Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τις δολοφονίες στη Βενεζουέλα;

Διαβάζω στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που εκδόθηκε εχθές, Παρασκευή: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει την ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας στη Βενεζουέλα, για την οποία μεγάλη ευθύνη έχει η αντιπολίτευση». Ορίστε;

Η σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε στις  21/4 (ανήμερα της μαύρης επετείου) στις 9 το βράδυ (και τι ώρα!) ως σχόλιο στο αίτημα της ΝΔ που κατατέθηκε την Πέμπτη, για σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την κατάσταση στην Βενεζουέλα.

Μέρες τώρα παρακολουθούμε στα μέσα ενημέρωσης τις πολυπληθείς διαδηλώσεις που γίνονται στη Βενεζουέλα εναντίον του καθεστώτος Μαδούρο, ζητώντας του να προκηρύξει εκλογές, μετά την προσπάθεια αφαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Κοινοβουλίου από το Ανώτατο Δικαστήριο. Παρακολουθούμε παγωμένοι τις εικόνες με τους δολοφονημένους διαδηλωτές, νέα παιδιά, από ελεύθερους σκοπευτές, και τα τανκς στους δρόμους. Διαβάζουμε στα ρεπορτάζ τις συνήθεις δηλώσεις που κάνουν οι δικτάτορες, περί πραξικοπήματος που επιχειρεί η αντιπολίτευση κτλ....η ίδια ρητορική πάντα και παντού.

Μια σκέψη υπάρχει ίσως στο μυαλό όλων μας για τις ιδιαίτερες σχέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου με το καθεστώς Μαδούρο. Άλλωστε προσφάτως αποκαλύφθηκε το ταξίδι του Νίκου Παππά  στη Βενεζουέλα με τον διαβόητο Μοφέτ Χαλίλ και τον δικηγόρο των offshore Αρτέμη Αρτεμίου, και από την συζήτηση στη Βουλή μάθαμε πως πολλά άλλα δεν γνωρίζουμε για τις στενές επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με τον Μαδούρο!

Εντάξει, ήταν και κάποιος  που από το βήμα της Βουλής εξυμνούσε το καθεστώς Μαδούρο, ως παράδεισο επί της γης, θυμίζοντας μας παλαιότερες αποθεωτικές δηλώσεις Τσίπρα για Μαδούρο, όμως δύσκολα μπορούσε κανένας συμπολίτης μας να πιστέψει πως η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τις δολοφονίες που διαπράττει το καθεστώς Μαδούρο.

Δυστυχώς, σφάλαμε.

Με επίσημη ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα πείθει και τον κάθε καλοπροαίρετο ή δύσπιστο πολίτη. Ξεκάθαρα ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει θέση υπέρ της «νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας», όπως αναφέρει το δελτίο τύπου, υιοθετώντας τη ρητορική Μαδούρο περί ευθυνών της αντιπολίτευσης:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει την ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας στη Βενεζουέλα, για την οποία μεγάλη ευθύνη έχει η αντιπολίτευση, και θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η εκτόνωση της έντασης και ο διάλογος μεταξύ της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας και των κομμάτων της αντιπολίτευσης». 

Και κάπως έτσι όλα αποκτούν άλλες διαστάσεις, τρομακτικές. Τα εγκώμια Τσίπρα και λοιπόν κομματικών στελεχών για Μαδούρο, τα ταξίδια Παππά στη Βενεζουέλα, οι μυστικές επισκέψεις... Και το ερώτημα πλέον κραυγάζει: Τι είναι αυτό που ωθεί την ελληνική κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, να στηρίζει ακόμα και σήμερα τον Μαδούρο; Μόνη χώρα εμείς, στην ΕΕ. Ποια είναι αυτά τα συμφέροντα ( εθνικά βεβαίως ) που εξυπηρετήθηκαν ή και εξυπηρετούνται ώστε απροκάλυπτα  ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει τον Μαδούρο και τις δολοφονίες που διαπράττει;

Όσον αφορά δε το περιεχόμενο του αιτήματος της ΝΔ για τη σύγκλιση της επιτροπής είναι ίσως άστοχο. Ναι, είναι άστοχο να ζητήσεις να συγκληθεί μια επιτροπή στη Βουλή για να εξετάσει τι συμβαίνει σε μια άλλη χώρα. Δεν είσαι ο ΟΗΕ. Το αίτημα όμως που θα έπρεπε να κατατεθεί και πρέπει να κατατεθεί από όλη την αντιπολίτευση και κάθε πολίτη ξεχωριστά, είναι η πολύ απλή και τρομακτική φράση: Γιατί, κ. Τσίπρα, στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση τις δολοφονίες αμάχων διαδηλωτών από το καθεστώς Μαδούρο;  


Η ιδεοληψία δεν μπορεί να είναι η μόνη απάντηση, πια. Ούτε η εξίσου τραγική αποστροφή της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ ότι η αντιπολίτευση  δεν ενδιαφέρεται  για το τι συμβαίνει στην Παραγουάη από μια δεξιά κυβέρνηση, ενώ αντιδρά για αυτά που συμβαίνουν στη Βενεζουέλα! Βεβαίως να δείξουμε ευαισθησία και για την Παραγουάη. Ποιός σκέφτηκε όμως τον περίεργο συμψηφισμό Βενεζουέλας - Παραγουάης;  Ο ΣΥΡΙΖΑ μας  λέει   έτσι  ψυχρά ότι είναι έτοιμος να καταδικάσει γεγονότα που αφορούν την «δεξιά»  Παραγουάη,  αλλά όχι γεγονότα  που αφορούν την «αριστερή» Βενεζουέλα ! Ολοένα και χειρότερα δηλαδή.

* Δημοσιεύεται στο Capital.gr