Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Να φταίει ο Απρίλης που ναι οι φράουλες ξενοφοβικές;


Ήταν 21 Απριλίου 2008 όταν το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο Έψιλον της Ντίνας Δασκαλοπούλου έφερε στο προσκήνιο τη Μανωλάδα. Τρία χρόνια μετά, στις 20 Απριλίου 2011, ο φωτορεπόρτερ του Βήματος Ιάκωβος Χατζησταύρου γρονθοκοπείται από τους «μαφιόζους» της Μανωλάδας. Κι έρχεται η 18η Απριλίου. Και οι πτώσεις από τα σύννεφα ξεκινούν με φόρα.

Κλιμάκια κομμάτων αρχίζουν τα πάνω κάτω στη Μανωλάδα και για άλλη μια φορά η συζήτηση μετατοπίζεται από το βασικό (αγροτική εργασία) στο αγαπητό  (μεταναστευτικό) και τα «σκάγια» φτάνουν μέχρι και στην ιθαγένεια. Ασχετο; Φυσικά. Αλλά ποιος ενδιαφέρεται να λυθούν τα προβλήματα; Στην Ελλάδα τα πάντα είναι εκμεταλλεύσιμα από τα κόμματα ζητήματα για ψηφοθηρικούς λόγους  

Κι επειδή είναι βέβαιο ότι και το 2014 θα έχει Απρίλη, θα πρέπει τώρα να τεθεί το ζήτημα στη σωστή του βάση.

«Μανωλάδες» υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Όπου αγροτική παραγωγή και μία «Μανωλάδα». Στην πραγματικότητα η λέξη Μανωλάδα είναι συνώνυμο του προβλήματος της «αγροτικής εργασίας».
Το ζήτημα «Μανωλάδα» έχει τρεις παραμέτρους: Το ανθρωπιστικό, το ζήτημα της αλλοδαπής εργασίας, η δυσφήμηση των ελληνικών προϊόντων. Για να αποφύγουμε το τρίτο, δεν αρκούν τα κροκοδείλια δάκρυα του πρώτου, πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί το δεύτερο.

Προϋπόθεση είναι να καθίσουν στο τραπέζι συζήτησης τα υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Γεωργία, ΟΑΕΔ, ΙΚΑ και ΟΓΑ, αγροτικοί συνεταιρισμοί και φορείς μεταναστών και προσφύγων,  και να απαντήσουν στο ερώτημα: Υπάρχει ανάγκη για αλλοδαπή αγροτική εργασία; Κι αν ναι, πως θα διευκολυνθεί αυτή προς όφελος όλων;

Σύμφωνα με το νόμο, δικαίωμα εργασίας έχουν: οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, οι μετανάστες με άδεια παραμονής , οι αιτούντες άσυλο, των οποίων όμως η άδεια εργασίας ισχύει μόνο εντός του νομού έκδοσής της και μάλιστα οι υπηρεσίες ζητούν σύμβαση με εργοδότη κάτι που εκ των πραγμάτων δεν έχουν οι εργάτες γης, και οι εποχικοί εργάτες για έξι μήνες εργασία.

Άρα υπάρχει ήδη ένα πρόβλημα: Η πλειονότητα των αλλοδαπών (οι αιτούντες άσυλο) με άδεια εργασίας δεν μπορούν να εργαστούν νόμιμα σε αγροτικές εργασίες, καθώς η άδεια εργασίας ισχύει μόνο για την περιοχή που έχει εκδοθεί. Επομένως, δια νόμου, εργάζονται μη νόμιμα!

Επιπλέον, σύμφωνα με το Ν. 3907 προβλέπετε η έκδοση ΠΔ που θα ορίσει που και πως μπορούν να εργάζονται οι αλλοδαποί που βρίσκονται υπό το καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης. Αυτό όμως προϋποθέτει την καταγραφή τους. Δυστυχώς όμως τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής του Ν. 3907, δεν έχουν λειτουργήσει, με ευθύνη του νυν Υπ. Δημοσίας Τάξεως,  και άρα δεν υφίσταται καταγραφή.
Επιπλέον, ούτε οι κενές θέσεις εργασίας σε αγροτικές εργασίες καταγράφονται ούτε οι άνεργοι μετανάστες στα μητρώα.  Έτσι δεν υπάρχει καταγεγραμμένο το πραγματικό εργατικό δυναμικό που αναζητεί εργασία.

Για να αντιμετωπιστεί συνεπώς το πρόβλημα «Μανωλάδα» θα πρέπει αρχικά να τεθούν και να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω ζητήματα.

Διαφορετικά, θα παραμείνουμε παγιδευμένοι στο συμπέρασμα «οι φράουλες είναι ξενοφοβικές», τα ελληνικά προϊόντα θα πλήττονται στο πλαίσιο μάλιστα του διεθνούς ανταγωνισμού ενώ η χώρα θα δυσφημείται. Και η έξοδος από την κρίση δεν θα έρθει.

Δημοσιεύεται στο Έθνος 27/4/2013