοδαπών που διαμένουν επί μακρόν στη χώρα, στους οποίους, εκτός από μετανάστες, συμπεριλαμβάνονται πρόσφυγες, ανιθαγενείς και άλλα άτομα με παρόμοιες ανάγκες προστασίας.

«Το Σχέδιο Νόμου δημιουργεί τις συνθήκες για ομαλότερη ένταξη των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, συμβάλλει στον περιορισμό της περιθωριοποίησής τους και συνεισφέρει στην ομαλή κοινωνική συμβίωση. Τούτο είναι προς όφελος των προσφύγων και μεταναστών αλλά και της ίδιας της χώρας και των πολιτών της», δήλωσε ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, Επικεφαλής της Υ.Α. στην Ελλάδα.

Η ανάγκη να διευκολυνθεί αποτελεσματικά η ενταξιακή διαδικασία υπηκόων τρίτων χωρών, μέσω της αναγνώρισης πολιτικών δικαιωμάτων και της παροχής δυνατότητας κτήσης της Ελληνικής ιθαγένειας, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τους πρόσφυγες και τους ανιθαγενείς καθώς τα άτομα αυτά δεν μπορούν να απολαύσουν της προστασίας της χώρας καταγωγής τους (στην περίπτωση των ανιθαγενών δεν υπάρχει καν χώρα καταγωγής). Οι άνθρωποι αυτοί είναι υποχρεωμένοι να χτίσουν τη ζωή τους στη χώρα υποδοχής χωρίς την προοπτική -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα - να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Η Υ.Α. θεωρεί πως η δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την ομαλή και αποτελεσματική ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών –μεταξύ των οποίων και άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας- είναι ένα σημαντικό ενθαρρυντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

5 σχόλια:

  1. Μη σας πτοούν οι κραυγές...
    Μη σας επηρεάζουν οι οργανωμένες και καθοδηγούμενες "συμμετοχές" των φανατικών στον διάλογο. Υπάρχει και η κοινωνία των πολιτών,ο πολίτης που σκέπτεται.
    Συνεχίστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και πώς να μη τη χαιρέτιζε. Είναι η πιο προοδευτική θέση της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ από χρόνια ανακινεί το ζήτημα αυτό μέσα από ημερίδες, διαλέξεις, τοπικές οργανώσεις και με τις εσωκομματικές εκλογές του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και βέβαια η Υ.Α. χαιρετίζει το νομοσχέδιο. Η φτηνή φιλανθρωπία και ο τσάμπα αντρατσισμός ήταν πάντα ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του δειλού και άτολμου ΟΗΕ.
    Στο κάτω-κάτω αν η Ελλάδα καταντήσει Γαλλία ή Βρετανία στο θέμα της εγκληματικότητας, τι τους νοιάζει; Εδώ δεν νοιάζονται για την Παλαιστίνη, θα νοιαστούν για τον Αγ.Παντελεήμονα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μονο για το δράμα της Κύπρου δεν μιλάνε.
    Οτι ειναι ελληνικο ενοχλεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχεδιαζετε την καταστροφη της Ελλαδας με τα ψευτοεπιχειρηματα σαςμ οπου απετυχαν παντου εδω και 30 χρονιαμ και σεις πατε να τα εφαρμοσετε τωρα με 30 χρονια καθυστερηση. Τωρα που οι αλλοι ρεχουν και δεν φτανουν θελετε να φερετε και την Ελλαδα σ'αυτο το σημειο.

    Τουλαχιστον εσεισ δεν εισαστε προδοτρια.
    Γιατι δεν εισασταν ποτε Ελληνιδα.

    Ισως τα καταφερετε...αλλα ισως οχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή