Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Φράχτες και πέργκολες στον Έβρο

Θέλετε φράχτες; Θέλετε τάφρους; Θέλετε τείχη; Δεκτό. Θέλετε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της μη νόμιμης μετανάστευσης; Ε, τότε είμαστε σε λάθος δρόμο.

***

Αν σταθούμε στην ορολογία που συνοδεύει τη σύγχρονη μετανάστευση, αυτό το νέο είδος μετανάστευσης που δεν είναι μήτε ακριβώς οικονομικοί μετανάστες μηδέ συμβατικοί πρόσφυγες, όπως τους ορίζει η Συνθήκη της Γενεύης, αλλά ανήκουν σε μια ενδιάμεση κατηγορία («εξαναγκασμένη μετανάστευση») που στην πλειονότητά της αφορά ανθρώπους που χρήζουν διεθνούς προστασίας, μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε ότι σχετίζεται με το νερό: influx, wave, flow, κι αυτό δεν είναι διόλου τυχαίο Τη σύγχρονη μετανάστευση δεν την σταματάς μήτε με τείχη μήτε με φράχτες, όπως και το νερό εξάλλου. Μπορείς μοναχά να της αλλάξεις πορεία. Ωστόσο, όσο περισσότερο την εμποδίζεις τόσο θα τρυπώνει από αλλά σημεία, και όσο πιο κρυφά τα σημεία τόσο μεγαλύτερη η ζημιά, όπως και με το νερό εξάλλου.


Δεν υπάρχει θεωρητικός της σύγχρονης μετανάστευσης που να μην εκτιμά ότι τα αίτια της παράνομης μετανάστευσης δεν είναι άλλα από την ανυπαρξία διαδικασιών νόμιμης μετανάστευσης Είναι οι περίφημες «unintended consequences» (λανθάνουσες συνέπειες) του Merton, «οι απρόβλεπτες συνέπειες σκόπιμων πράξεων». Όταν, δηλαδή, το κράτος θέλοντας να περιορίσει τη μετανάστευση υψώνει τείχη αδιαπέραστα, φυσικά ή νομικά, αλλά στην πραγματικότητα το μόνο που κατορθώνει θα είναι να ενισχύσει τη λάθρα μετανάστευση και την κερδοσκοπία των λαθροδιακινητών. Θέλετε να πατάξετε τους λαθροδιακινητές; Ένας είναι ο τρόπος: ορίστε νόμιμους τρόπους εισδοχής μεταναστών.


Ο περίφημος φράχτης, λοιπόν, τί θα κάνει; Απολύτως τίποτα, όσον αφορά στους αλλοδαπούς Απλώς θα περνάνε από παραδίπλα ή από το Αιγαίο, όπως έκαναν όλα τα χρόνια. Διότι, προφανώς, και τη ροή δεν τη μετατόπισε η Frontex αλλά το market. Οταν το κόμιστρο έφτασε τα 2000-3000 ευρώ από Τουρκία σε Μυτιλήνη ή Σάμο, μια άλλη ομάδα στα επάνω σύνορα έριξε τις τιμές στα 300 ευρώ. Και σε αυτό οφείλεται το ότι πέραν της γεωγραφικής μετατόπισης παρατηρείται και μια ποιοτική αλλαγή: οι πιο φτωχοί, οι πιο ευάλωτοι, οι πιο δυστυχισμένοι … επιλέγουν τον Έβρο. Με τον φράχτη, απλώς ενδέχεται να αυξηθούν λίγο τα κόμιστρα και ίσως … και τα πτώματα.

Όμως, το ζήτημα δεν είναι ο αλλοδαπός. Στην πραγματικότητα, καθόλου δεν θα τον επηρεάσει. Αυτός ο φράχτης και ο περί αυτού λόγος επηρεάζει εμάς: το κράτος και τους πολίτες. Οσον αφορά τους πολίτες, όλη αυτή η ρητορική κάνει τον πολίτη να αισθάνεται απειλούμενος, ότι τίθεται θέμα εισβολής- ριζοσπαστικοποιείται, πολώνεται και αποπροσανατολίζεται. Αυτό επιθυμούμε; Να τρομάξουμε και να φασιστοποιήσουμε κι άλλο μια κοινωνία που βάλλεται από τα οικονομικά μέτρα και, συνεπώς, είναι έτοιμη να στρέψει τα βέλη της προς το πιο αδύναμο; Αυτό θέλει, άραγε, η σημερινή κυβέρνηση;


Οσον αφορά στο κράτος, βάλλεται από τον φράχτη γα τον εξής λόγο. Τη χρονιά που πέρασε, έγιναν γιγάντιες προσπάθειες για να αλλάξει το κλίμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναντι της Ελλάδας. Οταν όλοι κατηγορούσαν την Ελλάδα για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης, το επαίσχυντα χαμηλό ποσοστό απόδοσης πολιτικού ασύλου, την ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής, και το αίτημα της Ελλάδας για αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ μόνο γέλιο προκαλούσε. Υποκριτικό γέλιο; Φυσικά. Αλλά είχαν σθεναρά επιχειρήματα, ενώ η Ελλάδα ένοχα κατέβαζε τα μάτια. Έλεγαν… σταματήστε να βασανίζετε ανθρώπους και μετά τα λέμε. Και, πράγματι, μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, το κλίμα άρχισε να βελτιώνεται. Είδανε τις προσπάθειες, διάβασαν τα προσχέδια των νόμων, συναντήθηκαν με αρμόδιους φορείς και, κάπως έτσι, απέφυγε η Ελλάδα και την προσφυγή στο Δικαστήριο της ΕΕ. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά απέκτησε ισχυρούς συμμάχους- κράτη, διεθνείς οργανώσεις αλλά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναντι των κρατών μελών που συνέχιζαν να μην επιθυμούν καμία αλλαγή του Δουβλίνο ΙΙ. Όταν ακόμα και ίδιος ο υπουργός της Γαλλίας, ο κ. Besson, στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου στο Παρίσι -παρουσία εκπροσώπων κρατών -μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- τόνισε ότι η Ελλάδα αλλάζει και οφείλουμε να την στηρίξουμε καθώς αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, και η Επίτροπος η κα. Malmström υπερθεμάτισε τονίζοντας την ανάγκη για αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ. Όλα αυτά, όμως, κινδυνεύουν να γκρεμιστούν με τη ρητορική περί φράχτη. Για άλλη μια φορά η Ελλάδα φαίνεται να μην εφαρμόζει όσα υποσχέθηκε και να πράττει κάτι άλλο Ο φράχτης κ. υπουργέ δεν συμπεριλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο για τη Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών.


Στο Εθνικό Σχέδιο για τη Διαχείριση των Μεταναστευτικών Ροών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που χαιρετίστηκε από όλους, συμπεριλαμβάνεται ο νόμος για το άσυλο, τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, τα ανθρώπινα Κέντρα Μακράς Κράτησης. Και τίθεται το ερώτημα… όταν υπάρχει αυτό το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, μολονότι έχει καθυστερήσει τραγικά πολύ, όταν αυτό το νομοσχέδιο είναι προϊόν πολύμηνης μελέτης των καλύτερων που ασχολούνται με τη μετανάστευση- υπουργεία, θεσμικοί φορείς, ΜΚΟ, Διεθνείς οργανισμοί- γιατί δεν καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση του νόμου και αναλωνόμαστε σε πυροτεχνήματα με φράχτες, που είναι τοις πάσει γνωστό πως και χρήματα θα κοστίσουν και κανένα αποτέλεσμα δεν θα φέρουν; Το τόνισε εξάλλου και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στον Έβρο μπορούσε σε πιλοτική βάση να λειτουργεί από το Σεπτέμβρη και με αυτό τον τρόπο θα περιορίζονταν δραματικά οι ροές από τα σύνορα στο κέντρο της Αθήνας Εργασία καμία δεν έχει γίνει για την βελτίωση της Πέτρου Ράλλη μήτε για τα κρατητήρια του Αεροδρομίου. Ομοίως, καμία προετοιμασία δεν έχει γίνει για την κατασκευή Κέντρων Μακράς Κράτησης, που να συνάδουν με τις οδηγίες του CPT. Όσο δεν για το ΠΔ για τα εκκρεμή αιτήματα ασύλου …ακόμα αναμένεται η εφαρμογή του- το μαρτυρούν, άλλωστε, οι δεκάδες απεργοί πείνας από το Αφγανιστάν και το Ιράν. Και τα κονδύλια παραμένουν στα ταμεία, ανέπαφα.


Ο Έβρος χρειάζεται και φράχτες και έργα υποδομής, ώστε να μην πλημμυρίζουν κάθε χρόνο τα χωριά αυτής της πολύτιμης αν και ξεχασμένης περιοχής της Ελλάδας. Δεν χρειάζεται, όμως, αυτόν τον φράχτη.

19 σχόλια:

  1. τι δεν καταλαβαίνεις βρε Αφροδίτη; Ο Παπουτσής και οι συν αυτώ έχουν αποφασίσει σύμπλευση με το πιο συντηρητικό κομμάτι της ΕΕ. Δέχονται Frontex, δε δέχονται Malstrom. Τα ίδια γίνονται και σε άλλα ζητήματα, με προεξάρχον αυτό της οικονομίας στην κρίση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ενταξη καλο το αρθρο αλλα εχω και εγω μερικες ερωτησεις 1ον το φραγμα που υψωσε η ισπανια στα συνορα της ειχε αποτελεσμα? 2ον τα 3000 ευρω που τα βρισκουν εγω για να βγαλω 3000 ευρω πρεπει να δουλεψω 5 χρονια με τα 600 ευρω που παιρνω 3 γιατι επιλεγουν ευρωπαικες χωρες που ειναι χρεωκοπημενες πλην γερμανιας και γαλλιας και οχι χωρες που εχουν τρομακτικη αναπτυξη και ειναι πιο κοντα στον πολιτισμο του ισλαμ οπως τουρκια τουμπαι αραβικα εμιρατα συρια λυβιη κουβειτ? 4 καταλαβαινω το ανθρωπιστικο μερος του προβληματος αλλα εσεις κυρια σαλεχ γιατι δεν καταλαβαινεται οτι αυτο δεν μπορει να συμβαινει για παντα και οτι ο κορεσμος που εχει επελθει εδω και πολυ καιρο θα δημιουργησει τεραστια κοινωνικα προβληματα σε ολα τα επιπεδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η θέση σου έχει βαρύνουσα σημασία, λόγω ακριβώς της μετακλητής σου ιδιότητας. Χαίρομαι για όσα διάβασα και φυσικά συμφωνούμε απολύτως. Ελπίζω έμμεσα να φτάσουν τέτοιες σκέψεις αντίθεσης σε υπουργικά χείλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 5 ευρώ θα πληρώνουν πλέον οι Έλληνες πολίτες στα δημόσια νοσοκομεία, ανεξάρτητα του ασφαλιστικού τους ταμείο. Από την υποχρέωση αυτή (ασφαλώς) εξαιρούνται οι μετανάστες (νόμιμοι και παράνομοι).

    Να δοθεί λοιπόν επιτέλους και πράσινη κάρτα, με την οποία οι αλλοδαποί θα μπορούν να εισέρχονται στα σπίτια και στους κώλους των φιλάνθρωπων συμπολιτών μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το σχέδιο της Ελλάδας καταδικάστηκε ήδη από την Διεθνή Αμνηστία. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπός της, «Αν επιτραπεί στην Ελλάδα να χτίσει τείχος, τότε η ΕΕ θα παραβιάσει τις αρχές της σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

    Να πάνε να χεστούνε οι νεοταξίτες. Έχουμε γεμίσει κοπρίτες, δεν χωράμε περισσότερους. Έκθεση του Παντείου Πανεπιστημίου αναφέρει, πως το 2050, οι αλλοδαποί θα είναι 14 εκ. και οι Έλληνες 11εκ. Ο εχθρός είναι ήδη εντός των τειχών. Θα μας στραγγαλίσουν με τη πρώτη ευκαιρία αν δεν αμυνθούμε λυσσαλέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ό,τι δεν αρέσει στον "εχθρό" μου, μου αφήνει ψήγματα συμπάθειας. Αν είναι να αποδώσει έστω και ένα 10% από το ζητούμενο που είναι η πάσει θυσία μείωση της λαθρομετανάστευσης, τότε λέω ΝΑΙ. Αν επιπροσθέτως, πρόκειται να προκαλέσει και τους βολεψάκηδες Ευρωπαίους φίλους μας, τις παρασιτικές Μ(πίζνες) Κ(αλά) Ο(ργανωμένες) και τους πάσης φύσεως αιθεροβάμωνες "προοδευτικούς", τότε λέω ένα ΝΑΙ επιπλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατί δε σκοτώνουμε όσους έρχονται; Θα μας βγει και φτηνότερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν είναι η ίδια κυβέρνηση αυτή Αφροδίτη, στην οποία διετέλεσες σύμβουλος μετανάστευσης. Από το σοσιαλισμό (ισότητα, σεβασμός ανθρώπινων δικαιωμάτων) έχει περάσει ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ στη βαρβαρότητα, και εσχάτως (μέσω του Παπουτσή αλλά και του αξιότιμου κύριου Πάγκαλου) ψάχνει και για εξιλαστήρια θύματα. Αμφιβάλλει κανείς ότι η βασική χρησιμότητα του τείχους είναι επικοινωνιακή, και ότι η κυβέρνηση ποντάρει στα συντηρητικά αντανακλαστικά του κόσμου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ούτε φράχτες, ούτε τάφρους, ούτε και τείχη θέλουμε. Στρατό που να 'χει το τσαγανό να πυροβολάει και πολιτεία που να αποφασίσει τέλος πάντων, ότι αυτό που δεν μπορεί να λυθεί, πρέπει να κοπεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν θα περιμένω την απάντηση στο ερώτημα αν μπορώ να το αναδημοσιεύσω.
    Γιατί αυτή η συζήτηση για νέους φράχτες στη ζωή μας πρέπει να κλείσει θετικά πριν δηλητηριαστεί κι άλλο η ζωή και η ψυχή μας.
    Ευχαριστώ Αφροδίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. απο τον καρατζαφερη το περιμεναν απο το πασοκ τους ηρθε!! το φυσανε και δεν κρυωνει ολοι οι δηθεν προοδευτικοι..χαχαχα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καταπληκτικη αναρτηση,καταπληκτικοτερη ομως η δημοκρατικη σου σταση σε τοσα ανωνυμα σκουλικια.
    Φυσικα και θα το δανειστο να το αναδημοσιευσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το αυγό του φιδιού κ. Vrettos ζεσταίνεται όταν έχεις μια αριστερά που αρνείται να δει την πραγματικότητα, κρυπτώμενη πίσω απ' το ιδεολογήμα του ρατσισμού. Δεν εννοώ φυσικά ότι δεν υπάρχουν ρατσιστές. Υπήρχαν και θα υπάρχουν.
    Το αυγό του φιδιού κ. Vrettos ζεσταίνεται όταν η απάντηση της αριστεράς στα φαινόμενα γκετοποίησης περιοχών της Αθήνας είναι η καταγγελία του ΝΑΤΟ, που βομβάρδισε το Αφγανιστάν, ή του Ισραήλ που τρομοκρατεί τη Λωρίδα της Γάζας, αγνοώντας φυσικά το γεγονός ότι οι Αφγανοί και Παλαιστίνιοι μαζί δεν αποτελούν ούτε το 10% των μεταναστών - και ότι το μεταναστευτικό κύμα το προκαλεί ο Δυτικός κόσμος. Τότε ο κόσμος (αρχικά ο λούμπεν, ευρύτερα στρώματα μετά) στρέφεται προς την άλλη όχθη. Η οποία σε πολλά δεν είναι και τόσο "άλλη" (βλ. καταγγελία νέας τάξης/παγκοσμιοποίησης), της πολιτικής του "διαίρει και βασίλευε" με Δούρειο Ίππο τις μειονότητες κλπ, που αποτελούν κοινό κτήμα των δύο άκρων, σε βαθμό που χρειάζεσαι μεγεθυντικό φακό για να εξακριβώσεις ποίο απ' τα δύο είναι το ερυθρό και ποιό το μαύρο.
    Καλά θα κάνει η αριστερά να κοιτάξει να διαμορφώσει πειστικές λύσεις, που δεν θα στηρίζονται μεν -ούτε να απορρίπτουν δε κάθε μορφή καταστολής- που θα απαντάνε στο τώρα και όχι σε ένα φαντασιακό επέκεινα ή μια αυτιστική ιδεοληψία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δίπλα στον φράχτη να τοποθετηθεί ναρκοπέδιο. Οι φράχτες, γιατί πράγματι πρέπει να γίνουν δύο, να έχουν ηλεκτροφόρα σύρματα, με θανατηφόρο τάση. Όχι απλώς να τινάζει το ρεύμα αλλά να σκοτώνει. Να τελειώνουμε με τη λαίλαπα που μας έστειλαν εδώ τα οργανωμένα συμφέροντα καί τα κέντρα που θέλουν να χαλάσουν την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δυστυχώς ο βλακώδης "ανθρωπισμός" ψευδοαριστερής κοπής, το λόμπυ των λαθρομεταναστολάγνων(επιδοτούμενες ΜΚΟ, καλλιτέχνες που βρίσκουν φθηνό σεξουαλικό εμπόρευμα, εργολάβοι για φθηνή εργασία, λαθρέμποροι κλπ) μαζί με ανερμάτιστους πολιτικούς εμπόδισαν την λήψη ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ μέτρου.

    Τώρα είναι αργά και φτάσαμε σε σκληρές λύσεις. Ο φράχτης θα πρέπει να ενισχυθεί με ηλεκτροφόρα σύρματα και να υποστηριχτεί με άλλου τύπου αποτρεπτικές λύσεις, όπως νάρκες και πυρ κατά βούληση. Δυστυχώς το κλίμα δεν είναι κατάλληλο για να προστεθούν κροκόδειλοι και πιράνχας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Είστε Καραγκιόζηδες όλοι οι έμποροι της δυστυχίας.Έχετε κάνει επάγγελμα την κακομοιριά και την δυστυχία.Το κακό είναι πως μας την φορτώσατε και σε εμάς.Πάνω απο 20 δις στοιχίζει στην Ελλάδα,αυτή η κατάσταση με τους 3,5 εκ. και βάλε λαθρομετανάστες που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα ανάμεσα μας.
    Ναρκωτικά,παρεμπόριο,όπλα,πορνειά,υγεία,ικα.
    Και για να δείτε πως δεν είναι τόσο στόκοι όσο νομίζατε,σας έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια.Και αντί να συζητάνε πια μαζί σας για λύσεις,συζητάνε με τους κατοίκους του Αγ.Παντελεήμονα,γιατί με αυτούς ζουν και προσπαθούν να συμβιώσουν αρμονικά και χωρίς τα νεοεισερχόμενα εγκληματικά στοιχεία δίπλα τους.Και ούτε με εσάς στα λουσάτα διαμερίσματα που τα πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος για να πουλάτε φύκια ιδεολογίες στα media.
    Δες κι αυτό Άφροδίτη..
    http://eglimatikotita.blogspot.com/2011/01/blog-post_6696.html

    Τρέχα τώρα στους Καμπουράκη Οικονομέα να κλαφτείς για τους φασίστες και ρατσιστές πρόεδρους των μεταναστών.
    ΥΓ..Το πρωινό του mega σε έχει με συμβόλαιο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Bravoa Afroditi kala ta les..makari oles oi xwres na dexodai tous metanastes. Thelw k gw na metnasteusw gamwto alla den mou kathetai..den mou kathetai

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Όλα αυτά τα νέα παιδιά που γράφουν εδώ και που διακατέχονται από αγνά και ανθρωπιστικά αισθήματα, Ν Ο Μ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Α Κ Α θα είναι οι νέοι ψηφοφόροι της Χρυσής αυγής σε επτά χρόνια από σήμερα.
    Γιατί τότε θα μετράει ΜΟΝΟΝ το ένστικτο της επιβίωσης.

    Εκτός και αν είναι κάτοικοι Βορείων Προαστίων εκεί δηλαδή που η Αριστερά παίρνει συντριπτικά ποσοστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. "Ατιμώρητο παρανόμου
    εισόδου ή διαμονής
    Το άρθρο 31 της Συμβάσεως υποχρεώνει τα κράτη
    που έχουν προσχωρήσει σ’ αυτήν, να μην επιβάλ-
    λουν ποινές για παράνομη είσοδο ή διαμονή σε
    πρόσφυγες εφόσον α) έρχονται απ΄ ευθείας από
    χώρα όπου η ζωή ή η ελευθερία τους απειλούνταν
    λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, κοινωνι-
    κής τάξεως (ομάδας) ή πολιτικών πεποιθήσεων,
    β) παρουσιασθούν στις αρχές και δώσουν εξηγή-
    σεις για την παράνομη είσοδο ή διαμονή τους" βαση λοιπον του αρθρου 31 της συμβασεως του οηε για τους προσφυγες η ελλαδα δεν υποχρεουται να δωσει ασυλο σε ιρανους η αφγανους που ερχονται μεσω τουρκιας γιατι η ελλαδα δεν ειναι η "απευθειας" χωρα εισοδου..απο την τουρκια πρεπει να αιτηθουν ασυλο..επισης βαση του αρθεου 1 προσφυγας ειναι οποιου η ζωη και η ελευθερια απειλειται για λογους εθνικους κοινωνικους η πολιτικους..επομενως προσφυγες ειναι μονο οσοι προερχονται απο την παλαιστηνη και το αφγανισταν..ολοι οι αλλοι ειναι λαθρομεταναστες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή