Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Μια ζωή από ματαιώσεις

[ Είναι όλοι αυτοί Έλληνες; Είναι.]

Ριχάρδος ή Κώστας; Ριχάρδος, αλλά μικρό με φώναζαν Κώστα, έτσι, για ευκολία.


Μητέρα από τις Σεϋχέλλες και πατέρας από Γκάνα.
Γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν στη Βηρυτό, όπου η μητέρα πήγε ως οικονομικός μετανάστης και ο πατέρας με τη ναυτιλιακή εταιρεία όπου δούλευε. Εκεί, κάπου στα 1975, όταν ξεσπά ο εμφύλιος πόλεμος στον Λίβανο και η Βηρυτός διαιρείται κατά μήκος της μουσουλμανικής και χριστιανικής γραμμής, η εταιρεία του πατέρα μεταφέρεται στην Ελλάδα και οι γονείς του Ριχάρδου ακολουθούν. Λίγους μήνες μετά, γεννιέται και ο Ριχάρδος ή Κώστας.

Ο Ριχάρδος γεννήθηκε και μεγάλωσε στους Αμπελόκηπους Αθηνών. Στην ηλικία των 5 ετών οι γονείς του χώρισαν και ο πατέρας έφυγε από την Ελλάδα. Έμειναν μόνοι, ο Ριχάρδος και η μητέρα του, η οποία εργαζόταν ως οικιακή βοηθός για να μεγαλώσει το γιο της. Ο Ριχάρδος έδινε από πολύ μικρός καθημερινές μάχες. Εξάλλου ήταν μαύρος από μονογονεϊκή οικογένεια χαμηλού εισοδήματος. Διόλου εύκολος συνδυασμός.
Φοίτησε στο 19ο Δημοτικό και στο 56ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων και ακολούθησε το 6ο Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο. Σε όλη τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων ήταν ο μόνος «Έλληνας με ξενικά χαρακτηριστικά», όπως συνηθίζει να λέει. Προβλήματα πολλά δεν αντιμετώπισε, αλλά όπως τονίζει «είναι θέμα χαρακτήρα. Ήμουν δυνατός και ήξεραν πως δεν μπορούσαν να μου ‘‘την πουν’’».

Από την ηλικία των 14 χρόνων συμμετείχε στην ομάδα μπάσκετ και στην ομάδα στίβου. Συνέχισε στίβο στην ομάδα του Πανελληνίου και κατόρθωσε να είναι ο 7ος στην κατηγορία του. Όμως οι πόρτες ήταν κλειστές στη συμμετοχή του στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Όχι πως δεν είχε τα προσόντα. Τουναντίον. Απλώς δεν είχε ιθαγένεια.

Στην ηλικία των 20 ετών αποφάσισε να εγκαταλείψει τον αθλητισμό. «Με κούρασε ψυχολογικά αυτή η άρνηση. Εξάλλου είχα φτάσει όσο ψηλά μου επιτρέπανε. Για παραπάνω… προϋπόθεση αποτελούσε η ιθαγένεια»

Ο Ριχάρδος άλλωστε δεν ζούσε μια εύκολη ζωή. Εκτός από το σχολείο και τον αθλητισμό, ήταν υποχρεωμένος και να εργάζεται, αρχικά για να συνεισφέρει στην οικογένεια, και κατόπιν, με την ενηλικίωσή του, για να έχει τα απαραίτητα ένσημα και να ανανεώνει την κάρτα παραμονής του. «Θυμάμαι να είμαι πάντα σε ένα κυνήγι ενσήμων. Οι φίλοι μου είχαν την πολυτέλεια να αναζητούν μια καλή δουλειά, ακόμα και να μένουν άνεργοι. Εγώ όχι. Έπρεπε να κάνω όποια δουλειά έβρισκα μόνο και μόνο για να μη χάσω την κάρτα παραμονής και με απελάσουν»

Έδωσε Πανελλήνιες και πέρασε στη σχολή Εμποροπλοιάρχων – ήθελε να ακολουθήσει το δρόμο του πατέρα του. Αλλά δεν υπολόγισε έναν παράγοντα: η σχολή ήταν πολύ μακριά και για να πηγαίνει και να μπορεί ταυτοχρόνως να εργάζεται, θα έπρεπε να έχει μεταφορικό μέσο. Όμως, για να βγάλει άδεια οδήγησης (για μηχανάκι) έπρεπε το τότε Υπουργείο Μεταφορών να τον ταυτοποιήσει ως κάτοχο Πράσινης Κάρτας. Την εποχή όμως εκείνη δεν υπήρχε παρόμοιο σύστημα ταυτοποίησης στο Υπουργείο Μεταφορών.

Έτσι, ματαιωμένος για άλλη μια φορά, εγκατέλειψε τα σχέδιά του για σπουδές και αφοσιώθηκε στην προσπάθεια της πολιτογράφησής του. Την πρώτη φορά που ξεκίνησε τις διαδικασίες απευθύνθηκε σε δικηγόρο. Ήταν 20 χρονών. Ο δικηγόρος τού ζήτησε και έλαβε 500.000 δρχ. ως αμοιβή. Πέρασαν όμως δύο χρόνια και δεν είχε λάβει καμία απάντηση. Έτσι, αποφάσισε να αναλάβει μόνος του.

Τα λοιπά πέντε χρόνια θα τα περάσει μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας και Υπουργείου Εσωτερικών. «Η διαδικασία σκάλωνε στο ότι το Υπουργείο Εσωτερικών χρειαζόταν ισχύουσα κάρτα παραμονής για να προχωρήσει στην πολιτογράφηση, αλλά εγώ, όπως και χιλιάδες άλλοι, τη λάμβανα πάντα ληγμένη»

Ήταν 25 χρονών όταν επιτέλους κατόρθωσε να βγάλει άκρη: την ισχύουσα κάρτα τη λάμβανε το ΥΠΕΣ αλλά δεν την καταχώριζε στο σύστημα. Βρήκε την κάρτα του σε μια πελώρια κούτα, εκεί, σε κάποιο από τα αρμόδια γραφεία. «Δεν θέλω να πιστέψω ότι το έκαναν σκόπιμα επειδή είμαι μαύρος. Αλλά και πάλι… για ποιον άλλο λόγο να το έκαναν; Ίσως για χρήματα. Αλλά εγώ ποτέ δεν θα λάδωνα για να πάρω την ελληνική ιθαγένεια»

Η υπηκοότητα του παραχωρήθηκε στις 25 Μαΐου 2003. Ήταν 27 χρονών. «Θυμάμαι την ημέρα εκείνη ως την πιο ευτυχισμένη της ζωής μου»

«Τι άλλαξε την ημέρα εκείνη πραγματικά;» τον ρωτάμε. «Τίποτα» απαντά ύστερα από σκέψη. «Απλώς σταμάτησα να φοβάμαι. Ένιωσα ότι απέκτησα πλέον το δικαίωμα να διεκδικήσω τα όνειρά μου»

«Έγινες Έλληνας με αυτό το χαρτί;» «Όχι. Ήμουν Έλληνας»

«Τι είναι η ελληνικότητα;» «Η γλώσσα», απαντά δίχως δισταγμό, και συμπληρώνει: «Πατρίδα είναι η συνείδηση, η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους που μοιράζεσαι την ίδια κοινωνία, τους ίδιους κανόνες, τα ίδια προβλήματα»

«Το χρώμα δεν επηρεάζει;» «Ποτέ δεν αντιλήφθηκα τον εαυτό μου ως μαύρο, ως διαφορετικό. Μόνο μέσα από την αντίδραση των άλλων, που άλλες φορές ήταν υπερβολικά θετική ή δίχως λόγο αρνητική. Ποτέ όμως απολύτως φυσιολογική»

«Τι έκανες μόλις πήρες την υπηκοότητα;» «Πήγα φαντάρος. Στις Ειδικές Δυνάμεις. Ήμουν, έως τότε, ο τρίτος που κατάφερε να γίνει δεκτός στο Σώμα των Ειδικών Δυνάμεων»
«Γιατί εκεί;» «Γιατί μου άρεσε ο αθλητισμός και γιατί έμοιαζε δύσκολο»

«Πώς σε δέχθηκαν μέσα;» «Ε, προφανώς είχα ασύλληπτα καψώνια, κυρίως κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής μου για τις Ειδικές Δυνάμεις. Αλλά ήθελα να πετύχω, οπότε άντεξα»

«Δεν ένιωσες την ανάγκη να αποδείξεις και να επιδείξεις την ελληνικότητά σου;» «Όχι. Ήξερα την παγίδα αυτή. Απλώς προσπαθούσα να μην αδικούμαι μόνο και μόνο επειδή είμαι Έλληνας με ξενικά χαρακτηριστικά»

«Αδικήθηκες ποτέ;» «Ε, βέβαια. Αφού πέρασα επιτυχώς τις εξετάσεις στη σχολή Ειδικών Δυνάμεων και ήρθα 36ος στο σύνολο, δηλαδή σε πολύ υψηλή θέση, με κόλπα με εμπόδισαν να καταταγώ στο σώμα αλεξιπτωτιστών. Ενώ πάντα παίρνουν τους πρώτους 41, όταν με είδε ο διοικητής έφερε ρύθμιση με την οποία κατ’ εξαίρεση εκείνη τη χρονιά θα έπαιρναν μόνο τους πρώτους 35! Το κακό είναι ότι μαζί με εμένα αδικήθηκαν και οι άλλοι!»

Σήμερα, ο Ριχάρδος, ως νομικά κατοχυρωμένος Έλληνας πολίτης, εργάζεται στα ΕΛΤΑ με σύμβαση έργου και οδηγεί νταλίκες που μεταφέρουν αυτοκίνητα της Hertz, και, στον ελεύθερο χρόνο του, ονειρεύεται την επόμενη ημέρα. Στην ερώτησή μας σχετικά με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για την αλλαγή του κώδικα ιθαγένειας, δεν απαντά. Χαμογελά πονηρά. Είναι προφανές πως δεν πιστεύει πως θα συμβεί κάτι παρόμοιο. «Δηλαδή τα παιδιά πλέον θα παίρνουν την ιθαγένεια δίχως να περνάνε την ταλαιπωρία που πέρασα εγώ;» εκστομίζει δειλά και ύστερα αφήνεται σε σκέψεις.

Τι θα ήθελες να συμβουλεύσεις τα παιδιά που θα πάρουν σε λίγους μήνες την ελληνική ιθαγένεια; «Keep walking… Έχει πολύ δρόμο μετά»

*

Με τη νέα χρονιά η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο βάσει του οποίου τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή ήρθαν σε μικρή ηλικία και φοίτησαν σε ελληνικό σχολείο για 3 ή 6 χρόνια θα μπορούν να λαμβάνουν την ελληνική ιθαγένεια.
Η διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου που ολοκληρώθηκε την 7η Ιανουαρίου δημιούργησε την εντύπωση ότι οι Έλληνες αντιδρούν «καθέτως και οριζοντίως», για να χρησιμοποιήσω την έκφραση βουλευτή του ΛΑΟΣ. Τα σχόλια όμως στην ηλεκτρονική αυτή διαβούλευση σε καμία περίπτωση δεν είναι αντιπροσωπευτικά της ελληνικής κοινωνίας. Όχι μόνο γιατί οι χρήστες του διαδικτύου δεν ξεπερνούν το 15% του πληθυσμού, αλλά και γιατί η ομοιομορφία των ενθέρμως αρνητικών μηνυμάτων πρόδιδε την προέλευση και το στόχο τους. Ήταν καταφανώς υποκινούμενα από συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα και λοιπούς σχηματισμούς που αναζητούν ταυτότητα, χώρο, αλλά και «πελατεία» (θορυβημένοι από την έλευση Σαμαρά).

Στην πραγματικότητα, θα δυσκολευτούμε να βρούμε έναν Έλληνα που με το χέρι στην καρδιά θα δεχόταν να περνάνε τα παιδιά αυτά τόσες ματαιώσεις όσες και ο Ριχάρδος μόνο και μόνο επειδή το χρώμα τους ή και το ονοματεπώνυμό τους δεν προσομοιάζουν στα δικά μας.

***

(Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην Athens Voice)

18 σχόλια:

  1. Προς το blog σας .

    Ένα νέο blog γεννήθηκε με σκοπό να δόση βήμα σε όλους τους Έλληνες ..Ένα Blog όπου μπορεί ο καθένας μας να γράφει ότι τον απασχολεί επώνυμα η ανώνυμα…ένα blog που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες να πούνε όλα αυτά που μέχρι τώρα διστάζανε να πούνε .. Αν θέλεις και εσύ να κάνεις κάτι για όλη αυτή την απάτη που βλέπεις γύρο σου ..έλα μαζί μας …..Το Blog σου δίνει την δυνατοτιτα να ακουστή η γνώμη σου σε ένα ευρύ κοινό χωρίς πολιτικούς ,κομματικούς ,εθνικούς, θρησκευτικούς, η άλλους περιορισμούς .
    Κάνε τώρα την αρχή έλα μαζί μας…………
    Οι απόψεις που θα γράφεις εδώ δεν λογοκρίνονται σε καμιά περίπτωση και δημοσιεύονται ακέραιες

    www.ksipnistere.blogspot.com

    www.ksipnistere.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά είναι τα προβλήματα που κάποτε πρέπει να θέσουμε υπόψη του ελληνικού λαού κι ειδικά εκείνων των μισαλλόδοξων τμημάτων του. Στόχος όμως στην τελική δεν πρέπει να είναι η αφομοίωση, αλλά η ενσωμάτωση του αλλοδαπού στοιχείου με την παράλληλη διατήρηση των πολιτισμικών χαρακτηρισμών του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "επειδή το χρώμα τους ή και το ονοματεπώνυμό τους δεν προσομοιάζουν στα δικά μας".

    Άφρα Αλ Σαλέχ: ελληνικότητα ονοματεπώνυμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην πραγματικότητα, θα δυσκολευτούμε να βρούμε έναν Έλληνα που με το χέρι στην καρδιά θα δεχόταν να περνάνε τα παιδιά αυτά τόσες ματαιώσεις όσες και ο Ριχάρδος μόνο και μόνο επειδή το χρώμα τους ή και το ονοματεπώνυμό τους δεν προσομοιάζουν στα δικά μας.

    Εδω κρυβεται η αληθεια! Ας πουν στον κοσμο με ακριβεια τι ηδη προβλεπει ο νομος που δεν τηρειται, ποιες ακριβως θα ειναι οι αλλαγες, ας σταματησει η προπαγανδα και η παραπληροφορηση, απο οσο εμαθα κι εγω προσφατ υπαρχει ηδη ο κωδικας ιθαγενειας , αλλα δεν τηρειται, ας δουμε τι θα γινει στην πραξη,ομως, γιατι στη θεωρια ολα ειναι ευκολα! Οι ανθρωποι ειναι ανθρωποι και τους χωριζουν σκοπιμα και με πολυ συγκεκριμενους τροπους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Στόχος όμως στην τελική δεν πρέπει να είναι η αφομοίωση, αλλά η ενσωμάτωση του αλλοδαπού στοιχείου με την παράλληλη διατήρηση των πολιτισμικών χαρακτηρισμών του."

    Τι πάει να πει "αφομοίωση vs ενσωμάτωση" και γιατί η πρώτη δεν πρέπει να είναι στόχος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρακαλώ τους blogger να στηρίξουν την προσπάθεια για την Αίτή, βάζοντας στο blog τους το σχετικό Banner:

    http://buzz.blogger.com/2010/01/support-haiti-disaster-relief.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυστυχώς οι κοινωνικές δομές του σήμερα εγκλώβιζουν λαούς στη φτώχια και στην ανέχια. Τι πάει να πει είμαι Έλληνας και εσύ Σομαλός; Υποτίθεται οτι οι άνθρωποι είναι ίσοι και πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες αναλογα με τις ικανότητες τους.
    Με ενοχλεί πολύ τελευταία αυτη η κοινωνική ετικέτα του τύπου "είμαι Έλληνας ή Νιγιριανός ή Γάλλος", ένα society brand name που σου δείνει την δυνατότητα να είσαι προνομιούχος αυτης της ζωής και άλλοτε υπόδουλος των προνομιούχων. Προτιμώ να δηλώνω πολίτης του κόσμου και να προσπαθώ να προσφέρω το καλύτερο στον εαυτό μου και στους γύρω μου. Θλίβομαι όταν βλέπω άτομα να υπερασπίζονται με ζέση την εθνικότητά τους και να μιλούν αποδοκιμαστικά για λαούς που πολλές φορες δοκιμάζονται. Θέλω να πιστεύω πως κάποια μέρα τα σύνορα θα καταργηθούν και κάποια μορφή δικαιοσύνης θα εδραιωθεί στον κόσμο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μητέρα από τις Σεϋχέλλες και πατέρας από Γκάνα.

    χαχα ο ορισμος του Ελληνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι το 2015 που η χώρα μας σύμφωνα με τον ΟΗΕ θα έχει 4.200.000 μετανάστες, κυρίως μετανάστες προερχόμενους από την Τουρκία, θα έχει παντού φαινόμενα πολύ οξύτερα από αυτά της Πάτμου (απόβαση λαθρομεταναστών) και της συνοικίας του Αγίου Παντελεήμονα της Αθήνας.

    Η Ελλάδα με αριθμό μεταναστών μεγαλύτερο από τον ενεργό της πληθυσμό θα είναι αδύνατον να τους απορροφήσει και θα έχουμε πολυδιάσπαση της χώρας, πιθανόν αλλαγή του ονόματος της και άλλα, που άλλοι περισσότερο ειδικοί μπορούν να αναλύσουν και να προβλέψουν.

    Εξ όσων γνωρίζω η χώρα μας προσπαθεί εδώ και χρόνια να λύσει το πρόβλημα της ηθελημένης από το επίσημο τουρκικό κράτος λαθρομετανάστευσης από την Τουρκία, μέσω της ΕΕ. Μέχρις όμως να το λύσει εκεί φαίνεται ότι θα έχει γίνει μη αναστρέψιμη καταστροφή.

    Ένα είναι βέβαιον. Ότι αν συνεχίσουμε να διακατεχόμαστε από την ίδια αφέλεια (άκουσα εκπρόσωπο κόμματος να ευχαριστεί του λαθρομετανάστες που διάλεξαν τη χώρα μας), το 2015 ή και πριν θα έχουμε, ή το τέλος ή την αρχή του τέλους της Ελλάδας όπως την ξέρουμε. Θα το καταλάβουν οι αφελείς, δήθεν αντιρατσιστές, όταν το πρόβλημα θα έχει φτάσει την πόρτα τους. Θα έχει τότε διαπραχθεί το μεγαλύτερο έγκλημα για τις επερχόμενες γενιές Ελλήνων και για τον Ελληνικό πολιτισμό.
    Κατά τα άλλα καλά κρατεί η πλύση εγκεφάλου του ελληνικού λαού ότι είναι ρατσιστής, κτλ., χωρίς να γίνεται δήθεν αντιληπτό ότι δεν είναι θέμα ρατσισμού ή αντιρατσισμού, αλλά προγραμματισμένο από την Τουρκία έγκλημα αλλαγής της σύνθεσης του πληθυσμού της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΧΘΕΣ ΔΩΣΑΜΕ ΙΣΧΥΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ!!!

    http://www.youtube.com/watch?v=2NpFNAdljj4&feature=player_embedded


    Το Σάββατο 5/2 σκουλήκια λαθραίοι κρυφτήτε στις τρύπες σας. Αρχίζει η κυνηγητική περίοδος.


    ΘΕΛΕΤΕ, ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ... ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ
    ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ!

    ΑΙΜΑ & ΤΙΜΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παρακολούθησα τη συζήτηση στην τηλεόραση, όπου συμμετείχατε και θα ήθελα να κάνω κάποιες επισημάνσεις.
    1. Τα στατιστικά που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή επιβεβαίωσαν αυτό που σας είχα ξαναπει. Πως το θέμα έχει φύγει από τα όρια του ΛΑΟΣ και πως πολλοί ψηφοφόροι της Αριστεράς είναι επιφυλακτικοί απέναντι στο νομοσχέδιο.
    2. Οι χώρες που αναφέρατε πως έχουν ως προϋπόθεση την πενταετή παραμονή, εάν το παρατηρήσετε είναι χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρωπης, οι οποίες δεν συνορεύουν άμεσα με χώρες από όπου διέρχονται ανενόχλητοι οι λαθρομετανάστες. Οι χώρες της Μεσογείου, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα έχουν πολύ αυστηρότερη νομοθεσία. Η οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση πρέπει να λάβει υπ' όψιν της και τη γεωγραφική θέση της χώρας.
    3. Έγινε περισσότερο από πασιφανές πως για τη σύνταξη του νομοσχεδίου υπήρξε προχειρότητα, επιπολαιότητα και άγνοια της παρούσας κατάστασης, αφού δεν γνωρίζετε καν πόσοι μετανάστες βρίσκονται στη χώρα.
    Η αντίδραση είναι πολύ μεγάλη. Πιστεύω πως η καλύτερη λύση είναι να βρεθεί μία δικαιολογία για να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο, προκειμένου να μελετηθεί, να διορθωθεί, να βολιδοσκοπηθεί η κοινή γνώμη και μετά από πολύ καιρό και αφού έχουν ρυθμιστεί κάποια άλλα θέματα-προτεραιότητες της κοινωνίας μας, τότε να ξανασυζητηθεί.
    Κανείς δεν έχει αντίρρηση να λάβουν υπηκοότητα παιδιά όπως η Ιωάννα, που ουσιαστικά η μόνη χώρα που γνώρισαν είναι η Ελλάδα. Το νομοσχέδιο όμως δεν αφορά μόνο αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ............./´¯/)........... (\¯`\
    ............/....//........... ...\\....\
    .........../....//............ ....\\....\
    ...../´¯/..../´¯\.........../¯ `\....\¯`\
    .././.../..../..../.|_......_| .\....\....\...\.\..
    (.(....(....(..../.)..)..(..(. \....)....)....).)
    .\................\/.../....\. ..\/................/
    ..\................. /........\................../
    ....\..............(.......... ..)............../
    ......\.............\......... ../...............
    ............../´¯/)........... (\¯`\
    ............/....//........... ...\\....\
    .........../....//............ ....\\....\
    ...../´¯/..../´¯\.........../¯ `\....\¯`\
    .././.../..../..../.|_......_| .\....\....\...\.\..
    (.(....(....(..../.)..)..(..(. \....)....)....).)
    .\................\/.../....\. ..\/................/
    ..\................. /........\................../
    ....\..............(.......... ..)............../
    ......\.............\......... ../...............
    ............../´¯/)........... (\¯`\
    ............/....//........... ...\\....\
    .........../....//............ ....\\....\
    ...../´¯/..../´¯\.........../¯ `\....\¯`\
    .././.../..../..../.|_......_| .\....\....\...\.\..
    (.(....(....(..../.)..)..(..(. \....)....)....).)
    .\................\/.../....\. ..\/................/
    ..\................. /........\................../
    ....\..............(.......... ..)............../
    ......\.............\......... ../...............
    ............../´¯/)........... (\¯`\
    ............/....//........... ...\\....\
    .........../....//............ ....\\....\
    ...../´¯/..../´¯\.........../¯ `\....\¯`\
    .././.../..../..../.|_......_| .\....\....\...\.\..
    (.(....(....(..../.)..)..(..(. \....)....)....).)
    .\................\/.../....\. ..\/................/
    ..\................. /........\................../
    ....\..............(.......... ..)............../
    ......\.............\......... ../...............
    ............../´¯/)........... (\¯`\
    ............/....//........... ...\\....\
    .........../....//............ ....\\....\
    ...../´¯/..../´¯\.........../¯ `\....\¯`\
    .././.../..../..../.|_......_| .\....\....\...\.\..
    (.(....(....(..../.)..)..(..(. \....)....)....).)
    .\................\/.../....\. ..\/................/
    ..\................. /........\................../
    ....\..............(.......... ..)............../
    ......\.............\......... ../...............
    ............../´¯/)........... (\¯`\
    ............/....//........... ...\\....\
    .........../....//............ ....\\....\
    ...../´¯/..../´¯\.........../¯ `\....\¯`\
    .././.../..../..../.|_......_| .\....\....\...\.\..
    (.(....(....(..../.)..)..(..(. \....)....)....).)
    .\................\/.../....\. ..\/................/
    ..\................. /........\................../
    ....\..............(.......... ..)............../
    ......\.............\......... ../...............
    ............../´¯/)........... (\¯`\
    ............/....//........... ...\\....\
    .........../....//............ ....\\....\
    ...../´¯/..../´¯\.........../¯ `\....\¯`\
    .././.../..../..../.|_......_| .\....\....\...\.\..
    (.(....(....(..../.)..)..(..(. \....)....)....).)
    .\................\/.../....\. ..\/................/
    ..\................. /........\................../
    ....\..............(.......... ..)............../
    ......\.............\......... ../...............
    ............../´¯/)........... (\¯`\
    ............/....//........... ...\\....\
    .........../....//............ ....\\....\
    ...../´¯/..../´¯\.........../¯ `\....\¯`\
    .././.../..../..../.|_......_| .\....\....\...\.\..
    (.(....(....(..../.)..)..(..(. \....)....)....).)
    .\................\/.../....\. ..\/................/
    ..\................. /........\................../
    ....\..............(.......... ..)............../
    ......\.............\......... ../...............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ όμορφη αλλά και διδακτική η ιστορία του Ριχάρδου.
    Ενα ηχηρό μήνυμα σε όσους αμφισβητούν ότι ένας άνθρωπος με μη ελληνική καταγωγή, μπορεί να είναι καλός πολίτης του ελληνικού κράτους.
    Ας καλωσορίσουμε όλους τους μετανάστες που βρέθηκαν στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή και ας τους βοηθήσουμε να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία χωρίς διακρίσεις χρώματος, φυλής και άλλων επιφανειακών χαρακτηριστικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κ. Σάλεχ δεν γνώριζα την ύπαρξή σας, παρά την καριέρα σας ως ηθοποιός, μέχρι πριν από λίγες μέρες. Πρέπει να καταλάβετε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται οι Έλληνες να αποδεχθούν έγχρωμους και ασιάτες ως "Έλληνες". Η ιθαγένεια ανήκει μόνο σε όσους έχουνε ελληνική καταγωγή. ΜΟΝΟ η υπηκοότητα μπορεί να δοθεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις αλλόφυλων και αλλόθρησκων που ζούνε στην Ελλάδα. Ήρθατε τώρα εσείς κ. Σαλέχ να μας πείτε τί; Ότι οι Αφρικανοί μετά από μερικά χρόνια γίνονται "Έλληνες"; Δεν ντρέπεστε καθόλου να τα λέτε αυτά; Τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει αυτό; Να είστε σίγουροι ότι δεν θα καταφέρετε πολλά εσείς και τα πασοκάκια φιλαράκια σας τα οποία σας έδωσαν μία τέτοια θέση. Σας πληρώνουμε εμείς για να μας φτύνετε στα μούτρα. Εξοργιστικά είναι όλα αυτά. Είναι φανερό ότι πολλοί άνθρωποι που κατάγονται από μεικτού τύπου οικογένειας είτε εθνικά είτε σε φυλετικό επίπεδο, καταλήγουν να γίνονται οπαδοί του πολυπολιτισμού και της πολυφυλετικότητας, ως ανάγκη να αντισταθμίσουν το δικό τους κενό και τη δική τους μπερδεμένη καταγωγή και ταυτότητα. Αυτό είστε και εσείς κ. Σαλέχ. Αλλά όσο ωραία και να είστε, δεν θα κάτσουν οι Έλληνες να τους πείτε εσείς, ότι οι Αφρικανοί και οι Πακιστανοί είναι πλέον "Έλληνες" όπως κάνατε στον Πρετεντέρη τις προάλλες. Πραγματικά ντροπή σας και να είστε σίγουροι ότι δε θα περάσουν αυτά. Καλύτερα να μένατε στην ηθοποιία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τρελλάθηκες στις αρλούμπες και τα ψέμματα στην εκπομπή του Πρετεντέρη Αφροδιτούλα.
    Να σε χαίρονται τα ζώα του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν τον Βούγια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΑΦΡΟ, ΘΑ ΣΕ ΒΑΛΩ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ.
    ΟΤΑΝ ΠΑΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΗΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ.
    ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ισλαμιστές βιαστές και ανοϊκοί πολιτικάντηδες

    Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία της Δανίας, το 68% του συνόλου των βιασμών στη χώρα τους το περασμένο έτος έχει διαπραχθεί από μουσουλμάνους μετανάστες.
    Σπάνια βγαίνουν στη δημοσιότητα τέτοια στατιστικά στοιχεία γιατί αντιβαίνουν στο κρατικό "αντιρατσιστικό" δόγμα, βάση του οποίου δεν πρέπει να προκαλείται η "ξενοφοβία" με την αποκάλυψη στοιχείων εθνικής καταγωγής των εγκληματιών.
    Στην πραγματικότητα αυτό που θέλουν να αποκρύψουν είναι η πραγματικότητα.
    Αυτό που είναι σημαντικό στην περίπτωση της Δανίας και αφορά ιδιαίτερα το ζήτημα που έχει προκύψει και στην χώρα μας, είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι βιαστές ήταν νεαροί μουσουλμάνοι μετανάστες, δεύτερης και τρίτης γενιάς. Τα δε θύματά τους ήταν σχεδόν όλα Δανές μικρής ηλικίας.
    Αυτά τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι ούτε αφομοίωση υπήρξε, ούτε πολυπολιτισμικό μοντέλο υπάρχει στην πράξη.
    Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης μάλιστα, η δημοσίευση τέτοιων στοιχείων, θεωρείται ρατσιστική πράξη και διώκεται από τον νόμο, με κυριώτερες την Σουηδία και τη Γερμανία.
    Στην Γαλλία, παρά την απαγόρευση της μαντήλας σε δημόσια σχολεία, καταμετρήθηκε ότι το 77% των μουσουλμάνων γυναικών συνεχίζουν να τις φέρουν διακριτικά στο λαιμό τους, από φόβο για τις περιπόλους ηθικής επιβολής των ισλαμιστών που την επιβάλλουν με παρενόχληση και σεξουαλική κακοποίηση.
    Μάλιστα πρόσφατα ένας Μουφτής σε ομιλία του στην Κοπεγχάγη, υπεραμύνοντας το δικαίωμα στην μαντήλα δήλωσε δημόσια ότι οι γυναίκες που αρνούνται να την φορούν "είναι σαν να προκαλούν τον βιασμό"...
    Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, οι φεμινιστικές οργανώσεις της Ευρώπης, στην καλύτερη περίπτωση σιωπούν, ενώ στην χειρότερη είναι φανατικά "αντιρατσίστριες", προπαγανδίζοντας μία αφηρημένη "ανοχή στη διαφορετικότητα"...
    Είναι ολοφάνερο, όπως δείχνει το παρελθόν των εισβολών στην Ελλάδα, ότι χωρίς αυτο-οργάνωση ΠΑΛΛΑΪΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ... οδηγούμαστε με ταχύτατους ρυθμούς στο να "απολαύσουμε" τα αποτελέσματα της λατρεμένης πολυπολιτισμικότητας των σύγχρονων πολιτικών ηγετίσκων, που αποφασίζουν για εμάς, διαμένοντας οι ίδιοι μέσα σε καλά φυλαγμένους χώρους.

    ΟΤΑΝ Η ΔΑΝΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΦΟΜΟΙΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΤΟΥΣ, ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΟΜΟΙΩΣΕΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλέ, σύκα!!!
    Φυσικά & είναι Έλληνας ο "Ριχάρδος ο λεοντόπουτσος"!!
    Εμείς, στο σύλλογο λουγκρών του ΣΥΡΙΖΑ, τον έχουμε ήδη δεχθεί(μέσα μας)!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή