Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Καντάφι, το δικό μας κάθαρμα

[Το αίμα των Λίβυων και ο φόβος των μεταναστών]

Άγνωστος παραμένει και συνεχώς αυξάνει ο αριθμός των νεκρών στη ΛιβύηΟι ευθύνες αποδίδονται αποκλειστικά στο συνταγματάρχη Καντάφι, αλλά αποτελεί επίσης εκτίμηση κοινής αποδοχής το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα, και κυρίως η ευρωπαϊκή κοινότητα, άργησε δραματικά να αντιδράσει. Εκτίμηση που γίνεται ακόμα πιο σαφής αν συλλογιστεί κανείς την άμεση παρέμβαση της Διεθνούς Κοινότητας στα αντίστοιχα γεγονότα στην Αίγυπτο – όταν από την πρώτη μέρα της εξέγερσης το επιτελείο του Ομπάμα προέβαινε σε δηλώσεις, διαπραγματεύσεις και μυστικά τηλεφωνήματα. Αυτό όμως που δεν είναι σαφές, είναι ο λόγος της δραματικής ολιγωρίας.

Το προφανές αίτιο είναι το πετρέλαιο και ο ορυκτός πλούτος της Λιβύης. Όμως παρακολουθώντας τις δηλώσεις των ηγετών των κρατών μελών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπήρξε κι ένας άλλος λανθάνων παράγοντας που θα μας στοιχειώνει εφ’ έξης. Και δεν είναι άλλος από το φόβο του «λαθρομετανάστη». Τη 19η Φεβρουαρίου ο συνταγματάρχης Καντάφι διεμήνυσε πως αν συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίζει τις «αντικυβερνητικές διαδηλώσεις», η Λιβύη θα διακόψει τη συνεργασία της στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσηςΚαι η δήλωση αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από τα επιτελεία των κυβερνήσεων των κρατών μελών.Άλλωστε δεν θα ήταν η πρώτη φορά που θα ενέδιδαν σε εκβιασμούς του συνταγματάρχη Καντάφι, θυσιάζοντας ανθρώπινα δικαιώματα, ειρήνη και ασφάλεια στο όνομα του φόβου του μετανάστη. Ας εξετάσουμε όμως τα γεγονότα από την αρχή.


Το 2004 η ΕΕ ήρε το επί 18 έτη εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη, το οποίο είχε επιβληθεί εξαιτίας της αποδεδειγμένης υποστήριξής που παρείχε σε διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο επίσημος λόγος της άρσης του εμπάργκο ήταν η πρόθεση της Λιβύης να τερματίσει το πρόγραμμα χημικών και πυρηνικών όπλων, καθώς και να συνταχθεί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Jack Straw, είχε χαρακτηρίσει την απόφαση ως «λαμπρή μέρα για την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο» και αρνήθηκε σφόδρα πως η απόφαση αυτή ελήφθη σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεδομένου ότι η θανατική ποινή και τα βασανιστήρια των αντιφρονούντων εξακολουθούσαν να συνιστούν κυβερνητική πολιτική της Λιβύης.


Την ημέρα βέβαια της ανακοίνωσης της άρσης του εμπάργκο εξαγγέλλονταν και μια άλλη απόφαση, η οποία παραδόξως δεν συσχετίστηκε με την πρώτη: η συνεργασία της ΕΕ με την Λιβύη για την από κοινού προσπάθεια αναχαίτισης της παράνομης μετανάστευσης. Εξάλλου, δυο μήνες πριν από την απόφαση της άρσης του εμπάργκο, η Ιταλία είχε συνάψει με τη Λιβύη την περίφημη διακρατική συμφωνία για την καταπολέμηση της μετανάστευσης, το περιεχόμενο της οποίας ουδέποτε έγινε γνωστό στις λεπτομέρειές τους. Συνεπώς, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Λιβύη του Καντάφι δεν έγινε ξαφνικά πιο δημοκρατική χώρα, μήτε ο Καντάφι του 2004 ήταν διαφορετικός από τον Καντάφι του 2000 ή του 2011, ο εξής ένας παράγοντας που έδρασε καταλυτικά στην άρση του εμπάργκο δεν ήταν άλλος από την πρόθεση της Λιβύης να γίνει ο gatekeeper της ΕΕ. Προς επίρρωση της υποψίας, αρκεί να επισημανθεί ότι η απόφαση άρσης του εμπάργκο έγινε υπό το βάρος της πίεσης της Ιταλίας ώστε να μπορεί να εξοπλίσει τη Λιβύη για την καταπολέμηση της «λαθρομετανάστευσης». Άλλωστε στο προοίμιο του «Σύμφωνου Φιλίας και Συνεργασίας» μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης του 2008 η Λιβύη εξυμνεί τη συνεισφορά της Ιταλίας στην άρση του εμπάργκο. Βάσει του Συμφώνου, η Ιταλία θα αποζημίωνε τη Λιβύη με 5 δις για την περίοδο της αποικιοκρατίας. Στην πραγματικότητα, βέβαια, το Σύμφωνο συνιστούσε το πρόσχημα για τη χρηματοδότηση της Λιβύης ώστε να κρατάει τους αλλοδαπούς μακριά από την Ιταλία, με όποιο τρόπο. Και κάπως έτσι η Λιβύη του Καντάφι μετατράπηκε από κράτος-παρία που υποθάλπει τρομοκρατικές οργανώσεις και παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα σε προνομιακός συνομιλητής και συνεργάτη της ΕΕ, στο όνομα του αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης.


Οι ροές προς την Ιταλία μειώθηκαν, πράγματι, κατά 83% το περασμένο έτος, αλλά με υψηλότατο τίμημα – σε ανθρώπινες ζωές και σε ευρωπαϊκά ιδεώδη. Όχι μόνο διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά ακόμα και το Βατικανό κατήγγειλαν τη διακρατική συμφωνία εξαιτίας των συνθηκών κράτησης στη Λιβύη, τη μη ύπαρξη δυνατότητας αιτήσεως πολιτικού ασύλου (η Λιβύη δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Γενεύης), τα βασανιστήρια και τις δολοφονίες αλλοδαπών (έχει καταγραφεί ότι συχνά οι Αρχές εγκαταλείπουν τους αλλοδαπούς στη Σαχάρα, όπου και βρίσκουν βέβαιο θάνατο). Τον Απρίλιο του 2010 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του κατήγγειλε τη Λιβύη και κάλεσε τα κράτη μέλη που απελαύνουν μετανάστες στη Λιβύη σε συνεργασία με τη Frontex να διακόψουν άμεσα αυτή την πρακτική. Η απάντηση του κράτους του Καντάφι ήταν να κλείσει το τμήμα της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες της Λιβύης.

Παρ’ όλα αυτά, τον Σεπτέμβριο του 2010 ο Καντάφι, ικανός χειριστής των ευρωπαϊκών συμπλεγμάτων και ιδεοληψιών, προέβη σε νέο εκβιασμό, απαιτώντας από την ΕΕ να λαμβάνει 5 δις ευρώ ετησίως για να συνεχίσει τον αγώνα του κατά της παράνομης μετανάστευσης, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Ευρώπη θα γεμίσει «πεινασμένους και άξεστους Αφρικανούς». Κι αν η πρώτη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν αρνητική, τονίζοντας ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί με τη Λιβύη ενόσω η τελευταία παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, ένα μήνα αργότερα, υπό το βάρος της πίεσης κρατών μελών, η επίτροπος κ. Malmström ενέδωσε παρέχοντας στη Λιβύη 50 εκ. ευρώ για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης.


Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου, υπό τον απόηχο του νέου εκβιασμού του συνταγματάρχη Καντάφι κι ενώ το μακελειό ήταν εν εξελίξει, ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, William Hague, ενημέρωνε ότι μίλησε με το γιο του συνταγματάρχη Καντάφι, Seif al-Islam Gaddafi, και του εισηγήθηκε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ενώ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ενημέρωνε ότι δεν επιθυμεί να επικοινωνήσει με το συνταγματάρχη για να μην τον ενοχλήσει (disturb) σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Την επομένη, 21 Φεβρουαρίου, κι ενώ μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν την Τρίπολη, οι υπουργοί Εξωτερικών στις Βρυξέλλες συζητούσαν το θέμα της παράνομης μετανάστευσης με αφορμή τα γεγονότα σε Τυνησία, Αίγυπτο και Λιβύη. Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, οι υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα γεγονότα στη Λιβύη αλλά και για την πιθανότητα δημιουργίας μεγάλου κύματος λαθρομεταναστών από τη Βόρεια Αφρική εάν ο κ. Καντάφι πραγματοποιήσει την απειλή του και διακόψει τη συνεργασία του με την ΕΕ στο ζήτημα της αντιμετώπισης παράνομων μεταναστών. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, κ. Frattini, υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι είναι ιδιαιτέρως ανήσυχοι από την απειλή εισβολής μεταναστών στην ΕΕ λόγω της αναταραχής (unrest) και προειδοποίησε ότι αν υπάρξει κενό εξουσίας στη Λιβύη, θα εισέλθουν στην Ευρώπη 300.000 Λίβυοι. Θέση που υιοθέτησε και η Μάλτα, τονίζοντας ότι η πιθανή πτώση του καθεστώτος Καντάφι θα έχει ως αποτέλεσμα την εισβολή μεταναστών από την Αφρική στην Ευρώπη. Ο δε κ. Berlusconi, σε σχετική δήλωσή του επισήμανε πως θα πρέπει «να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην δώσουμε την εντύπωση στον κ. Καντάφι ότι προσπαθούμε να εξαγάγουμε τη δημοκρατία μας». Η μοναδική φωνή λογικής ήρθε από τον Γερμανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Werner Hoyer, ο οποίος τόνισε πως η ΕΕ δεν θα πρέπει να υποκύπτει στους εκβιασμούς του κ. Καντάφι. Στη συζήτηση ενεπλάκη και η Frontex, διαβεβαιώνοντας τους υπουργούς ότι είναι σε θέση να χειριστεί το ζήτημα των μεταναστών.

Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της European Voice της 24ης Φεβρουαρίου, «η απειλή της μαζικής μετανάστευσης περιπλέκει τη θέση της ΕΕ όσον αφορά την προοπτική της πτώσης του καθεστώτος Καντάφι».

***
Το μακελειό στη Λιβύη δεν οφείλεται αποκλειστικά στον Καντάφι. Η ΕΕ έχει ιστορικές ευθύνες: Τα όπλα αυτά με τα οποία ο Καντάφι δολοφονεί τους πολίτες του είναι όπλα που η Δύση του προμήθευσε, όχι εξαιτίας της γνωστής ανάγκης πώλησης όπλων, αλλά για κάτι χειρότερο… για να μετατραπεί σε θεματοφύλακας της ΕΕ και εγγυητής της «καθαρής» ταυτότητάς μας. Το ίδιο δε το καθεστώς του Καντάφι διατηρήθηκε στην εξουσία και επιβλήθηκε στους Λίβυους ακριβώς για να προστατεύει την Ευρώπη μας από τους «βρομιάρηδες Αφρικανούς», όπως τους αποκαλούσε ο Καντάφι. Και φυσικά η Ευρώπη συνειδητά καθυστέρησε να εμπλακεί και να αποτρέψει τις δολοφονίες των πολιτών, διότι συλλογιζόταν τα πιθανά επακόλουθα της πτώσης του Καντάφι: την εισβολή των λαθρομεταναστών. Και ήταν το μήνυμα-κραυγή που έστειλε στο BBC μια Ελληνίδα: Diana Gariany, from Athens, Greece, writes: “My father, who’s Libyan, is in Tripoli... I don’t know whether what I see on the news and what my father tells me is true... One thing I do know is that instead all of you to worry about the oil prices and the wave of refugees, you –the European Union and the United States– are sitting back and doing nothing to help the Libyans who are being killed”.

Έτσι επιβλήθηκε και το νέο εμπάργκο. Και κάποια στιγμή ο Καντάφι θα συλληφθεί και θα αντιμετωπίσει τις κυρώσεις… κι όλα θα τελειώσουν; Μάλλον. Όχι πως περιμένω να αποδοθούν ευθύνες στην ΕΕ. Αυτό όμως που ελπίζω είναι να καταλάβουμε, εμείς, οι πολίτες: Οι δολοφονίες των Λίβυων είναι οι πρώτες μαζικές δολοφονίες του 21ου αιώνα που επιτράπηκαν στο όνομα της Καθαρής Ευρωπαϊκής Ταυτότητας. Κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει τουλάχιστον να θυμόμαστε.

Μπορεί ο Καντάφι να ήταν κάθαρμα, αλλά ήταν το δικό μας κάθαρμα!

22 σχόλια:

  1. "Οι δολοφονίες των Λίβυων είναι οι πρώτες μαζικές δολοφονίες του 21ου αιώνα που επιτράπηκαν στο όνομα της Καθαρής Ευρωπαϊκής Ταυτότητας."

    Αυθαίρετοι εξαιρετικά πρόχειροι ισχυρισμοί. Η Λιβύη έχει μόλις 5.5 εκατομμύρια πληθυσμό μεταξύ των οποίων πολλούς ξένους εργαζόμενους (Αλγερία 35, Τυνησία 10, Μαρόκο 31, Αίγυπτος 83, Τουρκία 75, Πακιστάν ....) - αντιπροσωπεύει απειροελάχιστο ποσοστό των υποψήφιων μεταναστών. Κανείς δεν φοβήθηκε τη μετάναστευση απο τη Λιβύη!

    Δεν νομίζω πως κανείς νοήμον άνθρωπος θα τοποθετούσε σαν πρώτο λόγο το συγκεκριμένο! (πως δηλαδή η συμφιλίωση με τον τρελό αιμοσταγή δυνάστη έγινε εξαιτίας του φόβου της μετανάστευσης των Λίβυων!)

    Επαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγω εξηγώ και τεκμηριώνω τη θεση μου μεσα απο δηλώσεις Υπουργων, η οποία δεν ειναι δα και τοσο αυθαιρετη οπως λετε καθως σχεδον ομοφωνως ο ξενος τυπος και σχετικές αναλυσεις σχολιαζουν την αργοπορία των κρατών μελων και καταγγελουν την Ιταλία. Εσεις μας λετε την αποψη σας διχως ομως κανενα επιχειρημα, εκτός απο το συνηθες: να με προσβαλετε. Εκτιμω πως δεν γνωρίζετε τη σχεση Ιταλίας - Λιβύης αλλα σε καθε περιπτωση την παρουσιαζω στο αρθρο το οποιο μαλλον διαβασατε. Το αφηνω το σχολιο σας αλλα δεν προαγει το διαλογο μητε τη σκέψη και το Λογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχουν νούμερα σχετικά με τη μετανάστευση δια της Λιβύης προ/μετά 2004. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να διαπιστώσουμε αν αποτέλεσε η μετανάστευση τον σημαντικότερο παράγοντα (σημαντικότερο από την εξάρτηση κρατών της Ευρώπης από τους ενεργιακούς πόρους της Λιβύης) της συμφιλίωσης. Η συγκεκριμένη case study αποτελεί κλασσικό πεδίο για "interupted time-series design". Ωστόσο τα στοιχεία που παραθέσατε δεν παρέχουν οποιαδήποτε σχετική πληροφορία...

    Τέλος ο παρακάτω ισχυρισμός (που μπορεί να γράψατε λόγω μιας εξάρσης στο θυμικό σας) δεν θεωρείτε πως είναι εξαιρετικά τραβηγμένος;

    "Οι δολοφονίες των Λίβυων είναι οι πρώτες μαζικές δολοφονίες του 21ου αιώνα που επιτράπηκαν στο όνομα της Καθαρής Ευρωπαϊκής Ταυτότητας."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επειδη ακριβως υπαρχουν νουμερα, κι επειδη ακριβως υπαρχουν δηλωσεις, καθως και μελέτες, και επισης κατακραυγη απο πολλους , για αυτο ακριβως γραφω αυτα που γραφω.
    Λυπαμαι, αλλα δεν συνηθιζω να γραφω κειμενα με εξαρσης του θυμικού μου.

    Το να αντιδρατε εσεις με τον τροπό που αντιδρατε αποτελει τεκμηριο συναισθηματικής φορτισης. Σας καταλαβαίνω, όμως. Ουτε εμενα μου αρεσουν αυτα που γίνονται και επισης δυσκολευομαι να τα πιστέψω. Αλλα το να κλεινω τα ματια , δεν βοηθαει την κατασταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Καντάφι, Το Δικό Μας Κάθαρμα (Αφροδίτη Αλ Σάλεχ)"
    Οι δολοφονίες των Λίβυων είναι οι πρώτες μαζικές δολοφονίες του 21ου αιώνα που επιτράπηκαν στο όνομα της Καθαρής Ευρωπαϊκής Ταυτότητας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν υπάρχουν νούμερα θα μπορούσατε να μου τα δώσετε; Συγκεκριμένα αριθμό μεταναστών μέσω Λιβύης από το έτος 1995 (or earlier)-2010


    Επιπλέον σημειώνω πως στην συγκεκριμένη αξιολόγηση η οποία συνδέει τους σημερινούς θανατούς με την τυπική συμφιλίωση με τον δυνάστη υπάρχουν πολλά κενά τα οποία και οφείλετε να γεμίσετε αν δεν θέλετε να χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά αυθαίρετη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. [Οι ροές προς την Ιταλία μειώθηκαν, πράγματι, κατά 83% το περασμένο έτος] ...εαν δεν διαβαζετε τι γραφω , δεν μπορω να σας βοηθήσω.

    Μάλλον εσείς δεν διαβάζετε. Σας ζήτησα συγκεκριμένα νούμερα και υπάρχει λόγος για αυτό. Ο συγκεκριμένος αριθμός δεν μου λέει τίποτα γιατί όπως ξέρουν οι στατιστικολόγοι/επιστημολόγοι/επιστήμονες deduction από μια μόνο παρατήρηση ΔΕΝ γίνεται.

    Επιλογή σας να μη θέλετε να συνομιλήσετε μαζί μου αλλά δεν καταλαβαίνω πως συνδέεται αυτό με την δική μου ανωνυμία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. [Οι ροές προς την Ιταλία μειώθηκαν, πράγματι, κατά 83% το περασμένο έτος] ...εαν δεν διαβαζετε τι γραφω , δεν μπορω να σας βοηθήσω. Εχω γραψει οτι χρειαζεστε για να καταλαβετε το συλλογισμό μου.

    Επισης, δεν νομιζετε οτι ειστε υπερβολικός να απαιτείτε στοιχεια και να απειλειτε οτι θα χαρακτηριστει αυθαιρετη η τοποθετησή μου οντας ανωνυμος?

    Ευχαριστω για το χρόνο σας. Επετρέψτε μου να μην συνεχίσω αλλο αυτη τη συζήτηση μαζί σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προς τον Ανώνυμο συζητητή: Μία απλή αναζήτηση στο google στα αγγλικά, με φράση - κλειδί την "Transit Migration through Libya to Europe" και το έτος για το οποίο θα επιθυμούσατε να βρείτε στοιχεία, θα σας αποδώσει όλα τα στοιχεία που ζητάτε, αναλυτικά. Το πνεύμα της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ & της Ιταλίας με τη Λιβύη αντικατοπτρίζεται σε επίσημη συνοπτική έρευνα -συγχρηματοδοτούμενη όπως θα δείτε από την ΕΕ- του CARIM (Consortium for Applied Research on International Migration), με ημερομηνία έκδοσης τη 1η Ιουνίου του 2010 και επικαιροποιημένα στοιχεία που περιλαμβάνουν αναφορές σε στατιστικές έρευνες για όλη τη δεκαετία. Το έγγραφο μπορείτε να το "κατεβάσετε" από τη διεύθυνση http://www.carim.org/public/policybriefs/Libya_The_Migration_Scene_Which_implications_for_migrants_and_refugees.pdf

    Εξάλλου, με εντελώς φιλική διάθεση, θα σας συνιστούσα να εκτιμάτε κάθε πράγμα γι αυτό που είναι: το άρθρο δεν είναι αξιόλογο για τα στοιχεία που παραθέτει -ποιος ο λόγος να τα παραθέσει άλλωστε αφού είναι γνωστά και πολυσυζητημένα- αλλά για την σαφή & εύστοχη ανάλυση, τις διαφοροποιήσεις έναντι άλλων αναλυτών της επικαιρότητας και τη “καθαρή” παράθεση του σκεπτικού που οδηγεί στην ανάπτυξη της σχετικής επιχειρηματολογίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Darkly Noon

    σας ευχαριστω πολύ για το σχόλιο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ''Οι δολοφονίες των Λίβυων είναι οι πρώτες μαζικές δολοφονίες του 21ου αιώνα που επιτράπηκαν στο όνομα της Καθαρής Ευρωπαϊκής Ταυτότητας''

    Δυστυχώς για μας, και χωρίς επιστημονικές μελέτες και άλλα ντοκτορά, τούτη η παράγραφος θέτει την ουσία του προβλήματος. Ένα πρόβλημα που προσπαθούμε να συμετάΣΧΟΥΜΕ ΣΤΗ λύση του, εμείς της ΕΕ, με τον πιο ηλίθιο και ανιστόρητο τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αλ Σαλεχ,η δικη μας ξερολας,με πτυχιο φαστ φουντ στα 40 της χρονια!αχαχαχα!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΠΕΜΠΤΗ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ και ΩΡΑ 22:00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ. ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ 2 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ.

    Η πολυπολιτισμική κοινωνία μας, μετατρέπεται αργά αλλά σταθερά σε σκουπιδοτενεκέ, την ώρα που πάρα πολλοί, δυστυχώς, πολίτες, παρακολουθούν απαθείς τα τεκταινόμενα. Είναι που δεν τους έχει χτυπήσει ακόμα το πρόβλημα την πόρτα. Αν όμως δεν αντιδράσουν τώρα, αυτό θα γίνει...

    Ελευθεριότητα και πολυπολιτισμικότητα, συνιστούν ένα εκρηκτικό μίγμα. Η κοινωνία μας δοκιμάζεται από την ανικανότητα και την «κοινωνική μηχανική» των εθνομηδενιστών κυβερνώντων και αλληλέγγυων, που αντί να κυνηγούν τους κακοποιούς και τους λαθρομετανάστες, διατηρούν εκατοντάδες αστυνομικούς... στην Κερατέα, όπου και ξυλοκοπούνται σε τακτά διαστήματα οι κάτοικοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έχοντας και στο παρελθόν εκφράσει την εκτίμησή μου στο πρόσωπό σας, βρίσκω στο άρθρο σας την πιο διαφωτιστική εκδοχή για τα τεκταινόμενα. Δυστυχώς εχετε πολύ δικιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γραφει ενας Αθηναιος να κατεβουμε σε πορεια διαμαρτυρίας στη μνημη των δυο νεκρων. Δεν διαφωνώ. Το ζηταω απο περσι. Οταν η βομβα ανατιναξε τον μικρό Χαμί. Ναι, μια πορεία κατα της βιας. Ναι. Ομως ... γιατί θα πρεπει η ρητορική να ειναι πολωτική; Πως μπορείς φιλε Αθηναιε (?) να ζητάς πορεία κατά της βίας οταν το ιδιο το μηνυμά σου προάγει τη βια και το μισος; .. Τι κριμα που δεν καταλαβαίνουμε την παγίδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. σεβασου μωρη σκροφα οτι δυο νεα παιδια εφυγαν απτη ζωη!αμεσως να αρχισεις να γραφεις τις μαλακιες σου.κατσε στα λονδινα σου και ασε εμας εδω να παμε στην πορεια για τα παλικαρια που καθε βραδυ μας προστατευαν.Και θα ειμαστε χιλιαδες αυριο,πιστεψε.Τα παιδια αυτα ισως ζουσαν αν το κωλοκρατος τους εδινε λεφτα για τον εξοπλισμο τους αντι να ταιζει κοπριτες και ανεπαγγελτες πουτανες σαν εσενα.Αλλα βλεπεις αυτοι δεν ειχαν γκομενο υπουργο σαν και του λογου σου για να βολευτουν στα υπουργεια.βουλωσε λοιπον το βρωμοστομα σου ΕΣΤΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.Αντι να πεις ενα συλληπητηρια καθεσαι και κριτικαρεις.Οταν μεθαυριο πεθανει ενας απεργος πεινας,θα γραφεις δακρυβρεχτα αρθρακια,γιατι ξερεις οτι αυτα τα δακρυα θα πουλησουν σε αναρχοαπλυτους και δηθεν κουλτουριαρηδες σαν εσενα.Σκατουποκριτρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θα συμφονισω απολυτα με την Αφροδιτη, ωρες..ωρες ακουω τον κολλητο μου παιδικο φιλο που συμμετεχει σε πορειες να τα βαζει με τους αστυνομικουσ συνεχως,δε γνωριζω κατα ποσο αυτα εχουν βασει....αλλα ολο μου τονιζει οτι προσπαθουν να τρομοκρατησουν τον κοσμο για να μην ξανακατεβει σε πορεια....δεν ξερω..δε θελω να αναφερω αλλα μερες που ειναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Απλως μεταφερω μηνυμα μου που εχω γραψει αλλου : ‎[Δεν θα μου απαγορεύσει κανένας να εκφράσω τη λυπη μου για ενα άνθρωπο που δολοφονήθηκε και μαλιστα στην κατα τη διάρκεια της προσπάθειας να κανει καλα τη δουλεια του.] ... και ειμαι σιγουρη οτι αυτα τα παιδια κ Ανωνυμε 2 Μαρτίου 2011 11:44 π.μ., δεν ειχαν καμμια ομοιοτητα με εσένα. Ευτυχώς ή δυστυχώς. .. (Δυστυχως .. γιατι αν σου μοιαζαν δεν θα προσπαθουσαν να κανουν καλά τη δουλεια τους αλλα θα έστελναν χυδαία και απειλητικά μηνυματα σε γυναικες εκ του ασφαλους πάντα, και αρα θα ζουσαν.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. διλαδη η κυρια αλ σαλεχ λεει οτι εαν τα ευρωπαικα κρατη δεν στηριζαν τον κανταφι για να αποτρεψουν την λαθρομεταναστευση δεν θα γινοταν μακελιο..η πολιτικη γινεται με βαση τα γεγονοτα..τι θα επρεπε να πει πριν δυο χρονια η ιταλια? δεν κανω συμφωνιες γιατι μπορει καποια στιγμη να γινει στην λιβυη εξεγερση? ειναι λογικη τοποθετιση αυτη? και για να εχουμε καλο ερωτημα γιατι οι λιβυοι που φευγουν{οσοι φευγουν} πανε τυνησια και αιγυπτο? γιατι ο αληθινος προσφυγας κοιταει την ωρα της κρισης να σωσει την ζωη του αλλα και να ειναι κοντα στην χωρα του ωστε να μπορεσει να επιστρεψει σε αυτη..γιαυτο πανε σε κοντινα κρατη και γιαυτο και η συμβαση του οηε για τους προσφυγες υποχρεωνει τα κρατη να δεχονται μονο οσους προερχονται "απευθειας" απο επικινδυνες περιοχες..τα γραφω για να γινει η πραγματικη διακριση μεταξι προσφυγων και τυχοδιωκτων λαθρομεταναστων που το παιζουν και καλα προσφυγες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. κυρια σαλεχ στις φοτο του αρθρου με κανταφι και ευρωπαιους ηγετες ξεχασατε να βαλετε μεσα το καμαρι και σωτηρα μας τον κυριο παπανδρεου παρακαλω να διορθωσετε αμεσως αυτη την παραβλεψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. οι πραγματικές αιτίες της σύρραξης στην βόρειο Αφρική και την μέση Ανατολή είναι πολύ βαθύτερες από χαρακτηρισμούς όπως τρελός κλπ.
    γιατί αν είναι έτσι τότε τρελοί είναι και όλοι όσοι τον αγκάλιαζαν.
    πρέπει δε αυτές να αναζητηθούν στο γεωστρατηγικό συμφέρον των ΗΠΑ στην περιοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπητή Αφροδίτη,
    Κατ' αρχήν κάνετε λάθος αν νομίζετε οτι τα κράτη θα νοιαστούν για τους κάθε λογής εξεγερμένους για ανθρωπιστικούς λόγους, για δείτε τη Ρουάντα πχ. Υπάρχει και το Real Politic...Δευτερευόντως δεν είδα την απεγνωσμένη ελληνίδα στο BBC, αλλά μια και στη δουλειά μου οι γονείς συνάδελφου (έλληνες) είναι στην Τρίπολη σε τηλ επικοινωνία την Παρασκευή είπαν ότι στην Τρίπολη όλα ήταν ήσυχα, μάλιστα πήγαν κανονικά στις δουλείες τους όλη την εβδομάδα...(ενώ τα ΜΜΕ έγραφαν τρελές παπαριες). Δεν πιστεύω ότι υπάρχει γενοκτονία, έγκλημα κατά τις ανθρωπότητας και λοιπές αηδίες. Είναι ένα κίνημα για την κατάκτηση της εξουσίας και νομίζω ότι άμα νομίζουν ότι ο Καντάφι θα παραδώσει την εξουσία απλά απατώνται οικτρά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή