Κυριακή, 14 Ιουνίου 2009

Μια συνέντευξη με τον πρόεδρο της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας , Ναϊμ Ελγαντούρ


Ο Ναϊμ Ελγαντούρ, ο άνθρωπος που πρωταγωνίστησε στο ζήτημα του κορανίου είναι Αιγύπτιος στην καταγωγή. Ζει στην Ελλάδα εδώ και 35 χρόνια και έχει πολιτογραφηθεί Έλληνας. Ο κ. Ελγαντούρ με τη γυναίκα του Άννα Στάμου και τα δύο παιδιά τους με κάλεσαν στο φιλόξενο σπίτι τους στην Ηλιούπολη και αφού μου έκαναν το τραπέζι ακολούθησε μια πολύωρη συζήτηση εφ’ όλης της ύλης- από το Ισλάμ, το ζήτημα της ανέγερσης του τζαμιού και του νεκροταφείου στην Ελλάδα έως και το σκίσιμο του κορανίου. Η γυναίκα του, η Άννα, συμμετείχε ενεργά στη συζήτηση όχι με την ιδιότητα της συζύγου άλλα της μουσουλμάνας Ελληνίδας, καθώς όπως η υποστηρίζει, πολύ πριν γνωρίσει τον Ναϊμ, είχε αρχίσει να μελετά το Ισλάμ ώσπου εν τέλει το ασπάστηκε.***
 • Τι είναι η Μουσουλμανική Ένωση Ελλαδας;
Ναϊμ Ελγαντούρ:Η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας το μεγαλύτερο σωματείο Μουσουλμάνων της Ελλάδας. Τα μέλη μας είναι Έλληνες υπήκοοι, μετανάστες και πρόσφυγες που προέρχονται κυρίως από τις Αραβικές χώρες. Εκπροσωπούμε επίσης την πλειονότητα των άτυπων χώρων προσευχής της Αθήνας. Σήμερα στην Αθήνα ζουν εκατοντάδες χιλιάδες Μουσουλμάνοι, διαφόρων επαγγελμάτων και κοινωνικών στρωμάτων, ενώ δεκάδες χιλιάδες παιδιά φοιτούν στα ελληνικά σχολεία και στα πανεπιστήμια.

Το Ισλαμ
 • Πολλοί ταυτίζουν τον μουσουλμανισμό με τον φανατισμό, με τον φονταμενταλισμό συγκεκριμένα. Τι λέτε εσείς γιαυτό;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Όλες οι θρησκείες έχουν φανατικούς. Πάρτε για παράδειγμα τους καθολικούς που πάνε και καρφώνονται στο σταυρό κάθε χρόνο ή μια ομάδα σιητών που κάθε χρόνο, στο πένθος του Χουσεΐν, χτυπιούνται με μαστίγια. Όλες οι θρησκείες έχουν κάποιους που είναι ακραίοι. Αλλά αυτοί είναι συνήθως πολύ λίγοι. Στην Αθήνα δεν έχουμε φανατικούς μουσουλμάνους.
 • Ποια η σχέση του μουσουλμανισμού με τον προσηλυτισμό;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Η κάθε θρησκεία είναι αυτό που διδάσκουν τα ιερά βιβλία της. Στο Ισλάμ, σύμφωνα με το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων, το κοράνι, ο προσηλυτισμός απαγορεύεται ρητά. Ο μουσουλμάνος δεν θέλει να γίνουν όλοι μουσουλμάνοι.
 • Η σχέση μουσουλμάνου και χριστιανού;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Στο κοράνι λέει ότι η πιο κοντινή θρησκεία στο Ισλάμ είναι ο Χριστιανισμός. Πήγαινε να δεις τι συμβαίνει στην Αίγυπτο. Δίπλα σε τζαμία υπάρχουν Χριστιανικές εκκλησίες. Στο σχολείο, θυμάμαι, πολλοί από τους συμμαθητές μου ήταν Χριστιανοί, δηλαδή κόπτες. Τελείωνε το σχολείο, εγώ πήγαινα στο τζαμί και ο φίλος μου στην εκκλησία και μετά παίζαμε μαζί. Δεν υπήρχε κάποιο ζήτημα. Στην Αίγυπτο εκτός από το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας υπάρχουν πάρα πολλές εκκλησίες ελληνικές και πολύ σημαντικές εκκλησίες όπως η Αγία Αικατερίνη, του Αγίου Γεωργίου όπου υπάρχει μέσα και ο τάφος του, και άλλες. Το ίδιο συμβαίνει και στη Συρία, στην Ιορδανία και σε άλλες αραβικές χώρες. Μην κοιτάς τι έγινε στην Αμερική. Αυτά είναι τα πολιτικά παιχνίδια της Αμερικής.


 • Κάποιοι θα πούνε ότι γενικά οι πιστοί τα βρίσκουν μεταξύ τους, ασχέτως θρησκείας. Τι γίνεται όμως με τους «άπιστους»; Οι μουσουλμάνοι μπορούν να συνυπάρξουν με τους «άπιστους», με αυτούς που δεν πιστεύουν σε τίποτα;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Τους μουσουλμάνους που δεν είναι πιστοί, που δεν κάνουνε προσευχή, εμείς προσπαθούμε να τους φέρουμε κοντά μας. Δεν μας ενδιαφέρει και δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει τι κάνουν οι άλλοι. Εμάς μας ενδιαφέρει μόνο ο μουσουλμάνος να είναι σωστός μουσουλμάνος, γιατί ο σωστός μουσουλμάνος προσφέρει στην ανθρωπότητα. Το μόνο που δεν επιτρέπεται είναι να παντρευτούμε έναν «άπιστο». Ο μουσουλμάνος όμως, εν αντιθέσει με τον Χριστιανό, μπορεί να παντρευτεί κάποιον με διαφορετικό θρήσκευμα, δηλαδή μπορεί να παντρευτεί κάποιον Χριστιανό ή Εβραίο, δίχως να πρέπει να αλλάξει θρήσκευμα.
 • Τι είναι τελικά το Ισλάμ; Είναι θρησκεία, είναι ιδεολογία, είναι τρόπος ζωής;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Είναι όλα μαζί. Οι μουσουλμάνοι είναι «ούμα», δηλαδή κάτι σαν αδελφότητα. Δεν υπάρχουν σύνορα στους μουσουλμάνους, δεν υπάρχουν εθνικότητες. Το Ισλάμ λέει ότι όλοι οι μουσουλμάνοι είναι ένα.
 • Πόσοι είναι οι Μουσουλμάνοι σε σχέση με τον παγκόσμιο πληθυσμό;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Περίπου το 20%. 1, 6 δις. Η μουσουλμανική είναι η πρώτη θρησκεία σε πληθυσμό, έπεται ο Καθολικισμός.
 • Ο διαχωρισμός σε Σιήτες- Σουνίτες υφίσταται;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Υπάρχει ο διαχωρισμός αυτός αλλά οι Σιήτες αποτελούν το 5% του μουσουλμανικού κόσμου. Υπάρχουν μόνο στο Ιράκ, στο Ιράν, και ελάχιστοι στη Συρία. Πιστεύουμε όμως στον ίδιο Θεό, έχουμε το ίδιο ιερό βιβλίο, με τον ίδιο τρόπο προσευχόμαστε, στο ίδιο τζαμί. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι Σιήτες θέλουν ο ιμάμης να είναι απόγονος του προφήτη.
 • Τι είναι η Σαρία;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Η Σαρία είναι ο νόμος του Θεού. Είναι ο νόμος που απαγορεύει να τρως χοιρινό, να πίνεις αλκοόλ, να κλέβεις, να απατάς τη γυναίκα σου. Όπως οι Χριστιανοί έχουν τις δέκα εντολές.
 • Τι πρόβλημα αλήθεια έχετε με το χοιρινό κρέας;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Τα γουρούνια δεν είναι για να τα τρώμε. Τα γουρούνια είναι για να καθαρίζουν τη γη από όλες τις ακαθαρσίες. Επίσης το γουρούνι δεν κάνει καλό στην υγεία. Το κοράνι μπορείς να το διαβάσεις και ως ιατρικό εγχειρίδιο. Παραδείγματος χάρη, ο σωστός μουσουλμάνος πρέπει να πλένεται με νερό και σαπούνι πολλές φορές τη μέρα, κάθε φορά που τρώει – πριν και μετά το φαγητό -, πριν την προσευχή, πριν κοιμηθεί με τη γυναίκα του, …
 • Παρόλαυτα, δεν είναι μόνο αυτό η Σαρία. Η Σαρία λέει πω οι γυναίκες πρέπει να φοράνε μαύρα, …
Ναϊμ Ελγαντούρ: Όχι, όχι αυτό δεν είναι Σαρία. Δεν λέει πουθενά στο κοράνι ότι οι γυναίκες πρέπει να φοράνε μαύρα. Όταν οι γυναίκες πολεμάγανε με σπαθιά μαζί με τον προφήτη, όταν ο προφήτης πέθαινε και είπε να μάθετε την θρησκεία από αυτή τη γυναίκα, τη γυναίκα του, θα μπορούσε ποτέ να έχει νόμο που να έχει σε δεύτερη θέση τη γυναίκα;
 • Ναι αλλά οι Ταλιμπάν λένε ότι επιβάλουν Σαρία
Ναϊμ Ελγαντούρ: Αυτοί μπορεί να λένε ότι θέλουν. Και ο δικτάτορες πολλών χωρών δηλώνουν ότι έχουν δημοκρατία. Οι Ταλιμπάν δεν εφαρμόζουν το νόμο του Θεού. Οι χώρες που απαγορεύουν στη γυναίκα να οδηγεί δεν εφαρμόζουν το νόμο του Θεού.
 • Στη Θράκη που εφαρμόζεται Σαρία τους γάμους τους τελεί ο μουφτής.
Ναϊμ Ελγαντούρ: Ο γάμος ο ισλαμικός γίνεται πολύ απλά. Πηγαίνει ο γαμπρός στην οικογένεια της νύφης και ζητάει τη κόρη τους. Εάν δεχθούν κάνουμε μια μεγάλη γιορτή και καλούμε πολύ κόσμο για να υπάρχουν μάρτυρες.
 • Και πως χωρίζετε;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Πάλι πηγαίνει ο άντρας με τρείς μάρτυρες και λέει τρεις φορές στη γυναίκα του τη λέξη «χωρίζουμε». Μετά έρχονται οι οικογένειες και κανονίζουν τα οικονομικά και περιουσιακά ζητήματα.
 • Η γυναίκα μπορεί να χωρίσει τον άντρα της;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Όχι. Αλλά όλα αυτά είναι στο κοράνι. Σήμερα σχεδόν σε όλα τα μουσουλμανικά κράτη για να παντρευτείς πηγαίνεις στον συμβολαιογράφο όπου κυρίως κανονίζονται τα οικονομικά. Ποια η προίκα που παίρνει από τον άντρα η γυναίκα, γιατί στους μουσουλμάνους οι γυναίκες παίρνουν την προίκα του άντρα, και αν χωρίσουν τι θα ανήκει στη γυναίκα, στα παιδιά και στον άντρα. Ο γάμος στις μουσουλμανικές χώρες είναι σαν το σύμφωνο συμβίωσης που τώρα έρχεται στην Ελλάδα.
 • Και η πρακτική των Ταλιμπάν που κάποιοι φοβούνται ότι θα φέρουν στην Ελλάδα οι μουσουλμάνοι;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Η Ελλάδα έχει φάει την καραμέλα του πρώην προέδρου τω ΗΠΑ. Ο Μπους προσπάθησε να βάλει στις καρδιές των ανθρώπων μια φοβία για κάτι που δεν υπάρχει. Οι δε Ταλιμπάν είναι δημιούργημα των ΗΠΑ, όπως και ο Μπιν Λάντεν. Ταλιμπάν σημαίνει φοιτητής. Οι Ταλιμπαν ήταν μια ομάδα φοιτητών από θρησκευτικά πανεπιστήμια, περίπου 20.000. Και ξαφνικά αυτή η ομάδα των φοιτητών μπόρεσε να επιβληθεί στο λαό του Αφγανιστάν; Δεν γίνονται αυτά έτσι. Υπάρχουν πολλά μυστήρια σε αυτή την ιστορία, όπως και στην ιστορία του Μπιν Λάντεν. Ποιος τους έδωσε τα όπλα; Ποιος τους εκπαίδευσε; Και τώρα το Αφγανιστάν είναι γεμάτο ναρκωτικά που τα εξάγει σε όλη τη γη.
 • Μουσουλμανισμός και βία;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Ρώτα τις γυναίκες που έχουν παντρευτεί μουσουλμάνους. (γελάει). Ο σωστός μουσουλμάνος δεν θα χτυπήσει κανέναν, δεν θα κλέψει, δεν θα βιαιοπραγήσει. Ανάμεσα στους σωστούς μουσουλμάνους που μένουν στην Αθήνα το ποσοστό εγκληματικότητας είναι μηδέν. Και αυτό το ξέρουν καλά οι Έλληνες που έχουν επαφές με μουσουλμάνους άραβες.
 • Μουσουλμανισμός και Δύση;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Το Ισλάμ είναι μια ομπρέλα που τους χωράει όλους. Όποιος θέλει να ζει με το δυτικό τρόπο, ζει με το δυτικό τρόπο, όποιος θέλει να κάνει προσευχή, κάνει, κι όποιος δεν θέλει δεν κάνει. Όποια γυναίκα θέλει να φοράει μαντήλι, φοράει, κι όποια δεν θέλει δεν φοράει. Το Ισλάμ απαγορεύει να πω σε μια γυναίκα πως δεν είναι μουσουλμάνα επειδή δεν φοράει μαντήλι. Αυτά βέβαια να κάνουν όσοι γνωρίζουν το κοράνι. Εγώ για παράδειγμα έχω δύο ακόμα κόρες σε μεγάλη ηλικία. Δεν τους έχω πει ποτέ να φορέσουν μαντήλι. Επίσης, υπάρχει και κάτι ακόμα. Τελευταία ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ιμάμηδων του Ισλαμικού κόσμου, δηλαδή κάτι σαν τον Πάπα, εξέδωσε ένα νόμο το «φάτουα», βάσει του οποίου «κάθε μετανάστης που ζει σε μια ξένη χώρα, πρέπει να υπερασπίζεται τη χώρα αυτή και να τηρεί τους νόμους της.»
 • Έχεις δύο γυναίκες ή είσαι χωρισμένος;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Είμαι χωρισμένος. Και για να το πούμε κι αυτό, στο Ισλάμ η μοιχεία είναι μεγάλο αμάρτημα. Γι αυτό σου λέει το κοράνι ότι αν θέλεις κι άλλη γυναίκα, παντρέψου την. Δεν είναι σωστό να την έχεις κρυφά.
 • Χειραγωγείται εύκολα ο μουσουλμάνος.
Ναϊμ Ελγαντούρ: Οι φτωχοί άνθρωποι, οι άνθρωποι που δεν έχουν στην ήλιο μοίρα χειραγωγούνται εύκολα. Κι αυτό ισχύει για όλους. Κοίτα, ποτέ δεν υπήρχε ζήτημα με τους μουσουλμάνους. Από το 2001 όμως και πέρα ξεκίνησε ένα κύμα φόβου κατά του μουσουλμανισμού. Κι αυτό έγινε γιατί πρέπει πάντα να υπάρχει ένας εχθρός. Εν ελλείψει κομουνισμού, εφηύραν την Ισλαμοφοβία. Όμως δεν τους πέτυχε. Ξέρεις πόσος κόσμος μετά το 2001 στις ΗΠΑ ασπάστηκε το Ισλάμ; Άκουγαν για την περίφημη θρησκεία που «εχθρεύονταν το δυτικό πολιτισμό» και θέλησαν να μάθουν για αυτή, κι όταν ρώτησαν, διάβασαν, έμαθαν, κατάλαβαν την προπαγάνδα και τα ψέματα του Μπους. Χιλιάδες αμερικανοί ασπάστηκαν το μουσουλμανισμό μετά το 2001. Επί αιώνες οι μουσουλμάνοι προσέφεραν στην ανθρωπότητα, και τι έγινε ξαφνικά μετά το 2001; Άλλαξαν; Το είπε και ο Μπάρακ Ομπάμα τις προάλλες στο λόγο του: «ιατρική, αστρονομία, άλγεβρα…. όλα ήταν από τους άραβες μουσουλμάνους». Ο κόσμος όμως δεν διαβάζει την πραγματική ιστορία. Και η ιστορία για τους Άραβες στα ελληνικά σχολικά βιβλία είναι λάθος.
 • Το Ισλάμ θέλει τη γυναίκα μορφωμένη;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Δεν χρειάζεται να το πω εγώ. Ψάξτε. Στα αραβικά κράτη οι γυναίκες απαραιτήτως πηγαίνουν σε πανεπιστήμια, κάνουν μεταπτυχιακά. Το μορφωτικό επίπεδο των γυναικών μουσουλμάνων είναι πολύ πιο υψηλό από το επίπεδο των γυναικών στην Αμερική.


Το Τζαμί και το νεκροταφείο στην Ελλάδα
 • Ας περάσουμε στα δικά μας. Τι γίνεται με την ιστορία του της ανέγερσης του Τζαμιού;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Στην Αθήνα δεν υπάρχει επίσημο Μουσουλμανικό Τέμενος παρά μόνο άτυποι χώροι προσευχής περίπου 100 ως σήμερα των πλειοψηφούντων εθνικοτήτων, Αράβων, Πακιστανών, Μπανγκλαντές, Κούρδων. Οι Μουσουλμάνοι άλλων χωρών κάνουν την προσευχή τους στους χώρους της Αραβικής κοινότητας. Οι χώροι είναι υπόγεια, γκαράζ, μαγαζιά, άλλοτε πιο φροντισμένοι άλλοτε σε άθλια κατάσταση, ανάλογα με την οικονομική δύναμη της κάθε ομάδας. Στις δύο μεγάλες εορτές μας μισθώνουμε χώρους του Ολυμπιακού Σταδίου προκειμένου να μαζευτούμε όλοι αξιοπρεπώς για μία προσευχή και ένα απλό «χρόνια πολλά».
 • Που θάβεται ένας μουσουλμάνος της Ελλάδας;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Στη Κομοτηνή. Στην Αθήνα δεν υπάρχει Μουσουλμανικό νεκροταφείο, ούτε καν τομέας σε νεκροταφείο για ταφή των Μουσουλμάνων. Κάποιοι νεκροί μεταφέρονται στις χώρες προέλευσης τους αν αυτό είναι δυνατό, καθώς είναι πολυδάπανο. Άλλοι δεν έχουν πατρίδα να ταφούν όπως είναι οι Παλαιστίνιοι. Άλλοι είναι Έλληνες Μουσουλμάνοι είτε γηγενείς είτε απέκτησαν υπηκοότητα εκ των υστέρων. Καταφεύγουμε λοιπόν να ζητούμε τάφο από τη μουφτεία Κομοτηνής και οι άνθρωποί μας θάβονται στην καλύτερη περίπτωση 700 χλμ μακρύτερα από τους οικείους τους και εντός κάποιων εικοσιτετραώρων. Σημειωτέον ότι κατά την Ισλαμική παράδοση το σώμα πρέπει να θάβεται εντός 24 ωρών από τη στιγμή του θανάτου. Κι αυτό όπως καταλαβαίνεις είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Εμείς στο Ισλάμ έχουμε πολύ μεγάλο σεβασμό στο νεκρό. Όπως κρατάμε ένα μωρό παιδί, έτσι φροντίζουμε και τη σορό ενός νεκρού. Το πλένουμε, το φροντίζουμε, ….Το νεκροταφείο όμως της Κομοτηνής είναι μακριά και δεν μπορούμε να σεβαστούμε τους νεκρούς μας. Πολλές φορές περνάνε μέρες μέχρι να βρούμε νεκροφόρα για την Κομοτηνή. Θυμάμαι πως με πήρε τηλέφωνο μια κυρία, ελληνίδα, που είχε πεθάνει η μάνα της, μουσουλμάνα από τη Ρωσία. Ήταν απελπισμένη γιατί η μάνα της είχε πεθάνει εδώ και μέρες και δεν ήξερε που να την πάει. Η νεκροφόρα που βρήκαμε για Κομοτηνή θα έφευγε μετά από τρείς ημέρες. Τελικά η γυναίκα έθαψε τη μάνα της στο Ταταριστάν! Καταλαβαίνεις; Ούτε να πεθάνουμε δεν μπορούμε.
 • Κάποια στιγμή έλεγαν πως θα δημιουργηθεί νεκροταφείο για μουσουλμάνους στην Αθήνα. Τι έγινε τελικά;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Η Εκκλησία, επί Χριστόδουλου, παραχώρησε 30 στρέμματα για νεκροταφείο, στο Σχιστό. Όμως το κράτος το σταμάτησε. Μίλαγα με τον Πιλαρινό συνεχώς. Ο Πιλαρινός έλεγε ελάτε να το πάρετε. Το ζήτημα το είχε αναλάβει ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κασσίμης. Άγνωστο γιατί έδωσαν το ζήτημα στο ΥΠΕΞ. Εμείς είμαστε Έλληνες πολίτες, τι δουλειά έχει το Υπουργείο Εξωτερικών; Συναντήθηκα με τον κ. Κασσίμη, ο οποίος μου ξεκαθάρισε ότι ανέλαβε το ζήτημα για να το φέρει εις πέρας άμεσα. Ακόμα περιμένουμε. Και μάλιστα κάποια στιγμή η ίδια η εκκλησία κατήγγειλε το κράτος. Υπάρχουν τα σχετικά έγγραφα. Και με τον Ιερώνυμο μιλάμε. Τι να κάνει όμως άλλο η Εκκλησία;

 • Το περίφημο ΕλληνοΑραβικό Τζαμί στο Μοσχάτο τι είναι; Είναι αλήθεια ότι το ελέγχει κάποιος Σαουδάραβας;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Όχι, όχι, θα σου εξηγήσω. Σύμφωνα με το Ισλάμ, κάθε μουσουλμάνος πρέπει μια φορά το χρόνο να δίνει τη «Ζακά», η οποία είναι 2,5 % από το ετήσιο κέρδος σου, σε όσους έχουν ανάγκη. Έτσι αυτός ο Σαουδάραβας αποφάσισε το 2007 να δώσει τη «Ζακά» (2 εκ. ευρώ) για να γίνει ένα Τζαμί στην Ελλάδα. Δεν το ελέγχει αυτός το Τζαμί.
 • Υπάρχει φόβος να δημιουργηθούν γκέτο μουσουλμάνων γύρω από τις περιοχές που θα κτιστούν τζαμιά;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Το Ισλάμ είναι κατά του γκέτο. Σύμφωνα με το Ισλάμ θα πρέπει να είμαστε διασκορπισμένοι ώστε να μπορούμε να κοινωνούμε τη θρησκεία μας. Δεν υπάρχει ισλαμική συνοικία στον αραβικό κόσμο. Εκτός των άλλων, στο Βοτανικό, δεν υπάρχουν σπίτια για να δημιουργηθούν γκέτο μουσουλμάνων. Επίσης έχουμε πει ότι το Τζαμί θα πρέπει να είναι σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλοντα χώρο. Δηλαδή δεν επιθυμούμε τζαμιά με μιναρέδες. Παράδειγμα το Τζαμί της Γρανάδα στην Ισπανία. Ζητούμε κάτι ελληνικό, κάτι λιτό και κάτι φιλικό με τον περιβάλλοντα χώρο.
 • Χριστιανικές γιορτές κάνετε;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Φυσικά, αφού έλληνες είμαστε. Και Χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίζουμε και αυγά βάφουμε.

Το σκίσιμο του Κορανίου
 • Ας περάσουμε στα γεγονότα του κορανίου
Ναϊμ Ελγαντούρ: Όπως έχω πει πολλές φορές σε εφημερίδες και περιοδικά, εμείς ως Ένωση Μουσουλμάνων Ελλάδας ήμασταν κατά της πορείας και των επεισοδίων, φυσικά. Γι αυτό εξάλλου και δεν συμμετείχαμε ύστερα από απόφαση που πήραμε στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των άτυπων τζαμιών της Ελλάδας. Καταθέσαμε μήνυση και περιμένουμε. Έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Μέχρι σήμερα βέβαια δεν υπάρχει καμία πρόοδος. Δεν υπάρχει η κατάθεση του αστυνομικού, … Δεν ξέρω που το πάει η ελληνική αστυνομία και τι σχέδιο εξυπηρετεί. Θα περιμένουμε. Εγώ πάντως μίλησα με την ελληνική αστυνομία και τους είπα ότι έρχονται στις 24 Ιουνίου στελέχη της Διεθνούς Αμνηστίας από το Λονδίνο, για να ελέγξουν το συμβάν με το Κοράνι, αλλά και τα άλλα ζητήματα των μεταναστών στην Ελλάδα. Εγώ δεν έχω μάθει να δυσφημώ την πατρίδα μου, γι αυτό και δεν έχω μιλήσει ποτέ εκτός συνόρων για τα προβλήματα των μουσουλμάνων στην Ελλάδα. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω ψέματα. Θα τα πω όπως είναι. Γι αυτό και παρακαλώ τους αρμόδιους μέχρι την 23η Ιουνίου το βράδυ να μου πουν εάν έχουν καταθέσει τη δικογραφία στη δικαιοσύνη.
 • Έχουν πάρει διεθνείς διαστάσεις τα γεγονότα με το κοράνι;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Κοίτα, διαβάζουμε στο διαδίκτυο ότι υπάρχει μια πρόταση να γίνει εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Εμείς, ως Ένωση Μουσουλμάνων Ελλάδας, προσπαθούμε να το σταματήσουμε. Επίσης, από όσο γνωρίζω, ο Πρέσβης του Ιράν συνάντηση τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος του είπε πω δεν είναι κοράνι και πως θα το στείλουν σε ειδικούς εκτός Ελλάδας για να το εξετάσουν. Αυτά είναι αστειότητες.
 • Ήταν κοράνι;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Φυσικά. Είναι μικρά βιβλία με αποσπάσματα από το Κοράνι. Συνήθως τα έχουμε μαζί μας. Και ξέρεις κάτι; Τα παιδιά αυτά, οι μετανάστες, έχουν μαζί τους το κοράνι αυτό σε όλη την διαδρομή τους. Είναι η σύνδεσή τους με την χώρα τους, με τη μάνα τους. … Να σου πω κάτι ακόμα; Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο ένας αστυνομικός σκίζει αυθαίρετα ένα χαρτί που ανήκει σε κάποιον άλλο; Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα. Δεν καταλαβαίνω γιατί ανακατεύονται αριστερές οργανώσεις σε ζητήματα που δεν γνωρίζουν καθόλου. Την Πέμπτη το απόγευμα με ειδοποιούν ότι έχουν κατέβει στην Ομόνοια μετανάστες μουσουλμάνοι και γίνονται φασαρίες. Πήγα αμέσως και έτσι όπως ήταν όλοι οργισμένοι άρπαξα το μεγάλο κοράνι από τα χέρια αυτού που προπορευόταν και άρχισα να τους φωνάζω πως έπρεπε να σταματήσουν εάν σέβονται το κοράνι. Ήταν περισσότερα από δύο χιλιάδες άτομα. Τους είπα ότι βγήκατε να διαμαρτυρηθείτε για το κοράνι αλλά κρατάτε στα χέρια σας πλακάτ που λένε «όχι στην ανεργία». Έπειτα μίλησα με αυτούς που οργάνωσαν την πορεία, τους αριστεριστές, και μου υποσχέθηκαν πως θα μείνουν μακριά. Την άλλη ημέρα όμως έκαναν τα ίδια. Δεν καταλαβαίνω. Τους το έχω πει πολλές φορές «μην παίζετε με το θρησκευτικό αίσθημα των αράβων για μικροκομματικούς λόγους». Παίρνουν τον πεινασμένο μετανάστη μουσουλμάνο, τον φωτογραφίζουν με τα πλακάτ των κομμάτων τους, και κάνουν πολιτικές καριέρες. Ποιοι; Αυτοί που δεν τους ενδιαφέρει ούτε το ευαγγέλιο, συγκινήθηκαν ξαφνικά με το κοράνι! Αυτά είναι γελοία και επικίνδυνα πράγματα.
 • Με τα κοινοβουλευτικά κόμματα μιλήσατε;
Ναϊμ Ελγαντούρ: Έχουμε στείλει πολλές επιστολές στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Καμία απάντηση. Και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στείλαμε επιστολές. Καμία απάντηση. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Όλοι δουλεύουν για τον Καρατζαφέρη. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να λύσει το ζήτημα άμεσα. Μια παρεξήγηση ήταν που λυνόταν σε μια νύχτα. Στη κυβέρνηση ζητήσαμε απλώς να πει ο αστυνομικός να πει πως δεν ήξερα πως ήταν κοράνι και ζητώ συγνώμη. Θα είχαν λυθεί όλα. Τώρα όμως δεν ξέρω καθόλου τι διαστάσεις θα πάρει το ζήτημα διεθνώς.
Αννα Στάμμου: Αυτή όλη η ιστορία δεν αφορά τους μετανάστες. Αφορά εμένα προσωπικά. Είμαι ελληνίδα, από την Άνδρο, και έχω ασπαστεί τον μουσουλμανισμό. Εμένα προσέβαλε ο αστυνομικός. Και η πολιτική ηγεσία της χώρας μου έχει υποχρέωση να μού δώσει κάποιες εξηγήσεις.
 • Σας ευχαριστώ

12 σχόλια:

 1. Βάζει αρκετά πράγματα στη θέση τους η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή συνέντευξη.
  Νομίζω μάλιστα, πως θα βοηθούσε πολύ στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ισλαμοφοβίας, να προβληθεί η διαπίστωση του Ναϊμ Ελγαντούρ ότι «στο κοράνι λέει ότι η πιο κοντινή θρησκεία στο Ισλάμ είναι ο Χριστιανισμός». Ακόμη περισσότερο δε, οι συγγένειες του Ισλάμ με ελληνικές παραδόσεις. Και για να μην πάμε σε «βαριά» πανεπιστημιακά συγγράμματα, μπορούμε να αναφερθούμε σε βιβλία όπως το τριπλό δοκίμιο του Κωνσταντίνου Ρωμανού «Ελληνιστικό Ισλάμ: Ο ελλείπων κρίκος στη διαχρονική πορεία της ελληνικής παιδείας» και άλλα.
  Ακόμη για παράδειγμα, οι σούφι (μυστικιστές σουνίτες) είναι επηρεασμένοι, ενώ πολλοί (και όχι μόνο Έλληνες) δέχονται πως υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευση της λέξης «Suf» (صوف): η μία από την ομόηχη λέξη που σημαίνει «μανδύας» και «μάλλινο» που σημαίνει την «μυστική / καλυμμένη» γνώση και μία από την ελληνική λέξη «σοφία».
  Ένα σχετικό δημοσίευμα είχε η Ελευθεροτυπία στις 6 Ιουλίου 2007
  http://archive.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=06.07.2007,id=23061380
  με τίτλο «Το Ισλάμ είχε δημοκρατία με ελληνική σκέψη», ενώ έχει εκδοθεί και πλήθος συγγραμμάτων που όμως παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό.

  Α! Και κάτι άλλο: δεν θα πρέπει να προκύψει από τα λεγόμενα του συνεντευξιαζομένου (σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το κεφάλαιο «Ισλάμ») το συμπέρασμα πως οι Σιίτες είναι μια σέχτα τρελών που αυτομαστιγώνονται στην Καρμπάλα. Είναι 215 εκατομμύρια, το 15% του παγκόσμιου μουσουλμανικού πληθυσμού και ζουν ακόμη στο Αζερμπαϊτζάν (80% του πληθυσμού) Πακιστάν, Βόρεια Υεμένη, Λίβανο, Μπαχρέιν, ακόμη και Ινδία και έχουν βαθύ δογματικό υπόβαθρο.


  «…Πήγαινε να δεις τι συμβαίνει στην Αίγυπτο. Δίπλα σε τζαμία υπάρχουν Χριστιανικές εκκλησίες…»

  Θα το προχωρήσω λίγο αυτό που είπε ο Ναϊμ Ελγαντούρ, στην Αίγυπτο διασώθηκαν πολλά αρχαία μνημεία χάρη στους Άραβες Μουσουλμάνους όταν οι φανατικοί Χριστιανοί τα ισοπέδωναν…


  «…Παίρνουν τον πεινασμένο μετανάστη μουσουλμάνο, τον φωτογραφίζουν με τα πλακάτ των κομμάτων τους, και κάνουν πολιτικές καριέρες. Ποιοι; Αυτοί που δεν τους ενδιαφέρει ούτε το ευαγγέλιο, ούτε η ελληνική σημαία, συγκινήθηκαν ξαφνικά με το κοράνι! Αυτά είναι γελοία και επικίνδυνα πράγματα…»

  Δυστυχώς παρατηρήθηκε και αυτό, αλλά δεν ήταν ο (απόλυτος) κανόνας! Και ελπίζω ακόμη πως δεν παίρνει όλους η μπάλα. Κάποιοι από αυτούς τους λίγους έστω που κατεβήκαμε πριν 3 Παρασκευές, το κάναμε αδιακρίτως αν ο θιγόμενος που καταπιέζεται είναι μουσουλμάνος, βουδιστής ή εβραίος και το πράξαμε στο όνομα των δικαιωμάτων, παρότι πολλοί (κακώς) ισχυρίζονται πως δεν αξίζει να κατεβαίνεις για θρησκευτικής ελευθερίας και σεβασμού ζητήματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αφροδιτη καταπληκτικη δουλεια φανατικοι υπαρχουν σε ολες τις θρησκειες και σε ολους τους λαους ας παρουσιαζουμε εμεις εσεις ολοι μας τους ανθρωπους που αξιζουν απο ολους τους λαους και ολα τα χρωματα ετσι απλα... σε ευχαριστω γιατι καποιοι ειδαν με καποιο αλλο ματι αυτο που πολλοι απο εμας ξερουμε εδω και πολλα χρονια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @ Citypress

  Σας ευχαριστω για την υποστήριξή σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πολύ όμπρφος ο κόσμος που περιγράφετε. Δεν μάς είπατε τί ακριβώς είναι η θρησκευτική αστυνομία, που κυκλοφορεί με το ραβδί και χτυπάει τις γυναίκες που δείχνουν τον αστράγαλο. Δεν μας είπατε αν οι μουσουλμάνες μπορούν να κάνουν σεξ ανύπαντρες. Δεν είπατε γιατί απαγορεύεται στα ισλαμικά κράτη να κυκλοφορούν γυναίκες μόνες τους. Δεν μας είπατε γιατί τα θύματα βιασμού στις ισλαμικές χώρες τα σκοτώνουν. Ξεχάσατε επίσης να μας πείτε για τις κλειτοριδεκτομές. Γράψτε ένα επαινετικό άρθρο και γι' αυτό, παρουσιάστε το σαν προχωρημένη θέση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. εχω και εγώ την τιμή να είμαι παντρεμένος εδώ και δέκα χρόνια με Μουσουλμάνα εκ Τουρκίας. Ζούμε σε πλήρη αρμονία και συνενόηση σεβόμενοι εκατέρωθεν την θρησκέια του άλλου που συμφωνώ έχει πολλά κοινά.
  Πολύ διαφωτιστική η ανάρτηση, Συγχαρητήρια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Μπραβο Αφροδίτη.
  Χρειαζόμαστε ενημέρωση σαν και αυτήν την συνεντευξη.

  να σαι καλα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Θα μιλήσει κανείς για τους απηνείς διωγμούς των χριστιανών σε Αίγυπτο και Σουδάν από τους φανατικούς μουσουλμάνους;
  Για τις απαγωγές χριστιανων κοριτσιών, τον βίαιο εξισλαμισμό τους και τον επακόλουθο γάμο τους με μουσουλμάνους, για τις καταστροφές πανάρχαιων ναών και μοναστηριών;

  Πέρυσι έγινε και διαδήλωση των κοπτών χριστιανών στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου με αφορμή την σφαγή μοναχών από ισλαμιστές.


  http://www.westernresistance.com/blog/archives/000618.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Γιατί αφαιρέσατε το αρχικα διατυπωθέν "ούτε η ελληνική σημαία" από την συνέντευξη;

  Μου κάνει εντύπωση...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. misha
  να μιλήσουμε αλλά δεν είναι της παρούσας ανάρτησης.
  αν κατάλαβες εδώ οι οικοδεσπότες (και συγνώμη που παίρνω τον λόγο ) σε τίποτα δεν έχουν να κάνουν με αυτά που αναφέρεις.
  Ισα ισα που αναφέρθηκε πως τέτοιες συμπεριφορές σε τίποτα δεν αναφέρονται στα δόγματα του Κορανίου και του ισλάμ γενικότερα.

  Αυτά τα γεγονότα π΄ρπει να εξετασθούν σαν γενικότερες φανατικές εκδηλώσεις μικροομάδων υποκεινούμενων για να δημιουργούν εκάστοτε εντυπώσεις Οπως έχουν γίνει κατα καιρούς και στην δική μας μουσουλμανική κοινότητα στην Θράκη.

  Ας μην το προχωρήσουμε και ζητάω συγνώμη για την άποψή μου με την αφορμή αυτή

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Προτείνω στον κ. Ελγαντούρ και όσους πιστεύουν πως στην Ελλάδα καταπιέζουμε την διαφορετική άποψη να πάρουν την δύσκολη απόφαση και να μεταναστεύσουν στους μουσουλμανικούς παραδείσους που περιγράφουν. Βεβαίως θα είναι λιγάκι δύσκολο επειδή αυτοί δεν υπάρχουν! Σε κάθε περίπτωση όμως θα τους πρότεινα να το δοκιμάσουν. Αφού φτάσουν και εγκατασταθούν, εκεί μπορούν να δοκιμάσουν να εκφραστούν όπως σήμερα στην Ελλάδα, για να δούμε σε ποια καταπακτή θα τους "φιλοξενήσουν" μέχρι να συμμορφωθούν. Δημοκρατία σημαίνει η ελευθερία να εκφράζω τις απόψεις μου. Η Ελλάδα σήμερα έχει Δημοκρατία στην πράξη (με τις ατέλειές της, τις οποίες αναγνωρίζουμε). Οι μουσουλμανικές χώρες όχι. Δεν δέχομαι λοιπόν τους "γενναίους" μουσουλμάνους να μας κάνουν κήρυγμα περί ελευθερίας και Δημοκρατίας. Επίσης, δεν δέχομαι από Έλληνες με κόμπλεξ κατωτερότητας και αρκετά απωθημένα να βλέπουν την Ελλάδα ως την χώρα όπου συγκεντρώνονται όλα τα στραβά αυτού του κόσμου.
  Ακόμη δεν έχω διαβάσει μια δημόσια απάντηση ή καταδίκη από τους Μουσουλμάνους για τα αίσχη που διεπράχθησαν έναντι των Ελλήνων στις μουσουλμανικές χώρες (Αίγυπτο, Τουρκία και κάποιες Αφρικανικές).
  Όταν ο Έλληνας αντιδρά για αυτά που συμβαίνουν στην χώρα του είναι φασίστας. Όταν όμως τον σκοτώνουν, τον διώχνουν από το σπίτι του στο όνομα του Αλλάχ είναι αποδεκτό;
  Είναι απαράδεκτο να χαρακτηρίζεται κάποιος φασίστας επειδή θέλει να βλέπει τον σεβασμό των φιλοξενούμενων προς την πατρίδα του ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ. Η συνέντευξη περιέχει πολλά ευχολόγια και θεωρίες οι οποίες δεν στέκονται στην πραγματικότητα (με εξαίρεση το ζήτημα της ταφής). Γεγονός: Οι περισσότερες φανατικες σέκτες και ομάδες μουσουλμάνων οργανώθηκαν κάτω από την κάλυψη ιερατικών κέντρων και τόπων λατρείας. Στο Ισλάμ αναφερόμαστε εμείς οι υπόλοιποι ως "άπιστοι" ή όχι; Τι θα κάνει αύριο ένας φανατικός μουσουλμάνος που δεν αναγνωρίζει άλλο νόμο εκτός από τον Ισλαμικό; Όλοι αυτοί είναι Μουσουλμάνοι πρώτα και βασικά και μετά οτιδήποτε άλλο (π.χ. Ολυμπιακοί, Παναθηναϊκοί, Έλληνες, Τούρκοι κλπ)
  Προς τους υποστηρικτές του κ. Ελγαντούρ και τον ίδιο: Ο πρώτος στόχος σας για αλλαγή πρέπει να είναι οι Μουσουλμανικές χώρες που δεν εφαρμόζουν σωστά το Κοράνι, και όχι η Ελλάδα. Όταν αλλάξετε τις χώρες αυτές και αυτές με την σειρά τους δεχθούν τις άλλες θρησκείες και πολιτισμούς (δηλαδή την "άλλη άποψη") τότε να επιστρέψετε στην Ελλάδα και να μας κάνετε μαθήματα Δημοκρατίας.
  Αυτή θα είναι η καλύτερη απάντησή σας προς τους αληθινούς φασίστες.
  Ερώτημα: Το ισλάμ δεν είναι φασιστικού τύπου θρησκεία; Αυτός ο φασισμός δεν σας πειράζει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Εκπληκτική συνέντευξη. Έχω κι εγώ φίλο μουσουλμάνο που κάθε άλλο παρά φανατικός είναι. Και μάλιστα πίνει αλκοόλ και τρώει και χοιρινό. Είναι τόσο καλός όμως που σίγουρα η κουλτούρα που κουβαλάει οφείλεται στην καταγωγή του. Ο οποιος πραγματικά είναι Έλληνας σε πολλες συμπεριφορές του πολύ περισσότερο από κάποιους Ελληνάρες. Καλά κάνεις και δεν απάντας στα ηλίθια μηνύματα του ανώνυμου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ευχολόγιο ήταν τελικά το «κοράνι», για το σκίσιμο του οποίου από αστυνομικό λίγο έλειψε να καεί η Αθήνα στα τέλη Μαΐου, όταν ύστερα από συλλαλητήριο οργισμένοι μουσουλμάνοι επιδόθηκαν σε καταστροφές αυτοκινήτων και καταστημάτων γύρω από την πλατεία Βικτωρίας.

  Η διαπίστωση έγινε από αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία απευθύνθηκε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ταξίαρχος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής που ανέλαβε να διεξάγει την Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) που διέταξε ο αττικάρχης, υποστράτηγος Γιάννης Ραχωβίτσας, μετά τη γνωστοποίηση του περιστατικού.

  Σύμφωνα λοιπόν με την γνωμάτευση αυτή, οι ειδικοί του υπουργείου που εξέτασαν τα σχισμένα έγγραφα που είχε παραδώσει ο ίδιος ο καταγγέλλων το περιστατικό Ιρακινός, αποφαίνονται ότι πρόκειται για ευχολόγιο, σημειώσεις δηλαδή με προσευχές και όχι για κείμενα από το κοράνι. Επισημαίνεται δε στη γνωμάτευση ότι ακόμα και εάν είναι ευχολόγιο, σύμφωνα με τη μουσουλμανική θρησκεία απαγορεύεται να το φέρουν οι πιστοί πάνω τους και ιδίως με τον τρόπο που το είχε ο καταγγέλλων (διπλωμένο και τυλιγμένο σε χαρτοπετσέτες), ενώ τονίζεται επίσης ότι απαγορεύεται να διαβάζεται εάν ο αναγνώστης δεν είναι τουλάχιστον ξυπόλητος.

  Υπενθυμίζεται ότι το μεγάλο συλλαλητήριο από νόμιμους και παράνομους μουσουλμάνους μετανάστες έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 22 Μαΐου στην πλατεία Ομονοίας. Κατά τη διάρκεια της πορείας των περίπου χιλίων συγκεντρωμένων ομάδες αλλοδαπών επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων με πέτρες, μάρμαρα, ξύλα και άλλα αντικείμενα και προκάλεσαν φθορές σε συνολικά 75 αυτοκίνητα, 5 καταστήματα και μία τράπεζα, σπάζοντας τα τζάμια. Ολα ξεκίνησαν μετά την καταγγελία 27χρονου Ιρακινού ότι κατά τους ελέγχους αστυνομικών για ναρκωτικά σε θαμώνες της πλατείας Αγίου Νικολάου Αχαρνών αστυνομικός έσκισε το κοράνι που είχε μαζί του και μετά το ποδοπάτησε.


  ΜΑΝΟΣ ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή